Google+

oleh: salieysa Kek carrot kukus

Rimg0347

bagi penggemar kek carrot, cubalah resepi ni, senang dan sedap!


Created on : 13-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi salieysa




Bahan-bahan ( saiz 18 cm )

  • 250 gm tepung gandum, 1 sk baking powder, 1 sk cinnamon powder-ayakkan
  • 150 gm gula halus
  • 250 gm butter
  • 3 biji telur
  • 200 gm carrot (parut, celur dan toskan)
  • 150 gm red dates (cincang)
  • essen vanilla
  • ###topping###
  • 250 gm cream cheese
  • 100 ml whipping cream
  • 50 gm gula aising
  • pewarna (ikut suka)

Cara-cara

  1. pukul butter dan gula sampai gebu
  2. masukkan telur sebijik - sebijik, pukul lagi, kemudian titiskan esen vanilla sikit.
  3. kemudian masukkan tepung, baking powder dan cinnamon powder yang dah diayak kedalam adunan, gaul sebati
  4. masukkan carrot dan red dates, kaup balikkan. adunan dah ready.
  5. tuangkan adunan ke dalam loyang bersaiz 18 cm yang telah dilapikkan kertas dan lenserkan butter sikit. kukus selama 50-60 minit.
  6. nak tengok masak ke tak tu biasalah guna lidi, cucuklah kek tu kat tengah, kalau keluar licin lidi tu, masaklah jawabnya. sejukkan dulu kek, baru hiaskan dengan cream cheese.
  7. ***untuk topping kek***
  8. Rimg0348
    pukul semua bahan sampai gebu, kemudian hiaslah ikut suka.

Tag

kek

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (1)

Rimg0348
13-07-2008
ini dari pandangan sisi....
Laporan oleh: salieysa

Komen (8)

14-07-2008, moshi komen :

bape lama nk kukus kek ni:-?


20-07-2008, salieysa komen :

dalam masa 50 ke 60 minit, sejam lebih kurang.


16-09-2008, bayaz komen :

carot tu nak timbang masa bila. sblm parut @ slps celur. nampak sedap je. nak buat masa raya nanti.


09-10-2008, salieysa komen :

ikut suka la bayaz, saya kekadang tu buat tak timbang pun, main agak je.


09-05-2010, csuraya komen :

Saya dh cuba kek ini tapi sukatan tepung 250gm tu mcm terlalu byk. Sekali lagi cuba nanti, saya akan guna 200 gm tepung aje. Carrot tu saya dadu kecil dan x perlu celur, so khasiatnya lebih baik dan rasa rangup bila makan. Anyway, kek ni memang sedap cuma saya x puas hati sebab lebih rasa tepung.


27-11-2010, mely komen :

kek carrot ni kan bagus,boleh kita pelbagaikan campuran buah2annya.


21-11-2011, halimah md napiah komen :

Tk.InsyaAllah nanti ada masa boleh cuba resepi ni.


23-07-2012, noor alisa komen :

1sk tu mksud nya 1sudu teh ke? red dates tu mcm ne saudari..maaf bertanya..saya baru nak blajar buat kuih ni..dan kalu letak dalam cup blh x


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu