Google+

oleh: kak fida ♥Dorayaki™

Pancake

kuih yg Doraemon suke tuu.... anak2 pun suke... :D


Created on : 20-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 15-20 kpg yg kecil2 )

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula halus
  • 1 sk baking soda
  • 4 sb air/susu segar
  • 6 biji telur
  • Inti kacang merah, choc cair atau choc nutella dan lain2 ikut suka.

Cara-cara

  1. baking soda dan air/susu segar dilarutkan,ketepikan
  2. pukul telur dan gula hingga kembang
  3. masukkan campuran baking soda dan juga tepung ke dlm adunan telur dan kacau hingga sebati .
  4. panaskan kuali dan lenser dgn sedikit minyak. Tuang sedikit adunan ke dlm kuali lebih kurang 1 sudu besar utk membentukkan seperti lempeng yg kecil . Terbalikkan bila buih timbul di permukaan kuih.
  5. bila sudah masak, angkat dan masak lagi hingga habis.
  6. bila sejuk, sapukan inti pilihan dan tangkupkan 2 dan bolehlah dihidangkan.

Tag

kuih-muih

Laporan Masakan Bergambar (11)

Dsc04535
29-11-2008
salam hai k.fida sihat ke? sy dah cuba kuih ni sedap gak rasa lbh krg mcm apam balik... sy lapiskan gan coklat ... sesuai utk ank2. thanks k.fida
Laporan oleh: shafea

salam shafea,akak sihat2 alhamdulillah...mmng rasenye mcm pancake pon ade...klau dh lapis choc. mmng bbudk suke...trima kasih shafea krane mencube... :)

Dscn4722
27-01-2009
dorayaki yg x kembang sgt sbb xletak baking powder. inti letak nutella.sedap heheh
Laporan oleh: chomeyl

klau kasi kt doraemon...x kmbang pon die mkn...heheee....tq chomeyl krane mencube...:D

P1020334
12-06-2009
terima kasih kak fida...dah penuhi permintaan Doraemon td pagi....& suku sakat nya...
Laporan oleh: watierman

trima kasih gak watierman krane mencube...mudh2an tk kempunn lah Doraemon dn suku sktnye dh dpt makan dorayaki nih...heheeee... :)

Foto_0033
30-12-2009
anak2 saya suke sangat ngan kue ni seddap. Kali pertama cube tak sempat ambik gambar licin pinggan. Ni dah kali ke 2 tapi sori yer hangit sikit tapi masih sedap. Thank' banyak2
Laporan oleh: mel_A5@bunga

mekaseh mel A5@bunga krane dh brkali mncube...nmpk molek jer dorayaki tuuu,leh wat slalu klau anak2 suka yer... :)

Foto_0033
30-12-2009
anak2 saya suke sangat ngan kue ni seddap. Kali pertama cube tak sempat ambik gambar licin pinggan. Ni dah kali ke 2 tapi sori yer hangit sikit tapi masih sedap. Thank' banyak2
Laporan oleh: mel_A5@bunga

mekaseh mel A5@bunga krane dh brkali mncube...nmpk molek jer dorayaki tuuu,leh wat slalu klau anak2 suka yer... :)

Foto_0068
30-12-2009
Ni percubaan petame saya tak sangka m'jadi tapi x sempat ambik gambar penuh anak-anak dah tunggu. By the way thank's a lot.
Laporan oleh: mel_A5@bunga

ni mesti gmbr kuih lapis,rcp dr dapor kak fida ker?..dh slh masok lorong nih mel....heeee... :)

Dsc02040
26-02-2011
salam kak fida, agak2 doremon mkn x dorayaki yg dibubuh filling sekaya durianni..jgn plk dia ter'gemar' sehingga mama nobita terpaksa cari durian seluruh jepun dh la...mahal tu..kihkih.. thanks 4 d respi kak fida.we all suka...
Laporan oleh: kakbesah

w'salam kakbesah..adeeee...doremon melayu...ekheheee...psstt3 kakbesah,klau mama nobita tk larat kene mintak tulun mama darwish..dek ina(hana6877)...heheheee...ppon nmpk cdp dorayaki inti sekaya doyan tuuu..mekaseh jugak kakbesah krane mncube... :)

Foto0109
06-12-2011
salam kak fida.. trma ksh rspi dorayaki ni sedap.. mkn panas2 lg sdap lembut je
Laporan oleh: Norriyah

w'salam Norriyah..nmpk gebu skali dorayaki tu...alhamdulilah..mekaseh yer sudi mncube... :)

Dscn1099
13-12-2011
Salam kak..gambo ni tak sempat sapu jem ke , pes kacang ke, coklat ke..anak2 dah nak makan so sebelum abis tangkap je gambo ni...tapi tak bulat cantik lah.. ala2 penkek gitu..terima kacih ye kak...
Laporan oleh: Resepi2011

w'salam Resepi2011..mekaseh yer krane sudi mncube...alhamdulillah... :)

15122011061
20-12-2011
tq share resepi nie...wat ari2 lg tp bru nie upload....suke sbb jd.ala-ala penkek gitu...tp kristal wat letak madu jer...lupe nk beli peanut choc butter...hehehe 2 sbb picnyer xb'dua2 cam pic org lain...hubby pun suker...
Laporan oleh: cik kristal

rajennye smpai wat ari2..tapi berbaloi sbb en hubby suke...heee..mekaseh yer kristal krane rajen mncube... :)

Pancake__4_
06-02-2012
Salam Kak Fida...dorayaki versi Pancake..Apa pun bentuknya, hasilnya tetap sedap dan lembut..thanks sudi share resipi
Laporan oleh: Nenie


Komen (18)

21-07-2008, kak p (penang) komen :

tkasih atas resepi kak fida. anak saya tentu suka. nanti petang saya suruh anak perempuan saya siti nur amirah buatkan untuk kami sekeluarga. hasilnya saya komen esok.


13-09-2008, kak fida komen :

salam buat kak p, sori lah...dh masuk bulan posa baru akak prasan dan nk jwb komen,mudah2an sudah mencube dan hasilnye memuaskan ye....tq...


02-10-2008, ivy komen :

anak saya suka makan,tapi i tak pernah buat,sebab tak tau,now dah ada resipi,blhla i buat bila harijadi dia 26hb ni,thank q


02-10-2008, kak fida komen :

Slmt Hari Raya ivy...slmt mencube ye...mudh2an anak ivy suke....tq...


04-10-2008, syahmi komen :

:)


03-07-2009, nur aini komen :

salam kak fida,malu juga nk tya ni..sya hanya tau baking powder n soda bikarbonat..baking soda tu yg mna satu..hehee


03-07-2009, kak fida komen :

w'salam nur aini....baking soda same jugak dgn soda bikarbonat atau bicarbonate of soda...bukan ape...baking soda tu sng nk sebut...cube sebut soda bi kar bo nat...haaa...kan dh bersegi2 bibir tuuu...heheheeee.... :)


19-02-2010, aweksatria komen :

Salam kak fida, saya nk tanya le baking soda tu same ke dengan baking powder. Confuse le!!!


19-02-2010, noraida komen :

hai awek ,aida tlg jawabkan ok baking soda macam kak fida sebut kemarin iaitu bicabonate of soda selalunya dla bekas bulat warna biru.baking powder lain selalunya dalam tin bulat warna merah. kalau u pergi kedai runcit pasti ada.cubalah tanya.sory kak fida aida tlg jawabkan.kak cukup2lah menghilang da ramai sangat yang merindu was


22-02-2010, k.zila66 komen :

salam fida..lamanya fida mrnghilang ya kn aida...rinduuuuu sgt2 nih!!...fida, zila dh try buat dorayaki nih...patutlh doraemon suka hehe...tq ya...


23-11-2010, zerayu komen :

akhirnyer dapat juga resepi dorayaki ni terima kasih k fida


11-04-2011, syasya79 komen :

nak try ler cam simple je..kalau guna fry pan boleh tak..


12-04-2011, kak fida komen :

ma'af zila dn zerayu krane lmbt bls komen,mase tu ade msaalh dgn com ni...heee...mungkin dh pon mncube yer kuih doraemon nih...heeee....mekaseh... :)


12-04-2011, kak fida komen :

syasya79....mmng simple rcp nih...klau syaysya gune frying pan dh tntu boleh tapi yg non-stick lebih elok jadinye....slmt mncube yer...tq... :)


07-12-2011, liza88 komen :

salam k fida....nk tnya, mana better kalau kita pakai air or susu segar? mana lbh sedap? kalau k fida prefer air or susu segar? saya nk cuba nnt sbb bhn2 nmpk mudah. terima ksh k fida....:)


13-12-2011, Resepi2011 komen :

Salam K. Fida..kite dah cuba pagi tadi brekpest..ok..thanks...Kalau tambah susu segar memang sedap cuma agak muak...ap2 anak suka ..Jap kite tepek gambo..yek..


14-12-2011, kak fida komen :

w'salam liza88..nk gune air atau susu segar ikut selere masing2 yer...klau akak buat slalu gune susu sbb anak2 suke rase lebih lmk pd dorayaki tu...slmt mncube yer... :)


14-12-2011, kak fida komen :

w'salam Resepi2011...akak dh liht hasilnye pon...dorayaki tk akan rase muak klau kite mkn dgn jem yg msm2 manis...atau boleh cube dgn air je utk mengelakkn rase muak yer...mekaseh skali lagi krane sudi mncube yer.. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd