Google+

oleh: Mummy7857 Keli salai lemak cili padi

Image

resepi dr mak mertua...


Created on : 08-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mummy7857




Bahan-bahan ( tiga orang makan kot... )

  • 3 ekor ikan keli-dibersihkan
  • Cili padi * (terpulang banyak mana nk...)
  • Kunyit hidup *
  • Santan - dr setengah biji kelapa
  • Timun ladang (timun tua yang warna coklat tu) dikikis kulitnya, dibuang bahagian tengah, dan dipotong kecil
  • Sebiji limau nipis
  • Garam dan perasa

Cara-cara

  1. Ikan keli disapukan kunyit dan garam kemudian disalai hingga kering..(kalau malas nk salai..bakar dalam oven pun boleh)
  2. Bahan-bahan bertanda * ditumbuk halus. Kemudian,masukkan ke dalam periuk
  3. Masukkan santan. dan timun. Masak dengan api perlahan.
  4. Masukkan garam dan serbuk perasa.
  5. Akhir sekali...sebelum diangkat, perah air asam limau ke dalam kuah. Kemudian, siramlah kuah tadi atas ikan keli salai. SIAP
  6. SELAMAT MENCUBA
  7. * Kuah tidak perlu terlalu cair,,sikit jer..untuk siram atas ikan. Tp pada sesiapa yang suka berkuah, boleh masukkan ikan ke dalam kuah, macam buat masak lemak biasa.

Tag

ikan









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (15)

08-07-2008, kasihsuci komen :

tak payah taruk bwg merah dan serai ke.kalau nak taruk blh tak.macm sedap jer nak cuba nie


08-07-2008, Mummy7857 komen :

kasihsuci, ni resepi org negeri sembilan, memang tak pakai bawang ngan serai..semata-mata cili padi ngan kunyit hidup jer. Masa tumbuk tu, letak garam sekali, untuk elak pecah lemak masa memasak (tips mak mertua i la..) .tp kalau nk letak bawang pun sedap gak kot.....


08-07-2008, arija komen :

kalu resipi ni sy nak wat guna sayur tp nak wat cam masak lemak cili api camni boleh x????


08-07-2008, Mummy7857 komen :

Arija, nk gantikan timun dengan sayur lain yer...boleh la..takde dosa nyer..Kalau mak mertua i, dia letak pucuk ubi, pun sedap gak...


09-07-2008, roslana_06 komen :

kalau akak punya versi pulak pakai halia, daun kunyit, serai, pisang muda ataupun daun tangki...perah air limau kasturi..hem...memang umph....


09-07-2008, Mummy7857 komen :

Kak Roslana,,,daun tangki tu daun apa?? wah..mcm sedap jer,,pakai sayur2 ni...upload la resepi tu kat sini..boleh la kita semua share...masakan kampung ni memang sedap, dan berkhasiat..


08-08-2008, moyang komen :

assalammualaikom mummy, ni baru n 3x3 punya ori resepi masak cili padinya cause tak de bawang, tema kasih.


08-08-2008, Mummy7857 komen :

waalaikumsalam moyang!! cuba la resepi ni. I pun bukan asal ng9, tp sejak dh dok KL ni, mcm2 resepi cuba masak, masakan kelantan, t'ganu, johor, sume hentam jer. Resepi ni mak mertua yang ajar.


30-08-2008, chachazarra komen :

ade x resepi keli salai berempah?


03-09-2008, emmalin komen :

ish terliur.. memang sedap. famili kami org negri masak lebih kurang resepi ni.. tak letak bawang atau serai. utk asamnyer..letak belimbing asam, atau kundang muda.. atau kulit rambai. pess terangkat!


03-09-2008, emmalin komen :

daun tangki tu rupa dia seakan pokok semalu. ada pelampung mcm gabus..hidup terapung atas air.. pucuknya dipetik2 masak lemak kuning sedap. ada bau mcm petai2 sikit.. pendapat saya la hehe


03-09-2008, Mummy7857 komen :

Ala emalin, kat Kl ni mana la nk ada daun tangki. Kalau jual pucuk ubi pun, ada la seurat dua pucuknya, yang lain cuma daun yang keras. Apapun, ulam2 kampung memang sedap dan berkhasiat. Selamat mencuba yer... Chachazarra..maaf lah..mummy takde resepi tu. Jom kita request kat kengkawan yang lain tu....


02-12-2008, maqkkaiiyyhh komen :

tkder gambar nk bt laporan masakn.br bt lunch td....tk penah mkn masak lemak cili pd negeri sembilan..rasa mmg laen dr yg duk mkn kt utara ni..sedap..pedas, rasa lemak pon kurang..tk mual..


27-10-2010, ad_ace komen :

boleh la order keli salai kat saya ni..heheh


13-12-2010, omali komen :

mancing semalam dpt ikan haruan boleh tahan besar.boleh buat kot macam ikan keli ni nampak gaya sedap.....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd