Google+

oleh: bee_rbs Masak Jeruk Ikan

Acar

Ringkas, resepi turun temurun (masakan utara kot!)


Created on : 29-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi bee_rbs




Bahan-bahan ( 1 family )

  • 3-5 ekor ikan goreng (apa2 aje ikan goreng yg tak habis..baru goreng pun boleh juge..)
  • 10 ulas bawang merah - kalau besar belah dua aje..
  • 10 ulas bawang putih - kalau besar belah dua.
  • 2 inci halia - hilis halus memanjang.
  • sedikit biji sawi
  • 2 - 3 biji cili merah - belah 2
  • 5 sudu cuka makan
  • 2 cawan air
  • 1/2 sb gula
  • garam secukup rasa
  • 3 sb minyak untuk menumis
  • 1/2 sb jintan manis / jintan besar - tumbuk halus dan ambil airnya.

Cara-cara

  1. Panaskan minyak. Masukan bawang merah, putih, biji sawi dan halia. Biar hingga kekuningan.
  2. Masukkan air, cuka, air jintan manis & gula. Tunggu hingga mendidih.
  3. Masukkan ikan goreng dan cili merah. Biarkan 5 minit. Masukkan garam. Imbangkan rasa masin, manis & masam.
  4. Siap..selamat mencuba...!!
  5. Note: Jeruk ni lebih sedap selepas semalaman sebab semua isi dah sebati dgn cuka..

Tag

ikan








Laporan Masakan Bergambar (7)

Ck
31-07-2008
Terubat kerinduan....takde cili besar, bantai jer cili padi hijau..tp tetap best!
Laporan oleh: Isya_Irfan

wah..Isya_irfan, ikan apa tu..talapia ke..? Kalau masak selalu boleh kering bawang kat dapur tu.. hehee..

Jeruk
07-08-2008
Dah cuba jeruk ikan ni. Memang sedap. Rasa macam masakan ibu kat kampung.
Laporan oleh: newbie123

newbie123, cedapnye...terima kasih sudi mencuba..

Dsc_2199
26-02-2009
mak selalu masak ni....kat kampung panggil ikan masak cuka...
Laporan oleh: zaina

betul tu maria..bee kalo masak suka letak bawang banyak2..sedap sangat bila dah kena perap ngan cuka tu..btw tq sudi mencube..rajin pn misi ni..

Picture_127ff
02-03-2009
ikan masak cuka akak panggil..ala2 acar ikan gak...tq yer
Laporan oleh: junjs11

wah..meriahnya bawang...mmg sedap, kao ada ikan goreng lebih esoknye jd le masak cuka nih..ikan aya pun sedapkan..kak jun masak ni..

Dsc04113
04-11-2010
memang best jeruk ikan ni.....
Laporan oleh: mass80
419618_362981100403080_100000735797890_1211266_949965151_n
04-03-2012
zaira tersalah buat... hahaha. lupa nak goreng ikan dulu. masukkan ikan kembung terus... haha. kureng sikit la rasanya... hahahah... tapi lepas ni zaira akan cuba buat lagi...
Laporan oleh: zairafadzil
Dsc00098
21-07-2012
lama dah buat ni mmmm.....tq..
Laporan oleh: jun75

Komen (8)

29-07-2008, Isya_Irfan komen :

bee! bestnya dapat resepi ni..dh lama tak makan..masa dulu kat kg, mak selalu masak ni..memang sedap, kena plak ngan ikan talapia, pas tu letak cili hijau belah banyak sikit..memang terangkat....


29-07-2008, MasDiana komen :

Ni memang resepi orang utara..bahan2 nyer pun sama ngan resepi my mum.Kak Mas pun dh lama sangat tak masak lauk ni,.ni dh kuar kat MYR ni...boleh ler masak...em..sedap...


29-07-2008, bee_rbs komen :

ada edit ckit..lupa lak nak letak jintan manis..tak wangi lak nanti..Isya_irfan & MasDiana cubalah..kejap je dah masak..campak2 je..


30-07-2008, cute10 komen :

Salam bee_rbs..klu tak letak biji sawi tak per kann...cni tak tau nak cari kat mane biji sawi....


31-07-2008, bee_rbs komen :

cute10, tak pe..yg penting bawang halia & cuka tu basic dia..yg lain2 tu tambah rasa ye..


10-12-2008, pekjinn komen :

mak mertua pandai masak lauk ni ... tapi tak dipanggil jeruk ikan ... panggil acar ikan ... mak mertua i tambah rebung ... dimayang kasar ... celur dulu baru masuk sekali ... sedap wa cakap luuuu ....


26-02-2009, bee_rbs komen :

pekjinn..bee tak nah lak campur rebung..mesti sedapkan, leh la cuba nanti..tq..


21-03-2011, amal binti omar komen :

salam... amal dah try buat tp rasa dia skit tekak... nk thulah bpe byk kuantiti yang perlu kita letak cuka tue?? emm sian suami amal..dah lah fbret dia... huhu help me..:'<


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu