Google+

oleh: meirouchan IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

Patin_mangkuk_repair

version hubby


Created on : 10-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi meirouchan




Bahan-bahan ( 4 org makan )

  • 9 biji bawang merah/kecik (tumbuk)
  • 6 biji bawang putih (tumbuk)
  • 1 inci halia (ketuk)
  • 1/2 inci kunyit (tumbuk)
  • 13 biji cilipadi (tumbuk)
  • 3 keping lengkuas (yg dihiris nipis2)
  • 1 mangkuk kecik tempoyak
  • daun kesom seikat
  • air secukupnya
  • ikan patin sederhana besar

Cara-cara

  1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk sehingga layu dan bau wangi.
  2. Tambah halia,kunyit dan lada yang ditumbuk.Kacau sebentar.Tambahkan air lebih kurang dalam 2 senduk.
  3. Letakkan ikan dan tambah air sehingga paras ikan.Masukkan lengkuas.
  4. Letakkan tempoyak dan garam sedikit.Tunggu sehingga mendidih.
  5. Bila dah mendidih,masukkan daun kesom dan kacau sedikit2.
  6. Tutupkan periuk lebih kurang dalam 15 minit. Kemudian rasa masam dan masinnya.
  7. Sekiranya tempoyak terlalu masam boleh tambah sedikit gula.Kalu terkurang masam blh tambah asam keping.
  8. Kemudian boleh di hidang.
  9. P/S : Jika suka kuah pekat boleh dilebihkan tempoyak.Jika suka kuah cair lebihkan sedikit air. Bawang merah,bawang putih dan lada boleh disesuaikan mengikut cara masing2 memasak.ok?

Tag

ikan








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (20)

11-08-2008, ina_lyn komen :

kalu pure pahang punye resepi tak buh dah bawang2 tu.just kunyit, cilipadi,tempoyak dan daun kesom... masak tempoyak memang best yummyyyy....


21-08-2008, cute10 komen :

memang betul ina_lyn,pahang style very simple kan...letak juga timun cina..hmmm kowww..


06-11-2008, Tapai komen :

Dah buat semalam, memang sedap..


07-11-2008, Jaaz komen :

Biasanya ikan patih masak tempoyak cuma pakai cili padi, kunyit hidup, tempoyak, daun kunyit atau daun kesom dan asam keping. Bawang tak payah pakai nanti tak rasanya tak sedap.....


17-11-2008, iraM97 komen :

nk msk tempoyak x yah letak halia, lengkuas..just letak cili padi, kunyit, tempoyak.....nk pekat tempoyak lebih lg power cili padi pun lebih....sbb ikan sungai ni kalu x betul msk ada hanyir lorr....


09-07-2009, fidanie komen :

Nenek ajar pun tak taruh bawang bagai tu sebab itu pemati asam katanya...


27-10-2009, ayu. komen :

semalam masak ikan patin tempoyak 3 ekor just bubuh cili api, tempoyak, kunyit hidup, daun kesom dan bunga kantan. akhirnya yang tinggal hanya tulang.


25-02-2010, surianikahar komen :

mudah je nak masak tempoyak ni. nak try lah !!!


09-08-2010, mosti komen :

kalau nak masak patin masak tempoyak,x letak daun kesum xpe ke?sebab tadi cari daun kesum xda huhu.Yang ada kantan flower.Boleh x guna kantan flower? resepi saya: cilipadi,kunyit hidup,kantan,tempoyak ok x?


31-12-2010, yanaghazali komen :

tengok resepi jer dah kecur air liur...bila la nk buat ni...


19-01-2011, thumbelina komen :

btol2..msk tempoyak pahang style xde bwg2..just cili padi, tempoyak, asam keping, daun kesum tu je....tp klu nk kelainan x salah pon taruk bwg etc...ni gulai fav sy, org pahang katekan...=)


19-01-2011, thumbelina komen :

oppss..bhn penting tertinggal..KUNYIT HIDUP...=)


26-01-2011, baru blaja komen :

suke mkn tp klo buat sndri x sama mcm org lain buat..cana nk ilangkn bau ikan sungai ??


02-02-2011, tarmizee komen :

de lg yg tertinggal...BUNGE KANTAN...pe2 pon...tq tuk resepi nie yerk...=)


17-07-2011, ~ibufaheem~ komen :

xpernah pun masak tempoyak letak bawang....lg sedap... :)


09-08-2011, ziera94_cute@yahoo.com komen :

sdp ek mskn niew,kecur air liur


20-09-2011, jariasabri komen :

Nampaknya ada 2 versi....taruh bawang dan tanpa bawang. Petang ni nak try yang tanpa bawang dulu....


19-10-2011, azlinahanafi komen :

betol la ..sy dh cuba masak tempoyak patin masukkan bawang kurang best la ..


28-10-2011, shukriah1 komen :

saya suka makan..tp rasa tak berbaloi masak..hubby tak mkn..so utk mulut sendiri beli jer..setakat ni buat pun tak pernah jadi


07-03-2012, mummy acil komen :

ikan patin tempoyak mak mertua mmg pling best..org phg pure...ikan patin,tempoyak,kunyit hidup,cili api,daun kesum,bunga kntan,belimbing buluh,ngn timun...cara masak..tumbuk cili API ngn kunyit hidup tempoyak..lumur pd ikan..perap dulu dlm 10 minit..baru masak..cmpur sume bhn...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu