Google+

oleh: salieysa Asam Gumpal Terengganu Style

Asamgupal

dah lama nak makan, ari sabtu tu buat. biasa yang jual takde inti kacang.....


Created on : 27-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi salieysa




Bahan-bahan ( 20 biji )

  • ***untuk buat sagu & inti ***
  • 200 gm sagu biji (basuh dan toskan)
  • 100 gm kacang hijau
  • garam, gula secukup rasa
  • ***untuk buat kuah***
  • 2 cawan santan
  • satu inci halia (dimayang halus)
  • sesudu halba
  • garam, gula secukup rasa

Cara-cara

  1. ---buat inti kacang dulu----
  2. Inti
    kacang hijau tu seeloknya rendam dulu, kemudian baru rebus sampai empuk. masukkan garam dan gula secukup rasa. kalau inti asam gupal ni manis sikit baru sedap. masak sampai kering, kemudian bulatkan kecik - kecik.
  3. sagu biji yang ditoskan tadi tu siramkan dengan air panas, jangan banyak sangat siramnya, nanti lembik jadi sagunya.
  4. gunakan plastik, ambik sagu tu, kemudian kepal- kepalkan, dah tu leperkan sikit dan isi ngan inti kacang tadi, kepalkan bulat balik. kalau tak guna plastik nanti sagu tu akan melekat kat tangan.
  5. Rimg0018
    susun dalam loyang dan kukus dalam masa 15 hingga 20 minit atau sehingga sagu tu masak.
  6. ---untuk buat kuah---
  7. campurkan semua bahan, kacau jangan biar santan berketul, kemudian bila dah mendidih masukkan sagu yang dah dikukus tadi.
  8. boleh dimakan panas - panas, atau kalau nak makan sejuk pun best gak...saya suka makan panas - panas, sambil hirup kuahnya...mmmmm








Laporan Masakan Bergambar (2)

Image_446
14-12-2009
tqvm... mmg suka makan.. tp x tahu buat... skrang dah pandai... boleh makan selalu....
Laporan oleh: tini6

mesti rasa sedap kalau kita buat sendiri kan?

20130221_061243
22-02-2013
Sedap walaupun macam pelik sikit sebab ada halia dan halba dalam kuahnya.. lagipun kami tak pernah makan asam gumpal sebelum ni.. he.. he.. he.. terima kasih salieysa!
Laporan oleh: LynnSham

Komen (15)

27-07-2008, MasDiana komen :

salieysa..mana bahan2 nyer..?? tgk pic nampak sedap...


27-07-2008, salieysa komen :

masdiana, cubalah..memang sedap.


27-07-2008, quinnie komen :

first time dengar kueh ni...org perak memang tak tau ni..


28-07-2008, cute10 komen :

Salieysa..nak tanya sagu tu letak color ker..? nape dia color coklat...


28-07-2008, salieysa komen :

cute10, yang color coklat tu inti kacang hijau, saya buat nipis je, jadi bila sagu tu masak, nampakla intinya kat dalam.


28-07-2008, chubby_cheese komen :

Resepi ni manis ker? Makan sebagai dessert/makan sbg lauk?saya tanya sbb guna halia&halba. Selalunya orang pantai timur banyak guna benda ni untuk masak lauk...


28-07-2008, myaqeela komen :

best nya lama tak makang.... boleh try ni... makan masa balik solat terawih ngancam nih.....


28-07-2008, nay_eusof komen :

tq, i org penang, hubby org ganu. lega ada resepi ni. mesti suami bertambah sayang ni he he


31-07-2008, salieysa komen :

untuk chubbycheese, asam gumpal ni dessert, makan petang2, kalau bulan poser, wat berbuka best jugak. rasanya memang manis sikitla.


02-09-2008, Nenie komen :

tanya sikit....saya dah cuba tapi kenapa ya time kukus,sagu tu jadi kembang n tidak lagi saluti inti...Bila di rebus semuanya relai n jadilah bubur sagu...hu hu hu hu sedihnya...tak jadi sebiji-sebiji n pejal macam salieysa or yang jual kat pasar Dungun tu....


05-03-2009, salieysa komen :

maaflah, lambat balas. untuk nenie, masa bulat2 kan sagu lepas letak inti tu biar bersungguh-sungguh sikit, kalau nenie buat manje2 gitu memangla dia jadi relai, sebab sagu ni dia melekat2, jadi sepatutnya dia dah tak relai lagi masa di kukus.


27-03-2009, nabilahamir komen :

salieysa..nak tanya sagu yang dah digumpal dengan kacang tu memang kena kukus ker...kalau terus masuk dalam kuah boleh tak?


15-06-2009, pinkbusu79 komen :

adus...x pandai buat...waaaaaa.... nak try takut x jd...........kat KL ada ke jual?


21-08-2010, put3_semi komen :

ninie: hari tu sy tgk kat youtube.. dia wat asam gumpal ni.. masa nak gumpal tu dia letak air kat dlm sagu tu utk bagi lekat..


08-10-2010, ina_azmira komen :

dh lama tk mkn kue ni.dlu mse mak niaga ari2 mkn.skrg dh kawin kdg tu wat sndri je bila buka resepi ni ingat kue mak


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu