Google+

oleh: zana08 Kuih Bakar Jagung

Img_1711

mudah dan enak...


Created on : 28-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zana08




Bahan-bahan ( sefamily )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan susu sejat
  • 3/4 cawan gula
  • 2 biji telur
  • 1 tin jagung manis ala krim
  • sedikit pewarna kuning
  • sedikit bijan jika suka

Cara-cara

  1. "Blender" semua bahan hingga sebati kecuali jagung dan bijan
  2. Masukkan jagung dan "blender" sebentar.
  3. Tuangkan dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
  4. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam

Tag

bingka

Laporan Masakan Bergambar (6)

Photo-jgung
29-07-2008
tk sia2 mlm td cuci2 mata...pg nih dh bleh wat brekpes! wat 1/2 adunan jek....tk cukup rupanyerr! hehe..tQ zana!
Laporan oleh: hana6877

Sory hana mlm tadi resepi tu tertinggal telor, pagi tadi baru edit ada plus telor.. apapun TQ kerana mencuba.. happy rasa kwn dgn member2 my resepi ni.. ilang stresss

Jagung
16-08-2008
saje nak cuba bingka jagung pulak...malas nak buat puding...buat bingka senang skit....tq zana..
Laporan oleh: quinnie

TQ quinnie..nmpk byk kerak tu...harap2 dpt memenuhi selera

Bkr_jagung
22-08-2008
buat dlm loyang beso..bila kua oven jd mendak merundum..kita wat lagi guna bekas kecik2 senang anak2 nk ngap..mmg best buat dlm bekas kecik2 nih..dh mcm snek lak hehheheeh sedappp TQ
Laporan oleh: Aziemas

TQ aziemas coz sudi mcuba..nmpk cute lak dlm acuan kecik2 tu..

Kuih_bakar_jagung_-zana
21-10-2008
zana,akak buat sarapan tadi pagi....sedap,lemak manis...tq zana...
Laporan oleh: kak fida

tq kak fida...

Img_1251a
20-10-2011
mmg mudah dan enak!
Laporan oleh: Kak Rosenah
121006_kuih_bakar_jagung
06-10-2012
bfast pg ni. dh 2-3x buat resepi ni. thx byk2. sdap :)
Laporan oleh: moonbug


Komen (13)

28-07-2008, hana6877 komen :

wah zana! kuih bakar lagii...bakal dicube nih nmpk gayanya....hehehe...


28-07-2008, hana6877 komen :

dh agak dh resepi kuih zana mesti senang nak buat....:)


28-07-2008, zana08 komen :

hai hana, online ya.. dah buat last week tak sempat nak kongsi resepi.. le ni buat lagi.. masih dlm oven.. byk permintaan..


28-07-2008, hana6877 komen :

fuiyoo...cayalah zana! bisnez lagik gtu! nih cuci mata sblm tdo...hehe..


28-07-2008, zana08 komen :

bisnez tak pernah menjadi.. tak berbakat..permintaan dlm rumah je.. kwn2 pun selalu tunggu bila nak "Stress" coz bila 'stress' adalah sesuatu..


28-07-2008, chubby_cheese komen :

Salam zana, nk tanya sikit, susu sejat tu apa? susu cair atau susu pekat manis? (saya ni baru nk belajar masak)


29-07-2008, zana08 komen :

chuby_cheese..susu sejat tu susu cair..selamat mencuba


29-07-2008, hasliza komen :

zana, kalu kukus boleh tak?


29-07-2008, zana08 komen :

Kalau kukus jadi kuih talam kot.. lebih sedap di bakar boleh dapat kerak...


30-07-2008, zza komen :

cik zana bestnye nampak..mudah sgt..ni rs nk buat nih


04-12-2008, ita2308 komen :

salam zana...smlm dan try kuih bakar pandan....sedap, lazat berkrim...nanti bole try kuih ni plak...


26-12-2008, Minahkg komen :

salam zana...smlm saya try wat kuih ni...lembik le... nape yek....dah ikut semua cara2 nye....saya bakar semlm hampir 11/2 jam sebab ingat x masak...rupa2nya memang lembik....tolong zana explainkan sebab saya memang suka kuih ni...atau jagung krim tu ke kena tapis air dia kuar.....thnks


08-05-2011, zaleha93 komen :

nanti saya cube


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd