Google+

oleh: azwalissa Creme Brulee

Creme_brulee

Dessert dari Perancis yg bermaksut 'burnt cream'.. Mudah dan Sedap!


Created on : 17-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi azwalissa




Bahan-bahan ( 6 mangkuk kecil )

  • 5 biji kuning telur
  • 2 sudu gula
  • 600ml whip cream
  • sedikit esen vanilla
  • 45g gula perang (untuk ditabur dibahagian atas)

Cara-cara

  1. Masukkan krim kedalam periuk dan kacau gunakan kaedah 'double boiler'. Gunakan api sederhana.
  2. Pukul telur, gula & esen sehingga sebati dan masukkan kedalam larutan krim. Kacau sehingga sedikit pekat.
  3. Tuangkan adunan kedalam mangkuk kecil. Kemudian bakar dalam oven dengan suhu 140°c selama 40 minit menggunakan kaedah 'bain marie'.
  4. Setelah masak, sejukkan sebentar. Tabur gula perang dibahagian atas kemudian masukkan semula kedalam oven dan bakar guna api atas sehingga gula cair dan bertukar menjadi caramel.
  5. Sejukkan dalam peti ais selama beberapa jam, dan sedia untuk di hidang.
  6. ** Caramel yg telah disejukkan akan mengeras dipermukaan atas dessert. Cara makan : ketuk sedikit karamel dan kaup cream dibahagian bawah, dan.....ngapp!! Yummy!

Tag

dessert









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (8)

17-07-2008, ifa_bain komen :

erm...sedapnya... simple sgt...kena try nie


17-07-2008, ibuaiman komen :

favorit juga ni, tapi nak tanya lah, kaedah 'baine marie' tu mcamana yek???


17-07-2008, ibuaiman komen :

favorit juga ni, tapi nak tanya lah, kaedah 'baine marie' tu mcamana yek???


17-07-2008, azwalissa komen :

ibuaiman : maksudnya guna kaedah steambath.. bubuh air dalam loyang then letak mangkuk adunan tu.. kemudian bakar dlm oven.


17-07-2008, azwalissa komen :

ifa_bain: cuba la ifa...mmg maveless! kalau dah buat, nanti tepek hasil ok?


03-08-2011, mom_zeyra komen :

oowh ni la dia Creme Brule yg sy tgok kat chanel tv indonesia dlm rancangan Master Chef Indonesia.... should try ni


13-08-2011, miaCHUBBY komen :

gula tu guna gula biasa kerr?


11-11-2011, kautharismail komen :

sy dah try dah buat ni, best! :) cume sy tak kai mangkuk camtu, sy kai loyang je so time nk bakar lapisan gula atas tu ade kurang menjadi skit, anyway, mmg sedap la rasa die, sume org suke, :) thanks for the recipe!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd