Google+

oleh: reasya81 Asam pedas ikan pari

No picture

resepi dr nenek


Created on : 10-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi reasya81




Bahan-bahan ( 5-6 org )

  • 3 ketul ikan pari(ikut saiz yg disukai)
  • 7 biji cili padi
  • 2 biji cili merah
  • 5 ulas bawang kecil
  • 2 keping asam keping
  • 1/2 paket serbuk kari ikan
  • belacan(sebesar ibu jari tangan)
  • segenggan daun kesum
  • setangkai bunga kantan
  • sebiji timun
  • garam dan bahan perasa
  • 2 mangkuk air

Cara-cara

  1. kisar cili padi,cili merah,belacan dan bawang
  2. masakkan bhn kisar bersama2 rempah dengan api perlahan hingga cili dan rempah masak
  3. masukkan asam keping
  4. tambahkan air
  5. masukkan ikan pari
  6. masukkan daun kesum dan bunga kantan
  7. tambah garam dan perasa
  8. potong timun menyerong dan masukkan dlm asam pedas
  9. biar mendidih sehingga ikan dan timun masak, hidangkan

Laporan Masakan Bergambar (1)

Dscn1349
25-07-2009
sangat menyelerakan... tq
Laporan oleh: tfsalihah


Komen (29)

05-07-2007, ieshah komen :

memang letak belacan ker, saya pernah try asam pedas nih letak lada hitam..... boleh tahan gak .... tapi klu ader resepi masak asam ikan pari yg kow boleh share laghi ya


05-12-2007, ashekeyn komen :

slama sy blaja msk ngn mak,xpnh pun letak ape2 yg lain drpd resepi biasa..1 day, msk ngn ayah..die ltk lada hitam tu ler..pergh!mmg kaw la..~ n pnh gak rase asam pedas kat kedai, die tambh perasa tomyam..maybe kiub tomyam..leh try ar if nk rase..so far, yg letak sos lada hitam tu la pling best...


18-05-2008, achik87 komen :

baru nk try wat..


06-06-2008, Achik78 komen :

so far masak..mmg letak lada hitam..kaw kaw..beshhh


06-09-2008, oyanoraini komen :

saya buat tak letak rempah kari. kalau guna air asam jawa, lagi sedap. dan tambah sehelai dua daun limau purut...bau dia enak sekali..!


07-12-2008, bintuaini komen :

akak,camne lak asam pedas pakai serbuk kari ikan?boleh tlg explain?


16-04-2009, mak_anjang komen :

ni namanya, kari asam pedas. betul tak reasya. mak anjang pernah jg buat tapi bukan dgn ikan pari. mak anjang gantikan ayam. sedap juga, wei!


15-06-2009, nooryannie komen :

tak pernah bubuh rempah kari, tapi mungkin sedap juga ya. nanti nur cuba


21-06-2009, IBU RANIA komen :

Selalu masak asam pedas tp still lg x berjaya wata sam pedas sedap mcm kat kedai.......plzzzzzzzzzz give me idea....


10-07-2009, nurkasih74 komen :

ada letak kari ikan ke? ni lauk gulai asam pedas ke kari ek? tp kalo org johor, selalu panggil gulai (refer tu gulai asam pedas..) n esp utk masak gulai ayam, mmg kena tumbuk lada hitam..dicampur dgn bahan2 biasa minus kari...rasa dia..berasap oo...


19-09-2009, ibulia komen :

sedapnya..nak cuba..tak pernah masak asam pedas letak kari.


04-02-2010, putihjamilahintan komen :

Ada juga asam rebus, tak perlu tumis. Pun sedap. Pernah masak asam rebus ubi kayu dengan bilis.... lucu kan? tapi cubalah....


22-10-2010, Ana Comel komen :

Nanti saya nak try jgklah... mcm sedap je...


08-11-2010, Hani komen :

kalau pakai lada kering lagi sedap tambah lada hitam lage kick........


20-01-2011, moses komen :

wau sedap


20-01-2011, moses komen :

wau sedap


09-02-2011, mrs.tee.. komen :

eh...kne ltak timun ker???


09-02-2011, mrs.tee.. komen :

ltak bendi pn sdp gak...


23-02-2011, memek komen :

biasa saya pakai cili kering..asam pedas memang sedap letak lada hitam..jgn lupa daun limau purut,bunga kantan n daun kesum..menaikan aroma asam pedas..tak penah try letak kari..tapi boleh try..


13-04-2011, maisara84 komen :

ni just bg suggestion..mak sy mmg power bab masak asam pedas ikan pari ni...ikut resepi mak, guna lada kering y kite blender sendiri..kalo beli kat kedai tu xsedap..psal dia cmpur ngn mcm2 bhan cth betik psal lada mhal...belnd lada ngn belacan bwg merah, bwg putih, halia, kunyit + belacan,actually lada hitam tu fungsinya utk hilangkan bau hanyir ikn pari selain sedap + kaw2 asam pedas tu...mmg mkn confirm bpeluh2..tumis kn bhan2 blender + lada hitam (da tumbuk or blend kering) td smpai naik mnyak masukn ikn then masuk perahan air asam jawa..masuk kn garam + aji nomoto ikut citarasa..bila da mndidih masukn daun kesum + bendi...siap..sedap giler..!!


16-04-2011, annor komen :

kami ni suka makan asam pedas ikan..tp klu buat tu cam kureng je..tp x penah pulak masak..asam pedas ikan boh serbuk kari..rasa cam na ye..n x guna cili kering..tp klu cili padi tu tukar ngan cili kering boleh ke..???


20-04-2011, amysillve komen :

erm...kompem sedap neh..kene cube..lalalla


12-05-2011, merlimau komen :

Salam semua,cerita pasal asam pedas Melaka,ini komen ikut kaedah kampung Merlimau.Setiap ikan ada campuran berbeza,tapi halba wajib ada.Halba yang jadikan asam pedas Melaka terutamanya diMerlimau sbg.special atau secret recipe.Bak kata, 1jam lepas makan aroma kat jari masih tak hilang.Utk bahan campuran membezakannya kita cerita masa lain jika ada yang minat .


31-05-2011, farahdieba komen :

jarang ada asam pedas letak kari ikan??


15-08-2011, my6286 komen :

kalau sempat petang ni saya nak try....


29-09-2011, viane komen :

malam nie nak try buat.....


13-11-2011, taurus776 komen :

tak guna bawang putih dan halia ke??


27-12-2011, chodoi komen :

bila sya baca komen MAISARA84..ya! sya setuju...itulah cara terbaik utk masak asam pedas yg power...klau nak power lebih cili kering blend dan air asam jawa & garam bukit (jgn guna garam biasa) lagi pekat lg ermmmm...utk sedap semedang...jgn lupa baca BASMALA & DOA MAKAN...


19-03-2012, eira87 komen :

emm... mcm masak kari lak resepi ni...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd