Google+

oleh: kak fida ♥Kek Marble Putih Telur™

Marble_telur

Sesiapa yang mempunyai masaalah menyimpan banyak putih telur, bolehlah mencuba resipi ini.


Created on : 17-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 9x9 inc. )

  • A - 250-280 g putih telur
  • 2 biji kuning telur
  • 200 g gula halus
  • 57 g air (paip)
  • 250 g tepung gandum- diayak
  • 1 sb ovalette
  • B- 200 g mentega cair
  • 1 sb susu manis
  • 1 sk butter oil-(sejenis flavour terdapat dlm botol esen kecil)
  • C- pewarna merah, kuning, hijau dll..

Cara-cara

  1. pukul kesemua bahan A dgn kelajuan tinggi hingga kembang.
  2. bahan B digaul rata dan tuang kedlm adunan A sambil digaul perlahan2 menggunakan senduk atau spatula hingga sebati.
  3. bahagi adunan kpd 3-4 bahagian dan warnakan setiap satu.
  4. bubuh adunan berwarna berselang-seli hingga habis kedlm loyang yg beralas kertas minyak dan disapu butter.
  5. bakar kek hingga masak pd suhu 175C selama 40-45 min atau ikut kepanasan suhu oven masing2.

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (1)

Image000
27-08-2008
kek ni sedap lembut dan gebu,saya pakai loyang 8x8",tekstur dia mmg mcm padat ke kak fida?anyway dah separuh dah saya and hubby mkn,sedap sgt...rupa je buruk mcm peta le plak..hehe,tima kasih untuk resipi yg sedap ni..
Laporan oleh: zaijulha

waahh,zai...klau di sajikan atas meja bermcm2 kuih,dr jauh mesti nmpk kuih zai dulu,tq krane mncube n syabas ye...zai texture kek tu lembut,gebu dan ringan oleh krane putih telur tu..wlau jadi pdt tk ape asalkan tk bentat...akak nk balek S'pure lah...dlm peta tu boleh nmpk tk? hehehe....tq...zai...


Komen (21)

17-07-2008, hana6877 komen :

tQ kak fida kerna merungkaikan kekusutan utk menghabiskan telur putih tuh..huhuu... dpt byk ilmu arini.....:)))


17-07-2008, nor_67 komen :

haa ina, tu satu lg resipi utk memperhabiskan telur putih, tak payah lah nak mandi putih telur ya.. :D


17-07-2008, aliffariffazriff komen :

askum...cantik kek akak mesti sodap...cik maryam kita apa cerita..xde resepi terbaru ke?


17-07-2008, hana6877 komen :

haha...btol tuh k.nor! resepi k.nor pon dlm simpanan....hehe....


17-07-2008, yatiezaini komen :

banyak pulak resepi wat ngan telor putih kuar hari ni ... ni kang dah x cukup telor putih pulak ... nasib baik bertanya kan .. bak kata pepatah segan bertanya sesat jalan ... klau tidak harus berkubang ngan telur putih ler gamaknya .. kihkihkih


17-07-2008, hana6877 komen :

tk jd la yer nk tegangkan kulit...kihkihkih...


17-07-2008, yatiezaini komen :

x jadi ler gamaknya nak tegangkan kulit .. iskiskisk ... apa2 pun nak kena buat dulu ler kek lapis rempah nih .. bila ler nak start nih .. hana start dulu ler .. kyati bagi sokongan moral kat blkg ... go hana go .. go hana go ... ;-)) dah siap tu jgn lupa hantar homework yer ... hehe


17-07-2008, nor_67 komen :

yatie, buat kek lapis tu dulu.. baru dpt lebihan telur putih..


17-07-2008, nor_67 komen :

nyanyi etek la... go ina go..go ina go..


17-07-2008, hana6877 komen :

wah wah kakak2ku sekelian......senior la kene wat dulu,baru la junior ikut...hahaha......nnti klu jr yg buat mau semua org golak sakan sbb tk jd!.. pas tu tuko lagu la plak, go go ina,go go to tong sampah!! hahaha...padan la muke den masa tuh...kahkahkah....


17-07-2008, kak fida komen :

Salam buat hana6877 dan kawan2 yang sewaktu dengannya kerana perhatian terhadap resipi ini.Kek ini mmng sedap rasanya sebab kwn2 akak sendiri pernah kasi feedback yg sama...cubalah...dan di sini akak akan cuba sertakan resipi Kek Lapis yg tidak perlu membuang putih telur...jadi tk yah lah gaduh2 lagi pasal putih telur tu ya...kesian si teluuuur...tq semua...


17-07-2008, cute10 komen :

Salam kak Fida,nak tanya sikit...mane leh dpt butter oil tu....ade di jual kat supermarket tak mcm giant,tesco & etc..thanks..


18-07-2008, hana6877 komen :

tk gaduh la kak fida...saje usik mengusik jek tuh....hehe...ada resepi kek lapis yg tk buang telur putih? wah menarik tuh...bleh juga dkongsi kan? kita penah juga buat dulu 20biji telor! ms tuh ank dara lg.konon nk tunjuk terer kat my mum.mmg tk buang putih tuh tp tk jd la kak lapisnye tuh...ntah ler sbb tk pandai kot...hehehe.....


18-07-2008, arioferoz komen :

aslmk kak fida, apa tu ovalette tu? Pernah nampak kat kl dulu tapi tak tahu apa fungsinya warnanya kuningkan? klu tak letak apa effectnya? thks


18-07-2008, eynafazrin komen :

salam kak fida... nk tanya...kak fida duk mn? sbb dl ada kwn brnama afida rahmat,kluang johor.... sorila...klu trslh org....


18-07-2008, maryam81 komen :

hi alifarif.. maryam yang mana satu ? maryam81 ke atau ctma ? hehehe.. kalau maryam81.. skrg ni tgh sibuk siapkan kek lapis tempahan org.. slalu gak buka blog ni.. tp cuma jadi pemerhati je..


18-07-2008, kak fida komen :

salam juga buat cute10, butter oil boleh terdpt di kedai menjual bahan2 kuih...klau di giant n tesco tu akak tk pastilah...sbb nnti akak kena seberang tambak pulak...butter oil terdapat dlm botol kecil sprti esen vanilla...tq...


18-07-2008, kak fida komen :

hai hana6877, akak pon gurau aje...akak dh pon hantar resipinya kt blog ni...cube lah belek2...ya...tq..


18-07-2008, kak fida komen :

wa'alaikumsalam...arioferoz..selama akak belajar buat kek, akak cume tau ovalette hanya menambahkan kelembutan pd kek aje...warnanya memang kuning..klau tk letak akak tk brape pasti ape jadi dgn kek tu nnti...bagi akak...jgnlah kite kurangkan 1 bahan, nanti terbuang pulak 10 bahan...syg...kan...ok...tq..


18-07-2008, kak fida komen :

salam juga buat eynafazrin..oohh...klau afida rahmat tu...jiran akak kt seberang tambak..lah...


09-10-2011, azzua komen :

MEMANG SEMP0I !!! User click URL anda,anda dapat duit..Jom sama2 buat duit lebih..sertai sekarang.. http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=azzua SY CUMA INGIN BERK0NGSI REZEKI YG TUHAN BERI..CUBA DULU BARU TAHU..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu