Google+

oleh: enas_eryna Bingka Jagung

P1010307

resepi bingka ni dari blog kak liza..saje tulih kat sini untuk dikongsi dgn kenkawan kat sini..


Created on : 21-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi enas_eryna




Bahan-bahan ( satu family )

  • 1 cawan susu sejat (saya guna 1 cawan santan pekat segera)
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung kustad
  • 3/4 cawan gula
  • 1 tin jagung krim(saya guna satu tin jagung kornel tersalah beli la ni...tp tetap ok rasanya cuma jagung tu sebiji2)
  • 2 biji telur
  • 1 s/b marjerin/butter - dicairkan
  • secubit garam(resepi asal takder)

Cara-cara

  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah...
  2. sapu loyang dgn minyak atau marjerin.
  3. campur kan kesemua bahan diatas
  4. bakar selama 1jam..mudah kan

Laporan Masakan Bergambar (3)

Bingka_jagung
24-07-2008
dah cuba...sedap..cuma if lain kali buat jagung kena kisar terlebih dahulu sebab keras selepas bakar
Laporan oleh: mazurah
100_5131
22-05-2009
Saya buat untuksarapan, tukar santan ngan susu sejat, bakar dalam loyang kuih bakar pecah lapan dapat 3 loyang, tapi ter'over bakar sebab geram lambat sangat masak, anyway sedap
Laporan oleh: syari
Img_20120215_231329
15-02-2012
tq eryna coz sharing... sedap bingka ni, tak terlalu manis & lembut je. masa tgh bkr... semerbak baunya.
Laporan oleh: F.Rosailin


Komen (6)

21-07-2008, quinnie komen :

uish..senang nyer..tak yah masak kat dalam periuk dulu...boleh terus cuba hari ni..bahan dah siap ada ni..


21-07-2008, quinnie komen :

nak tanya lagi...habis tu kalau guna jagung sebiji2 tu..masuk kan sekali tak air nya?


21-07-2008, enas_eryna komen :

quinie..mmg senang tak yah masak dulu...air jagung tu di buang yer..jgn dimasukkan sekali


01-07-2009, mrs fikri komen :

sntn klu tukar ngan susu cair ok x


23-02-2011, ucimuli82 komen :

selalu wat bingka biase je... 1 s/b marjerin/butter ... s/b 2 pe?


27-05-2011, norafizahsadiman komen :

em...sedap hgga menjilat jari...eeee....eee...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd