Google+

oleh: dhanea Agar-agar Laici (ala-ala taufufa)

Agar-agar_laici

Resepi diambil dari forum lain tapi telah dicuba . Amat mudah dan sedap.


Created on : 14-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dhanea




Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 15g agar-agar
  • 10 cawan air
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin laici

Cara-cara

  1. Masak agar-agar sehingga larut. Kemudian masukkan susu cair dan gula pasir. Masak hingga mendidih. Kemudian sejukkan dalam bekas. Boleh masukkan kedalam peti sejuk. Apabila hendak dihidang barulah di tuang air laici bersama buah. Sedap makan ketika sejuk. Boleh juga tukar dengan fruit cocktail. Agar-agar ini tidak boleh dipotong kerana lembut seperti taufufa.

Tag

dessert









Laporan Masakan Bergambar (5)

Dsc00201
15-07-2008
letak dlm acuan2 kecil yg comel2, rasa mmg best!
Laporan oleh: akma_4th
Laici1
07-11-2008
when the meal is too big and flavorful, a simple dessert is what is needed... dessert ni simple tapi sedap... tima kasih, dhanea ;)
Laporan oleh: sunkist

Sama-sama. Mmg resepinya sangat simple

Taufufa_laici__1_
12-11-2008
simple dan sedap.. TQ
Laporan oleh: 14sept
Agar__laici_ala_taufufa
13-01-2009
Buat lagik dan lagik dan lagik... tak jemu makan.. tenkiu
Laporan oleh: 14sept
006
27-07-2012
buat hari ini untuk berbuka. mak kata rasa macam dadih. ayah pun kata okay. nampaknya tak ada alasan nak pergi IKEA la lepas ni sebab rasanya pun macam tau fu fa di IKEA yg tambah dgn laici... ada la sikit rasanya... hehe
Laporan oleh: crazywildberry

Komen (8)

14-07-2008, rio komen :

memang sedap...cepat, mudah dan murah


14-07-2008, hanim_azhar komen :

Pernah makan. Belum cuba buat. Memang sedap esp. bila sejuk


15-07-2008, akma_4th komen :

dpt resipi hr ni terus cuba buat dlm acuan kecil. sedap. sy tmbah esen pisang n agar2 tu rasa mcm dadih.


15-07-2008, akma_4th komen :

tq dhanea, sy mmg tercari-cari resipi dessert mudah utk kelas masakan remaja kat kawasan sy 2 minggu lagi. bila dah try ni boleh la tunjuk skill ngan diorang.


06-06-2009, wafitO komen :

da try resipi ni.. tp lupe nk tgkp gambo.. hehe due kali da buat. sedap !! [thumbs up] :)


19-10-2009, e2ini komen :

kui..kui..kui..sukanya jumpa resepi nih. Td tgh mkn kat rumah jiran for open house. Balik rumah terus terjah Myresepi.com untuk cari resepi yg similar...jumpa lak tuh...suks sangaaaaaat...tq dear!!


15-05-2011, mama aida komen :

pernah buat agar2 ni. memang sedap. anak2 pun suka sangat2. kalu boleh suruh mama buat tiap2 hari.


30-07-2011, kit komen :

dah wat tapi tgu sejuk dulu... klu ok bleh wat niaga


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd