Google+

oleh: daniadin Sotong masak serai

Sotong

resepi ni senang dan ringkas..cubalah


Created on : 11-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi daniadin




Bahan-bahan ( 2 & 3 orang )

  • 300g sotong
  • 3 biji cili padi
  • 2 batang serai
  • 200g asam jawa
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • garam gula secukup rasa
  • ajinomoto

Cara-cara

  1. Sotong putih dibersih
  2. Cili padi, serai, bawang putih dan bawang merah-dikisar dan ditumiskan
  3. Apabila naik baunya, masukkan sotong, air asam jawa, garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (11)

Sotong
27-03-2007
dah cuba...memang sedap...colour jadi merah sebab masak sekali ngan kepala sotong...heks
Laporan oleh: gohmimie
Copy_of_imgp4382
31-01-2008
sotong masak serai kuuuu... yummy!!
Laporan oleh: tuberose78
Imgp5817
11-08-2008
sekali sekala tukar citarasa.. sedap gak..
Laporan oleh: tuberose78
090902_204029
02-09-2009
mmg yummy sesgt,baru try masak tadi..org tersyg pun suke n puji2 i masak..!hehe...cume tadi i tambah secubit serbuk kunyit nak bg warne cantik n potong halus serai selain yg diblend nak tambah rase..wuteve pun,thanks for the simple yet yummy's recipy!
Laporan oleh: cikkMiss
18122009355
21-12-2009
Wat masa g picnic cuti Awal Muharram that day.Cedap...
Laporan oleh: elin8888
Picture0060
11-01-2010
very da senang menu hari ini...i tmbah serbuk kunyit,daun kunyit n cili merah...thanks a lot
Laporan oleh: kaksu84
Sotong_masak_serai
08-05-2011
thumbs - up for this resipi... sedap sangat
Laporan oleh: waheefa lim
Dsc06533
16-08-2011
dah cuba smlm... sedap.... suami pun suka....
Laporan oleh: hawahafizan
Dsc00791
24-12-2011
baru pas masak....mudah dan Perghhhh!!! mmg sedapppp...
Laporan oleh: laramonyeng
Photo0038
17-03-2012
Menu lunch.mmg sk mkn mkann pdas2 cmni,sy lbhkan cili,tmbah hirisan daun kunyit,bg wangi..tq..
Laporan oleh: Ain86
Sotong_masak_serai
10-07-2012
Menu untuk lunch hari ni... memang terbaikkk.. hehe. cuma saya modify sikit resipi ni. saya tambah kunyit dan daun limau purut.. Alhamdulillah sedap. terima kasih daun keladi ye.. :)
Laporan oleh: Syamimi Idiaz


Komen (24)

27-03-2007, hanida76 komen :

cam best jerrr..ni mmg kegemaran family i


06-11-2007, lee komen :

memang sedap


13-02-2008, adyas komen :

nak tanya..yang hitam kat tantakel die 2 x yah buang ke?


01-04-2008, pipahpipot komen :

simple jer....senang dan cepat...


20-06-2008, nani_zulaikha komen :

balik nnti nak cuba la...


28-06-2008, senggis komen :

klu xgne ajinomoto nk ganti ngan ape ek??


09-09-2008, at32_RCS komen :

blek kuliah ptg nie nk cuba msk nie.. nyum3..


25-05-2009, poison rose komen :

nk cbla today.. hee


20-08-2009, dygsyul_wal komen :

biasany kalo masak guna serai ni mmg naik aroma wangi&menyelerakan..mesti rsnya masam2,pedaskn.....em leh try la tuk buka posa 2 ari lg


28-08-2009, fiezan32 komen :

resepi senang dn menarik..mcm best je..balik ni nak try la


30-08-2009, suriseri komen :

saya dah try smlm,sedap jugak..tapi tawar skit.almaklum la puasa hehe..


21-01-2010, nor62 komen :

kalu mls nk blend, tumbuk je blh?


07-01-2011, Anak Mak komen :

Dah banyak kali buat, mmg sedap. Haritu masak utk mak, dia ni kuat complaint lagi la tau anak dia tak reti masak, pas makan terus senyap...ehehe. Highly recommended and recipe to keep. Try la. Thanks Dania.


15-01-2011, ramlahktrg82 komen :

tadi dah try buat resepi ni...mmg sedap....nmpak mcm hubby suke jer....nanti try buat kt umah ayah plak...


19-02-2011, azam.tajudin@yahoo.com komen :

wow... sdep nyaa


20-02-2011, sweetsaiful komen :

memang sedap, senang lak tu nak masak :D


22-03-2011, yulie86 komen :

betul ke kena masuk kn asam jawa 200g mcm byk je..sy bru je buat td n x msukkn smpai 200g pun dh msam sgt..hu3 maaf la..sy mmg x pndai msk n nk try..xtau la jd ke x ni..tgh tgu hb nk sruh die rs..hu3 risony..


22-03-2011, rose.alley komen :

sedap kak, baru tadi cuba:) sesuai la untuk saya yang baru belajar2 masak ni


04-08-2011, kokcheek79 komen :

saya br nak cuba... juadah berbuka puasa hari ni..


20-08-2011, zuraidah hassan komen :

tdi sye dh cube masak...tpi npe awk pnye jd warna merah...papepun hubby sye ckp sdap...tq


12-12-2011, shahra komen :

saya masak tak pernah guna ajinomoto. Nak ganti dengan apa yek? Rasanya nak try buat le.


13-12-2011, sherrysally komen :

Shahra, gantikan ajinamoto dgn gula tp jgn byk sgt kang manis pulak...


26-02-2012, mayapersada75 komen :

sedap ni....


11-11-2013, Snur komen :

Hmmm...blh cuba ni..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd