Google+

oleh: umifeeza Kek Marble Cheese

Marble_cheese

dpt drp majalah, nak share kat sini lak...


Created on : 06-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umifeeza




Bahan-bahan ( 20 cm )

  • Bahan A
  • 185gm butter
  • 1/4 cwn serbuk koko
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1 cwn tepung naik sendiri
  • 2 biji telur
  • Bahan B
  • 250gm cream cheese
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1/4 cwn fresh milk
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  1. Cairkan butter,masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Biarkan sejuk.
  2. Pukul gula dengan bancuhan butter dan masukkan telur sebiji demi sebiji. Bila sebati, masukkan tepung dan gaulkan. Ketepikan dulu.
  3. Dalam bekas lain, pukul cheese ngan gula dan esen hingga sebati. Then masukkan telur dan fresh milk, sebatikan.
  4. Blo_bakar
    Tuangkan adunan koko berselang seli ngan adunan cheese ke dalam acuan yg telah dilengser ngan butter. Kemudian lorekkan ngan lidi untuk hasilkan marble.
  5. Bakar hingga masak. Biarkan kek semalaman dahulu baru potong. Kek ni agak moist. Yang saya buat tu cheesenya terlebih kat tengah acuan. Tak sabar tunggu, potong awal...tu yg sememeh sket kat tengah tu, cheese xdan sejuk.

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (17)

P6290095
06-07-2008
nyum nyum....mmg sedap
Laporan oleh: ddy

betul ddy mmg sedap...

Ok
12-07-2008
saya dah cuba tapiii kureng menjadi kenape ye??komen sikit boleh..
Laporan oleh: zana08
Kek_marble_cheese
12-07-2008
dah buat ptg td..kek yg lembut dan gebu dan jugak sedap..
Laporan oleh: nor_67
Marble_cheese_cake
29-11-2008
Buat ptg tadi. Alhamdulillah menjadi dan sedap. TQ
Laporan oleh: hazila
Marble_ciskek
28-12-2008
dah lama buat, tp lupa nak post report.. mmg sedap yg amat kek ni..
Laporan oleh: nor_67
Kekmarblecheese
20-01-2009
Fuhhhh...sedap tol..leh wat lagi lainkali.. TQ ya..
Laporan oleh: MamaInaz
Dsc00945_2
28-01-2009
mmg sdp la..bleh buat lagi nie..dh ada nama br la, kek moo. cam eskrim moo la plak...hehehehe
Laporan oleh: umiey_83
Mcc
08-05-2009
Terima kasih sedap w/pun ade trajedi hihi tp yg ptg tu sedappppp
Laporan oleh: imim
Ciskekmarble
14-05-2009
baru pas buat.. lum sempat rasa sbb pose. tp anak2 ckp sedap! tQ yer!
Laporan oleh: hana6877
Kek_marble_cheese_3
26-02-2010
buat dah lama.. kek ku retak seribu. hohoho! TQ share resipi. Sedappp!!
Laporan oleh: 14sept
Photo1346-1
22-04-2010
kak ummi, nape kek kita x jadi ek??terlebih lorek kot??apapun memang sedap n moist!!
Laporan oleh: zai_fadilah
Marble_cheese_cake_21st_may_2011
23-05-2011
Buat utk Birthday saye...Suke Sangat...Sedap gilos! Thanks for the great recipe..
Laporan oleh: lyne
Cawan_metrik-_measuring_cup
23-05-2011
ni la cawan metrik tu... kat glossari pun boleh tgk.
Laporan oleh: lyne
Sdc12692
01-08-2011
utk mkn kat umah...hehe
Laporan oleh: chiq aein
Sdc12694
01-08-2011
yg ni utk kwn2 pej..hehehe
Laporan oleh: chiq aein
19112011461
19-12-2011
salam umi...tq bab share resepi yg best...ni wat sempena birthday anak pd 19/11/11 yg lalu tp skrg baru anta repot nyer...hehehe tq sekali lagi...
Laporan oleh: sweety78
Marble_cheese_cake_06
07-05-2012
Buat Lagi utk kawan2 office... Sedap!
Laporan oleh: lyne

Komen (27)

06-07-2008, nat_rashid komen :

menarik juga resepi ni tapi... berapa biji telur kena letak ni?? confuse ler


07-07-2008, quinnie komen :

saya rasa dekat bahagian bhn A tu mesti ada letak telur lagi...


07-07-2008, nor_67 komen :

...


07-07-2008, nor_67 komen :

nampak gaya mcm umifeeza tertinggal bab telur kat bahagian A tu.. sbb kat cara2 (no.2) ada dinyatakan masukkan telur sebiji demi sebiji..


07-07-2008, hikmah komen :

wow mcm bes la nk wt la tppppp kn xtau la nk bli cheese 2 mcm na.........sdap x


07-07-2008, ddy komen :

saya letak 3 bijik telur dlm bahan A tue


07-07-2008, umifeeza komen :

Thanks quinnie,k.nor & ddy. Aa..la.. terlepas pndang kat bhg A. Sorry sumer, tu saya dah editkan. Bukan apa, masa tulis resipi ni, server asyik hang...tu yang terganggu sket.


07-07-2008, nat_rashid komen :

ooo..3 bijik rupanyer.. ok ler , baru terang n jelas..thanx..nanti i nak try weekend ni..


07-07-2008, nat_rashid komen :

hikmah.. biasa nye cream cheese ada kat giant or tesco or mana2 supermarket lah.. normally ada kat bahagian frozen tu n biasanya sepaket tu 250 gm


07-07-2008, umifeeza komen :

hikmah...cream cheese kat supermarket pun ada, kat kedai jual bhn2 bakery pun ada.Tp kekadang kedai bhn bakery ni mahal dua tiga posen. Saya guna cream cheese Philidelphia(btul ke spelling...?) rege dia RM10.60 seketul.


07-07-2008, nazmus komen :

nak bakar berapa lama and suhu?


07-07-2008, nor_67 komen :

bila dah edit tu baru confident skit nak buat.. insyaallah akan buat nanti tunggu g beli creamcheese dulu..


07-07-2008, nor_67 komen :

ddy dah terlebih telur lah ya.. mesti lebih gebu..


07-07-2008, umifeeza komen :

nazmus, suhu 180F bakar slama 40minit. Oven saya tu pening sikit, kalu set 180, kek hangit kat luar tp dlm tak masak...so kena rajin ulang alik tgk.


08-07-2008, yati uu komen :

saya sudah mencuba kek ini em.........em sungguh sedap sekali hari raya nanti bertambah lah kueh saya nampaknya


10-07-2008, zana08 komen :

tumpang tanya...telur 3biji or 2 biji bhgn A tu?saya dah buat nie..tp guna 2 biji je..emmmmm rase tak best lah...


26-07-2008, umifeeza komen :

zana08, mmg 2 biji telur je dlm A tu. Tp mmg saya ada baca dalam resipi lain guna 3 biji. Anyway method dia lain sket. Apa-apa pun boleh gak kalau nak try 3biji.


22-01-2009, ayuhanani komen :

zana08..saya dah try wat kek ni n guna 3 biji telur...mmg menjadi dan moist keknya, satu lg..saya kukus ja kek ni...menjadi gak, lg sedap sbb dia agak lembap sket...


28-01-2009, umiey_83 komen :

cuba la..mmg best.tq umi


30-08-2009, wawa Q komen :

Saya pernah mkn jer kek ni..mmang sedap..tpi kan..kek yang saya mkn 2 berlapis..mksudnya..coklat di atas..dan chesse nya di bwh..selang seli..


17-11-2010, sutera qasih komen :

pertama kali beli di kedai terus cari resipi untuk mcba mbuatnya.alhamdulillah kek mjadi. anak2 suka. mlm raya bt lagi.sedapppppppppppppppppppppppp


29-04-2011, Mieeya komen :

sedap sangat, kek baru je siap. thanks kak umi. nak upload pic tp tak tau mcm mana nak upload.


14-05-2011, Dgenie komen :

1/2 .. 1/4 dan 185gm mcm mana sukatan nye ye.. macih :D


23-05-2011, lyne komen :

Dgenie: saya tolong jawab sebab tuan tanah macam lama tak jenguk sini.. :) kenelah beli cawan sukatan betrik satu set murah je..tak sampai RM10... pakai tu baru menjadi...dulu saya tak de bende tu, buat biskut ape pun x jadi sebab tak sama sukatan biasa dgn sukatan metrik ni... nanti saya upload gambar cawan metrik tu ye...


23-06-2011, mallisa7 komen :

mcm menarik je ni.....tq 4 resepi....^_^


13-07-2011, aych2007 komen :

rasa mcm nak buat tp sukatan 185gm butter dgn 250gm crem cheese tu agak2 berapa cawan ye...


18-10-2011, nurul ain96 komen :

cedap :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu