Google+

oleh: Kak Ton Pau gebu dan lembut

Dsc02047

lain dari biasa, pakai bread softener


Created on : 10-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Kak Ton




Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran
  • 2g (1 sudu teh) bread softener
  • 1/2 cawan air suam

Cara-cara

  1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
  2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  4. ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
  5. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
  6. ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
  7. Bahagikan doh kepada 10 bahagian
  8. Masukkan inti dan tutup kemas.
  9. Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
  10. ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
  11. Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
  12. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
  13. ***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
  14. Selamat mencuba...

Tag

pau









Laporan Masakan Bergambar (26)

Image
07-08-2008
Memang gebu dan lembut. Sedap, lepas ni tak payah beli yang frozen dh..thanks..
Laporan oleh: Isya_Irfan

tima kasih sebab berani try resepi kakton yg pertama hantar ke MyR ni...

Dsc03984
10-08-2008
ni dia pau den, 1st time buat pau , tks ton ;-)
Laporan oleh: yatiezaini

yatie... dah buat..nampak gebus je...tq for trying

Pau
11-08-2008
sori ton, lupa anto report, wat smlm lg dah.. mmg lembut dan gebu.. tq ya ton..
Laporan oleh: nor_67

tima kasih sebab cuba ye nor...

Paukakt
16-08-2008
memang best pau ni sebab lembut sepanjang masa..hheheheh..
Laporan oleh: quinnie

dah cantik tu quinnie...tq for trying

Pau
27-08-2008
kaler cekelat...sbb guna tepung gandum...tp rasa still sodapp :)
Laporan oleh: tulip77

x pe le asal rasa tetap sedap..heheh

Picture_1644
31-10-2008
mmg lembut..hehe. tq kak ton
Laporan oleh: junjs11

sama2 junjs

Paukton
28-11-2008
memang sesuai dgn namanya... lembut dan gebu, tima kasih kak ton untuk resepi ni, saya buat inti kacang hijau, walaupun guna tepung biasa tetapi masih putih
Laporan oleh: sofinar

tq sudi mencuba

Pau
01-12-2008
pau menggerutu...nway lembut & sedap..TQ kak Ton
Laporan oleh: Aziemas

sama2 azie

Dsc_1960
28-01-2009
gebu dan lembut.........buat untuk bekal anak sekolah esok.tq kak ton.
Laporan oleh: zaina

sama2 maria...

28082009278
29-08-2009
buat utk berbuka smlm. mmg lembut & gebu. terima kasih kak ton.
Laporan oleh: baya74
Pau3
06-01-2010
tima kasih byk k.ton! dh wat dua kali... lembut jerk!
Laporan oleh: hana6877
Pau_kak_ton
07-01-2010
buat inti sardin, kaya & choc roll ..memang sedap dan extra gebu sungguh pau ni.... t kasih kak ton... :)
Laporan oleh: nOOrsha
250120102911
26-01-2010
ni dia pau..hihi,first time buat..mula2 terkial2 jgk la..hubby suke tp mak mertua komen kurang naik..ape2 pon thanx kak ton utk resepi..mmg lembut & sedap!
Laporan oleh: ezralovescook
P1130902
16-12-2010
pau gebu pandann... sedapp tq kak ton..
Laporan oleh: zana08
Csc_9439
06-03-2011
Dah byk kali try & mmg sedap & gebu.Kulitnya pon bole disiat2 lagi.Tp saya ganti baking powder dgn double action & skip bread softener
Laporan oleh: suika
Photo0224
11-05-2011
kak ton, mengepau semalam, alhamdulillah gebu & lembut pau ni, anak2 bwk bekal pegi sekolah, memang best!
Laporan oleh: rohaya1710
295882_294706510542072_100000081753459_1288211_2031634425_n_1_
17-10-2011
Kali pertama buat pau..terus jadi cantik dan gebu. saya pakai sukatan cawan sebab kat rumah tak der penimbang. Intinya pakai strawbery, ikut selera anak2..terima kasih banyak2 atas resepinya.
Laporan oleh: Sally Rashid
Cimg3297
12-04-2012
memang gebu dan lembut kak ton..first time cuba tak menjadi,kedua kali baru lembut giler....sedapnyer...
Laporan oleh: eijasamat
P1140001
15-04-2012
Lembut dan best dan senang membuatnya. Terima kasih!
Laporan oleh: ara2
Dsc_1189
26-04-2012
thanks kak Ton utk resepinya....mmg lembut & gebu....anak2 mmg sukakannya...
Laporan oleh: myda
Dsc05786
16-05-2012
lembut gebu jerk pau lembut nie...maceh kak ton...
Laporan oleh: mass80
Img_2278myresipi
14-10-2012
tq kak ton..memang lembut n gebu! dah buat 2x dah..kali ni sy buat bentuk bunga ros pulak~hihi.. =)
Laporan oleh: yuchimaro
Dsc_0269
28-11-2012
Lembut sampai esok pagi.. pau inti kacang merah.. thanks for the recepi..
Laporan oleh: saygabang
20130228_083542
03-03-2013
memang sedap,lembut dan gebu..memang sedapla akak..takde bau yis,..anak2 dan suami suka sangat.tq berbanyak kak sudi konsgi resepi disini..
Laporan oleh: eyssa
20130618_140341
18-06-2013
memang lembut.terima kasih share resipi merasa jgk pau kaya kat negara orang.
Laporan oleh: aceskyder
Dsc05096
13-11-2013
time kasih kak ton best!!.. buat dua hari lepas.. :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (43)

10-07-2008, eugeniadarwis komen :

tak siap lagi laa kak ton...xpe g tggu dgn sabar


10-07-2008, eugeniadarwis komen :

eh...kuar pon...


11-07-2008, guest komen :

kak ton.. bleh x convert sukatan yis, baking powder n bread softener kpd sudu teh?


11-07-2008, rena komen :

saya buat pau mesti berbau yis.jadi mcm x selera pula..kenapa ek?


11-07-2008, tres komen :

betul saya pun mesti ada bau yis juga,


15-07-2008, Kak Ton komen :

So far kak ton buat tak de pulak pau tu berbau yis... Pau yg Kak ton buat ni rasanya macam pau yg dibeli kat kedai...cuba lah...


30-07-2008, zila66 komen :

salam buat Ton..npk senang leh try ne..tapi...bleh x sukatan tukar ke cwn...hehehe....m'kasih lh byk2....


06-08-2008, zila66 komen :

Ton...dimana awak?...kenapa x jawab....sy nk buat nee..(sabar menanti)...


06-08-2008, Kak Ton komen :

sorry zila66... baru baca komen... 250g sama ngan 2 cawan... baru lepas ukur ni... cuba ye...


07-08-2008, zila66 komen :

salam.tq Ton...tonn..tlong sikitt lg..hehehe...gula ngan lemak sayuran tu brapa sudu?..(sy x ada alat penimbang)..tq..


07-08-2008, yatiezaini komen :

dah lama nak wat pau resepi ton ni .. baru ptg td siap wat inti ayam+kentang, kari ler tu .. harap2 esok blh ler beroperasi .. ;-) .. nnti den tempek pic kat sini yer ton .. ;O


07-08-2008, nor_67 komen :

yatie, nor pun wat gak inti td.. daging + kentang (rempah gulai + kari) hehe mmg ingat nak wat pau gak esok.. kalau rajin laa


07-08-2008, yatiezaini komen :

wah!! nor .. nampok nyer ptg td kita samo2 dok wat inti pau ler .. tp berlainan dapur , tu ler harap2 jadi ler pau ni esok .. doh lama nak buat nih .. tp ingat inti x dok stok ... tu yg jadi tergendala sokmo ... ;-)


07-08-2008, nor_67 komen :

hehe tu laa kalau kita masak apa2 mesti cam pakat jer.. nor nak wat 2 inti satu lg inti kacang merah, kalau rajin wat doh lebih skit, pastu wat inti sardin.. pastu frozen kan..


07-08-2008, Kak Ton komen :

tak pe Zile... gula tu 5 sudu makan, penuh tau... lemak sayuran tu dlm 2 sudu besar je...


07-08-2008, Kak Ton komen :

opsss Zila...sowi... sudu besar ngan sudu makan tu sama je...


07-08-2008, Kak Ton komen :

Nor, yatie... besok jgn lupa snap gambar bila buat ye... ingat tips...api mesti kuat...air mengelegak, baru letak pau tu... bagi dia terkejut sikit kalua dah sejuk, tapi nak makan panas2, kukus je balik...


07-08-2008, Kak Ton komen :

Isya terima kasih kerana berani mencuba... maklumla kakton ni baru cuba2 post resepi kat sini...takut org tak berani nak cuba...


12-08-2008, Kak Ton komen :

Kak ton dah edit untuk mereka yg takde alat penimbang, pakai sudu dan cawan


13-08-2008, zila66 komen :

Ton...terima kasihlh banyak2..nnti sy try.....


03-11-2008, Rahmawati komen :

Kak Ton...tolong....knp org lain buat jadi.. tp sy buat tak jadi. Sy uli pakai breadmaker..dr awal dohnye nak 'kering' tp sy terus continue buat. Bila pau naik jd krepot mcm nenek kebayan...lps kukus lembut sekejap je bile sejuk jd 'kejong'


28-01-2009, oneferial komen :

Salam Cik Ton, nak tanya sikit bread softener tu sama ka dgn bread improver?


29-01-2009, mama kastam tioman komen :

Bagi megelakkan pau anda mengerutu dan kemek..mengukus pau cuma 5-6 minit sahaja dan apabila masak, angkat bahagian kukusan yang ada pau dengan penutupnya sekali kebawah, barulah buka penutupnya. Apabila penutupnya di buka semasa pau masih di kukusan, wap akan masuk maka pau anda yang sedang mengembang, terkejut, lalu kemek dan mengerutu..belajar dari pengalaman..


27-03-2009, danishasyura komen :

petang ni nak try wat kuih pau inti sambal udang.


27-03-2009, danishasyura komen :

petang ni nak try wat kuih pau inti sambal udang.


02-04-2009, yatipat komen :

Assalamualaikum Kak ton. Saya baru aje mencube wat resepi nie ptng tadi. Ade mslah cktla..kenape adunan saya agak berderai, x serupa mcm doh pun, betul ke sukatan air suam tu..1/2 cawan aje? Saya ttmbahkan lg 1/2 cawan air suam dlam adunan tu baru boleh diuli. Apepun final resultnye x mengecewakan, lembut. Cume, ade tips x utk pastikan muka pau tu x menggerutu? Tq kak Ton.


17-05-2009, na_ieda komen :

saya baru try semalam, tp xletak bread softener sebab xsempat bli..anyway still lembut,sedap..saya buat lebih skit, bungkus dalam plastik dan frozenkan...len kali leh panaskan jer wat sarapan..thank you k.ton


29-08-2009, marhanis komen :

salam kak ton... nak tanya skit.. yis kering ni macam mana...yis fermipan ke..saya ni tak pernah buat pau..nak try....thank you kak ton.


09-12-2009, mamarocks83 komen :

nti nak try wat la.... ;p


06-01-2010, feez112 komen :

nampak sedap...teringin nak buat..tapi nak tny, kat pasaraya biasa boleh dapat tak lemak sayuran & bread softener?


07-01-2010, anaz1977 komen :

feez112, lemak sayur boleh dpt kat pasaraya biasa. bread softener susah sket nak dpt. selalunya ada jual kat kedai jual bahan2 kek.


26-01-2010, nurinbong komen :

kak ton...maaf ye,sukatan mggunakan sudu utk gula n lmak syuran yg mana satu ya yg betul?tak tally bila tgk ur list bhn2 n ur reply to zile..tq


27-01-2010, k.zila66 komen :

salam ton..dh byk kali wat nih!!..sedappp..gebu dan lembut..mekasih ya..


02-03-2010, linnazqif komen :

hi kak ton, saya ada buat jualan pau untuk sarapan pg. tapi resipi kak ton tu lbh kurang sama dgn sy buat. gn bread softener mmg blh lmbut &gebu. tapi saya kdg gn kdg tak.... apa pun tq 4 your recipe kak ton.


07-03-2010, sweetapples1111 komen :

huhuuhu...arini try wat pau 2x..pgi td nye xjd :( ptg ni plak,"separuh jd" jerk...Kak t00nn!! blik kije pg sok,akn cek try resepi mu ini...


02-03-2011, wanzalina komen :

sy pnh buat pau isi yis jer..x menjadi la..dh la keras...menggerutu plak 2..t nk cuba k.ton punyer resipi plak la...


01-05-2011, najah farahin komen :

saya dah cuba buat ikut kak ton punya resepi, tapi kenapa berkedut-kedut pulak? ada tips x untuk mengukus pau dengan betul?


23-11-2011, ainita komen :

kalau nak lagi gebu, gunakan air sejuk,susu tepung(utk kuih)@susu pekat manis biasa ,caranya selepas direhat 10 minit di canai semula gunakan penggelek utk mengeluarkan angin atau lebih baik mesin pengelek karipap biasa..selepas itu di biarkan doh hingga naik semula dan terus kukus selama 10-15minit..


23-11-2011, ainita komen :

sori kak ton, satu lagi saya selalu gunakan tepung pau @ tepung hong kong utk kesan yg lebih lembut dan baik, tetapi jgn lupa uli dengan betul..


03-12-2011, Mak Sue Asri komen :

Salam Ton, camne klu nk buat frozen pau tu?


12-06-2012, sitinoraihamohd.noraiha komen :

A kum k.Ton kalau saya nk buat untuk sejuk beku macamane


12-06-2012, sitinoraihamohd.noraiha komen :

A kum k.Ton kalau saya nk buat untuk sejuk beku macamane


12-06-2012, sitinoraihamohd.noraiha komen :

A kum k.Ton kalau saya nk buat untuk sejuk beku macamane


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd