Google+

oleh: siti mariam Air Teh Dangdut

Teh_tarik_2

Same rasa mcm teh tarik lain...


Created on : 29-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi siti mariam




Bahan-bahan ( 1 gelas )

  • 2 UNCANG TEH
  • 3 SB SUSU PEKAT
  • 2 SB SUSU CAIR (option)
  • AIR PANAS (IKUT SUKATAN GELAS)

Cara-cara

  1. -REBUS TEH TU DENGAN SETENGAH CAWAN AIR...PASTIKAN TEH TU PEKAT.. (PASTIKAN TEH TU JADI PEKAT, BIASANYA SAYA REBUS SETENGAH CAWAN AIR DAN BILA PEKAT AIR AKAN TINGGAL 1/3 CAWAN JE...)
  2. -1 CAWAN AIR PANAS,CAMPUR SUSU PEKAT DENGAN SUSU CAIR LEPAS TU TARIK SAMPAI BERBUIH
  3. -LEPAS TU MASUKAN SUSU KE DALAM GELAS SEKALI DENGAN BUIH-BIUH TU..
  4. -AKHIR SEKALI BARU MASUKAN TEH YG PEKAT TADI KE DALAM SUSU.. MASUKKAN TEH TU SLOW2...
  5. *SUKATAN AIR DAN SUSU IKUT SUKA KITE SENDIRI NAK MANIS ATAU TIDAK...SUKATAN AIR PUN SAME....IKUT SAIZ GELAS KITA...KALU NK SENANG KITE SUKAT DULU AIR MENGIKUT GELAS YG KITE NK GUNA...

Tag

minuman

Laporan Masakan Bergambar (36)

Tehtarik
30-07-2008
Tadaaa... dulu time study kat sintok, diorang panggil teh dangdut. semalam try buat... jadiii. TQ
Laporan oleh: S_Norul

cantikkk...same2...pas ni boleh kite goyang dangdut la...hehehe

Teh_candu
30-07-2008
Hehehe... Nilah lah rupa teh tarikku...... den tak do cwn panjang... cwn pendek jo.... tak polah kan..... Bestttt sgt.... thanks siti mariam.......
Laporan oleh: che'iza

pendek ko panjang ko samo ajo...cantinye gambar...buih tu yg menarikkk....same2 cheiza..

Teh_candu
31-07-2008
tak menjadi sgt,tp teh tu mmg dah pekat...teh nih mmg bangsa pahit kot...kekeke...takpa nnt kita try lagik....hehehe
Laporan oleh: tulip77

dh nak ok dah tu...nnt boleh try lg....mariam guna uncang teh lipton je...serbuk teh pon boleh...

Dsc03895
31-07-2008
teh tarik satu kasi kaw2 punyer .. he..he . nak antar laporan jgk hari ni .. tQ mariam 4 dis idea .. anak2 teruja sgt tgk teh tarik ni wlpn depa x minum teh tarik .. ;-)
Laporan oleh: yatiezaini

fuyoooo..cantiknye dlm gelas slim tu...ni buat air bukak pose ke??buat versi air milo boleh jugak untuk anak2...hehehe

Teh_candu_2
03-08-2008
yg ni siap tukar teh...pun tak bape cantik...rasa mmg sedap :)
Laporan oleh: tulip77

nampak dah cantik...okla tu..

Picture_1086v
06-08-2008
hehe..nak join gak..!
Laporan oleh: junjs11

cantikkk...boleh je join..baru meriahhh..

Teh
12-08-2008
jenuh jugak le membuatnya..ni pun tak berapa cantik sgt..tapi teringin nak buat...first time buat tak menjadi..letih jugak le nak habiskan...tapi sedap..lemak2 je..
Laporan oleh: quinnie

okla tu...nnt dh biasa buat makin terrorla...

Teh_tarikku
18-11-2008
ehee..cam x balance je teh ngan susu..yg penting dpt 3 layer..hihik.suka sgt2..tQ siti mariam 4 sharing d skill.tp sape tau yg kat kedai2 kopi/restoran tu diorg guna teh ape eh?yg serbuk kn..sdp tuu.huhu :P
Laporan oleh: HaSue

dah cantik tu...mungkin kalau nk balance teh tu kena lebih skit...kalau x silap mariam biasanya kt kedai dia guna teh wangi yg serbuk tu...mmg sedap sbb wangi...

Pc010666
02-12-2008
mariam, ni lah hasilnyer.. mmg mencabar...best!
Laporan oleh: waheedeana

terima kasih sbb sudi cuba..

Pc010026
11-12-2008
cantik...syg plak nak minum
Laporan oleh: nazra86

hehehe...mmg rasa sayang nak minum...

Snv30987
14-12-2008
Kurang menjadi, second time buat.. kena practice lagi nih.. next time better kot.. thanks!
Laporan oleh: aludra

kalau nak lg ok teh tu kena pekat...kalau aludra nak tgk step by step boleh tgk kat http://mariamsayutiy.fotopages.com/ tu fp mariam..selamat mencuba..timer kasih sbb sudi cuba resepi nih..

Teh_tarik
15-12-2008
lama tak minum teh tarik.. tgk aludra pun dh try.. kita pun nk try gak la hehe.. nasib baik menjadi.. masa nk tuang teh tu punya la cemas heheh.. yg penting teh tu mesti betul2 pekat barula dia terapung hehe.. sedap la air teh tarik ni, thanks mariam for sharing the skills with us ;)
Laporan oleh: sunkist

same2 sunkist..timer kasih sbb sudi try..aaaa,betul tu teh tu mesti kena betul2 pekat baru dia akan terapung..cantik gelas tuh..:-)

Myr1
24-12-2008
kurang menjadi la yam.. buihnyer kureng! hehehe... nnti nk praktis lagik la smpai jd santek! ppon tQ mariam ye... menten sedappp! ;)
Laporan oleh: hana6877

hehe...kuar jugak teh ni ye kak hana...apa2 pon timer kaseh sbb sudi cube...buih x naik sbb kt sana tgh sejukkan...hehehe..

Dsc01195_ii
24-12-2008
Atas Kapal ni nama nye Teh Dangdut
Laporan oleh: farawahida

aaa...mariam pon baru tau org panggil teh dangdut..hihihi

Dsc00694
30-12-2008
ni dia.. adikku yg montel tlg promosi teh dangdut buatan ku.. hehe.. =)
Laporan oleh: azilairam

cutenye tukang promosi tuh.. :)

Dsc00692
30-12-2008
ni pandangan dari dekat.. huhu..
Laporan oleh: azilairam

cantik..buih pon naik tinggi..thanks sbb sudi cuba...

Finland1_303mr
31-12-2008
takde gelas transparens guna gelas wine
Laporan oleh: princessharyati

cantik gelas tu..gelas cantik design air pun akan jadi cantik..tq sbb sudi cuba ;)

Img_3490
22-01-2009
wow, magic! magic! sgt teruja membuat minuman ni... tq
Laporan oleh: sofieza

hihi...magic...magic..mariam mula2 buat dulu teruja gak,pas tu rasa sayang je nak minum...hihihi

Dsc04720
28-01-2009
ha dah jdik pon..ni kali ke2 wat..frst wat xjdi mngkin sbb susu tu xckup pnas..srnok sgt2 bila dah jdik..syg plak nak mnum..
Laporan oleh: shikin_kay

timer kaseh sbb sudi cuba...mariam pon first time buat dulu sayang nak minum...hihihi

Air_teh_dangdut
15-03-2009
memang sedap la...kaw2 punya...guna teh serbuk..buat minum saja2 diwaktu tghari yg tgh hujan ni...hmmm...segar...tq untuk resepi unik ni...
Laporan oleh: Yantie Alias

terima kasih sbb yantie sudi cuba resepi nih...minum time mana2 pun sesuai kan..hhehheee..

Teh
29-04-2009
wah, x sgka mnjd. ml2 tu dok pk gak, 3 lapis? blh ke? tp x dak gls yg pnjg n putih. slalu tgk menu kat kedai, pekebenda nyer teh dangdut nih sbb x prnh try.
Laporan oleh: husna84

mariam pun x pernah minum sebelum nih..tgk kt tv,try buat...Alhamdulillah jd...apa2 pon tq sbb sudi cuba..:)

Imag0007
24-05-2009
air teh yg rasanya lembut je, first time bt. my abe kt sedap
Laporan oleh: rosaliza

abe mariam pon suke jugak..masa mula2 buat dia pelik...hehehe..terima kasih sbb sudi cuba.. :)

Images
12-07-2009
mula tak menjadi kali dah la tima kasih la puan mariam.....sekarang saya boleh buat dalam jug pulak....
Laporan oleh: alimamak

salam,wah,buat dalam jug tuh..ramai boleh minum....

Img_6095
22-07-2009
buih kurang menjadi.. kena byk praktis lagi nie.. apa2 pon sdp..mekasih
Laporan oleh: syahnina

sama-sama,tq sbb sudi cuba dan share kat sini..

Image1200
25-07-2009
air kopi dangdut coz guna nescafe..x brp cantikla..nway thanks siti!
Laporan oleh: aa_iezah

dah cantik tuh,mariam pun pernah buat guna nescafe jugak..tq sbb sudi cuba..

Dscn6303
27-08-2009
dh try buat untuk bukak pose td...terbukti mmg sdp.tp gmbr cm kurg memarik sbb glass kaler gold..hehe..papepn thanx 4 d recipe
Laporan oleh: masyitah

sama-sama...tak apa guna gelas apa2 pun,guna gelas cerah tuh supaya org nampak design dia je..hehe..

Image475
22-05-2010
dh lama smpn resipi ni..ari ni..jadi la gk..teh dangdut..hubby ckp..best..wt lg 1 gelas..hik3
Laporan oleh: ayunalisa
Teh_dangdut
28-05-2010
Ni la rupa teh dangdutku...layer dh jadi tp buih xtinggi sgt..rasa?mmg sedap lemak2 manis secukup rasa.Aisey sama lak gelas posing ngan Ayu hik3..TQ ya
Laporan oleh: Lina_pg
Dsc01140
09-10-2010
memang sedappp.....
Laporan oleh: mass80
Dsc02663
09-06-2011
mula 2 buat tak lah menjadi,lama2 cuba menjadi pulak terima kasih
Laporan oleh: milahsam
Pc020604
07-12-2011
haaa...ini dia teh dangdutku.mmmm...sedap
Laporan oleh: zaminna
Teh_dangdut
12-03-2012
salam mariam trma ksh.. dak..dik..duk..oh teh dangdut.. xbrpa nk jd mgkin kna tuang teh lemah lembut
Laporan oleh: Norriyah
Dsc00200
05-05-2012
hahaha...tak berapa jadi...tapiii...tetep bestt!!...tq2.
Laporan oleh: k.zila66
Dsc00247
11-05-2012
tadaa...utk kedua kali he2..jemput minum siti....maceh byk2 ya..
Laporan oleh: k.zila66
Dsc00306
09-01-2013
teh dangdut satu...siap...tq mariam
Laporan oleh: jun75
Dsc00250
12-03-2013
salam siti..agak lama tk buat air ni..tiba2 tekak teringin nk minum..Alhamdulilah...perhh!! sedappp..mekasih ya :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (60)

29-07-2008, che'iza komen :

Tiap kali balik kampung, mesti singgah kat bukit merah minum air ni..Depa panggil teh candu...... Rasa dia sama jer cam teh biasa tapi suka tgk di berlapis2 tu...eheheh


29-07-2008, hniffira komen :

tomeynyer ayor ni...:-)


29-07-2008, siti mariam komen :

teh candu ye che'iza...mariam tgk cara dia buat dlm tv...lupa pulak program apee.. hniffira-tryla buat..senang nk buatt..


29-07-2008, lindaoon komen :

terima kasih siti mariam. dah lama linda tercari2 kaedah nak buat teh candu ni. dah bergelas2 minum kat kedai, konon nak curi resepi ni. tapi tak dapat-dapat hahahha


29-07-2008, siti mariam komen :

same2...mariam x pernah minum, ni pon baru tahu nama dia teh candu..hehehe


29-07-2008, azwalissa komen :

siti mariam, nak tanya.. susu pekat + susu cair tu nak campur dengan berapa banyak air utk ditarik ? takut terlebih air nanti tak jadi.. teringin nak buat.. nampak menyelerakan!


29-07-2008, hana6877 komen :

cantiknya air nih....cam syg jek nk minum.. hehe..


29-07-2008, lenchikang komen :

kt putrajaya di tmn warisan, dipanggil teh dangdut hehehe...sebab nmpak teh bergoyang dangdut dlm susu tue...


29-07-2008, tulip77 komen :

1st time tgk air nih...kesiankan!!! hahahaha


29-07-2008, farahana01 komen :

betul lah siti mariam.... boleh ker di tarik setakat susu cair dan susu pekat jer di campurkan tanpa di masukkan air...... kalau digunakan air banyak mana pulak air yg digunakan sampai boleh berbuih sampai camtu


29-07-2008, yatiezaini komen :

rasanya susu tu kena campur ngan 1/2 cawan air panas sbb teh yg direbus tu baru 1/2 cawan ..


29-07-2008, siti mariam komen :

sorii ye, lupa nak tulis susu tu kena campur air panas..baru boleh tarikk..kalu x mn boleh tarik..hehehe..mariam letak 1 cawan air panas...bergantung pada gelas kitela besar mana...sukatan susu pon ikut kita nak manis mcm mn...tq yatiezaini...


29-07-2008, syafe komen :

pernah juga try buat the ni lepas tgk rancangan kat tv tak ingat rancangan apa tapi tak bagi sukatan so saya try jer lar sukat air untuk susu tu ikut kemanisan yg kita suka kalo suka manis bleh kurang air kalo tak suka manis bleh lebihkan air… saya buat satu teko trus bancuh susu tu lepas tu tarik sampai buih bila nak minum buat macam mariam buat tu letak susu dulu dalam gelas lepas tu teh


29-07-2008, NisaMPB komen :

kalu kat spore depa panggil ni Teh Cino :)


29-07-2008, azwalissa komen :

mariam, sori ye tanye lagi soalan very the budak darjah satu.. cemana teknik nak masukkan air teh tu supaya dia maintan terapung atas susu? pelahan2 ke? atau masuk je cam biasa? nak tau gak skill dia..takut tak jadi...


29-07-2008, akakroose komen :

Kat KK sini orang panggil Teh Madras. Banyak nama rupanya teh ni ya...


30-07-2008, siti mariam komen :

azwalissa...tak pe bukan solan darjah satu..heheh..mariam letak teh tu mcm biasa...tak dela slow sgt..tak delalaju sangat...tq sbb sudi cuba...kalu nak buat mcm syafe cakap pon boleh...depand pd ape yg kite suke...slmt cube yee...


30-07-2008, maniza komen :

3 sb susu pekat.. sb tu maknanyer aper???


30-07-2008, siti mariam komen :

maniza....3 sb tu sudu besar...susu mariam letak ikut sukatan mariam...kalu maniza nak manis ke kurang manis ke buat ikut kesukaan kite...sukatan air pon ikut sukat gelas kite....slmt cubeee...


30-07-2008, azwalissa komen :

mariam..saya dah buat semalam. tapi tak jadi 3 tingkat macam tu.. susu & teh dah bercampur. dapat 2 tingkat aje (bawah warna coklat + atas buih warna putih) frust btoll..! tak tau la silap tuang ke atau mmg takde skill bancuh.. tapi yang pasti rasa dia mmg mavelesss!!! tq 4 de recipe anyway :)


30-07-2008, siti mariam komen :

azwalissa...mariam pon x pasti kena x jd...biasanya mariam buat ok je...atas tu buih dia...mariam rasa lissa kena buat buih tu lebih skit...kalu nnt lebih buih guna susu pekat untuk buat teh dan kopi tarik...ada jual kt kedai...tryla tgk..anyway tq sbb sudi cuba..


30-07-2008, che'iza komen :

Azwalissa, saya tahu nape tak jadi.... Air teh tu kena pekat giler (pekat betullah maknanyer).... Tak caya buat lg sekali air teh tu 1/3 cwn... air susu 2/3 cwn.... Sbb den dah kena .... hahahahah first time buat tak jadi.... Sebb den tak puas hati, wat lagi sekali pekat betul..wahh baru jadi.....


30-07-2008, che'iza komen :

Emmm... siti ngan marah eh tolong jawab... Sebab den baru jer terkena mcm tu.....eheheh.....Dah try dah resepi ni memang mabeles walaupun den kena buat 2 kali..... Takpe anak ada, kena paksa minum yg tak jadi...... thanks for sharing this method......


30-07-2008, azwalissa komen :

orait! nanti saya try buat lagi malam ni... teruja nak minum air bertingkat2 .. hihik! tq siti mariam & che'iza..!


30-07-2008, siti mariam komen :

tq che iza...tak marah eehhh...lagi suke sbb boleh kite share ramai2 kat sini...betul...teh tu sampai pekat giler...mariam sukat setengah cawan air untuk teh tu...lepas tu tinggal 1/3 cawan air je bile dh masak...kalu still x jd ckpla..nnt kite ramai2 try cari apa puncanyee...hehehe..


30-07-2008, zhiela_85 komen :

sb tu maknanya susu besar...hehhehe...


30-07-2008, nurulaliya komen :

hmm tk penah lg tgk air ni.. nk tanya.. before minum kena kacau dulu ke?? atau biar je bertingkat²??


30-07-2008, siti mariam komen :

nurulaliya...before nak minum tu kacau la dulu baru sedap...tingkat2 cuma design dia je...rase air same cam air teh tarik yg lain...hehehe


30-07-2008, yatiezaini komen :

sll wat teh tarik biasa jer .. hari ni nak wat teh tarik luarbiasa pulak utk buka pose ... harap2 jadi ler cam dlm gambar tu ...


31-07-2008, siti mariam komen :

selamat mencuba yatiezaini


31-07-2008, abby_3483 komen :

fuyoo... cam Secret Recipe nyer Coffee Latte/Hot Choc. bezanya ini tea,rupe sejibik la.SR nyer cara=(guna machine) taruk fresh milk panas (otomatik ada bubble coz pakai mesin) pelan-pelan tuang choc/epresso pekat. AB suke wat jadik 4 layer. pepun..Pandainyer...CT Mariam, xyah gune mesin pun same je kualiti cam Cafe nyer yg rege 7.80rm++ (skang da naik kot)


31-07-2008, siti mariam komen :

abby, teh ni mariam tengok cara dia buat dekat tv...so try buat..pas tu menjadi..tu yg share kat sini tu...aaaa, kalau dekat cafe mahal coffee dia....so terpaksa buat sendiri...hehe


31-07-2008, syahnina komen :

Pernah minum di KK, Sabah dulu... terpikir2 gak mcm mana diaorg buat.. nie rahsianya yea... nak kena cuba balik nanti nie...


31-07-2008, quinnie komen :

wah ramai betul yg dah cuba..ni yg bersemangat nak buat ni...hehhehe..lagi pun dah lama tak minum teh tarik....


01-08-2008, abby_3483 komen :

CT,dgn bangganya AB nak mengumumkan yg AB tlh brjaya dgn jayanya menjayakan rsp CT ni. mabeles! mmg terangkat. Hubby cam xcaye je. (jgn pandang ku sblh mata! ewahh...) utk memuaskan hati,AB wat 4 versi. Coffee,nescafe,milo,teh. sume AB msk atas api. dari 1/2cwn jd 1/3cwn. jenuh jugak la coz wat 4 versi. kesimpulannya=1.kpd sesapa yg xsuke teh, anda le wat air lain. 2.kpd sesapa yg suke bebenor air kat Cafe yg mencekik darah mahalnyer tu, buat la sendiri. (jimat wang, puas hati, abg +syg, le bangga diri)


01-08-2008, siti mariam komen :

abby...mula2 ct buat dulu pon hubby tanye air ape ni...??isshhh rajinye wat sampai 4 versi...boleh buat versi milo untuk anak2...mesti anak2 sukee.. quinnie and syahnina...tryla buat...


04-08-2008, sarahshafiyya komen :

best la design teh ni...nk cube la ptg ni nk buke pose..thanx mariam..bagus aar teknik ni..


04-08-2008, tulip77 komen :

dah siap bg kat asben suh minum..siap tanya air apa nih? nk minum camna? kekekeke....


12-08-2008, izah komen :

nk tanya, dia jadi belang2 tu kita kena tuang selang seli ke mcm mana?


19-08-2008, sihzmah komen :

kite dah coba 4 kali dah...tp tak tak jadi gak...ala-ala air yang tulip77 buat tu.


20-08-2008, abby_3483 komen :

B tolong jawab utk Izah.takyah tuang selang seli.yg penting teh pekat tuang slow motion gitu... otomatik teh tu akan terapung tgh-tgh antara buih n susu panas.


20-08-2008, kak noor komen :

Dah cuba. menjadi . sedap dan cantik dipandang. Hubby terkejut, wife dia begitu creative. thanks alot


21-08-2008, senggis komen :

best gak.. bleh wt sokmo=)


31-08-2008, shafea komen :

nak buat lah.. sy tgah panaskan air ni,, minum waktu bebuka tentu terangkat


18-11-2008, elyns komen :

cantiknyeee....sukenyeee... tq ye siti mariam. br jupe n nak wat jap gi...


28-11-2008, nazra86 komen :

wah.. cantiknya.. keena cube gak nie...


07-12-2008, anuar.jawla komen :

saya dah cuba.. sempoi ramai kengkawan yang nak tanya resipi.. gambo x de tapi boleh tengok video kat http://jawlacafe.blogspot.com... terima kasih


25-02-2009, Mr XXXXX komen :

salam kak yam.... nak tanya ckit nie... mcm mana lak kalo nk buat 2-3 layer eekk?dulu pernah gak g minum kat melaka...mmg sdap..kalo 2-3 layer mesti lg menarik kn...tq...


15-03-2009, Mira Marlena komen :

Nampak cantik air teh ni..kalau ganti ngan nescafe rasa-rasa boleh tak?


20-03-2009, siti mariam komen :

Mr XXXXX...eemmm2.3 layer tuh tak pernah la pulak buat...hehhehe.. Mira,kalu buat air nescafe pon buleh,mariam pon pernah buat jugak...


29-04-2009, husna84 komen :

tima kacih mariam utk resepi yg menarik n unik nih. rasa teh tarik tu pun kaw giler. pas nih x lak pelik dah bla tgk menu "dangdut" nih. igtkan kna dangdut ke gerudi ke dulu sblm minum. hehe....( gerudi kat umah blh lah kot. hehe...)


10-06-2009, opie komen :

KOrang suka dangdut . aku sikit pun dengar dangdut sakit telinga.Bagai nak pecah telinga....jangan pula ambil hati aku gurau jer. tetepi kenyataan aku tak suka DANGDUT


12-07-2009, alimamak komen :

saya penah minum teh ni kat taiping depa panggil teh candu sebelah dengan hospital taiping......tapi depa ade buat apple candu....


12-07-2009, nurulainiwahab komen :

rupa dia cam coffee latte..cantik tapi takut lak nak cuba... heheh


15-08-2009, strennz komen :

sedapnya..


24-11-2010, azella komen :

kt trg depa panggil air gelombang.....l


15-02-2011, altantuya sue komen :

mmm...mcm sdp lak..nk try la..


13-08-2011, abdulwahub komen :

kopi lagi senang,,,1sudu je kopi,,,,,


08-12-2011, Amar5875Alif komen :

perghhh rase die memang terbaikk :D


09-01-2013, eja1980 komen :

De yg letak cam gula merah pastu csm cendol dh rasanys


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd