Google+

oleh: kak fida ♥Daging Masak Kurma™

Daging_kurma

Enak dimakan dgn apa saja jenis nasi dan sesuai dihidang bila2 masa ... :)


Created on : 28-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 10 orang )

  • 1 kilo daging goreng - direbus
  • 5 sb rempah kurma
  • 1 cawan susu sejat
  • secukup air utk merebus daging
  • minyak dan garam
  • 4-7 batang lada hijau *
  • 3 biji tomato *
  • 10 ulas bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 2-3 tangkai daun ketumbar *
  • 3 hiris halia muda *

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 * hingga halus.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga wangi dan masukkan rempah kurma,gaul rata dan masukkan sedikit air rebusan daging supaya tidak kering.
  3. Masukkan daging rebus bersama lebihan air rebusannya dan masak hingga mendidih dan daging empuk. Gaul hingga rata.
  4. Masukkan susu dan garam dan masak hingga mendidih sekali lagi.

Tag

daging

Laporan Masakan Bergambar (1)

Photo443
16-02-2009
Ini dh kali ke 2 buat. Buat lg 4 dinner td. mkn ngn ikn kurau masin bertmbh2 hubby kite mkn.
Laporan oleh: mamadania

haaa...tuu diaaa..sepiok besO nmpk nye...mkn ngn ikn kering plak tu...ishh ishh..selere nye...klau ade lebihan lauk dinner,boleh esok mkn ngan roti pulak buat sarapan...heeee....tq mamadania krane dh mencube... :D



Komen (18)

30-07-2008, chiko komen :

Saya ni cukup suka makan kurma daging ni tapi nak tanya kak fida sikit la . . . daging goreng tu camna ya? Saya tanya sebab kak fida tulis 1 kilo daging goreng direbus. Dah goreng kemudian rebus ke?


30-07-2008, leha_adam komen :

kak,daging tuh kena goreng pastu rebus ek??tak paham...:p


30-07-2008, kak fida komen :

salam buat chiko dan leha_adam... tempat akak klau beli daging kebiasaan sebut daging goreng atau daging kari. Klau daging goreng tu ...daging yg tk berurat...klau masak tk rebus dulu pon tk ape..sbb ianya cepat empok...klau daging kari tu ...daging yang berurat2 terdapat di bhgian kaki si lembu tu...mesti lah rebus dulu. Tapi akak klau masak daging tk kira bhgian mane pon mesti nk rebus dulu sbb nk cepat....Cepat siap....cepatlah makan...hehe...tq...


11-02-2009, mamadania komen :

Salam k fida, saya peminat resepi2 k fida. Saya dh msk daging kurma ni semlm. Mmg sdp, hubby siap bwk bekal p opis lg. Kt sini daging sumenye fresh, so saye trus masak je x rebus dulu pun.


11-02-2009, mamadania komen :

Resepi bone steak k fida pn dah bbrp kali saye buat. Tulang tu rebus smpai lmbut dagingnye, anak2 pn sng nk makan.


11-02-2009, kak fida komen :

salam mamadania...trima kasih lah krane sudi mncube resipi2 akak...klau akak pon nk msk lauk daging korma,mmng ni lah resipi yg akak gune,begitu jugak utk kenduri-kendara...pernh msk sampai 20 kilo daging utk 1 mjlis kecil2an di rumah...mmng lauk akan bertmbh sdp lagi klau menggunekan daging fresh...tq skali lagi mamadania...mudh2an akan terus mncube resipi2 yg ade kt MyR ni yer.... :)


16-02-2009, mamadania komen :

salam k fida, saye buat lg kurma daging. Mmg sdp, tukang msk pn mkn nasik bertmbh..he..he..


16-02-2009, kak fida komen :

salam jugak buat mamadania...trima kasih lah skali lagi krane dh mencube siap ngan gmbr ari ni..hihiii...klau tukng msk pon mkn bertmbh2 mesti kenyang sampai besok...hehee.... :D


01-06-2009, ummiwafa komen :

salam buat kak fida, thanks for de recipe.. 1st time masak daging masak kurma kat saudi ni, maklumlah import rempah dr mesia br kelmarin dapat..hihihi best sangat2 cuma sy tukar sikit jer resipi asal sory... saya tumis dulu (agak2 jer) kulit kayumanis, cengkih,buah pelaga n bunga lawang ke bunga pikat namanya saya pun kompius hihihi..pastu br tumis bahan2 yg dikisar, letak kerisik sikit (nyior gula-kata org ganu), halia sebatang... pergghhh menjilat jari tuu.. asben siap tambah2 laei..hihihi thanksss.. dah abis baru ingat nak snap..nati lain kali bleh masak lagi & sy snap tampal kat sini. bleh?


06-06-2009, kak fida komen :

salam jugak buat ummiwafa...trima kasih krane dh mencube...tk kesah lah klau resipi asal ditokok tmbh..asalkan lauk yg dh siap tetap rase sedap oleh famili yg mmknnye...heheee....tuuu...smpai ade yg menjilt jari dn smpai trlupe nk snap gmbr...heheeee...len kali leh lah cube lagi yer ummiwafa dn boleh lah tunjukkan hasil lauk diperantauan tuuu...heheeee...tq... :)


22-04-2011, kemma81 komen :

dh try dh smlm...mmg best..menjadi! xmuak.. tq k.fida..


22-04-2011, kak fida komen :

kemma81...mekaseh krane dh mncube yer...mmng tk muak lauk kurma ni..ni lh satu2 rcp dgg kurma yg akak slalu gune klau ade ape2 je majlis... :)


05-07-2011, Nurul Ain Jamal komen :

td wat aym masak kurma,,,,mablessssss...bestttt


06-07-2011, kak fida komen :

Nurul Ain Jamal...alhamdulillah...dn mekaseh yer krane dh mncube... :)


26-07-2011, fonduechocolat komen :

salam fida... apa maksud bawang kecil tuu???


26-07-2011, kak fida komen :

w'salam fonduechocolat...pembetulan 'bwg kecil' tu sebenarnye bwg putih...akak dh btolkn...mekaseh.. :)


26-09-2012, nurqasehhanania komen :

Wah nmpk sdp je nih..Kna cuba bt la sbb mdh aje..hehehe..


28-09-2012, kak fida komen :

nurqasehhanania...mmng mudh dn cpt penyediaannye lebih2 lagi klau sume bahan dh disediakn awal2...slmt mncube yer... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd