Google+

oleh: Nadia Creamy Mushroom Soup

Soup

Sup cendawan. Sesuai dimakan dengan garlic bread.


Created on : 13-05-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Nadia




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 1/4 cawan bawang besar- mayang
  • 2 sudu besar daun parsley- cincang
  • 1 sudu besar mentega/margerin
  • 1 1/2 cawan cendawan butang
  • 1 1/2 sudu kecil tepung jagung
  • 1/2 kiub ayam
  • 1/2 sudu kecil Worcestershire sauce
  • sedikit serbuk lada hitam
  • 2/3 cawan air
  • 1/2 cawan sour cream

Cara-cara

  1. Panaskan mentega. Tumis bawang sehingga layu. Jangan sampai perang.
  2. Masukkan cendawan. Tumis 2-3 minit.
  3. Bancuh tepung jagung dengan air. Kemudian masukkan ke dalam cendawan tadi.
  4. Masukkan juga semua bahan-bahan lain. Masak sehingga mendidih. Padamkan api dan sejukkan sekejap.
  5. Kemudian masukkan ke dalam blander. Blend sekejap. Jangan terlalu lama! Mungkin sekali tekan saja.
  6. Kemudian renehkan semula sehingga pekat.
  7. Worcestershiresauce
    ni ler rupa botol worcestershire sauce

Tag

sup

Laporan Masakan Bergambar (8)

Pc010138
01-12-2007
letak ckit je.. masak sup ni ingat banyak.. upenya ckit.. hehhe mak kata masin.. cos saya gatal letak garam..heheh.. xletak sos pelik 2.. sedap bnyk cendawan
Laporan oleh: adiezx
Imag0018
11-11-2008
Saye dah buat. Jadi. Yang ni hias cantik2 sebab nak bagi orang.
Laporan oleh: Sharf
Img_2992
11-06-2009
thx 4 d resepi..tapi sy buat x der sour cream,ganti plain yogurt n maggi soy sos ganti Worcestershire,boleh ker?x sedap sgt lah sy wat..mungkin sbb bau soysos n yogurt tu..huhu
Laporan oleh: farihafaizal
Pic03
24-02-2012
Penuh dengan mushroom, creamy dan hb puji sedap.. 2 mangkuk hb makan dengan garlic bread.. terima kasih Nadia!
Laporan oleh: LynnSham
Cmsoup_02
29-02-2012
Buat sekali lagi semalam.. kali ni saya gandakan cecair dan adjust sikit.. tetap sedap dan sesuai dengan tekak kami.. Nadia, terima kasih untuk resipi yang best ni..
Laporan oleh: LynnSham
20120317_110900
17-03-2012
mushroom soup
Laporan oleh: adisya1709
20120317_110900
17-03-2012
thanks nadia...sy cuba je. mcm pekat sgt. x bubuh pn daun parsley tu..ty
Laporan oleh: adisya1709
Dsc03418
23-12-2012
anak2 kata sedap..tq 4 sharing :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (62)

11-07-2006, ifa komen :

saya mmg suka sgt dgn mushroom sup ni..nasib baik la ade resepi ni...sedap sgt thanks


17-09-2006, Prince komen :

Sedap bangat soup ini..... jgn lupa pada yang lain coba soup ini....ya...thanks a lot>>>


17-09-2006, gter komen :

GREATEST SOUP EVER..... TRY THIS AND YOU WILL LOVE IT.... Don't Forget>>>>>


21-09-2006, Riena komen :

di mana boleh dapatkan "1/2 sudu kecil Worcestershire sauce " tolong bagitahu ya


21-09-2006, Nadia komen :

riena.. boleh beli kat supermarket.. check tengok kat c4, giant, tasco.. atau mana2 supermarket lah..


26-09-2006, tea komen :

saya mmg cari gak resepi ni. oh ya kalau tak guna wostercine sos tu leh tak, kat US ni saya nak cari kat mana. Kedai oriental ada tak?


26-09-2006, Nadia komen :

tea.. kalau tak letak pun takpe.. kalau kat supermarket tu..try cari kat bhgn jual sos tomato/sos cili


27-09-2006, emee komen :

daun parsli tu kalu x letak tak pe ker?


29-09-2006, hanie komen :

tea, kat US mesti ada worcestershire sauce tu... kalau tak kat oriental market, i think walmart ke hyVee ke any of the supermarkets mesti ada...


29-09-2006, jes komen :

kak sup ni nampak sedap,brg pun xsusah sgt,tapi klau x bubuh worcestershire sauce xpe ke,xefect sgt?sebab nanti mesti ade kekurangan dalm rasa sup ni


02-10-2006, irah_nbk komen :

mm, bole tanye siket tak, "sour cream" tu mcm mane? n kalao nak bli kat supermarket tu die jual mcm mane, dlm tinke? die tulis sour cream ke?


06-10-2006, nizie komen :

erk..kta xkenal daun pasli :( kta baru nak berkenalan dengan 'encik dapur' ni hehe..


13-10-2006, aretha komen :

macamana nak cari sour cream tu... bhgn mana dan jenama apa?


11-11-2006, seha komen :

nadia...compom sedap ke???..he,he...leh tak gantikan sour cream dgn tepung jagung?......leceh la nak cari...


11-11-2006, Nadia komen :

emm.. susah nak jwb ni.. lain org lain citarasa.. bagi saya & family sedaplah.. tapi kalau guna tepung jagung tu tak tahulah apa rasa.. sedap ke dak.. saya tak pernah buat lagi..


16-11-2006, julia07 komen :

Kak nadia, kalau nak buat untuk 15 orang nye makan, bahan-bahannya nak kena double kan atau lebih....nak try lah...sbb ade kelas minggu ni...tks


23-11-2006, sweethoney komen :

saya suka sup mushroom nanti nak cuba buat :)


17-12-2006, syikeen komen :

ermm.. kat maner nak beli sour cream tue?


20-12-2006, musliha komen :

krim masam tu boleh tak digantikan ngan benda lain?


21-12-2006, ahjun komen :

syikeen just nak share yerr sour cream tu boleh beli kat mane2 hyper market.. macam tesco, giant..( kira paling senang nak cari laa...) cari kat bahagian dairy.. ala... yg ader fresh milk, cheese dll....


09-02-2007, izzah komen :

nadia, kalau tak nak guna cendawan butang bleh tak? lagi cendawan butang kene fresh ke? dalam tin takleh ke?


25-02-2007, pie komen :

dulu sy pernah kerja kat pizza. penah la buat sup ni, tp dah lama skg dah terlupa lama sgt. tp rasanya lain sikit laa.. tak pe apa2 pun thx sy akan cuba... tunggu nnti saya komen, sama tak dgn pizza punya


06-03-2007, azimah ali komen :

Worcestershire sauce tu...halal ke?


09-07-2007, Noorme75 komen :

nampak macam lain drpd yg lain tapi kalau saya cuba mesti sedap punye....................ok,tunggu nanti saya nak komen lepas saya dah siap masak.bye


20-07-2007, rosnani komen :

saya pernah bace satu laman web yg kate wostershere sos halal...sbb diperbuat drpd paste ikan bilis.. tapi saya ragu2 lagi sbb saya bace ingredients ade apple cider vinegar..halal ker?


20-07-2007, mrsdayat komen :

kalo kat mesia..sos tu ade brand maggi.ade cop halal..


20-08-2007, lovexoxohug komen :

worchestershire sauce tu halal la.. apple cider tu bukan arak.. it's a vinegar.. no trace of alcohol. lea perrins tu salah satu brand nya . i biasa beli heinz. sour cream tu krim masam la.. kat c4 ader.. rm5 melayu nye brand. if tak ada pakai milk je la.


12-11-2007, sumayah komen :

belum cuba lagi tapi lihat macam sedap je.minggu depan nak cuba .Kalau worchestershire tak ada boleh ganti dengan yang lain tak?


15-11-2007, kuzzy komen :

wah... kena cuba ni.. selalunya beli ready made pastu bancuh dan masak kat umah dan tambah sikit apa yg patut...


23-11-2007, eryza komen :

worcestershire sauce tu apa yer??/


11-01-2008, hazirah komen :

sos ni halal ke?


26-02-2008, Mummy7857 komen :

sour cream tu boleh tak ganti dengan benda lain, sbb guna pun 1/2 cawan jer, selebihnya tak tau nk buat apa lagi


13-06-2008, waizuri007 komen :

wah... meliur air leleh tengok sup nih... rasa cam nk telah semangkuk! dah lama cari resipi ni. adik-adik sy pun suka sgt. selalu mkn yg dlm peket @ gi piza... tu pun jimat2 je... sedap tol! nt sy cuba ya... tq kak nadia!


19-08-2008, elliya komen :

mest cedap gler,,nak kne cbe bru taw cedap ke x sndiri wat..hope cme larh rupa cam kak nadia wat..tapi bahan2 nye cam susah nak cri jerw...tq kak nadia


06-11-2008, kaknida komen :

kak nida gantikan parsley tu ngan celery jer... proses sama ... potong pendek-pendek dan nipis nipis batang celery tu ... celery tu cam daun sadri tapi batangnyer gemuk la.... jarang dijual ngan daun.... .. kat pasar atau hypermarket selalu ada... ttg cebndawan plak... kak nida guna cendawan fresh tempatan yang nipisnipis tu... siat siatkan jer.... cubaler


06-11-2008, cahayer komen :

kak nida kasi tgk gambo cendawan yg kat nida guna... aritu gi c4 dah jumpa sos worchestershire, so dah tau nak cari.. tapi cendawan jek.. nak tau camner... baca comment kat atas saudari pie, saya pun ade keje kat pizza dulu sekejap, dorang masak mushroom soup dlm tin brand campbell jek... pastu jual mahal2. sengal...


21-03-2009, arieses komen :

sayaselalu masak mushroom soup,tapi beli dalam tin jer..teringin nak cuba try yang asli..x ade bahan pengawet.dah dapat resepi nie boleh saye cuba..thanks yer..muahhh


11-04-2009, amy89_dean@yahoo.com komen :

xgne sour cream pun xpew.... actually truly creamy soup xgne tpung jgung..... tp gne roux...... roux 2 adalah cmpurn flour n butter.... flour n butter must be equal... meaning klu butter sesudu, tpung pun sesudu.... gorengkn....... seasoning just gne salt n pepper shja........


09-06-2009, Nasha Mohd komen :

erm..blend the soup?wierd..but simple.. :)


10-06-2009, fairus komen :

klu pakai sour cream nti x masam ke soup tu. pe function L&P sauce tu....... pakai shitake mushroom blh x........


10-07-2009, baby ainin sofiya komen :

Baby memang suka sup nih. Makan ngan roti perancis lagi sedap. Mama selalu beli dah ready dalam tin je.


04-09-2009, iezlia komen :

nampak sdap! kena try dulu la..baru leh komen kan..thanks kongsi resipi ni taw


27-10-2009, Lady_Gaga komen :

HALAL ker sos 2????


15-12-2009, ENIHAADI komen :

MMM MMG NAMPAK SEDAP PUN...MESTI NK TRY BG MAK MERTUA MAKAN...HA..BETUK JGK, HALAL KE SOS TU?


06-12-2010, faieyfaida komen :

button mushroom tu potong slice or blend or cincang ek?


24-12-2010, aidiyani komen :

nak copy paste boleh???


19-02-2011, namra komen :

teringin nak buat tp x sure dgn cendawan tu..guna cendawan fresh ker cendawan dlm tin???answer plzzz..


02-03-2011, mommy eliz komen :

sour cream tu, bley tak gantikan dgn whipping cream yg mcm santan tu?


05-04-2011, miss chocoberry_strawberry komen :

mm...yummy....


24-04-2011, sarinahzaidi komen :

Sour Cream tu, boleh ganti dgn susu isian sejat dicampur perahan limau nipis, rasanya lebih kurang je. cuba le.. Tp saya belum buat lagi. Rasanya ok le...


24-04-2011, insah@yahoo.com komen :

nk dpt kn daun parsley tu kt mane ye?


13-05-2011, jeeb komen :

wahh..akhirnye jumpa gak..dah lama cari resepi mushroom soup ni..Thanks ;)


20-05-2011, sayanglinda komen :

yumm..nampak sedap..tp blom try lagi....akan ku cuba...


10-06-2011, yanie Mohd Firdaus komen :

sedap...tp bahan nye mcm leceh pulak... * daun persley 2 nk dpat kt mane ye?? *worcestershire sauce 2 sos ape ye??halal x??


17-06-2011, andyA komen :

erkk my q cam ner nk agak bahan2 tue kalau masak dlm periuk ea.. i mean untuk lebih 2 org..


17-07-2011, vale komen :

kalau x letak sour cream tu xpe ke??


17-07-2011, nonoi1231 komen :

cam sedap jer...nk buatla...


03-10-2011, ladies926 komen :

nak kena try masak dulu..nanti baru komen..heheee..thanks for info


03-10-2011, nyta komen :

alahaiiii..nk buat..tapi saya kat perth...nk cari kiub ayam takde yg halal kat sini..kalu tak guna .takut tak sedappp....bolh ganti dgn bahan lain tak?


01-11-2011, hanimmohamed komen :

saya bru nk cuba...nnti bru blh komen..anyway tq for the receipe..


12-06-2012, mummy^gliders komen :

wargh!!kene try sbb sy sgt gila mushroom soup smpai inche hubby pening..thank for the recipe..


13-06-2013, zeti_tan komen :

thanks for the recipe...nk cbe la..mcm sdap je :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd