Google+

oleh: hana6877 Sambal Tempe

Photo-0218

my mum yg ajar.....mkn ngan nasi putih, nasi ambang.....dulu2 selalu bwk blk asrama ratah ngan kengkawan...hahaha....


Created on : 17-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hana6877




Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 5 keping tempe
  • segenggam ikan bilis goreng (ikan bilis yg dh dikupas)
  • segenggam kacang tanah goreng (hana xde stok yg kcg tanah biasa tu)
  • 4-5 sudu besar chili giling/chili kering
  • 1/2 biji bawang besar - blend
  • 2 ulas bwg putih - blend
  • seinci belacan
  • 1 sudu kecil air asam jawa
  • garam
  • gula melaka

Cara-cara

  1. Potong nipis2 tempe....Panaskan minyak dan teruskan menggoreng hingga benar2 garing. Dah masak ketepikan.
  2. Tumis chili giling/chili kering,bwg dan belacan hingga btol2 masak chili tuh.
  3. Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar. Kemudian perasakan dengan garam n masukkan gula melaka. Kacau sampai hampir kering.
  4. Kemudian bleh la masukkan tempe,kacang tanah n ikan bilis goreng. Kacau rata. Goreng sampai kering. tp jgnlah lama sgt nnti hangus kang sambal tuh. Dah siap bleh la dihidang.
  5. SeLaMaT MenCubE....









Laporan Masakan Bergambar (8)

Sambal_tempe_goreng
17-07-2008
dah lama buat nih...lebih kurang jek bhn2 nya ;)
Laporan oleh: tulip77

haha...kebetulan la pula yer....

Tem
22-07-2008
Nk tempek kat sini jugak lah....slalu jugak buat dish ni, tp tak pernah lak letak air asam jawa...thanks hana...memang sedap diratah...
Laporan oleh: Mummy7857

tQ kembali mummy...that's why resepi hana lain skit...hehe..nk ckittt!

Sambal_tempeh_2
25-07-2008
dah jumap pun gambarnay.hehe.. sedaaap dah lama tak makan sambal tempe.terimakasih,hana.huhu...
Laporan oleh: tun

tgk pon dh sedap..blum lg mkn..mesti lagii sedap! ....hehe...tahniah yer n tQ mencube resepi ni ...:)

Dsc04187
26-08-2008
ratah pun sodaaappp, ni pun wat kudapan jugak, kacang goreng kyati letak yg segera sama ngan ina .. ;-) tQ ina
Laporan oleh: yatiezaini

akhirnya menjelma juga sambal tempe kak yatieku ini! tk kisah la kak buh kacang apa pon.. janji sodapppp!! hehehe... bak sini skittt!

Sblgrg
03-10-2008
masakan tempe... tambah kentang sedap dimakan begitu saja tq
Laporan oleh: sofinar

ur welcome! 'mmg sedap dimakan begitu saja!' ceh! mcm iklan plak! ehehehe

Dsc02123
05-03-2009
makan tak hingat donia dahh... hehhee... mekacih yer sifu....
Laporan oleh: aymy

uikkss! nmpk sodapp! dh lama tak wat! mekacih aymy! ade tempe jugak er kat sana?

Dsc09572
08-02-2012
sebagai org jawa..memang selalu buat.tapi kali ni, kurang sikit tempe dia.ganti ngan kentang..pape pun sedap kan...thumbs up for this recipe!
Laporan oleh: aisyahsid82
Img_4276a
28-05-2012
terserlah kejawaannya. sedap!
Laporan oleh: Kak Rosenah

Komen (28)

17-07-2008, quinnie komen :

nak tanya...tempe tu kalau goreng gitu je memang boleh garing ye...ke ada taruk bahan2 lain nak kasi dia garing...selalu buat tak jadik garing sangat le tempe tu...


17-07-2008, tulip77 komen :

hana....lama dah buat tu...tp nk menaip tu ada sikit "M" kekeke... alang2 hana dah berusaha gigih menaip kita tumpang tepek laporan jek...kekeke


17-07-2008, hana6877 komen :

quinie...hana biasa goreng camtu jek...my mum pon klu goreng tkde letak apa2..sbb my mum biasa wat utk kenduri2..cumenya kene potong btul2 nipis n goreng dgn minyak yg btul2 panas.....


17-07-2008, yatiezaini komen :

hana, kyati tolong jawab ye!!! hihi nak create resepi sendiri x pandai , kuang3x ... qunnie yg biasa kyati wat spy tempe tu garing .. letakan / bedak2kan sikit ngan tepung gandum .. pastu baru goreng .. gerenti garing & pecah2 / berterabur tempe tu ... mesti jadi in one piece .. cewah speaking plak ... ;-)


17-07-2008, hana6877 komen :

haha.....ntah sape punye resepi yg asal la tu yek....tQ la bg meriah kat sini plak...hehe....


17-07-2008, hana6877 komen :

hah tuh cikgi yatie pon dh tlg jwbkan... bagus kak share ilmu...:)))


17-07-2008, tun komen :

wah wah waaah, ada je resipi baru ya. kat Jepun ada tempe ke?hehe.. nanti tun cuba lah.huhu..


17-07-2008, hana6877 komen :

ada kakakku....tp stail yg bungkus plastik. yg bungkus daun tuh ngak ada sih..tuh pon org indonesia yg jual.....bleh la wat ubat rindu ngan tempe mesia tuh...heee....


17-07-2008, yatiezaini komen :

tun .. jgn x tahu hana tu pengimport tempe ke jepun .. hehe .. jgn mare yer dik hana .. nantikn kena jual ...


17-07-2008, hana6877 komen :

hahaa....tk marah.......gelak ada la.....kih3x


17-07-2008, quinnie komen :

oo terima kasih la utk tips goreng tempe tu ye...nanti saya cuba buat...tq bebanyak..


18-07-2008, hana6877 komen :

slamat mencube quinie...dh bjaya jgn lupe anto report yer..:))


18-07-2008, arioferoz komen :

aihhhh ni memang seduplah....nak masak nanti bila dah ada tempeh


18-07-2008, leha_adam komen :

mmg sedap sambal goreng nih,tp nk kena rajin,sbb nk kena goreng tempe,bilis..tambah taruk kentang best jgk ek..dh lame x mkn.pos sini skit..hehe


18-07-2008, hana6877 komen :

>>arioferoz,slamat mencube... >>leha_adam, kdg hana letak gak kentang goreng.tp nih sbb nk mkn rangup2 so tuh yg tk letak...hehe... alahaii dh abis la....nnti kita wat lagik kita post er...he3x


22-07-2008, yatiezaini komen :

asyik terlupa jer nak beli tempe kat pasar ... mmg peberet .. tp rasanya kena tunggu next week ler sbb this week nak cuti masak .. kehkehkeh


22-07-2008, hana6877 komen :

hah! pasnih kene tulis kat dahi tempe 5 keping! hahaha.....


22-07-2008, nor_67 komen :

tulis kat dahi mana nak nampak, tulis lah kat tapak tangan..


22-07-2008, hana6877 komen :

tuh sebenarnya nak suruh org lain nmpk k.nor! tulis kat tgn lom tentu sendri leh nmpk sbb dh bwk brg byk...hehehe... jgn mare kak! hik hik hik...


22-07-2008, yatiezaini komen :

ooooooo... kutuk kita yer .. sib baik ler kita masuk cepat kat sini .. kalau x sure berjela2 lagi kena kutuk .. x per nanti next week bagi laporan kaw2 punya ... huhuhuhu .. sob3x


26-07-2008, hana6877 komen :

k.yatie......ku tunggu laporannya! kaw2 aaa......kasi lebih satu pinggan....he3x..


27-11-2008, cuteworm komen :

salam.. sy baru kat sini.. biasa xplore jer.. x pernah nak sign up.. nak tahu.. gula melaka tu berapa sudu?


11-04-2009, hana6877 komen :

cuteworm..sori ye br perasan komen anda.. gula melaka tuh ikut suka la nk rasa lebih manis ltk la lebih..hana letak satu sudu makan jerk...


07-05-2009, scion_junai komen :

hehe...nmpk sodapp jugak sambal tempe nie...nak rasa???!!!


09-06-2009, pinkbusu79 komen :

sedapnyee....kite suka kalau tambah lg kentang di potong dadu.....makan mcm tu saje pun sodappp


27-09-2009, myzun komen :

Hana, memang sedap sangat sambal tempe you ni. dah ramai yang ajar buat sambal ni tapi you punya de best. I doublekan resipi you..kejap je abis...yang bestnya lps 2 hari still crunchy....


05-07-2012, masak best komen :

mintk izin salin resepi ye..nk cuba.. tq.. :)


05-11-2012, kak azura komen :

yum....yum.... nampak sodap je.....hahahahahaha


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd