Google+

oleh: Isya_Irfan Masalodeh Rangup

Masalodeh

Dapat dr penjual kacang putih kat stesyen bas.


Created on : 08-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Isya_Irfan




Bahan-bahan ( Dalam 6-8 biji )

  • 2 genggam kacang dal - direndam semalaman
  • 1/2 bii bawang besar-didadu
  • Cili padi/cili kering/cili merah/cili hijau-dihiris
  • Daun kari -dihiris
  • 1/2 kiub pati ikan bilis
  • 1/2 sudu kecil jintan manis-ditumbuk kasar
  • 1/2 biji telur
  • secubit tepung ubi -untuk melekatkan adunan, jangan banyak sangat, nanti liat, tp kalau adunan dh agak boleh dibentuk, tak payah letak tepung ubi pun takpe..

Cara-cara

  1. Kacang dal ditumbuk atau kisar -jangan letak air.Kalau tak hancur sume pun takpe.
  2. Dalam satu bekas, campurkan kacang dal, bawang, daun kari,cili serbuk ikan bilis, jintan manis, telur, tepung.
  3. Perasakan dengan sedikit garam dan aji. Jangan risau kalau rasa adunan tu pahit sikit, nanti goreng ok lah dia.(garam jangan banyak sbb serbuk pati ikan bilis dh masin)
  4. Gaul rata bancuhan dan kepal2 kan. Bahagi kepada 6 atau 8 biji
  5. Ambik satu biji, kepal2 biar padat dan goreng dalam minyak panas. Semasa menggoreng biar bahagian bawah garing dulu baru terbalikkan, kalau tidak kuih ni cepat berderai. Goreng hingga garing/masak.
  6. Selamat mencuba.

Tag

snack









Laporan Masakan Bergambar (13)

Vade
11-08-2008
1st report pas blk cuti2..hehe..nih projek ptg smlm wat num ptg..tp xde cili padi!sedap juga!tQ Isya!
Laporan oleh: hana6877

Wah!wah!wah!..bersemangatnya masuk dapur lepas balik dr cuti...thanks Hana...

Masa
16-08-2008
Sedap, lepas ni semakin kerap la beli kacang dhal...thanks isya
Laporan oleh: Mummy7857

Sama2 mummy. Kacang dhal ni pun murah jer, so boleh buat selalu

Masalodeh
22-08-2008
first time buat masalodeh..memang best le..memang rangup .tak sia2 awak ngorat resepi dari org jual kacang putih tu..tq..tq..
Laporan oleh: quinnie

welcome..he,he,he...ada makna mengorat tu...kan dh dapat resepi untuk dikongsi kat sini!!

1_005
25-05-2009
Buat untuk breakfast pagi tadi. Sedap!TQ
Laporan oleh: chubby_cheese

TQ sebab sudi mencuba yer!

Dsc01115
29-11-2009
Buat utk minum ptg tadi..sedap dan rangup.. Lain kali boleh buat lagi.. memang best!!
Laporan oleh: zalieda_a2

Terima kasih kerana mencuba.... dh lama tak buat...tingin la plak :)

P1040226
11-07-2011
slm,mmg rngup.xpuas mkn,kna wat lg.xde kuib ikn blis,gnti ngan kiub aym...tqtq ya.
Laporan oleh: Mariani(KT)

Terima Kasih.....tak kisah ler bilis atau ayam...kengkadang saya sendiri pun tak letak apa2...sedap jugak...hehe

Masalondeh
19-07-2011
ni gambarnya! hehehe~
Laporan oleh: kathyazfar

5 ketui je?? mana cukup...saya nk 3... hehehe

Dsc03561
15-09-2011
memang sedapp masalodeh ni...maceh isya
Laporan oleh: mass80

Sama2 Mas...

Masalodeh_rangup
01-02-2012
sdap, saya gantikn dgn kuib pati ayam. mmg akn buat slalu la jwbnya..he3..tq ya...
Laporan oleh: Purple.T

Sama2...dan terima kasih juga sbb sudi mencuba.... pos seketui dua kat saya yer... hehe

Dsc00650
31-05-2012
sedap! tapi..tk menjadilh akk buat..ni dh kedua kali...msuk jgk le antor report he2.. mcmane ya nk kasi dia melekat ada tips tk!..tq2..
Laporan oleh: k.zila66

pertama=pastikan kacang dhal ditumbuk halus, dan setengah lagi ditumbuk kasar, cuba kepalkan, kalo boleh melekat, insyaalah masa goreng ia takkan hancur...dan lagi satu, bila menggoreng tu, pastikan sebelah permukaan masak/garing, kemudian barulah terbalikkan sebelah lagi.. kalau asyik alih2kan jer, tentulah ia akan pecah...apapun, terima kasih kerana mencuba yer :)

Masalodeh
09-06-2012
salam.. isya, smpurna & elok aja kejadiannya, wlaupun adunan lmbut.. sy x tmbah tpg, siap kepal bulat2 & leperkn sedikit.. letak atas dulang yg d lapik plastik, pastu baru goreng.. masalodeh trbaikkk.. trimakasihhh isya ;))
Laporan oleh: DatinLulu

Sama2 Datin...terima kasih kerana mencuba respi ni...banyak jugak buat tu...meh singgit .. hehehe

Dsc01603
16-07-2012
salam isya, wat lagi,ikut tips yg isya bagi..alhamdulilah....w'pon tk secantik kejadian...namun puas hati! mekasih ya berkongsi rspi yg terbaikkk..bak kata datinlulu tu... :)
Laporan oleh: k.zila66
Img_20120719_175424
30-07-2012
sedap rase...nie kali ke 2 buat...yg 1st xjd keras sgt coz masuk tpg ubi byk...hehe...tq yer resepi sedap...saya suka..
Laporan oleh: kunonit

Komen (18)

09-08-2008, hosniah komen :

kenapelah tak complete ye? dah tunggu dari semalam


09-08-2008, zsa_zsa komen :

Isya kalau kiub ayam boleh tak??


10-08-2008, Isya_Irfan komen :

Hosniah..kan dh complete sume tu...surver problem kot... zsa_zsa, kalau takde kiub ayam, guna ikan bilis/udang kering tumbuk, lagi umph....kalau kiub ayam pun boleh kot..nk naikkan rasa...SELAMAT MENCUBA yer.!!


11-08-2008, hana6877 komen :

hah! tuh la Isya....dapurku yg dh hampir bersawang kembali berasap! hehehe......


19-08-2008, miazahira komen :

patutlah i buat keras ada 1 resepi dari member my.resepi bubuh tepung gandum


22-08-2008, shnana komen :

sya mmg suka sgt masalodeh ni... leh ler cuba hujung mggu nih.. thanks Isya...


03-09-2008, cute10 komen :

memang sedap....nak cuba la bhn-bhn dia mudah nak dpt kat cni...


02-03-2009, azatiesayang komen :

betul la miazahira...sy wat kuih ni ikut resepi dr member my.resepi tu,mmg keras!..bg la resepi btl2!!!


24-09-2010, norlianafitmi komen :

kalau nk rangup n lembut, kacng dhal direndam dngn baiking powder semalaman. x pyh letk tlur n tepung,


02-04-2011, Virus komen :

ptg td adik teringin nk mkn masalodeh.so beli bhn2 n surf intenet nk try wat.tunggu esok menjd ke x?


02-05-2011, cahaya_ain komen :

kalau kacang dal direbus boleh tak?


02-05-2011, quinnie komen :

saya tolong jawab ye...kacang dal tu jgn direbus nanti dia lembik sgt n susah awak nak bentuk kan dia....just blend kan je lepas di rendam beberapa jam sampai kacang tu kembang...resepi ni memang best saya memang guna resepi ni..ikut cara2 dia insyaallah menjadik...


09-07-2011, haslina_jaslin komen :

kuih masalodeh ni mmng feberet sy ni..goreng lak garing ckit..mmng sedap sgt..walahhhh


19-07-2011, kathyazfar komen :

dah try, sedap~ mintak izin share resepi kat my blog ye~ terima kasih~


19-07-2011, badriah_libra@hotamil.com komen :

hye sy org br kt cni..nmpk sedap la masalodeh ni..nk cuba wat la..wat masalodeh ni xperlu guna tepung gandum ke??


23-10-2011, farsberg komen :

memang best resepi ni...rangup dan garing....xrugi mencuba kengkawan semua


16-01-2012, sunkistsun komen :

dah try wat pagi td..ibu bw g tmpt keje pas 2 bos dia nk oder rm5..hehehe..tqvm, sgt sdp..


04-07-2013, jue64 komen :

salam isya irfan... dah try resepi ni wat minum petang... x guna kuib & tepung ubi... rasa tetap sedap, lembut & rangup... lain kali nak wat lagi.. terima kasih isya...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd