Google+

oleh: ibu_an Kek Gulung Batik

160720082080

Resepi dari AHPEK ambil dari cari.com.Mudah,Senang&Cepat.Boleh letak cream,jem dll.saya letak kaya je.


Created on : 15-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ibu_an




Bahan-bahan ( 36cmX36cm@30cmX30cm pun boleh. )

  • 6 biji telur gred A @ B
  • 4oz(100gm) gula castor
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu bsr ovelet
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3oz(75gm) tepung gandum
  • 4oz(100gm) mentega
  • sedikit coklat emulco
  • jem@kaya@cream secukupnya

Cara-cara

  1. - Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu&pekat (10-20minit:bergantung pd jenis mixer)
  2. - Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata.
  3. - Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
  4. Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
  5. - Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
  6. - Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah. - Bakar dlm oven selama 20minit dgn suhu 170darjah celcius.
  7. - Apabila kek telah masak tunggu sehingga 5minit sebelum terbalikkan kek (utk elak kulit kek tertanggal). Terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata.
  8. - Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas. Siap









Laporan Masakan Bergambar (3)

Sp_a0061
16-07-2008
corak ni xmcm batik pun tap...sedap & lembut.Saya gunakan nutella utk filing.
Laporan oleh: Dimple

cantik dimple gulung.kek ni mmg lembut&sedap.

Image004
30-07-2008
thankz 4 the recipe!sedap and lembunt...saya pakai inti peanut butter,anak2 and hubby suka.
Laporan oleh: zaijulha

Zaijulha,bolehlah buat slalu&tukar2 perasa.

Photo-0004
23-05-2011
x cantik..tp sedap...
Laporan oleh: cik_chacha

Komen (19)

16-07-2008, tres komen :

napa takda gambar masa klik?


17-07-2008, ayoi komen :

ibu_an, pose dari tepi ada dak? mesti try nih persiapan utk raya nanti ;o)


17-07-2008, ibu_an komen :

ayoi,dh abis la kek tapi utk cara bergambar leh pegi kat cari.com(food&recipy-roll cake).


20-07-2008, irnasz komen :

ibu-an,nk tanye u pkai mixer brand aper yer nk wat kek ni.saya tgh survey nk beli mixer ni.cdgnyer nk beli hand mixer sbb utk kegunaan sndri jer..atau yg serupa dgn u ke.pl.


21-07-2008, ibu_an komen :

irnasz,i guna kenwood=rm168.ok gak la.


21-07-2008, irnasz komen :

kenwood rm168 tu hand mixer ke stand mixer?skang ni mmg saya guna 'hand' mixer tu yg lenguh tgn.hehe..


21-07-2008, irnasz komen :

ni tgh excited nk cuba wat resepi kek gulung batik..asek beli je seisi rmh gemar mkn kek ni. tuh nanye ke mixer..tq.


30-07-2008, wildstuff komen :

nk tny...sapa tau ovelet tu apa? oveltin ke?


30-07-2008, yani komen :

wildstuff... boleh rujuk di glosary atau klik link ovelet kat atas tu


30-07-2008, ibu 82 komen :

wildstuff,ni i tolong jawabkan utk u,ovelete 2 u boleh beli kat kedai jual barang2 kuih.warna orange.... u boleh tanya kat kedai 2 kalau u tak tahu............


06-08-2008, ibu_an komen :

Wildstuff,ovelet@quick 75,tu benda yg sama.kt mini market pun ada.


17-02-2009, min77 komen :

ibu-an saya dah try buat kek ni tadi,tapi entah ape sebabnya bila saya mula menggulung kulitnya tertanggal,please help me


19-08-2009, nas_eija88 komen :

nape xjd cam corak batik kat kulit tue ek??? cam ne nk wat bg cantik


09-12-2009, zanazaim komen :

BAKAR GUNA DAPUR KEK LAPIS TU BLEH KAN


30-01-2011, kinn as komen :

sye br nk cube,nati dh wt sye komen thnks ibu bgi resipi


23-05-2011, cik_chacha komen :

dah try buat..sedap.gebus.nak share pic tapi x pandai la...


23-05-2011, syimma komen :

~ cik_chacha .. u g kt tulis lapOran d bawah pic tuan pnye resipi ini ... u bOle la share pic u tuh nnt ... :))


19-09-2011, mariana_ayu67 komen :

ibu-an ,nak tanya kalau x masukkan ovellete x jadi ke?saya nak cuba sangat dah nie


14-06-2012, missnana90 komen :

susu tepung tu blh x digantikan dgn cofee mate?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd