Google+

oleh: nor_67 Puding Buih

Puding_buih

enak dimakan sejuk2, tambah lg utk berbuka puasa..


Created on : 17-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nor_67




Bahan-bahan ( lebih dari 5 org boleh makan )

  • 1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan
  • 1.75 liter air
  • 9 sudu besar gula
  • 1 helai daun pandan ~ disimpul
  • 6 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
  • 1 tin fruit cocktail ~ optional
  • pewarna dan paste ikut citarasa ~ saya gunakan pewarna merah dan paste strawberi, tak nak letak paste pun tak mengapa tp letaklah esen vanila utk tak nak bg bau hanyir telur
  • UTK KUAH
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air (guna tin susu cair)
  • 7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur td
  • 2 helai daun pandan ~ disimpulkan
  • 1/2 sudu kecil garam

Cara-cara

  1. Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa masing2. Kacau sebati.
  2. Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu. ( 6 putih dan 5 kuning sahaja ya). Bagi yg cuma ada mixer cap ayam mcm saya ni or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu. Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
  3. Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati. Masukkan kedalam acuan yg telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan.. Biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais.
  4. UTK MEMBUAT KUAH:
  5. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
  6. Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk.
  7. **Bagi yg mempunyai lebihan telur putih (spt membuat kek lapis yg tidak banyak menggunakan putih telur, boleh aje gunakan 9 putih telur utk satu adunan ni. Resipi asal puding buih tidak menggunakan kuning telur, cuma putih telur. Bg saya puding buih lebih sedap kalau kita gunakan putih dan juga kuning telur, lebih lemak2 gitu. Dengan tu tak lah membazir kuning telur tu..
  8. Selamat mencuba..

Tag

dessert









Laporan Masakan Bergambar (23)

Puding_buih_potong
17-07-2008
ni rupa puding tu bila dipotong, gebu mcm span..
Laporan oleh: nor_67
Pudingbuih
18-07-2008
tak try lagi ni.. tunggu mlm nanti baru boleh rasa.. tempek gambo dulu kat cni.. nak jd org terawal antar report..ehehe
Laporan oleh: yani

huh! kalau mem besar buat, semua nampak cun!! slmt berbuka puasa dng puding buih ya yani... cantik bekas!!

Image000e
18-07-2008
dah buat pg td..kebetulan ade belen kuah puding arituh..tinggal wat puding ni aje..=)
Laporan oleh: mrsdayat

tu dia, org yg ditujukan dah pun buat.. ingatkan nani dulu yg buat, tp yani yg pintas ya.. thanks nani..

Dsc03746
18-07-2008
nak antar lapuran gak .. dah x tahan gudaan .. buat gak hari ni .. ;-) tQ nor
Laporan oleh: yatiezaini

ku menggoda, dikau tergoda.. hehe..cantik gak tu.. ur welcome..

Puding_buih
28-07-2008
Buat last weekend. Sedap dan asyik betul.....
Laporan oleh: hazila

10Q hazila kerana mencuba ya..

Imgp5876
11-08-2008
aritu try buat tp berlapis la plak.. buih dia sumer kat atas.. tapi potong kecik2 dan ngap jer ler...!
Laporan oleh: tuberose78

ni mesti sbb letak telur masa agar2 masih panas kan.. kalau wat gitu kenalah kacau adunan puding tu sampai sejuk baru tuang dalam loyang, baru tak berlapis..

Puding_buih
16-08-2008
Sedap.cam buih je masuk dlm mulut.enak.
Laporan oleh: ibu_an

bila cam buih tu yg laju jer masuk dalam tekak kan..

Buih
26-08-2008
kak nor, dah buat dah puding ni mkinggu lepas..baru hr ni dpt hantar laoran..best sangat, anak2 suke..
Laporan oleh: bee_rbs

alhamdulillah.. thanks bee..

Dsc01803
28-08-2008
memnag sedap..bila mkn dgn kuah..sejuk2x..tak cukup...
Laporan oleh: cute10

tak cukup??? kena wat lg laa tu...

251120081630
27-11-2008
Buat untuk besday hubby..lom letak kuah lagi..ambik gambar dulu..Rasanya memang yummy..TQVM kak nor :)
Laporan oleh: zalisa

wahhh mona, wat puding ganti kek ya...

Myr
21-12-2008
k.norku cayanggg... dah buat dah nih! sedap! mcm mkn buih jerk... hehehe.. dh letak kaler merah tapi tk naik pulak serinyer... huhuuu... ppon mekacih yer kak! mmmuah! heeee....
Laporan oleh: hana6877

yer dek ina ku cayaaaang..makan puding ke makan buih hehehe.. kacih diterima dgn senang hati mmmmuuuahhhh baliks!!

Puding_buih_with_sos
19-01-2009
Wt utk kali ke-2 tanpa fruit koktel sbb ank x suka.Mmg best la puding ni.
Laporan oleh: Lina_pg

cantik warna pink dia.. tak per tak letak fruit koktel pun, tu optional jer..

Dsc02019
24-01-2009
Dah siap tapi tak jadi sangat, macam tak sebati dengan adunan telur. Tapi anak perempuan saya suka, apa-2 pun tq untuk resepi ini.
Laporan oleh: Sharm1969

sharm, pukul dng mixer masa masukkan adunan putih agar kedlm adunan putih telur supaya puding tu lebih sebati.. apapun 10Q kerana mencuba resipi ni ya..

31082009167
31-08-2009
kali pertama buat berlapis, kali ke dua baru jadi...sedap sgt2....tq
Laporan oleh: ayzack81

alhamdulillah... hasil tak berputus asa, menjadi gak ya.. tahniah ayzack :)

31082009167
04-09-2009
kak nor,aya(ayzack81)ni...baru ni buat jd...tp pagi ni buat jd berlapis pulak...ni yg frust ni...apa yg x kene agaknya...agar2 dah suam2 sejuk ketika di campurkan ke dlm adunan telur...tp jd berlapis jugak... TOLONG KAK NOR !!!
Laporan oleh: ayzack81

biasa la tu aya, bukan setiap kali kita buat sentiasa menjadi.. cuba lagi ya.. lama2 aya akan faham sendiri kat mana silap yg aya dah buat, mungkin agar2 tu masih panas lagi atau aya mix telur dgn agar2 tak betul2 sebati

06092009178
06-09-2009
salam... kak nor kali ni jadi pulak...aya akan pastikan selepas akan sentiasa menjadi...tetapi kena pastikan agar2 betul2 hampir nak suam2 sejuk baru d campur ke dlm adunan putih telur...baru x berlapis...apapun terima kasih d atas tunjuk ajar yg kak nor berikan....
Laporan oleh: ayzack81

hehehe.. alhamdulillah, berkat kesungguhan aya dah membuahkan hasil..semoga tak gagal lagi dilain waktu ya.. slmt menjamu selera :)

Dscn5360
07-10-2009
Berlapis...adehhh..tapi suka sbb secara x sengaja dpt 2 tekstur yg berbeza hehe..x nmpak fail la ( ayat penyedap hati neh )
Laporan oleh: eenat

tak per la eenat, kalau dah suka cam gitu.. tq sudi cuba resipi nih ya

P8240032
30-10-2009
yes saye jd perintis wat perise mangge, mmg best la resipi kak nor ni..sy bawak g tempat keje,membe seme panggil puding 'spongebob squarepant'..huhu
Laporan oleh: julia_041285

hihi.. dpt nama puding spongebob lak ya.. tak per2.. bagus la tu bila menghasilkan sesuatu yg berbeza dr resipi asal. ni menunjukkan kreativiti tersendiri julia.. tahniah!

Dsc_0004
14-12-2010
tak sabar nak tngok hsilnya, so agar2 tngah panas, terus sy cmpurkan dgn telur yg dipukul kmbang..hasilnya berlapislah..hihi..tp rasanya still not bad..next time kena sabau skitlah, baru semuanya cam buih..
Laporan oleh: idash868
Image0334
22-12-2010
mmg mcm span...sedap...
Laporan oleh: annuryasmin
Dsc02251
21-01-2011
Nor,..naper buih telur tu x sebati dgn adunan agar2 yer,..tapi mmg sedap,..lagi2 dimakan bersama sosnya,..hubby n anak2 suka sgt,..thanx 4 de recipe,..
Laporan oleh: sarinahamis
P1030157
24-01-2011
dah wat dah,sdp,xrugi mencuba..mkn xpuas2.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Puding2
08-10-2011
br je siap buat....ada perubahan sikit.... telur digantikan dengan susu cair...putih telur diletakkan atas puding....sebab takut berlapis....lama dah cari resepi nie...kempunan nak makan...dulu arwah mak selalu buat.... nie 1st try...ada jgk kekurangannya tp masih bole masuk mulut dan nyum3....hehehehe
Laporan oleh: hazlinahussain

Komen (90)

17-07-2008, mrsdayat komen :

wahh..baru pg td tanye sape ade resepi puding buih. tup2 ptg dah kuar resepi..toche2..=)


17-07-2008, mrsdayat komen :

kak nor..bule tau x bape gram agar2 strip tuh?


17-07-2008, yatiezaini komen :

baru nak survey resepi puding buih nih .. dah pun kuar .. sedapnya .. pink karer .. tQ nor


17-07-2008, yatiezaini komen :

tgh sabar menunggu nor dok type cara2 membuatnya ...


17-07-2008, melati jengka komen :

hai k.nor,dah lama x mkn puding buih,tp agar2 strip tu yg agr2 biasa @ lain,klu jns lain lh dpt kt nr


17-07-2008, che'iza komen :

kak Nor nak cikit......


17-07-2008, Aziemas komen :

wahhhh kak nor..saje nk bgtau kat sini...kita dh makan puding buih ni..KAK NOR yg buat heheheheh...mmg sedap..mkn sejuk2 nyum..nyumm


17-07-2008, waheedeana komen :

hohoho....kak nor best nyer....bru print resipi pding tauhu akak, ingat mlm ni nk nge test... dh kuar pding buih lakss... kak nor ambo segala pding mmg suka.... nani, berbdn 2 ni asyik ngidam nk mkn pding jer ke heheh...nanti bb kuar pp gebu cam pding....


17-07-2008, hana6877 komen :

wahh k.nor...br cter psl nih tup tup k.nor dh ke dapur g buat...hihi...tQ tQ bg tau kat kita yg br nk kenal puding buih nih...hihi....


17-07-2008, mrsdayat komen :

eheh..mekacih k nor..udah edit bape gram yup..=)


17-07-2008, nor_67 komen :

huh... baru abis menaip, dah berderet komen..


17-07-2008, nor_67 komen :

nani, resipi ni khas buat nani yg duk tanya resipi puding buih.. berat agar2 dah diletakkan pun.. >> melati,knor guna agar2 cap bulan yg tulisan dia warna merah. >>iza, sori to say, dah habis lah.. >> azie, jd org spesel ya, dpt rasa puding ni hasil tangan knor kan..


17-07-2008, nor_67 komen :

ana, kena try puding tauhu tu dulu, baru buat ya ni ya.. >> ina, cubalah, insyaallah sedap apalagi utk berbuka puasa..


17-07-2008, mrsdayat komen :

k ana..bb kuar mcm puding ek?heheheeee


17-07-2008, hana6877 komen :

k.nor,klu gune serbuk agar2 camne ye? terliuq la pulak pose2 nih....haha.....


17-07-2008, mrsdayat komen :

ihihi..mekacih k nor..terharu skejap..=)..nk kna carik agar2 strip dulu..yummyummmm


17-07-2008, nor_67 komen :

ina, mmg boleh kalau nak guna serbuk agar2, tp kena tengok berat dia dulu la.. biar lebih kurang 35gm..


17-07-2008, hazila komen :

Kak Nor, saya pernah buat, resepi tu guna putih telur je, tapi bila dah keras, dia jadi dua lapisan. nanti nak cuba resepi kak nor pulak.


17-07-2008, zila66 komen :

nor..tgk gambo jer dh tergoda.sedappnyee....


17-07-2008, rossitamz komen :

Nampak cam memang sedap. Mesti try buat ni. Bahan2 ada semua rasanya...


17-07-2008, nor_67 komen :

hazila, kalau kita letak adunan agar2 tu awal2 sgt (masa agar2 tu masih panas) mmg selalu jd dua lapisan. sbb tu knor letak bila agar2 tu dah suam2.. kalau nak letak agar2 tu masa masih panas jugak, jawab dia kena kacau aduanan agar+telur sampai dia betul2 sejuk, baru tuang dalam acuan.. >> zila, mmg niat nak menggoda gak tu.. hehe


17-07-2008, tuberose78 komen :

dalam step 3 yang fruit cocktail tu kita tuang sekali air dia dalam bekas ker?


17-07-2008, nor_67 komen :

tuberose, letak fruit coktail aje, jgn letak dgn air dia.. nanti puding tu jd lembik..


17-07-2008, tulip77 komen :

wahhh meriahnya kaler k.nor ;) pakai 6biji telur...adunan nih dpt byk eh k.nor??


17-07-2008, nor_67 komen :

banyak gak lah tulip sekali buat tu, dua hari makan baru habis.. utk family dalam 4/5 org gitu lah..


17-07-2008, mrs_cheer komen :

wau,nampak sedap.x pernah rasa sebelum ni,ingatkan x sedap.tengok pic tu menyelerakan betul.siap dgn fruit cocktail n sos sekali.


17-07-2008, pero komen :

k.nor, pero pun penah buat puding ni.1st time mkn masa pegi kawan kawin dgn bakal suami.bkl suami cabar pero buat.nama kuih ni mula2 pun x tau.bayangkan la nak cari orng pandai buat x jgk jumpa2.cari resepi mcm nak gila.buat2 semua x jd.smpi cubaan yg ke-6 baru perfect.kalau x, cubaan 1-5 telo putih terapong la, lembek berderai la, mcm2.pero x cmpur dgn telo kuning.pki telo putih je semata.tu pun kacau mcm nak gila non-stop lps campur dlm agar2.pero rase ni kuih paling mencabar nak buat.from zero to hero.hahaha.


17-07-2008, nor_67 komen :

pero, cuba resipi knor ni pulak...knor dah ajar step by step tu, mudah jer.. kalau letak agar2 masa panas2 mmg perlu kacau sampai adunan tu betul2 sejuk.. tp cara k.nor pukul telur bila agar2 suam2 panas. bila telur dah kembang, terus tuang agar2, dgn cara tu kejap je adunan td jd sejuk. ni yg buat puding ni tak berlapis, dan maintain gebu.. pero, kena cuba ni.. kata peminat tegar, kan!! hehe


17-07-2008, pero komen :

pasti akan cube.insyaAllah.pero punya cocktail tak cmpur dgn puding. sekali ngan kuah die.x tau plak boleh cmpur telo kuning.klu tau cmpur je.ni tak pero buang telo kuning yg x pakai tu.membazir je.


17-07-2008, pero komen :

pero masuk ms panas sbb takut telo tu x masak klu tggu agar2 sejuk.ke mmg telo tu x payah bg masak.haha.


17-07-2008, nor_67 komen :

pero, sbb tak nak bg kuning telur tu membazir yg knor cuba letak dalam puding ni, sbb asal resipi ni mmg guna putih telur saja. sekali bila dah letak kuning telur, sedap lah pulak, jd rasa lemak2 jer.. kalau tak mmg membazir jer kuning telur tu..


17-07-2008, hana6877 komen :

ish...nk kene komen br kuar k.nor ckp apa..


17-07-2008, hana6877 komen :

haa...br dpt...k.nor,kiranya telur tuh tk berapa masak la yek...penah buat yg puding kastard berkuah cocktail tuh..yg nih 1st time dengo...kene adjust la yek klu gune agar2 serbuk...tkpe...nnti ina try dulu....


17-07-2008, @yong komen :

Kuning telor boleh pukul jugak ye,selama ni yong pukul putih aje,kuning semua masuk kuah,,nak trylah letak kuning jugak kalau k.nor cakap lagi lemak rase dia..tima kasih di atas tip tu k.nor!


17-07-2008, yatiezaini komen :

nor .. nak bubuh fruit cocktail dlm kuah tu blh gak kan .. pastu puding tu wat kosong jer ... waduh!!!! bila ler vita RRRRR nak mai nih ... keskeskes ... dah terliur bangat nih ...


17-07-2008, nor_67 komen :

boleh je yatie kalau nak letak buah2 tu kat mana pun.. kita yg buat dia kan.. tak letak pun tak per, boleh save budget jugak..


17-07-2008, yatiezaini komen :

hehe kan dah kena ... keskeskes ... x letak fruit cocktail kan kureng bessshhhh pulak ... ;-) .. mesti nak kena letak jugak baru extra bessshhh .. !!


17-07-2008, cute10 komen :

Salam..nor...rase nyer klu letak perisa pandan..sedap tak...klu tukar pd laici saje boleh tak...


17-07-2008, cute10 komen :

NOR...Resepi puding buih ni tak letak tepung custard yea...


18-07-2008, zhiela_85 komen :

wahhh...byknya pminta puding...kak nor,nampak sedap..nanti time pose nanti zhiela try resepi puding nih...nanti anta laporan...


18-07-2008, nor_67 komen :

cute10, dalam puding tak letak tepung kastard, tp dalam kuah ada diletakkan tepung kastard.>> nak tukar kepada laici pun tak ada masalah, gitu jugak kalau nak letak esen pandan, esen oren ke, pisang ke.. boleh saja...


18-07-2008, eyla5152 komen :

nampak cantik puding ni. saya ingat nak try buat besok, agak2 besar mane ye size puding ni? sbb sy ingat nak masuk kan dlm acuan yg berlubang tgh yg mcm kek punye loyang tapi ade lekuk2 tu. ok x?


18-07-2008, nor_67 komen :

eyla, rasanya masih ada lebihan lg tu.. eyla kena standby bekas2 lain gak ya..


18-07-2008, bee_rbs komen :

kak nor..mengoda tul la puding ni..mesti cuba ni...!!


18-07-2008, bee_rbs komen :

Kak nor.rasa2nye kalo buat 2 warna leh tak yek?


18-07-2008, hana6877 komen :

waduh2...ramainya dh mencube...ina nk buat tp fruit cocktail xde stok...esok2 la k.nor yer...tuh yg p buat kek pisang dulu. lg arituh berkonan...hehehe.. >>k.yatie!! nak ckitttt!! lawonya akak punya puding tuhh!


18-07-2008, nor_67 komen :

bee, kalau dah tergoda tu, kena lah buat ya.. nak buat 3 warna pun no hal.. asalkan rajin.. >> yg yatie tu mmg cantik, cam stoberi jer duk kat atas tu..


18-07-2008, nananis komen :

sedapnya tgk puding buih ni..memang menggoda!puasa nanti mesti nak cuba..


19-07-2008, cute10 komen :

thanks nor..bila siap saya akan load gamba nyer....hmmm..tak tahan godaan puding nie...


21-07-2008, fatinz komen :

bila lah....boleh rasa masakan knor yaaa....yummy....


21-07-2008, fatinz komen :

bila lah....boleh rasa masakan knor yaaa....yummy....


21-07-2008, nor_67 komen :

nak rasa masakan knor, fatin kena datang rumah knor laa..


23-07-2008, roslana_06 komen :

wah nor..ni yang tak tahan ni...byk kata best..nak kena cuba jugak ni....


20-08-2008, cikgunita komen :

dah cuba. bawa ofis semua kata sedap.


20-08-2008, nor_67 komen :

alhamdulillah cikgu, terima kasih kerana mencuba resipi ni ya..


26-08-2008, bee_rbs komen :

kak nor.tengok la puding saya tu..kenapa ada agar2 kat bawah tu ye..? Apa2pun, tqvm for sharing the recipe..


26-08-2008, nor_67 komen :

bee, yg kat bawah tu agar2.. yg jd gitu sbb bee letak telur masa agar2 tu panas lg ..bee kena teruskan kacau non-stop sampai adunan puding tu betul2 sejuk or suam2 kuku..


26-08-2008, bee_rbs komen :

ooo..ok..boleh buat lg nanti..tima kasih kak nor.


10-11-2008, along aya komen :

dlu pernah jgak buat.alni dh lupa.ni kira memori lama dtg kembali lah tq.akak


10-11-2008, along aya komen :

nati bg resipi lain ek kak............btambah harmoni lah rumah tgga isteri pandai mask..............hehehehe


24-01-2009, Sharm1969 komen :

Puding buih saya sedang disejukkan dalam freezer. Tak sabar nak rasa. Saya dapat dua bekas.


25-01-2009, mardi komen :

x berbuih pun pdingnye..... nma pding buih..... ltklah buihhh bru leh ltak nma pding buih........ hihi.....


28-01-2009, Aziemas komen :

salam cik mardi..dh buat ker pudingnya?kan ada buihnyer bila kita dok pukul telo tu..tp kan kalu nak ikut nama sgt..mcm kuih cucur badak tu baik boh badak..kita goreng badak dlm kuali heheheheheh..pdhal badak tak de kaitan pon ngan cucur badak...apalah ada pd nama kan yg penting air tgn yg membuat tu...kan..marilah kita sama2 menyumbang resepi d myr :)


08-02-2009, azna85 komen :

kak nor ckp kene bagi agar2 tu suam2 panas..tak berketul2 ke bile wut gitu kak nor?td sy dh try ingtkan dh suam2 panas..rupenyer tak..so jd dua lapisan jgkla hasilnyer..hehe


08-02-2009, azna85 komen :

pastu kak nor..umah sy takde mixer leh ke pakai blander?


08-02-2009, azna85 komen :

typing error..bukan blander tp blender..=)


08-02-2009, nor_67 komen :

salam azna, mmg kena tunggu agar2 tu suam2 panas baru masukkan dlm adunan telur baru dia tak jd dua lapis.. kalau dah terletak gak gitu, cuba kacau sehingga sejuk skit baru tuang dalam loyang. Insyaallah kalau kita kacau dgn sebati, dia tak berketul2..Mengacau menggunakan balloon wisk boleh buat apa2 adunan lebih sebati..K.nor tak pernah lg guna blender, so tak tau laa nak jawab camna, tp rasanya telur tu tak lah segebu kalau kita guna mixer


21-03-2009, yatipat komen :

Salam Kak Nor.. Saya dah cuba wat resepi n.. tp masih dok dlm fridge lg. Rase2nye, mcm jadi 2 lapisanla.. Boleh x kak Nor bagi jangka masa yang tepat untuk tunggu adunan agar2 2 jadi suam2 mcm kak nor selalu wat 2. Mudah-mudahan cubaan yg seterusnye lebih sempurna. tq.


22-03-2009, nor_67 komen :

salam yati, tak tau nak cakap berapa lama secara tepat.. mcm ni la, cuba celupkan dgn hujung jari, kalau rasa cam suam2 panas tu (tak sakit bila celup) boleh la start pukul telur tu.. cara nak mempercepatkan agar2 tu menyejuk, letakkan dlm besen berisi air dan masukkan sedikit ketulan ais. mudah2an yati berjaya dlm percubaan seterusnya ya..


22-03-2009, yatipat komen :

Tq kak Nor 4 da tips. Nanti saya cuba lg ye..x puas hati lg nie, psl tengok yang lain buat sume menjadi n cantik2 plak 2. Geram rasenye... Satu lg kemusykilan saya kak nor, kalau kite pukul telur2 tu lebih awal, semasa adunan agar2 tu masih panas lg, pas2 tunggu sampai agar2 suam2, baru dimasukkan, bg kesan x pada puding 2, berlapis x dia? Kaka Nor, Sori banyak tanye plak saya ni.... biasaala budak baru belajar.. tq ye kak Nor.


22-03-2009, nor_67 komen :

biasa la yati, bukan semua menjadi bila kita buat.. semua atas izinNYA gak kan..cuma jgn putus asa.. k.nor pun still bertanya pd yg lain2, sbb bukan semua kita dah tau kan..yati, telur tak boleh pukul awal siap2 pastu tunggu agar sejuk, nanti telur tu cair balik, dah tak foamy/berbuih.. tunggu sehingga agar2 suam2 panas, baru start pukul telur hingga kembang dan masukkan adunan agar.. dgn cara tu baru dpt teksture puding buih yg cantik/menjadi


09-05-2009, sunsweet komen :

sy dh try wat puding ni...mmg sedap n lembut cam sponge.byk kali jugak nk wat puding ni sampai menjadi (xder 2 layer)..lps bace komen2 terbaru kt sini baru tau kesalahan saya buat..sy cam yatipat jgk, x tau bila agar2 tu suam2 panas.lepas ni nak try lg..pd kak nor nk tanye skit,puding balkis kena pukul telur (x tumpah telur bila kite terbalikkan mangkuk)sama cam wat puding buih ni jugak ke? sy nk wat puding balkis plak ni. tolong ye kak nor..tq


09-05-2009, nor_67 komen :

alhamdulillah sunsweet kerana dah berjaya buat puding buih ni. mmg practise makes perfect kan.. ttg puding balqis, kaedahnya sama gak, sb tu nanti teksture puding tu cam spongy gak. slmt mencuba


03-11-2009, lilyanne komen :

tq kak nor...sy br cb resepi ni..mmg sdap.:-)


03-11-2009, nor_67 komen :

lilyanne .. tq to u too sbb sudi try resipi ni :)


10-11-2009, lineaspera komen :

dah lama cari resipi ni..akhirnya jumpa juga..tq kak nor


10-11-2009, nor_67 komen :

slmt mencuba ya lineaspera.. semoga menjadi


10-11-2009, eenat komen :

k nor..2nd time buat, pukul telur tu betul2 lama. X jadi berlapis tp suka yg berlapis gak hahaha..


10-01-2010, afeyza komen :

salam kak nor....fiza dah try buat puding niee..waaaaa nak nangis rasa..dua kali buattak menjadik..dah lah berlapis..pas tu plak agar2 jer yang keras..buihnya tak ponn..cm maner nie....sedihnyaa..ingat nak buat utk hubby...dia suka makan puding2 nie...cm maner nie...naper buih tu tak keras...lama2 buih tu berkurang...plzz tolonglah kak nor..nak buat cm ner nie...dh lama idam..pas tu nak tanya telor tu kalau pakai saiz c berapa bijik kena letak ekk...


11-12-2010, idash868 komen :

teringin nak mencuba..insyaallah..


03-01-2011, norzifah komen :

salam kak nor..klu mkn dengan susu cair je best x..xbuat kuah..


11-01-2011, hafiz_hafizah komen :

wowww.. mesti bezz nie~ nak cuba la.. insyaAllah, heheee.. trima ksh yer..


05-07-2011, anie firdaus komen :

sy suke sgt2 mkn puding buih.... nie da jupe resipi..nk try buat la.... yummm...yummm.....:)


03-08-2011, nornasyihahmehamad komen :

emmmm....bestnyer puding buih ni....yummy....petang ni nk buatlah...


12-08-2011, z_8483 komen :

tq k.nor... sy dh wt... best sgt2 pding nie.... sdp.... ni sy ngh wt tuk second time.. x sbar ase nk mkn...


10-12-2011, nikfatimah komen :

Assalamualaikum kknor, masa putar putih telor tu guna kelajuan mixer berapa?agak2 berapa lama kita putar supaya jadi kembang elok tu?mekasih


10-12-2011, nikfatimah komen :

KKnor or sape yang berminat lah, saya nak jemput join Kumpulan Suri Rumah di facebook...boleh la kita sembang2/bincang pasal masak2 juga...harap korang sudi la yer...kl nak jadi friend nik add ler yer: Nik Fatimah Shoppe


10-12-2011, nikfatimah komen :

KKnor or sape yang berminat lah, saya nak jemput join Kumpulan Suri Rumah di facebook...boleh la kita sembang2/bincang pasal masak2 juga...harap korang sudi la yer...kl nak jadi friend nik add ler yer: Nik Fatimah Shoppe


10-07-2012, ridniey komen :

sy dah try buat...alhamdulilah jadi. syedaapp.... tq for dis rcipe.. :)


26-09-2012, Atiqah Abdullah komen :

puding ni kalau buat dalam loyang 9 inci agak2 sesuai tak? lagi satu bila dah masukkan kuning telor dan agar2 tu kena pelahankan kelajuan mixer ka?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd