Google+

oleh: che'iza Bakso

Bakso

Pekerja my mom org bukit tinggi, indonesia yg ajar....


Created on : 21-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi che'iza




Bahan-bahan ( 7-8 org )

  • Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
  • Taugeh
  • Kobis dihiris halus
  • *UTK BEBOLA
  • 400 gm daging cincang
  • 2 biji bawang merah diracik halus
  • 2 biji bawang putih diracik halus
  • 2 sb telur (1/2 biji)
  • 1 sk tepung ubi / tepung jagung
  • sedikit serbuk lada sulah n garam
  • *UTK KUAH
  • 3 biji bawang merah dihiris
  • * 3 ulas bawang putih
  • *1/2 inci halia
  • *1sk lada sulah biji
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 sb pati daging / pati ayam
  • sedikit serbuk lada sulah
  • garam n perasa

Cara-cara

  1. UTK KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
  2. Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
  3. UTK BEBOLA: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
  4. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.
  5. Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dgn cili padi yg ditumbuk berasingan dgn kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak... Tapi kalau kat batu pahat leh jumpa....








Laporan Masakan Bergambar (26)

Mee_bakso
21-07-2008
hahaha...betapa xpressnya ;) tak smpi sejam dah leh bersantap...sedap :)
Laporan oleh: tulip77

Memang senangkan tulip..... Lagi senang bila org terror masak yg buat...... Den kagum sungguh ni.....

Bakso
03-08-2008
Memang best...tiap hujung minggu mesti buat ni..thanks iza..
Laporan oleh: Mummy7857

Rajin mummy dok kat dapur.... Hai... untunglah sape duk kat rumah mummy tu.... eheheh......

Bakso
16-08-2008
memang best..first time buat meatball..puas hati le makannya....tq iza...
Laporan oleh: quinnie

buat sendiri memang puas makan cik quinnie... Rajin cik quinnie ni tau... untung sape jadi suami sok......

Photo2465
20-09-2008
dh nk abis baru teringat nk ambik pic hehe :) anyway, thanks for the recipe!
Laporan oleh: sunkist

heheheh... Nasib baik sempat..... ur welcome sunkist...

Bakso
19-11-2008
ni dah 2nd time buat nih... sedapp.. tp rasanya kalo mkn yg tuan resipi buat lagi ler cedapp!!
Laporan oleh: yani

Adeiiiii.... kak yani, mcm biasalah cun dan anggun... nak semangkuk kak..........

Bakso
17-03-2009
tq iza... mmg sedap....cuma bebola 2 xsmooth coz guna daging cincang yg frozen 2...next time nak guna yg fresh meat nyer.. ..sambal wawa guna lampung sauce indo punya ....
Laporan oleh: ummiumaira
Bakso
18-03-2009
Salam Che'Iza, mudah & sedap!! yg best tu cepat di masak sedap dimakan.. lps ni x rindu2 Bakso lagi!! tq 4 sharing da rcp..
Laporan oleh: as75
P1000697
07-04-2009
memang best resepi ni... Hubby suka sangat
Laporan oleh: juwitajamaludin
Dsc06724
12-05-2009
sedappp sangat ..tp guna bebola daging ready made jer, kicap n sambal plak wat 2gader .. x asingkan .. tp mmg yummy .. tks iza ;D
Laporan oleh: yatiezaini
Bakso
31-05-2009
dh buat lama br nk anto repot..sedaplah iza..cuma meat ball tu huduh sket ler..mmg sedapp..TQ
Laporan oleh: Aziemas
Bakso2
31-05-2009
mudahnyer nk buat bakso ni erk za! mekacihh....
Laporan oleh: hana6877
14-06-09_1421
14-06-2009
TQ for recepi....sedap bangat mcm bakso yg ada di warong orang indon....
Laporan oleh: maksu_Z
Img_3064
16-07-2009
cepat dimasak, sedap dimakan. ;D
Laporan oleh: ayu898
31082009343-001
02-09-2009
mudah & sedap. tq che'iza.
Laporan oleh: baya74
18122009857
18-12-2009
ubah guna mee sbb kurang minat dgn mihun, anyway, ttp sedap, sy mmg keturunan wong jowo yg suka menu2 indon, thanx
Laporan oleh: hishwa
P1020260
15-04-2010
slm,wat nom ptg tdi,sdpnya,sdpnya......
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc03299
17-10-2010
dah buat banyak kali baru hantar laporan, memanggg sedapp.....
Laporan oleh: mass80
Image_4042_
16-12-2010
br td try... sedap sgt2... makan ngan sambal kicap cili yang ditumbuk ngan bwg putih... takde biji lada sulah... ganti ngan biji lada s'wak... hehehehe... sayur tauge n kubis lak takde... ganti ngan lobak n tomato... not bad... dan sy mulai suka memasak... thanx atas resipi2 yang dikongsi... =)
Laporan oleh: fararazi84
Bakso1
25-12-2010
bakso yg best!!! mudah dan sangt sodapp..mekasih che iza
Laporan oleh: izahdaut
Dsc07148
22-02-2011
sedapppp...dah banyak kali buat...masceh kak isza...
Laporan oleh: mass80
Dsc09681
22-04-2011
dah banyak kali buat..memang sedapppp....
Laporan oleh: mass80
Photo1779
27-04-2011
SY DH TRY BUAT BAKSO MCM RESEPI PUAN UNTUK MKN TGHARI NI, CUMA SY MODIFIED SKIT IKUT SELERA SY, MEATBALL TU SY PAKAI YG FROZEN JER NK CEPAT HEHE..PAPEPUN THANKS FOR UR RSEPI YG SGT RINGKAS MUDAH DAN SEDAP..YUMMMYYY
Laporan oleh: Cheq Tom
286064_2237736150431_1458812738_32517108_2624302_o
17-11-2011
sementara stok daging korban byk lg , sy buatkn bakso. Cuma sy suka tambahkn sket cengkih, bunga lawang, kayu manis & pelaga (versi sup malaysia btol.) tp resepi mmg ummphh!! ramai kwn yg puji..
Laporan oleh: adamina
Dscn1328
25-12-2011
Salam....kite wat makan tengahari tadi..em enak kite kon..bine ngan resepi kite..sedap tima kasih...
Laporan oleh: Resepi2011
Dsc01874
22-09-2012
salam iza,sedap!! dh byk kali buat...baru teringt lum antar lapuran masakn hihii...mekasih ya.. :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc01875
10-04-2013
seedapp... maceh iza :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (53)

21-07-2008, hana6877 komen :

amboi cik iza...rajinnyer la...pas nih hang la plak bukak gerai...he...he...he....


21-07-2008, che'iza komen :

Nak bukak kat Sri Panchor leh tak? eheheheh.....


21-07-2008, hana6877 komen :

hahaha...bagus2! di alu2kan bukak d batu pahat! nnti den jd pelanggan tetap! haha.. jgn hang pi bukak kat utara udah! jauh sgttt!


21-07-2008, che'iza komen :

hahahah.... Masinlah mulut ko hana.....


21-07-2008, tulip77 komen :

hahaha tq ler iza...bg resepi nih... dolu2 ada menuntut ilmu ngan kwn indon resepi nih...'tp nya ibu ngak paham' ;) skrang ini udah jelas yg amat....hehehe...tq


21-07-2008, liana_pg komen :

waduh2 k.iza...sedappnya tgk bakso nih...tercabar tol tgk time pose2 nih...hehe..cpt lah taip resepinya..tak sabo dh nih..hiks..:-D


21-07-2008, liana_pg komen :

eh2...td tgk x de resepinya gik..nih dh ada plak..huhu..uisss nk try lah nanti..bahan2 pon senang jek nmpaknya...klau x pkai kicap ABC pon x pe kan..coz kat umah ni byk stok sambal kicap..hehehe...


21-07-2008, che'iza komen :

Hehehe tulip emangnya bibik tuk ngomongnya, sukar dingerti..... Aduh kan dah jangkit dah..... den ni pun nasib baik lah yg ajar tu bahasa melayu dia biasa jer.... kalau tak, tak paham jugaklah......


21-07-2008, mama_caldina komen :

salam..che'iza nak tnya...bawang merah & putih utk bebola tu nak ditumbuk/hiris


21-07-2008, che'iza komen :

Sabor liana......memang dugaan tu bulan tak puasa tapi kita puasa....hahahah.... Tak pe jer liana.... mana nak cari pun kicap abc tu.....ABC byklah eheheh.....


21-07-2008, che'iza komen :

Sorry mama_caldina patutnya ada tulis... diracik halus kat tepi tu...tapi saya dah edit dah......


21-07-2008, kebayan komen :

kalo tak silap saya, bakso kt bukit tinggi ni di makan dengan sambal, kicap ABC n cuka....so bila makan ada combination pedas, manis dan masam


21-07-2008, fatinz komen :

izaaaaa........bila nk mai umah aku?? bawak bakso tau....kiikikikikikik


21-07-2008, che'iza komen :

Biasanya diorang akan campur cuka dgn cili kisar tu..... tp den tak leh makan cuka....... Tulah fatinz sejak hang kerja susah tau nak pi rumah hang ni, asyik tak jadi jer......


21-07-2008, tulip77 komen :

hahaha...iza...sonang bonar nk membueknyo ;) tq..tq..len kali pass lagi resepi yg senang2 canggini... kekeke


21-07-2008, aa_iezah komen :

erm...sedapnyer baksa, ingt la 1st time mkan ni masa br lpas SPM kt rest sunan drajat, tp bebola daging dier mcm fishball biasa kaler putih cuma ditengah2 dier ada isi daging, che'iza tau tak cmna nk wat bebola daging cam 2..


21-07-2008, aa_iezah komen :

Sory che 'iza nk type bakso dh jd baksa plk, terpele'ot jari den.he3.


21-07-2008, che'iza komen :

Wahhhh hang memang terrorlah tulip...... Cargas sungguh... Kalau lumba lari kompem menang ni tau..... ekekekeh...


21-07-2008, tulip77 komen :

iza...lumba lari den surrender awal2... lumba makan den monang... kakakakaka


21-07-2008, che'iza komen :

Rasa cam tau iezah..... tp cam ingat2 lupalah pulak... Kang den cuba check balik eh.......


22-07-2008, milacob komen :

wah memang sedap........ di sabah dah ramai yang buka gerai bakso......


22-07-2008, che'iza komen :

Haahlah mila kat sabah kan ramai org indon.... Dulu masa saya duk KK susah gak nak jumpa ni..... tapi kat Tawau memang byk gerai jual bakso ni......


24-07-2008, sheila_9132 komen :

hai che'iza.. tQ for recipe.. memang dah lama sgt mencari resipi ni.. tQ tQ... mlm ni balik nak cuba buat sendiri la.. coz bakso memang kesukaan saya... tQ sekali lagi..


24-07-2008, che'iza komen :

Ur welcome sheila.......


15-08-2008, shari komen :

masa kat Sabah dulu, boleh dikatakan seminggu 3 x mkn bakso kat pasar mlm. Pasar mlm kat Sabah tiap mlm.. past tu ramai Indon yg beniaga masa tu semangkuk RM2.50. So bakso nie mng fav. ler masa x duduk Sabah nyesal tak berguna tak tanya recipe kat minah Indon tu. Selain bakso, soto makasar lagi satu mng ler popularnya... teringat zaman anak dara dulu... lol maseh ler che'iza kembalikan kenangan lama. :)


20-08-2008, zaina komen :

tq bg resepi ni,ada mas joko selalu dtg jual kat tmpat keja tp takkan la nak minta resepi pula,org bisnes kan.dulu masa kat semenanjung tak tau pun apa itu bakso skrg d sabah ni dah pandai mkn bakso.nanti saya cuba ya.


23-08-2008, ainyannis komen :

tima kasih che'iza sbb sudi kongsi resepi ni.dah lama sgt nk tau bhn2nya..lepas ni bole la anis cuba buat...anak2 mesti suka sgt..tq.


13-10-2008, sya.anna komen :

hu..hu..hu... terharunya.. tak sempat nak ambik gambar.. dah habis la pulak... ptg kelmarin msk sampai 3 kuali besar.. ajak saudara-mara mkn... semua kta SEDAP.....bebola tu kta tukar bebola yg dah siap. beli je kat supermarket..he..he..he..ada masa masak lagi...makasih byk2.... che'iza..........


23-11-2008, iefa2008 komen :

thanks ya.. 1st time buat dah jadi... rasa meatball tu cukup sedap lagi2 dgn lada sulah.. sup tu sy alter sikit becoz sy lbh suka sup yang pure.. but cdt for the delicious meatball


13-07-2009, Eliyzas komen :

salam kak tumpang tanya.. lada sulah biji tu yg mana yek..? puas cari tk jumpa, adakah dia sama gan lada putih yg biji pnya..? harap sesapa leh tlg jawabkan.. thanks..


13-07-2009, mama kastam tioman komen :

memang benda yang sama cuma kekadang panggilan saja yang berbeza..


13-07-2009, Eliyzas komen :

thanks mama..baru la tau..sy da conpius..bru ni da try masak tp ttinggal halia gan lada sulah biji tu la..bebola pkai yg ready made pnya jek...maklumlah bru nk bjinak-jinak ke dapur..hehe


04-08-2009, linn_jb komen :

tks che'iza... dah cuba... memang sedapp... masa menumis lagi bau dah 'terangkat' bila makan... lagi la sedapp... tapi tak sempat lak ambil gambar...


24-08-2009, nabilah jamaluddin komen :

Alhamdulillah, b'buka dgan bakso tdi.. sedap...tpi gna meatball ready make jela.. buat pun tak sampai 30 minit


25-08-2009, cikmai komen :

wahh..betul2 sedap bakso ni.. cikmai buat menu berbuka ramadhan ke 2 ari tu.. thanks che'iza..


21-10-2009, 741001 komen :

nak tnya ni..klu x guna tepung ubi pki tepung jagung saje pun blhkn?


31-10-2009, kba komen :

bru jumpa laman ni.dah lama cari.saya cuba buat.nanti saya komen.masak memasak ni memang hobi.


01-11-2009, kba komen :

hari ni dah buat.seronok giler resepi menjadi.sedap... tapi bebola tu create lain sikit tambah lada sulah n lada hitam sikit.lagi sedap..n bawang goreng. pas tu dah jadi bebola golek atas tepung ubi,so bebola tu cantik bulat.any way thanks for the basic recipi.


07-11-2009, alongcun68 komen :

wah sdpnyer sy mmg suka mkn bakso ni.kalo kat melaka ni saya suka mkn kat malacca central


13-10-2010, sitijasmin komen :

daging fresh boleh tak digunakan utk buat bebola?


26-11-2010, allynne"z komen :

waaa...dah lama x makan bakso....pas ni nak try wat sendiri lah....thanx 4 share....


09-01-2011, dirahana komen :

saya dah try bakso ne utk besday party anak saya.....mudah sangat2.....kanak2 pun suka sbb dia berkuah..


12-04-2011, rahayaseman@yahoo.com komen :

bakso ni memang dah jadi my favourite.dah banyak kali cuba tapi tak sama dengan yang kat pasar malam.nanti saya nk cuba resepi ni pulak,


06-05-2011, comel70 komen :

Mee bakso yg sangat power... Anak2 dan suami semua suka. Terimakasih....:)


09-05-2011, ayulin komen :

ermm..sdap nyer...ank sye suker sgat mkn bakso..


15-05-2011, eizarn komen :

kak, nk tanye la. "2 sb telur (1/2 biji)" "SB" tue ape? ngan y tepung tue.. "SK" tue ape? thanks,,,


25-05-2011, itabob komen :

dah jumpa dah mcmana nak buat bakso! slalu tengok je menu kat warong. la ni tambah 1 lagi juadah utk berbuka masa bln ramadhan nanti... tq che'iza... pjg pahala n ilmu awak...


16-06-2011, che'iza komen :

dik eizan... sorry yer lambat reply.... sb tu= Sudu Besar, sk lak= Sudu Kecil... Alhamdulillah... time kasih ita bob...


27-06-2011, Ri3na komen :

dah buat!!! lepas tu dlm banyak2 bahan boleh tak ada halia pulaks terpaksa lah skip. sedap sangat. lagi sedap rasanya kalau ada halia. tapi yg buat sedap bila masukkan bahan2 tumbuk (bwg putih + biji lada sulah/putih). tapi dah penat masak tak larat nak ambik gambar, sayanglah...thanks for sharing sis! @eizarn, SB- sudu besar, SK- sudu kecil. telur tu masuk ja sebiji @sitijasmin, guna daging fresh lagi sedap kot cuma lambat masak @741001, saya guna tepung jagung dlm 2 sudu besar ja, boleh tahan jugak


19-10-2011, melynorlita komen :

tengok komen nampak cam sedap jer.. nak cuba buat jgk ni!


28-10-2011, roslinanor komen :

mcm sdp la kak iza , nak try buadd lah . hehe :)


18-01-2012, MrsReza komen :

owhh ptotla sy pye xmjadi..rupanye kne tumis dlu..huhu thnks che'iza..


04-08-2013, di_ana88 komen :

wah sedapnye..nt nk try la..:)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu