Google+

oleh: kak fida ♥Acar Buah™

Acar_buah

Enak dimakan bersama macam2 jenis nasi panas..acar buah yang tidak menggunakan cuka tapi tetap tahan lama dan satu kelainan, ada campuran kerisek di dalamnya... :)


Created on : 05-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 1 kuali besar (8 ltr.) )

  • 1/2 ltr. minyak masak
  • 1/2 - 1 kilo bawang merah *- dihiris halus
  • 300 g bawang putih* - dihiris
  • 300 g halia *- dihiris sprti btg mancis
  • 1 1/2 cwn cili kering yg dikisar
  • segenggam asam jawa + air dan dapatkan 3-4 mangkuk air asam
  • 3 sb garam
  • 1 1/2 cwn gula pasir (lebihkan jika suka manis lagi)
  • 1 cwn kerisik
  • 6-7 jenis buah jeruk manis ( prune,kismis hitam/ kuning, buah kana merah/hijau,limau kasturi,cermai..dll...setiap 1 jeruk manis lebih kurang 200-300g )

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan goreng bahan2 bertanda* hingga garing,berasingan.
  2. Dgn menggunakan minyak yg sama, tumis cili kisar hingga garing dan naik minyak,tmbh minyak jika perlu.
  3. Masukkan air asam, gaul rata dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan pula kerisik,garam, gula dan biarkan mendidih lagi.
  5. Acar_buah_jeruk
    Kemudian masukkan kesemua jeruk buah2an dan juga bahan yg digoreng garing tadi dan gaul hingga sebati.
  6. Acar_buah_masak
    Tahap ini acar hendaklh digaul sesekali. Sekiranya acar ini pekat, tambahkan air mendidih dan gaul rata.

Tag

acar









Laporan Masakan Bergambar (8)

Acar_buah_1
06-03-2009
acar buah dlm kuali lagi...
Laporan oleh: aizahana

aiza..masih kurang tuuu...kurang penoh sekuali..... :D

Acar_buah_3
06-03-2009
acar buah yg ditabur bijan...yg nie nak bagi jiran baik ku..suruh dia rasa dan komen...hahahahha
Laporan oleh: aizahana

waaah..untung jiran baik dpt rezeki drpd jiran rajin bermurh hati...mudh2an dpt komen balik yg memuaskan hati...hihiii....tq aiza krane mencube... :)

Acar
11-01-2010
1st time buat acar buah brsama mak ct utk jamuan smlm,puas hati,sume tetamu suka lebey2 lagi yg veteren2 tu...heee....thnks kk fida atas rcpnye... :P
Laporan oleh: ctmas

mekaseh ct krane mncube...akak pon suke acar nih tapi blom veteren lagik...ekheheeeee.. :D

104_0866
12-05-2011
1st time ni... mcm pekat sgt... tp sedap gak mkn ngan ns myk... tq k.fida
Laporan oleh: CheqSueCommot

CheqSue..nmpk ok jer tuu...menyelereknnn ;)...mekaseh yer dh mncube... :)

Acar
12-07-2012
Mrs Ooi buat utk persiapan utk bulan ramadhan. TQ Fida for this delicious acar. Hubby suka :)
Laporan oleh: mrs ooi

alhamdulillah...bersahor dgn nasik pns2 pon dh menyelerekn..heee...mekaseh mrs ooi krane mncube...slmt mnyambut Ramadhan yg akan tiba yer... :)

Acar_buah_a
28-01-2013
Jazakallahukhair, thanks for the receipe kakfida, buat lagi. Sedap!
Laporan oleh: mrs ooi

Amiiin... jugak buat mrs ooi yg rajin mencube...alhamdulillah...mekaseh yer... :)

Acare
08-07-2013
Utk sahabat2 menikmati dlm bulan puasa. Rakan memuji sedap. Thanks fida berkongsi this resepi.
Laporan oleh: mrs ooi

mekaseh mrs ooi krane rajen mncube..berkat berkongsi juadah, semoga bertambah2 murah rezeki mrs ooi...amiiin...selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak... :)

Image
21-06-2014
Siap utk juadah ramadhan. Juadah wajib tiap2 tahun. TQ Fida with this delicious Acar Buah.
Laporan oleh: mrs ooi

amboii semangat menanti ketibaan Ramadhan..selamat menyambut bulan Ramadhan buat mrs ooi..mekaseh krane rajin mencube..dah berderet laporan drp mrs ooi..alhamdulillah... :)


Komen (55)

06-08-2008, yanaz komen :

kak fida ,nak tanya jeruk2 tu berapa gram berat nya. kalau terlebih masuk kang takut tak sira penuh.


06-08-2008, MasDiana komen :

Kak Fida, tahu tak mcm mana nk buat jeruk limau kasturi?


06-08-2008, kak fida komen :

salam buat yanaz....jeruk2 tu klau dicmpur utk resipi yg sedia ade tu lebih kurang 2-3 kilo....klau terlebih pon tk ape...cume acarnya akan menjadi pekat. Klau pekat tmbah air mendidih dan gula lagi secukup rase dn mesti dimsk atas api perlahan lagi....lebih lama dimsk...acar akan tahan lebih lama klau disimpan...tq...yanaz...selamat mencube...


06-08-2008, kak fida komen :

MasDiana...akak tk pandailah nk buat jeruk limau kasturi...setau akak biasanya llimau nipis yg dijadikan jeruk....setelah itu jeruk limau nipis dijadikan acar limau...ma'af ye MasD...nnti akak cube tanye mk cik akak yg pakar buat jeruk limau...tapi mungkin lame sikit sbb beliu tinggal di Kulai...ok...tq...


07-08-2008, kinn komen :

Salam kak fida...kalau diletak biji sawi n bijan..lagi sedap..


07-08-2008, yanaz komen :

tq kak kongsi resepi.saya suka sangat acar ni .susah nak dapat kecuali di tempah. nanti la kalau buat kita tempek gambo.


07-08-2008, kak fida komen :

Salam jugak buat kinn...mmg sedap...kan kite yg buat die...ikut selera masing2...ye...tq...


07-08-2008, kak fida komen :

same2 tq yanaz...tapi klau yanaz ikut resipi yg ade, nnti jadinya banyak sangat...1 kuali besar, boleh buat kenduri kahwin....klau yanaz nk cube, buatlah 1/2 atau 1/4 drpd resipi yg ade...lebihkan bhn2 yg digoreng garing tk ape....tetap sedap....ye yanaz...selamat mencube...


07-08-2008, kak fida komen :

same2 tq yanaz...tapi klau yanaz ikut resipi yg ade, nnti jadinya banyak sangat...1 kuali besar, boleh buat kenduri kahwin....klau yanaz nk cube, buatlah 1/2 atau 1/4 drpd resipi yg ade...lebihkan bhn2 yg digoreng garing tk ape....tetap sedap....ye yanaz...selamat mencube...


25-08-2008, shafiyah komen :

salam buat kak fida. saya selalu buat guna cuka dan gula yg banyak. cili saya goreng dahulu supaya wangi baru diblend. kalau tak masuk kerisik boleh tak?


25-08-2008, kak fida komen :

salam jugak buat shafiyah, memang banyak care utk mmbuat dan menyedapkan acar ni...klau tk menggunakan kerisik dlm resipi akak tu boleh, ikut selera tapi bagi kak fida ,kerisik lah yg selalu menyedapkan setiap masakan...shafiyah cubelah ye...tq...


06-03-2009, aizahana komen :

kak fida ku cayang..dah lama tak masuk ke dapur cuba resepi baru dari k. fida..baru ari nie sempat nak buat acar buah nie..marvelous....hehehhehe...sodap gitu....selalu dulu tempah kat makcik suruh dia buat...walau pun tak sama macam dia buat tapi yg aiza dapat resepi dan cuba k.fida punya nie...alhamdulillah..menjadi dan sodap gitu...hehehhe..suka hati laa aiza...sellau cuba resepi2 k.fia memang tidak menghampakan laaa....kelasss gitu! Tima kasih k.fida coz share the recipe....ada lagi tepek laa yer....


06-03-2009, kak fida komen :

salam aiza...lame menyepi...haaaa...ni mesti kes sebok jaga grabak kretapi...hihiii...ppon mudh2an aiza siht dismping kluarge hndknye... :)...sronok tengok aiza dh cube resipi acar ni...len kali dh tk pyh tmph2 kt mk cik lagi...mungkin satu hari mk cik tu pulak tmph kt aiza..heheee...insya'Allah slagi com. ni tk meragam...akak akan cube tepek lagi resipi2 yg ade...aiza jenguk2 lah dapur akak sbb aiza dh lame menyepi....heheee...tq skali lagi aiza krane dh mencube resipi acar ni... :)


07-03-2009, aizahana komen :

salam k.fida....hehehhe...tau tak apa..gerbak ketapi dah panjang k.fida..gitu ler gamaknya...tu laa..puas hati laa dapat resepi nie dari k.fida....tapi acar buah aiza tu aiza belasah jer bubuh jeruk2 yg dijumpai dlm peti sejuk aiza tu...lama tak makan..sekali amik ko aku buat jadi acar...hehehehhe....


15-04-2009, cerukdapo komen :

kak fida.... nak nanya ni.... (atau sesapa yg boleh tolong jawabkan)..tp malu, mcm soalan bod.. je. buah-buahan tu nak beli kat mana? maklumlah baru berumahtangga ni. nak pikat hati mertua, tengah mlm cari resepi untuk masak esok....


15-04-2009, kak fida komen :

cerukdapo...buah2an tu boleh dibeli di supermarket yg siap jual di dlm peket2 atau ade jugak kedai2 yg khas jual mknn titbits...biase jual timbang kilo...


30-06-2009, nur aini komen :

salam kak fida,nk tanya..cili kering tu xyah goreng dlu ka?nk buatlh acar ni,nmpk sedap tu.


30-06-2009, kak fida komen :

salam nur aini...cili kering tk perlu digoreng dulu sbb akan ditumis hingga garing seperti dlm step 2,slmt mencube yer...tq.. :)


11-07-2009, pisces^amie komen :

wah faveret mak amie nih... tp mak gune belimbing buluh yg dikeringkan.. tiap kali pokok belimbing tu berbuah pasti ader jer dibuat kering... dah tu simpan.. bebila nk kenduri dia buat ler... kdri kawen, cukur kepala dah menu wajib tuh.. :)


11-07-2009, pisces^amie komen :

buah lain tu borong kat pasar malam jer... :)


12-07-2009, kak fida komen :

pisces^amie...klau acar buah ni mcm2 care ade...lain org lain resipinye....ade yg suke bubuh limau jeruk..tapi klau buat acar ni org2 lame yg suke mkn...bbudk tk nk lh...heee... :)


13-07-2009, pisces^amie komen :

betul akak.. hubby amie pun x minat apertah lagik anak2 ni.. tu yg kalo nk makan tgu mak masak jer le.. tp dah save resepi ni mane tau kot2 tetiba terasa nk buat lak.. huhhu


13-07-2009, kak fida komen :

hai amie... same lh ngan en hb akak, tk suke tapi rmph2nye aje die suke gaul ngan nasik pns... :)


16-07-2010, syafinas_saib komen :

bagus resipi akk ni..coz tak guna cuka...fnas dah ambik..simpan..mana tau raya ni leh cuba


16-07-2010, kak fida komen :

salam syafinas_saib,kalau nk cube jgn lh tunggu raye..heheee...acar nih thn 2-3 bulan,sedap jugak dimakan waktu bersahur dgn nasik putih pns2...slmt mncube..tq... :)


15-09-2010, meira komen :

salam kak fida....ringkas je resepi kak fida..biasa kalau meira buat taruk sos cili n sos tomato sikit n x payah pakai kerisik....nanti meira nak cubelah resepi kak fida mane tau lagi sedap kan......


15-09-2010, kak fida komen :

w'salam meira...mmng rengkas rcp acar nih,tk perlu sos sbb dh gune air asam dn kerisik slh 1 penyedp acar buah nih...slmt mncube meira...tq... :)


14-01-2011, wanhidayah_cun@yahoo.com komen :

slm kak, anggaran untuk segenggam asam jawa + air dan (dapatkan 3-4 mangkuk air asam)...agak-agak berapa cawan ye...sy guna cawan untuk sukat...first time nk buat acar ni..hehe


14-01-2011, kak fida komen :

w'slm wanhidayah...3-4 mangkuk lebih kurang 3-4 cawan air asam sbb mangkuk yg akak maksudkn ialah mngkuk lauk yg kecil..klau terlebih pon tkpe asalkn asam jawa yg digunekn sebanyak segenggam...slmt mencube yer..tq... :)


02-02-2011, ALY 5669 komen :

Acar ni x guna kayu manis n bunga lawang eh tuk menumis


02-02-2011, ainzul komen :

nak tambah sikit ingrediants acar buah ni boleh ke?....masa menumis tu masukkan biji sawi dan kulit kayu manis...lepas tu kena tambah kari daging...baru la ummmppphhh rasanye...


02-02-2011, kak fida komen :

Aly 5669...acar ni mmng tk guna bhn penumis tersebut...bhn2 di atas adalah rcp asal utk acar buah yg akak slalu buat... :)


02-02-2011, kak fida komen :

ainzul..klau nk wat mkn sendirik, nk tmbh ape pon boleh ikut selera dn asalkn acarnye brtmbh sedap...klau acar yg ada biji sawi tu ala2 acar india mesti ade cmpurn serbuk kari... :)


03-02-2011, Anna1976 komen :

biasa buat tak guna air asam,kerisik,halia.Bawang pula masuk sebiji-sebiji.Ni resipi baru ke?


06-02-2011, kak fida komen :

Anna1976...ini rcp org lama,rcp dh lame dlm simpnn akak, org yg punye rcp klau ade skrng pon dh brumur 80 thun lebih...acar buah ade mcm2 care dgn berlainn bhn2...yg ini bhn2 digoreng garing dulu dn boleh tahan brbuln malah boleh thn smpai 1 tahun lebih klau di simpn dlm peti ais dn rase tetap tk berubah... :)


15-02-2011, Nzanah komen :

askum kak...ni baru mencr2 recepi acar buah ni... nak cuba... dah lama cari xdpt2 heehheh...


16-02-2011, kak fida komen :

w'salam Nzanah..rcp yg dicarik dh jumpe bleh lh cube yer...slmt mencube...tq... :)


20-02-2011, Nzanah komen :

askum kak... alhamdulillah first time buat acar buah ni... menjadilah... sedap ngan best ler... tp kurang pedas jer... next time buat + cili lebih cikit hehhee...ni cuba buat sebab my brother nak kawin so... nak beli acar buah ni mahal ... klu buat sendiri puas hati... kan... hhehehee.. anyway tqvm.. kak... :)


20-02-2011, kak fida komen :

*


20-02-2011, kak fida komen :

w'salam Nzanah...alhamdulillah...klau acar ni menepati citarase...kdg2 klau trkena cili yg jenis pds, boh ckit dh pds...Nzanah boleh tumis dulu cili kisar lebih2 dn asingkn,klau dapati acar yg tlh siap masih tk pds, cili kisar yg dh ditumis boleh ditmbh lagi kemudiannya...mmng mahal klau beli acar yg dh siap..nnti klau wat lagi biarlh berlebih2an yer...heee..mekaseh krane dh mencube... :)


02-04-2011, azlinasadzali komen :

tengok gambar je dah terbuka selera... esok mesti cuba! thanks kak fida, sudi kongsi idea. saya dah lama cari resepi makanan kegemaran saya ni...


03-04-2011, kak fida komen :

azlinasadzali...selamat mncube acar buah kegemarnnye yer...tq... :)


29-04-2011, tina sejati komen :

leh tak kalau tak bubuh kerisik


29-04-2011, kak fida komen :

tina sejati....boleh klau tknk boh kerisek...kan kite yg buat die...heee...tapi dh tentu rasenye tk sesedap ade kerisik sbb kerisik adelh bhn utama yg membuat acar ni rase sedap... :)


26-06-2011, kak_su116 komen :

ehmm..bahan2 semua dah beli td..malam ni nak try..doakan menjadi yek..esok boleh bawak gi opis..bagi juri kat opis kritik..


27-06-2011, kak fida komen :

kak_su116..mudh2n dh pon menjadik..dn dh pon kena kritik..heheee... :)


05-07-2011, essaouirra komen :

kak fida tq 4 the recipi.. Sedap bangat!!! Nak upload gambo tapi x reti.. Haha.. Lg skali tima kasih kak fida!!!


05-07-2011, kak fida komen :

essaouirra...mekaseh krane sudi mncube...boleh klik 'Tulis laporan' sebelah gambar acar buah atas tu klau nk post gmbr...mekaeh skali lagi.. :)


10-07-2011, kak_su116 komen :

tq..kak fida..alhamdullilah..ari tu dapat buat dengan jayanya...sedap sangat.. semua kengkawan puji..


11-07-2011, kak fida komen :

kak_su116...Alhamdulillah...mekaseh yer krane mncube...acar ni pon slalu akak wat standby utk buln pose...sdp mkn dgn nasik pns2 time sahur...heeee... :)


18-07-2011, julianie komen :

kak..nie first time buat..sedap jgk..thnks


21-09-2011, Kak Yan komen :

Salam kak Fida... 1st time kak yan tgk resepi acar buah kena letak kerisik,, boleh tak kalau tak letak kerisek? Terima kasih Kak Fida.


21-09-2011, kak fida komen :

julianie...mekaseh krane sudi mncube...>>> w'salam Kak Yan...mmng 1 kelainn acar buah ni menggunekn kerisik...klau Kak Yan tknk buboh kerisek pon boleh,tetap mnjadi tapi rase dh tentu brlainn.... :)


30-09-2012, kak_su116 komen :

Hu..hu..Ada permintaan lak dari kawan Opis suh buat acar buah macam yg penah bg kat dia dulu.. Nampaknya kena refer balik ler resepi k.fida ni..Ada gak yg ingat walaupun dah setahun lebih..leh business nie..hu..hu..


01-10-2012, kak fida komen :

kak_su116...alhamdulillah...mmng berbaloi klau wat bisnes, 1 adunn leh dpt bnyk..mudh2n ramai ler tukng2 kritik yg order(refer komen di atas 26/6/2011)...heheee... slmt mncube dn mncube lagi yer...mekaseh... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd