Google+

oleh: kak fida ♥Apam Gula Hangus™

Apam_gula_hangus

Apam yg mudah dibuat...tidak menggunakan minyak atau mentega dlm adunan tapi tetap lembut dan gebu.


Created on : 11-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 11x11 inc. )

  • 1 1/2 cwn (300g) gula pasir*
  • 2 cwn (400g) air
  • 1 cwn (200g) gula pasir
  • 4 biji telur - grade A
  • 4 cwn (400g) tepung gandum
  • 4 sk rata bicarbonate of soda
  • 1 tin susu cair

Cara-cara

  1. Goreng gula pasir* hingga hangus dan tuangkan air dan masak hingga mendidih dan gula larut dan sejukkan.
  2. Tepung dan b. soda di ayak.
  3. Telur dan gula di kisar dlm blender hingga gula hancur dan tuangkan kedlm sebuah mangkuk.
  4. Masukkan campuran tepung dan susu cair kedlm adunan telur dan gaul hingga rata.
  5. Tuang pula gula hangus dan gaul lagi hingga sebati. Tapis adunan utk mendapat adunan yg halus.
  6. Tuang adunan ke dalam loyang yg telah digris dan dipanaskan dlm kukusan terlebih dahulu dan kukus selama 45 min.Pastikan penutup kukusan dibalut dgn kain supaya air wap tidak masuk ke dlm kuih.
  7. Biarkan apam sejuk di dlm loyang. Potong apam dan sajikan dgn kelapa parut putih yg dikukus bersama sedikit garam.
  8. Jika menginginkan kuih apam yg tebal, gunakan loyang 10x10 inc. tapi masa kukusannya hendaklah ditambah sedikit.
  9. Apam_karamel
    Menggunakan acuan kecil....









Laporan Masakan Bergambar (8)

Dsc08238
02-05-2009
mmg gebu apam nih... x rugi cube...pes time buat tros jd..makaseh yeee kak...sonok sgt2 dpt mkn apam buatan sndr..biase bli je..pas ni x pyh bli2 dh..bt sndr je...hehehe..
Laporan oleh: Terataiungu

mmng sah nmpk gebu..heheee... puas klau buat sendiri...muai,dpt seloyang besar dgn modal yg sikit jer...heee...tq Teratai krane mencube... :)... (mane pulak peginye laporan bergmbr lagi 1 tu ????.. )

Apam
29-10-2009
elok ni kak fida.. utk org yg nak diet macam saya ni hihi.. tanpa butter,tanpa minyak!
Laporan oleh: yani

hihiii..btol3...utk org yg nk diet mcm kiteee.... :D...mekaseh yani krane sudi mncube... :)

Apam_muffin
18-11-2009
TQ, mmg simple and sgt mudah disediakan...yum..yum..yumm..:)
Laporan oleh: AlifAinAmani

amboii...bnyk nmpk yg dh siap tuuu....tq AlifAinAmani krane mncube... :)

Pc110603
11-12-2009
TQ for the recipe... mmg menjadi, sedap dan gebu....buat untuk hidangan minum petang...
Laporan oleh: Fazila

mekaseh Fazila krane mncube... :)

Apam_gula_hangus
12-12-2009
ini dia hasilnya kak fida...dh bnyk kali buat sbb mudah...sedap,lembut dn gebu,ramai yg suka...tq kak fida... :)
Laporan oleh: inda77

alhamdulillah krane ramai yg suke..tq jugak buat inda krane rajen mncube... :)

Dsc01704
31-12-2009
dah try tadi.. mkn masa panas2 mmg best... actually wat dlm talam, tp kecik 9x9 jerk.. so ada lebih masukkn dlm bekas kecik nih... yg dlm talam tu dah abih tk sempat nk amek pic.. ehehe.. siap jerk terus bawak ke rumah mak mertua... seronok bila buat menjadi.. tq aarr... :)
Laporan oleh: fifie_gebu

mudh2an mnjadi menantu yg sentiase disayangi...amiiinnn...dn trima kaseh fifie krane dh mncube... :)

Photo0264
24-05-2011
buat mlm td, buat setengah adunan sbb nak try...mmg senang dan menjadi la, tq kak fida
Laporan oleh: wmlisa

alhamdulillah...mekaseh wmlisa krane sudi mncube, yg sng2 leh ler wat slalu yer...heee.. :)

Pa136875
18-12-2011
sy letak dlm mufin cup and bakar.. naik besarang elok.. sedap ^_^
Laporan oleh: AMir MUs

alhamdulillah...apam boleh dibkr ye..mekaseh Amir Mus krane sudi mncube... :)


Komen (44)

11-08-2008, imim komen :

Tak perlu biar adunan naik ke? bole terus kukus ka


11-08-2008, kak fida komen :

imim, adunan tk perlu perap, boleh trus kukus...tapi kukusan mesti dipanaskan dulu...jgn lupe...selamat mencube...tq...


11-08-2008, kak fida komen :

imim, adunan tk perlu perap, boleh trus kukus...tapi kukusan mesti dipanaskan dulu...jgn lupe...selamat mencube...tq...


11-08-2008, nor_67 komen :

tak pahit ke guna 4 sk bicarbonate of soda tu..


11-08-2008, kak fida komen :

Akak dah agak dah mesti ade yg bertanye tntang 4 sk b. soda tu...jgn bimbang...mmang tk pahit...klau nor ragu2 cubelah 1/2 adunan dulu...mungkin kerna soda tu lah apam bukan setakat bersarang....tapi sampai berlobang2 haa...


18-08-2008, Nenie komen :

wahhh....gebunya sampai berlubang-lubang kuihnya....hati mula jelous n selera pula berkata...'buatlah.....buatlah....'maka kemalasan terpaksa mengalah....he he he tunggulah laporan dari saya nanti....insyaallah...


18-08-2008, kak fida komen :

Nenie, kak fida hepi sangat klau ade yg sudi mencube resipi akak...jgn ragu2 dgn bahan2 dlm resipi apam tu...adunannye memang cair hingga boleh ditapis...akak do'akan mudah2an Nenie berjaya mencube resipi2 yg ade ye...


10-09-2008, Dea komen :

Hi ka fida..mmg menjadi resepi ni. saya belom try lagik tapi dah paskan resepi ni kat member...dia buat perghhh sedap sungguh...gebu dan texture dia pun halus. Mekacih erkk...


10-09-2008, kak fida komen :

hai Dea, tak kisah lah sape yg mmbuatnye...janji menjadi dan komennye yg puas hati....Dea, bila pulak nk buat...hehehe...tq...


12-12-2008, sitinor komen :

macam best ja akak py resepi ni, smlm sy ada buat ikut resepi zara tapi xjadi...malam ni nak cuba k. fida resipi plak, doakan saya berjaya ek...


13-12-2008, kak fida komen :

salam sitinor,ma'aflah baru pagi ni dpt jwb komen siti...mudh2an waktu ni apam tu dh siap hndknye....apam ni tk cerewet klau nk buat...cume hati2lah ketika mmmbuat gula hangus tu ye...klau siti blom buat,akak do'akan siti berjaya jugak mmbuatnye...slmt mencube siti....tq....


18-03-2009, inda77 komen :

salam kak fida...saya dh perna cube apam gula hangus ni...mmng sedap skali...bestlah kuih2 akak ni...mula2 ragu jugak sbb liht 4 sk b soda...tapi setelah diperhatikan nisbah tepung dan b soda = 1 cwn : 1 sk tk akan mmbuat kuih pahit jadi saya cube 1 adunan dan hasilnye mmng memuaskan...len kali klau saya wat lagi akan saya antr laporan brgmbr sbb skarang dh ade kamera...tq kak fida atas resipi2 yg sedap.... :)


19-03-2009, kak fida komen :

salam jugak buat inda...trima kasih krane telah mencube....akak setuju dgn inda...nisbah tepung dan b soda = 1 cwn:1 sk tak akan mmbuat kuih jadi pahit...contoh Kek Gula Hangus oleh widad...menggunekan 2 sk b soda tapi tepung hanya 1 cawan aje...ramai yg telah mencube tk ade yg komen pahit...begitu jugak apam/kek2 gula hangus yg lain kt MyR ni...ade yg akak dh pon cube...ppon tq inda dan len kali klau wat lagi bolehlah akak lihat hasilnye... :D


10-07-2009, shamzura komen :

salam kak fida,hr tu saya dh try,ok sedap n lembut...easy je wat dia...kak fida ada x resepi utk wat vadeh yg ada udang kt tengah dia tu? tq 4 the resepi ....


10-07-2009, shamzura komen :

org india slalu jual,mkn dgn cili hijau...sedapnya ...


10-07-2009, kak fida komen :

w'slm shamzura...trima kasih krane dh mencube kek kukus nih...klau nk resipi vadeh kene lh tunggu akak bongkar resipi2 akak...tapi rasenye dh ade jugak kt MyR nih dn ade jugak yg sedang antr resipi vadeh skrng nih...boleh lh shamzura cube dulu yer....tq... :)


26-01-2010, hafaza komen :

kak fida, susu cair tu berapa ml? tq.


26-01-2010, inda77 komen :

salam hafaza...inda tlg jwb ye....sbb dh selalu jugak buat apam ni...1 tin susu cair yang ada tercatit 400g/400ml di luar tin....harap dapat membantu...


27-09-2010, razama komen :

kak fida, tq.resepi kak fida bila saya try memang tak mengecewakan.


29-09-2010, razama komen :

kak fida lepas solat isyak nanti,insyaAllah nak cuba apam ni untuk majlis tahlil.tq kak fida


30-09-2010, kak fida komen :

razama,trimakaseh yer dn slmt mencube... :) buat inda77..mekaseh krane dh jwb bagi pehak akak... :)


14-11-2010, noorashimah komen :

shima nak try bt ikut resepi ni....asyik bt x gebu je.....klau dah jd nnti shima uploud pic kak fida eh.....doakan shima bejaya.....


14-11-2010, noorashimah komen :

shima nak try bt ikut resepi ni....asyik bt x gebu je.....klau dah jd nnti shima uploud pic kak fida eh.....doakan shima bejaya.....


21-01-2011, APP5645 komen :

Assalammualaikum, saya c&p resepi.tq


21-01-2011, kak fida komen :

shima..mudah2an dh pon mncube...care2 mmbuat apam yg mudh,insyaAllah mnjadi...tq... :)


21-01-2011, kak fida komen :

wa'alaikumsalam APP5645...nk c&p..boley3 tapi kenalh cube jugak yer... :)


23-01-2011, syimma komen :

~ salam ... alhamdulilah ... mjd gak sy wat kueh nie ... cntek n gebu ... syg sy x reti nk uplod gmbar kt cnie ... ape pn thnkz for da resepi ...


24-01-2011, kak fida komen :

w'salam syimma..mekaseh krane mencube..klau nk upload gmbr klik 'Tulis Laporan' yg ade di bawah gmbr atas tu dn ikut arahan seterusnye atau syammi boleh klik 'Faq' kt atas utk liht care2nye... :)


01-02-2011, kayshams komen :

apam sedang dalam kukusan....berdebar2


01-02-2011, kak fida komen :

kayshams..fuuhh kanannn fuuhh kiriii..mintak2 jadilahh...insyaAllh...ekheheee.... :D


08-02-2011, fetty komen :

salam, dah cuba sedap elok gebu. Sy guna acuan plastik kuih lompang, adunan sy bubuh dlm 3/4 penuh, api besar akibatnya naik tinggi menyeget macam belalai gajah lak hubby cakap, buat lagi 2nd try bubuh dalam 1/2 lebih, api medium, elok naik tapi senget juga n melekat kat acuan. sapa2 ada petua tak. Tks.


08-02-2011, kak fida komen :

w'salam fetty....apam ini bukan jenis apam yg mekar klau dibubuh dlm acuan kecil seperti lompang dn mmng akan jadi seperti belalai gjh klau dikukus dgn api kuat...klau hndk gune acuan lompng pastikan adunan 1/2 paras acuan dn kukus dgn api sedang selama 8-10 min dn acuan disapu minyak dn dipanaskn trlebih dahulu tapi klau menggunekan acuan yg lebih bsr sedikit drp acuan lompang, kukus dgn api sedang tapi dilebihkn sedikit mase mengukus...ppon mekaseh fetty krane dh mncube... :)


09-02-2011, fetty komen :

tks for the info, nanti nak cuba lg........rasa memang dah sedap, rupa apam tu nak kena adjust bagi lawa sikit kena praktis byk kali ni sampai puas hati......


09-02-2011, kak fida komen :

mekaseh jugak fetty krane rajen ingin mencube lagi... :)..pssttt2 fetty...klau akak lebih suke apam ni dijadikan apam potong jer..heee... :)


17-02-2011, d'jay komen :

salam....kak fida, jay baru join kat MR. ada c&p resepi akak. dah cuba n menjadi...seronoknya, tk ya. pas ni nak cuba resepi ni plak.....TQVM


19-02-2011, kak fida komen :

w'salam d'jay..mekaseh krane dn mencube dn slmt mencube rcp2 yg lain pulak... :)


20-04-2011, nuarpidah komen :

dah cuba banyak kali resipi apam ni, menjadi, semua suka, ada yg nk oder lagi, mekasik k.fida...


20-04-2011, kak fida komen :

nuarpidah...mekaseh krane dh sering mncube yer...alhamdulillah...mudh2n dimurhkn rezki dgn ramai yg menmpah...ni kue fav akak jugak,klau skali2 buat,mkn non stop...heheee... :D


04-12-2011, azamrockers komen :

wah..jd2...hihihihihi thnks


04-12-2011, kak fida komen :

azamrockers...waaah...sukenye dieee...heee....alhamdulillah...mekaseh yer krane mncube... :)


06-12-2011, darwina komen :

salam k.fida susu cair tu kalau digantikan dgn fresh milk boleh tak


14-12-2011, kak fida komen :

w'salam darwina...boleh gntikan susu cair dgn fresh milk... :)


21-12-2011, gegirlz84 komen :

4 sk rata bicarbonate of soda tu maknenyer 4 sudu kecil ke?sory baru belajar


22-12-2011, kak fida komen :

gegiriz84..betol tu 4 sk = 4 sudu kecil tapi disukat rata je..slmt mncube.. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd