Google+

oleh: Dimple Kek Lapis Rempah

Kek_lapis

Kelas Masakan dr Puan Choon Soon Hua


Created on : 16-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Dimple













Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (39)

16-07-2008, iman nasuha komen :

dah lama cari resepi ni nak try la


16-07-2008, mrsdayat komen :

kna komen dulu baru nampak resepi kot...=)kat front page ado..tp bile klik xdo pulak


16-07-2008, mrsdayat komen :

haa...kan betull...cantik belang2 tuh.


16-07-2008, hana6877 komen :

haa...br nmpak kek n bhn2 nyer.....


16-07-2008, mrsdayat komen :

tumpang tanye..putih telur tu pukul smpai jd meringue ye??


16-07-2008, yatiezaini komen :

hehe nak buat jugak ler ... dah lama menunggu resepi kek lapis rempah ... nyaman ...


16-07-2008, zhiela_85 komen :

Hi Dimple,rempah utk kek ada ker? yg mcm ek...nak gak try resepi ni...yela aura ry dah nak mula...hehheheh


16-07-2008, ayang77 komen :

bestnyer dpt resepi nie..thanks dimple. selalu kalo nk mkn kek nih..kene tempah. seblom nie siap oder kat tenet..hege+pos dah baper rm..


16-07-2008, quinnie komen :

nak tanya jugak..rempah kek tu nak beli kat mana ek?


16-07-2008, yatiezaini komen :

extra 12 biji putih telor tu nak buat apa yek ??? any idea !!!!


16-07-2008, yatiezaini komen :

Dimple no.3 tu nak masukkan kedlm no.2 ker ????


16-07-2008, nor_67 komen :

yatie, buat taik itik or puding buih or agar2 tembikai..


16-07-2008, hana6877 komen :

haah la kan...yg balance 12 biji putih telor tuh nk wat apa yer? k.yatie, wat topping cream kek ke...tp kene la rajin wat kek byk kali..hehe....pastuh wat telur dadar putih.. heee.........


16-07-2008, hana6877 komen :

taik itik apa k.nor? tk penah dengo la plak..


16-07-2008, nor_67 komen :

taik itik tu kuih tradisional trg.. rasanya belah pahang dan kelantan pun ada, tp nama je lain kot..


16-07-2008, hana6877 komen :

oo ye ke...dh 3 thn duk phg pon tk tau..hihi...maybe ada nama lain kot....blk phg nnti check blk......he3x


16-07-2008, yatiezaini komen :

tq nor , puding buih sedap gak... kalau agar2 tembikai besar gak dapat buahnya nih ... mana nak buat lapis rempah lagi ... kerja keras betul kalau x nak putih telor ni masuk tong ... taik itik x pandai pulok .. wat topping cream camaner ek .. hana leh tjk kyati x ?? ada resepi/ pun wat demo skit .. kikiki .. telor dadar putih maybe kot .. ataupun rasanya buleh wat mandi buih kot ngan putih telor nih .. kalau nok relax lagi x yah buat apa2 ... gantung tangan ... sonang bai tu .. hehe


16-07-2008, nor_67 komen :

yatie,kalau buat puding buih tu jgn lupa hantar sini semangkuk ya...


16-07-2008, nor_67 komen :

yatie, kalau mandi putih telur gerenti tegang mana2 yg kedut/longgar.. hehehe


16-07-2008, yatiezaini komen :

nor .. confirm wat mandi buih ngan putih telor nih... cancel wat puding ... kikiki


17-07-2008, hana6877 komen :

ky k.yatie...kene tunggu kita wat kek yg 15 bji telor nih dulu...kikihkih....tp klu dh bab 'M' mmg kita pon nak gantung tgn gak...hahaha.....


17-07-2008, maryam81 komen :

heheheh.. leh tak saya jawab kegunaan 12 telur putih tu???buat sweet corn sup....hari2 buat makanan guna putih telur.. kalau kat SWK dulu... kene letak dlm botol then simpan dlm peti sejuk... kalau nak buat puding atau lauk pauk... baru keluarkan.. hehehehe....


17-07-2008, mrsdayat komen :

sape ade resepi puding buih tu??leh gak buat bile ade belen2 putih telur


17-07-2008, rahman bestari komen :

kek ni seakan kek lapis betawi - cantik


22-07-2008, Dimple komen :

iman nasuha,cuba la walaupun bahan & caranya nampak banyk tapi kalo dah jadi pasti puas hati.


22-07-2008, Dimple komen :

mrsdayat, putih telur tu dipukul sehingga nampak krim putih.(creamy white...ceh speaking london lak)


22-07-2008, Dimple komen :

zhiela_85,rempah tu bole dibeli dimana-mana kedai kuih. Rempah khas utk kuih lapis,nanti saya update kan gambar nyer utk lebih jelas k.


22-07-2008, Dimple komen :

yatiezaini,mula buat no.1 & no.2 berasingan.lepas tu campurkn dua2 adunan.(gaul dgn senduk tanpa mixer)Pas2 adunan tadi aru campur dgn no.3.


22-07-2008, Dimple komen :

yatiezaini,baki bj telur tu saya buat buttercream,kek marble...atau pun goreng biasa.(xnak rugi tau!)


27-07-2008, mellynaamir komen :

bleh tnya x?rempah kek kat mane blh dpt?


23-08-2008, zaijulha komen :

dimple,maknanya butter tu(n0 3) dipukul berasingan jugak ke?konfius neh..


27-08-2008, zaijulha komen :

melly,rempah kek yg sedap dr indonesia,kat srwk cap 2 kupu2(SPEKOK),kalau kat KL bole beli kat alam damai,kedai bhn kek,BAKE IDEA.


20-03-2010, makgee komen :

bahan yg penghabisan tu satu sudu teh ap ye??? rempah kek ker?


08-05-2010, abcdefgh komen :

rempah tu brp byk?


13-05-2011, raihanne komen :

tepung sikit mcm 2 jer ker??


12-09-2011, asbah@yahoo.com komen :

kak fida puasa lepas saya ada cuba buat kek lapis betawi tetapi masalahnya kek lapis saya bertakung dgn minyak apa puncanya tolong saya


12-09-2011, asbah@yahoo.com komen :

cam mana kek lapis rempah ni nak selang selikan sedangkan adunannya hanya satu adunan


29-09-2011, Uncle Bob komen :

rempah cinnamon powder ke?... td sy tanya kat org kedai kek tu, dia boleh garu kepala lak...hiihihi


06-10-2011, Uncle Bob komen :

dah jumpa dah mix spice tu.... tengkiu...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd