Google+

oleh: kak fida ♥Air Buah Cocktail Berkastard™

Dsc03908

Dessert yang menyegarkan,sesuai dihdangkan dalam majlis keramaian.


Created on : 12-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 5-10 orang )

  • 1 tin buah2an campuran (fruit cocktail)
  • 1 tin susu sejat
  • 2 tin(susu) air
  • 3 sb tepung kastard
  • 1 cawan gula
  • secukup agar2 siap makan(dipasak atau dipotong kecil)
  • secukup ketulan ais

Cara-cara

  1. Campurkan air, susu, kastard dan gula dan masak hingga mendidih.Kacau terus hingga mendidih dgn hand whisk(memudahkan) supaya kastard tidak melekat pd dasar periuk. Sejukkan.
  2. Apabila dah benar2 sejuk, masukkan agar2 dan buah2an campuran ke dlm adunan kastard.
  3. Ketika hendak menghidang, bubuhkan secukup ketulan ais yg kecil2.
  4. Jika suka, anda boleh juga perahkan sedikit jus lemon atau hirisan limau/lemon ke dalamnya.
  5. Jika ingin air kastard nampak menarik lagi,bubuh sedikit pewarna kuning atau merah ketika memasak air kastard.

Tag

dessert








Laporan Masakan Bergambar (14)

Dsc03774
21-07-2008
nyaman minum time musim panas nih, mmg peberet family, dah sll wat tp x guna agar2 , ltk puding kastard .. tQ kakfida
Laporan oleh: yatiezaini

mmmm....dr jauh dh nampak buahnya....kak fida pulak yg terliur....same2 tq...yatiezaini..

Koktail
05-11-2008
kak fida, ni la dia dessert kita untuk mlm ni.. hai.. nasib baik tak hangus kastard masa msk td hehe :D terima kasih kak fida :)
Laporan oleh: sunkist

haiii sunkist,sedapnye...mlm2 ade dessert...sejuuuk pulak rase tekak niii....klau msk kastard memang tk boleh tinggal,nnti cpt angus...wlau pe pon,trima kasih sunkist krane mencube.... :)

Air_buah_kastad
25-04-2009
alahai kak fida..mlm ni inda buat 1 adunan ingat tk abis,rupa2nya tk cukup..famili hadap smbil nonton bola,lagi2 skrang ni cuaca pns...inda sdng msk kastad lagi utk esok pulak sbb koktel dh abis....tq kak fida atas resipinye yg nyaaamaann sekaliii... :)
Laporan oleh: inda77

trima kasih inda krane dh mencube...air kastad jgn lupe simpn dlm peti ais...nnti tinggal name jer...maklumlah org yg nonton bola pon mcm main bola gak....haauuss memanjaaang...heheee... :D

05-03-09_0857
03-05-2009
Ya...memang terbukti senang ,sedap dan simple
Laporan oleh: kaknita

btol tuu..mmng sng,sdp dn simple...heheee....tq kaknita krane mencube... :)

Koktekkuahpuding
04-05-2009
Yang kicik tuk anak...besar tuk mummy...;) Sedap tersangat...
Laporan oleh: love2cook

waaahhh...gaGah lah mummy sampai semangkuk besO..heheee...tq love krane mencube... :)

P1020625
01-11-2010
mlm kak,cuci mlut pas mkn mlm,smua suka,tq kak.lap u,
Laporan oleh: Mariani(KT)

sronokk nyeee...mcm dh trase lalu kt tekak nih....heee...alhamdulillah klau sume yg menikmatinya suke...mekaseh ucu krane mncube... :)

Img_0402
27-04-2011

Laporan oleh: noormala75

mekaseh noormala75 krane dh mncube... :)

Dsc07347
04-08-2011
salam,slmt menunaikn ibadah puasa buat fida skluarga happy blessed ramadan marhaban ya ramadan..wat ni masa berbuka nyamann... sedappp!! tq tq..:)
Laporan oleh: k.zila66

w'salam zila...slm Ramadhan jugak wat zila sekluarge...mekaseh krane dh mncube...dessert yg tk pernh miss buln pose..hehee :)

Dsc07917
25-08-2011
buat lagi seeeedap!!...tqtq...:)
Laporan oleh: k.zila66

amboiii...siaran ulangn nampak...heee...mekaseh yer zila krane rajen mncube... :)

11-08-16-184600
16-09-2011
mmg sedap resipi ni kak fida. sy slalu buat resipi yg mudah tp sedap ni... yg ni sy guna buah2an segar.
Laporan oleh: akma_4th

mesti lebih menyegrkn dgn buah2n segar tu yer...mekaseh akma krane mncube dan slmt hari raye Aidilfitri,ma'af zahir batin.. :)

P1040546
03-11-2011
ucu wat lg jamu metua dtg..menmbh2 dia.sdp la tu...
Laporan oleh: Mariani(KT)

nmpk gaye menntu lalu mk mntua tk nmpk...ekheheee..:D ...smoge ucu mnjadi mnntu yg paling disayangi...amiiinnn... :)

Dsc00361
20-12-2011
Wat masa wed anv mak & pa. Mmg sdp. Lain dr yg lain. Tks Fida
Laporan oleh: AMEERAH_ANEEZ

alhamdulillah..mekaseh AMEERA krane sudi mncube.. :)

Dsc00188
05-05-2012
salam fida, lamaa..tk dgr berita,miss u...air ni lh penawar duka ku..heee..panas2 ni, cedap dpt mkn :)
Laporan oleh: k.zila66

w'salam zila..ade tk ke mane,cume lmbt ckit nk jngok Myr,haribuln yg same akak blek melake,klau g psr mesti tringtkn zila...heheee...mekaseh yer krane mncube... :)

Dsc00152
25-12-2013
Assalam fida, wat dessert ni semlm..hanya ni yg tinggal he2.. time kasih share ya! :)
Laporan oleh: k.zila66

wa'alaikumsalam zila..yg sikit tu yg cantek sbb enteprem...heeee...mekaseh zila krane rajen mncube... :)


Komen (27)

14-07-2008, leha_adam komen :

aduh..posa-posa nih tergugat iman den..nampak cam sedap je tuh


16-07-2008, kak fida komen :

salam buat leha-adam,kak fida syorkan buatlah dulu sebelum puasa ni....kalau sedap haa...bolehlah berkongsi2 juadah buat bulan puasa...tq.


24-07-2008, coveredgirl komen :

Bestnya...saya pernah cuba ni masa bulan posa tapi kawan dr Pakistan yg buat...Dia tambah biji-biji buah delima (pomegranate), jadi ada tekstur dan masam skit bila tergigit...Thanks for the recipe nanti nak buat.


24-07-2008, kak fida komen :

buat jgn tk buat...coveredgirl...bahan dlm kastard tu memang kite boleh isi dgn mcm2 ikut selera ....selamat...buat...tq..


21-08-2008, noraida komen :

hai kak fida jumpa lagi ,penat 2 blk jualan ni terasa pulak nak cuba rese[pi kakak .takut nanti bulan puasa on computer tak tahan godaan.hem sedap tengah makan dan kasi komen tq kak fida


21-08-2008, kak fida komen :

hai noraida,dh cube resipi akak ke? Slmt menjamu selere...Nk tanye jugak...noraida jualan ape?...tq...


21-08-2008, noraida komen :

o aida jual mee rebus lontong soto mee siam nasi smbl goreng nasi lemak. akak nak dtg makan ke silakan lupa laksa pun ada


21-08-2008, kak fida komen :

Hai nor...akak tk tau nk tuju...tk ade alamat....walau ape pon, semoga maju dlm perniagaannye ye...akak do'akan...amiiiin....


02-11-2008, akma_4th komen :

sedapnya kak fida... nak cuba lah, mana tau leh wat ry qorban ni...


02-11-2008, kak fida komen :

salam akma,resipi tu yg sedap ye bukan kak fida...hehehe...akma cube lah...mase raya lepas akak buat banyk kali,smpai bbudak skolah,kwn2 anak akak datang beraye pon mintak resipi...slmt mncube jgn tk cube....tq... :)


03-05-2009, love2cook komen :

Kak Fida...air dari tin buahan itu tak yah campur ker? ;)


03-05-2009, kak fida komen :

hai love2cook...air dari tin buah2an tu campur lah skali barulah sedap...baaru lah btol namenye air buah berkastad...heheee... :)


06-05-2009, love2cook komen :

Terlalu sedap nih Kak Fida! Nanti bila hubby dah balik dari overseas, nak buatkan lagi tuknye. Selalu hantar gambar resipi yang Love try tru email aje kat dia....karang dia boleh cuba sendiri! Tks Kak Fida...


24-03-2011, tasriffyra komen :

kak....agar2 siap makan tu pe maksudnye...yg mmg kite da wat siap2 ke...ee soryla kak..xphmla....kalo xletak,akan mganggu tahap ksedapanye x....tq...


24-03-2011, kak fida komen :

tasriffyra...btol tu agar2 yg mmng kite dh wat sendirik...klau tkde, tuko ngan nata de coco pon sedap tapi klau tkde jugak tkpe tahap kesedapannye tk terganggu,smpaikn klau dh minom maseh nk ulang2 lagi minom...cewahhh...tapi mmng btol...hndknye klau minom waktu cuace pns atau bulan pose...slurrppp...:,)...heheee....slmt mencube tasriffyra...mekaseh... :)


24-03-2011, tasriffyra komen :

oohhhhh..cenggituuu cikgu..now br ank murid memahaminye..hihihi...tq...brg2 sume da ade nie tap xbley wat lakk time skang coz ujan.....dia nie sedap pekena time2 panazz..barulaaa ade umpphhh......hmm da bape ariee da syik ujan kt sinie... :(


24-03-2011, kak fida komen :

yeee...cenggitu lerrr,tasriffyra...heee...tkpe tunggu hari yg sesuai baru leh buat yer...tkpeee...hujan tu rahmat...ujan2 ni sdp minom air yg hangat2 pulak...heee... :)


08-04-2011, dylla88 komen :

As'salam kak fida..nak tnya skit, sukatan utk (sb) tu macamana yer? saya memang ada sukatan sudu2 tpi sukatan kat sudu saya tu bertulis (TBSP/15ML..TBSP/7.5ML...TSP/5ml) dan seterusnya..sukatan utk (sb) yg mana satu? Tq..


08-04-2011, kak fida komen :

w'salam dylla88...sb singkatan utk sudu besar atau TBSP/15ML=tablespoon ......klau yg TBSP7.5ML tu sukatan 1/2 sb... :)...sekiranya berhajat hendak buat air buah berkastard ni...sukat tepung kastard guna 3 x TBSP/15ML... :)


08-04-2011, dylla88 komen :

ok kak fida thank u so much! nasib lum try lgi kalau tak memang dah salah sukatan..hehe..


04-08-2011, tatai komen :

k.fida susu sejat tu = condensed milk eh ? hehehe.. maaf la tak faham makna nye.. thks for d interesting resipi..


04-08-2011, tatai komen :

salam.. k. fida klu agar2 tu di tukarkan dgn chincau sedap tak agaknye ? ingat nak try buat utk majlis berbuka dgn keluarga suami..


04-08-2011, abdulwahub komen :

cuba lah


04-08-2011, kak fida komen :

w'salam tatai...susu sejat tu susu cair dlm tin atau evaporated milk...klau tatai nk bubuh cincau dlm dessert ni boleh ikut selere cume cincau ni tawar dn hitam tk mcm agar2 berwarne yg manis...boleh jugak ltk agar2 sumi atau nata de coco gntikn agar2 atau klau tk boh lngsung pon boleh sbb cocktail pon dh mcm2 dlmnye...ppon skali lagi ikut selere lah yer...slmt mencube dn slmt menikmati dessert ni ketike bersame famili waktu berbuke.. :)


07-09-2011, sazlizakamasan komen :

kak fida ...sb tu apa hihi


09-11-2011, aisyahsid82 komen :

sazlizakamasan,sb= sudu besar


10-11-2011, kak fida komen :

aisyahsid82...mekaseh yer krane dh membntu...sazlizakamasan...ma'af akak trlps pndang komen anda... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu