Google+

oleh: cute10 Agar-agar perisa santan pandan

Dsc01323

sama dgn agar2 santan cuma letak perasa pandan...


Created on : 11-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi cute10




Bahan-bahan ( family )

  • 25 gram agar2 (1 pkt)
  • 1 mug gula pasir (secukup rasa)
  • 2 helai daun pandan
  • 2 biji telur ayam
  • 2 cawan santan pekat
  • Sedikit pewarna hijau + perisa pandan

Cara-cara

  1. Basuh agar2 dan masukkan kedlm periuk yg diletak 6 cwn mug air. (saya guna agar2 biasa bukan yg serbuk..)
  2. tunggu sehingga agar2 tadi hancur baru masukkan gula pasir, & daun pandan. (manis ikut citerasa msg2)
  3. Masukkan santan & campurkan telur dan pukul hingga sebati.(klu nak lemak lagi leh tambah santan & kurangkan telor)
  4. Apabila agar2 yg dlm periuk tadi betul2 dah hancur, baru masukkan campuran santan dan telur tadi.
  5. Biarkan smua bahan menggelegak, kacau dan tutup api.
  6. Masukkan adunan tadi ke dlm bekas / loyang...
  7. Dsc01322
    Masukkan dlm petisejuk & biarkan sejuk,sedap di makan apabila sejuk.

Tag

dessert

Laporan Masakan Bergambar (1)

P1030336
14-02-2011
slm,wat nom ptg smlm.sdp.tqtq ya.
Laporan oleh: Mariani(KT)


Komen (13)

11-07-2008, mawaddah komen :

Nak tanya, kalau guna agar2 yg bukan serbuk tu, nak guna byk mana yerk?


11-07-2008, mawaddah komen :

Eh, silap baca pulak, 125 grm tu agar2 biasa lah kan..abaikan soalan saya ..hehe


11-07-2008, mawaddah komen :

Tapi macam tak lengkap lah resipi ni, kan ada dua layer tu, layer bawah takde santan kan, dalam resipi tu masukan campuran santan n telur dalam periuk...mcm mana nak jadi dua layer tu..nnt betulkan balik ye resipi ni..dah lama nak buat agar2 santan ni..tq:)


11-07-2008, cute10 komen :

Salam mawaddah...resepi 2 lengkap dah...jadi 2 layer tu bkn ape santan & telur tu akan terapung dgn sendiri nye maka terjadilah 2 layer...klu suka lembut lagi tambah air sikit...K


11-07-2008, mawaddah komen :

Saya confuse balik lah..125 grm agar tu agar2 serbuk ke agar2 biasa tu? sy takde agar2 serbuk, agar2 yg biiasa tu ade lah tapi beratnya 20 gram aje..takkan kena guna 5,6 paket kot..saya jarang wat agar2 ni..


13-07-2008, cute10 komen :

salam mawaddah...sori yek,saya guna agar2 yg mcm tali tu...rasa nyer biasa punya...cap kepala ayam jantan brand KCL klu tak silap...yea..yea..sori skali lagi silap taip dan tgk....25 gram 1 pkt....thanks a million..mawaddah..thanks..


14-07-2008, mawaddah komen :

Cute10, sy dah buat..sedap..thanks 4 the recipe:)


14-07-2008, cute10 komen :

mawaddah...thanks kerna mencuba resepi nie....


13-11-2008, merlin komen :

saya nak buat tapi guna cocunut cream..camana sukatan eh??sebab kat sini takde santan


17-04-2011, Mrs kerf komen :

best2..


07-08-2011, minanas komen :

sori ye,cute 10..tang family tu pastinye untuk 1 family yer..


14-01-2012, myasofiya komen :

sedang mencuba..hehehe hope jadi la


04-03-2012, nanalunina komen :

nk wat la..tok fmly mentua nk dtg nnt.hihi..arp2 menjadi la..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd