Google+

oleh: zana08 Kuih Bakar Pandan

Kuih_bakar

Mudah, Senang n Sedap..Lemak Berkrim..Cubalah...


Created on : 06-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zana08




Bahan-bahan ( Se"Family" )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air pandan
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan susu cair (sejat)
  • 3 biji telur
  • Sedikit pewarna hijau
  • Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka

Cara-cara

  1. Blender1
    Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
  2. Blender hingga sebati
  3. 1
    Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
  4. Taburkan bijan (jika suka)
  5. Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak. Untuk dapat kan permukaan yg berkerak/garing bolehlah tambah masa membakar.

Tag

bingka









Laporan Masakan Bergambar (61)

Lapor
06-07-2008
Selamat mencuba...
Laporan oleh: zana08
Img_2380
07-07-2008
kuih favorite ni. saya campur jagung sket, blend sekali dengan bahan2 lain. sedap. tq for sharing the recipe zana! :-)
Laporan oleh: azareena

idea y bagus..msti lg best kan..

Photo-0223
08-07-2008
wat nih request from my hb utk jamuan d univ.....mmg mudah n sedap! tQ tuan empunya resepi! pas nih bleh buat lagi...hehe....
Laporan oleh: hana6877

sama2 hana, mesti hb dapat pujian + oder...haha..

Kuih_bakar
10-07-2008
Ini hasilnya...guna fresh milk ganti susu cair...sekejap je dah licin...
Laporan oleh: suzi75

suzi..tahniah krn mencuba

Dscn1515
10-07-2008
ha....dah buat smlm,lemak o...best sgt,mana taknya tibai 2 cawan santan haha..tambah plk aroma pandan, lg le meleleh,TQ ya,gula sy krgkan hihi..
Laporan oleh: ctie_ris

ctie...byk colestrol tu..anywy tahniah..

Image000
13-07-2008
tq zana sebab kasi resepi ni..lepas ni saya tak yah beli lagi..buat sendiri lagi sedap. cuma saya ada tambah esen ros sikit sebab tak nak kasi bau telur..saya pun buat kerak dia byk sebab lagi byk kerak lagi sedap...hehehe
Laporan oleh: quinnie

tahniah quinnie..ok la tu..klu dah pandai buat y beli punye mmg dah 'out' nye..jimat belanja..nmpk sedap je..rasa nak buat lak..

Bingka
15-07-2008
Tq Zana, sedap, i buat garing sikit, nk makan kerak...geng kerak..meh ler joint...
Laporan oleh: Mummy7857

Mummy sedapnye tgk kerak tue..

Img_2062
16-07-2008
yg ni versi kerak maksimum, bakar dlm muffin tray. ;-)
Laporan oleh: azareena

dah buat 2x ni.. lulus penuh..

Dsc03739
18-07-2008
yang ni pun versi kerak tahap maksimum gak .. sib baik x rentung jer .. camaner dah boleh joint CKS ker ..hihi ;-) tQ zana
Laporan oleh: yatiezaini

comfirm CKS ni.. pas ni tak yah nak rebut2 lgi..

Photo-0051
20-07-2008
hah! amik ko! over baked smpai 1 jam! ha3x...CKS punyer psl la nih...he3x! kali ni wat utk family day la plak...ramai plak yg mintk resepi....tQ lagi zana!
Laporan oleh: hana6877

Tentu dah hafal resepi ni.. n boleh calon utk pengerusi CKS

Kuih_bakar_zana
22-07-2008
buat dlm bekas muffin, tp lupa pulak nak tabur bijan..
Laporan oleh: nor_67

TQ nor kerana mencuba..

Dscn1572
22-07-2008
buat lg smlm(ketagih haha),krgkan apa yg blh namun tetap sedap,tq zana
Laporan oleh: ctie_ris

Klau cam ni..nampak gaya pkok pandan tak dan tumbuh le..

Kuih_bakar
24-07-2008
dh buat jugak..buat hr isnin lps x smpt nk upload..sedap TQ ya...tergoda ngan CKS hehehe anak2 dok korek keraknyer je dh hbs kerak ibu ayah kena mkn kuihnyer huhuhuhu :D
Laporan oleh: Aziemas

tq aziemas kerana mencuba..

P1010342
14-08-2008
mmg sedap ler zana..nak tanya adunan ni mmg lembik sikit yer..
Laporan oleh: enas_eryna

tq. kerana mencuba, adunan mmg lembik sikit, bila sejuk baru potong..

Img_3740k
29-08-2008
nk anto jugak kat sini! hehehehe....mekacih yer k.na! tk tau brape kali dh buat! ngeh ngeh ngeh....
Laporan oleh: hana6877

bleh dpt elaun kerajinan ni..hr2 msk.. akak pun buat gak coz ada potluk hr ni

Kuih_bakar_pandan
10-11-2008
terima kasih...hubby suke sangat...sedap, lemak & harum...
Laporan oleh: nOOrsha

TQ noorsa kerana mcuba..

Img_3734
10-01-2009
dah lama tak buat.. buat lebih sikit ari tuh utk kwn2..
Laporan oleh: zana08
Kuih_bakar_pandan__1_
11-01-2009
Ni kali kedua wat. Kali pertama tak sempat nak ambik gambo dah kena bedal... huhuhu!
Laporan oleh: 14sept

TQ 14sept.. byk kali pun tak pe.. yg penting abiss...

17122008_001_
15-01-2009
dah dekat sbulan dah buat ni,,,baru jer nak post...saye x masukkan susu segar!
Laporan oleh: ainnfirr

tak pe ain.. klau letak susu sejat lebih enak tau..TQ mencuba

26012009618
26-01-2009
1st time buat. sedap, lemak berkrim. sy kurngkn gula, still manis.
Laporan oleh: baya74

betul tu baya..sy pun slalu kurgkan gula.. anywy TQVM..

Bakar_pandan
29-01-2009
again...sedap...TQ
Laporan oleh: Aziemas

cikgu ni buzy2 pun ada again ek...TQ azie

Dsc01731
29-01-2009
yummy.. memang berlemak berkrim n senang nak buat... tq so much yerrr...
Laporan oleh: aymy

wahh mgancam tgok kerak tuh.. tak da yg berebut ke..TQ aymy

Kuih_bakar_pandan
31-01-2009
salam zana..sedap! 4 our b'fast tadi..tq zana..tinggal ni je utk antar report kat cikgu..
Laporan oleh: as75

slm as.. wah.. fullmark ni.. sedap ke.. TQ as..

Dsc04855
16-02-2009
salam zana..tq sbb sudi share rspi yg sedap bangattttt ni..pnas2 lg dah korek loyang tu xsbar nak rase..ptutla ssah nk kuarkn,kena tnggu sjuk dlu er..tgkla rupe pon xsbrape..tp rase mmg superb!!thanx zana..
Laporan oleh: shikin_kay

cantik jer akak tgok tu.. anywy yg penting sedap n abisss.. TQ shikin.. pas ni boleh...again..

Dsc00126
23-02-2009
mana bleh jd,smua org dah buat,sya je lum lg,ni buat mlm td,kluar oven je trus ngapppp.........sahhh....sedappppp...akan buat lg..n lg...TQ for tuan punya respi ni.
Laporan oleh: Hoora-perantau

tak boleh tgok.. terliur pulak.. TQ Hoora...

Dsc_2202
26-02-2009
senang,mudah di buat dan sedap....
Laporan oleh: zaina

tambh sikit lagi..cubalah.. TQ zaina sudi mencuba...

___028
21-04-2009
sedap!!!tq k.zana
Laporan oleh: are3646

Tq are.. mcm dah lama tak buat..teringin pulak...

P4220022
27-04-2009
bg hangus skit br sedap ;)
Laporan oleh: tulip77

gerammm tgok kerak tuh.. TQ tulip..

Image010t
27-04-2009
senang n simple..tq zana
Laporan oleh: junjs11

Tq junjs.. coz mcuba..

Dsc00540
06-06-2009
yg ni plak srpan pg ni..dah bnyk kli buat..senang n sedap..mekasih ye zana..
Laporan oleh: maz-ivory

aduhai maz.. akak nak kene buat gak ni.. terliuq tgok kerak tuh...

Kuihbakar
08-06-2009
MMg syudapppppppp.....si adik mkn 3 ketul besor tu!!...huhu
Laporan oleh: arma

tq arma..sudi mcuba.. ibu mkn brp ketui tuh...

30122009130
20-01-2010
sedappp.....dah berkali2 buat..ni kali ke empat kot..lepas tu buat lagi..thanks a lot sister! Jazakillah alfa khair!
Laporan oleh: nurkhalisa

tq.. sedikit ilmu utk dikongsi bersama.. smga brbahagia seisi krga..

Kuih_bakar_pandan
26-10-2010
Thanks zana08, sedap memang sedap...berbaloi buat sbb anak2 suka...
Laporan oleh: mas9540

tq jugak utk mas .. air tangan ibu memg sedap mas.. mmg suke nk buat klau ank2 suke mkn..

Dsc00039
29-10-2010
1 adunan rasa tak cukup la...hasben n anak2 suka sangat..esok buat lagi 2 adunan....tq
Laporan oleh: rosmazamri

hehehe... tq ros.. boleh oder ni..

Kuih_bakar_pandan
15-12-2010
mmg sdap....
Laporan oleh: Anie_JB

tq anie.. akk pun trasa nk buat dah ni..

P1140250
05-01-2011
hihihi.. lama tak buat.. tiba2 teringin nk mkn kuih bakar yg berkerak ini..
Laporan oleh: zana08
Dsc05943
10-01-2011
baru jer buat...sangat sedapppp...
Laporan oleh: mass80

tq mas.. sudi mcuba..

Kuih4
12-02-2011
kak zana..anta keje umah nih kak..sedapp2..lemak skali wpun guna sntn kotak jek..hihi..mekasih..muahh!
Laporan oleh: HaSue

akk beri fullmark sue.. 000ps tolak markah coz guna sanatan kotak.. hihihi

Kuih1
05-03-2011
wat lagi ni kak..sebab sng jek n cedap!tq againnn
Laporan oleh: HaSue

tq..tq sue.. jgn buat selalu sue nnti cepat kembang bdn tu..

11032011_001
12-03-2011
~ sdapp kuih nie ... xrugi mncuba .. wt nye pn senang ... maceh pd tuan pnye resipi ... :))
Laporan oleh: syimma

same2 syimma.. smga gembira slalu

Img_1517
12-03-2011
saya dah cuba banyak kali... mmg besttttt! terima kasih..
Laporan oleh: mimiwahida

ooo.. tq mimi.. tumpg gembira..

100_1301
17-03-2011

Laporan oleh: noormala75

tq sudi mencuba noormala..

Dsc_0000132
20-03-2011
first time cuba kirajadi la...ok gak sedap...mula tu mcm x jd jer..tp bl dh msk...inilah hasilnya...thanks.
Laporan oleh: amnurhuda

tq nurhuda..

Kuih_bakar_pandan
04-04-2011
buat lagi...dan sentiasa buat lg sedap senang..simple & sedap :))
Laporan oleh: Aziemas

azie mmg rajin.. mkn byk pun tak pe bdn tetap maintain ..

100_0370
11-04-2011
1st time buat,menjadi tp kurang cantik..TQ
Laporan oleh: aniez75

harap tak mengecewakan aniez.. tq sudi mencuba

Photo0214
11-04-2011
ni lah hasilnya.tadi lps2 baca komen org lain,baru perasan.mybe sebab masih panas kot,sebab tu lembik sket kan.TQ kak zana :)
Laporan oleh: tah comel

biasa akk buat malam kuih ni.. bila pagi baru potong.. mungkin tah comel kene tambahkan masa membakar utk dptkan permukaan yg garing.. apapun tq tah comel ..

Photo0214
11-04-2011
ni lah hasilnya.tadi lps2 baca komen org lain,baru perasan.mybe sebab masih panas kot,sebab tu lembik sket kan.TQ kak zana :)
Laporan oleh: tah comel
Dsc00361
12-04-2011
memang best, my hubby n kiddos like it...thnkz 4 the rresepi..
Laporan oleh: onepiece78

smga dpt mengeratkan hubungan keluarga.. tq onepiece

Picture_1050
12-04-2011
Thanks for the resipi dear. My hubby really love it. Tgk gambar tu pun yang abis dia sorang jea. Balance tu bawa pi opis semuanya puji ....
Laporan oleh: msarena

tq msarena.. kita berkongsi rasa disni

12042011145
12-04-2011
sedap...kwn2 pejabat kata sedap..tapi lembut sikit...mgkn terlebih air...bhgian bawah x garing sgt..len kali kena kurg air dan bagi api bawah lama sikit..mekasih tuan pya resepi...kuih ni kegemaran arwah mak saya...tapi arwah mak saya guna telur itik...ingat masa kecik2 dulu kalau nak raya mesti arwah mak buat..sedap sgt lagi2 bakar ngan sabut kelapa...
Laporan oleh: kay730601

kalau ikut sukatan tu Insyallah mjadi kay.. kuih2 bakar ni klau bakar guna sabut kelapa mmg sedap.. tq kay

Kuih_bakar_pandan
13-04-2011
Ni saya punya...memang lemak berkrim disukai ramai...
Laporan oleh: Purple.T

tq purple T mcuba rspi ni..

Dsc01754-1
02-06-2011
dah cuba 2x.. senang giler.. gambar ni utk 1st cubaan.. yg 2nd, kurang menjadi.. lembik cket.. huhu! pasni nk try utk kali ke-3 plak.. tQ
Laporan oleh: mamaRisya

mjadi tu.. cantik keraknya.. tahniah mama n terimakasih mcuba

241111_1549516878424_1850187992_987139_6055192_o
02-06-2011
Thks zana08 4 d resepi... memg best dan xperlu mengambil masa yg lama untuk menyediakannya... dah 2 kali atie buat... mabelesss
Laporan oleh: atieshah

harap tak jemu yer atie.. tahniah n TQ.. akk pun mcm teringin pulak...

100_0270
23-06-2011
Mmg terangkat.. seminggu duk mbuat kuih bakar pandan parent, hubby.. anak2 suka... resepinya simple dan senang.. thanks zana
Laporan oleh: Alysa79

tq alysa .. smga berpuashati

2011-10-28_18
28-10-2011
alhmdulillah n tq zana!!kuih ni sdp sangat,cukup lemak manis,1 family suka,mmg xckp 1adunan! hehe =p
Laporan oleh: soad

tq soad..

Dscn1931
03-11-2011
sedap..TQ
Laporan oleh: wanH

wlcme wanh

020120128389
11-01-2012
dh 2x buat..sedap cuma x berapa garing sbb guna BELVA magic cooker..Kwn ofis minta resepi
Laporan oleh: rierose

tq rierose sudi mcuba..

Dsc04830
09-02-2012
paling terbaik bingka resepi akak ni....mas suka...maceh kak zana
Laporan oleh: mass80

tq mas.. smga tak jemu ..

Dsc01418
04-07-2012
salam zana,selalu gak wat kuih ni..satu ketika dulu meletup kuih ni..masa tu lum ada kamera he2...tpi skg alhamdulilah..dpt jgk antor report..mmg best kuih ni, terutama tang kerak tu!(mengembas kembali geng2 myr dulu2 ..skg ni dh ada blog,kurang aktif,ada yg bz,rindu sgt2 masa lalu miss u all..(yg kenai zila66)..apa2pon mekasih ya zana utk rspi yg marveless..
Laporan oleh: k.zila66

tq zila.. mmg rindu saat2 dulu.. masa tak blog selalu menyembang kt sni.. skrg cam dah rasa asing pulak.. ramai yg baru2.. yg otai2 dah brtmbh buzy n bertambah popular.. akk jer tengelam timbul.. blog pun cam dah suram jer.. anyway tq atas ingatan..

11_kuih_bakar_pandan
05-09-2012
salam kak zana. dah 4x buat kuih ni. first time keras sket, pastu adjust tepung sampai dpt lembut yg sesuai, jd sedap ssgt. dh jd favorite sy n hubby. buat pn senang. thx for the recipe :)
Laporan oleh: moonbug
120915_kuih_bakar_pandan
15-09-2012
bfast pg sabtu. this time guna santan perah. wangi, lemak & sedappp.
Laporan oleh: moonbug

Komen (99)

06-07-2008, quinnie komen :

saya suka makan kueh ni..insyaallah nanti nak cuba dan hantar laporan.


06-07-2008, zana08 komen :

quinnie..cubalah..senang saje..


06-07-2008, sofieza komen :

zana,antara lain nama kueh ni bahulu kemboja kan? my hubby panggil kueh vietnam... hahaha! pepandai je pak lawak i tuuu...


06-07-2008, ctie_ris komen :

wa....kuih ni formula dia senang,2 kali buat tentu hafal resipinya ia tak!nanti nak cuba,x pernah buat lg.hb suka kuih ni:)tq


06-07-2008, zana08 komen :

sofieza..nta ye i biase pgil kuih bakar.. ctie..cubalah sedap tau i selalu buat cz senang semua org suka mkn..


06-07-2008, ctma komen :

zana, bakar guna pirex ke loyang biasa tu ye?..nanti memang senang nak keluarkan ye? suke makan kuih ni kat malaysia dulu..sini xde...


07-07-2008, suzi75 komen :

anak2 suka kuih ni...nak trylah. Blh tak guna fresh milk je...


07-07-2008, zana08 komen :

ctma..loyang biasa or pirex pun boleh, i guna brand 'borcham' biasanya i terus serve n habis licin tak sempat nak keluarkan..


07-07-2008, zana08 komen :

suzi..i pernah try guna fresh milk tapi rasanya kurang berlemak lg sedap guna susu sejat..selamat mcuba..


07-07-2008, azareena komen :

suzi, saya guna fresh milk sbb tak de susu sejat. so, instead of 1 cawan air + 1 cawan susu sejat, saya ganti dengan 2 cawan fresh milk. sedap juga tapi munkin tak creamy mcm zana ckp tu kot. ;-)


07-07-2008, hana6877 komen :

sukanyer mkn kuih nih....hb pon suka...tp tuh la....tkde pandan plak.....klu letak kaler ijau jek tk kick la kan? bau pandan tkde tk best la.......kene cr gak pandan or paste pandan....simpan dulu la resepi nih....nnti dh buat kita anto report ky!


07-07-2008, Natto komen :

Kak kita du;u wat kuih ni takl letak pandan tp besttt tpnyer akak ni minat pandan kita ni TAK SUKA perasa pandan kekekeke...... yg pasti kuih bakar mmg best... ;-)


07-07-2008, dania76 komen :

bestnyer kuih nih...cam mk kita buat la...


07-07-2008, hana6877 komen :

yer ker ika? terbalik kot la kita yek...hihi......kat sana tuh ada pandan tak?? so tk heran la yek klu tkde pon...hahaha....


07-07-2008, yatiezaini komen :

lagi terbakar lagi best .. suka makan yg hangus2 kat tepi2 tu kan ... sedap bebonar .. ;-)


07-07-2008, Natto komen :

Pandai kak hana!!!!! mmg tak heran kakaka... sini byk perasa pandan daun pandan pon ada cuma dia org tak jual, pelik... kak yatie!!!! mmg best kalau buat nipis2, kita mmg suka buat nipis2 sbb nanti hangus dan rangup hehehe... maap yer tuan rumah tumpang bebel kat sini.. :D


07-07-2008, azareena komen :

heheh nak menyampuk gak. mmg bahagian kerak2 dia tu yg paling best kan? makan time panas2. just an idea, aritu saya try buat dlm muffin try non-stick, hasil nye dpt lah bahagian kerak "extra". heheh just sharing...


07-07-2008, Natto komen :

wahhhh!!! terima kasih utk share tip tuuu mmg akn cuba guna muffin tray jugak..perghhh... biasanyer yg ilang mmg kerak dulu kekeke.. tak sangka kat sini ramai peminat kerak jdnyer tak lah membazir ;-) mari kita buka CLUB KERAK sedunia.. :D


07-07-2008, nor_67 komen :

sofieza, setahu knor lah kalau tabur bijan kat atas baru org panggil bahulu kemboja, kalau tak letak tu org panggil kuih bakar jer..>>ika!! knor nak join sorang ya.. >>azareena, thanks ya share tips tu.. boleh dipraktikkan nanti.. mmg hantu kerak kuih bakar gak ni.. :D


07-07-2008, Natto komen :

kalau kak nor sorang boleh join :D :D ngaaaaa.....


07-07-2008, zana08 komen :

saya pun suke kerak selalu rebut ngan anak2...le joint kerak club=)


07-07-2008, yatiezaini komen :

ika.. nak jadi ahli CLUB KERAK SEDUNIA camaner .. borang nak ambik kat maner yek ... ??? ;)


08-07-2008, hana6877 komen :

sejak bila pullok ada Club Kerak nih....nk join gak la...kita pon suka mkn kerak...hahaha....ika! borang satu!!


08-07-2008, hana6877 komen :

amboii ika...k.nor sorang jek ke bleh join?? nih k.yatie ngan k.hana nih camnoo? tuh ramai lg nk masuk tuh hah!.....hahaha.. ampun admin n tuan rumah dok bebel2 kat sini...hihihi....


08-07-2008, Natto komen :

Fuuyyooooo... ramainyer yg minat nak join Club kerak niiii... mcm ni lah, sapa2 nak masuk FOC, tak ada syarat pun asal BUAT SENDIRI NIPIS2 pas tu makan lahhhh kakakakaa....


08-07-2008, ainaibu komen :

kak kalo pakai mangkuk kaca yg selalu dipakai tuk kukus,agak2 boleh tak pakai tuk bakar...saya takl ingat la brand aper mangkuk ayun tu


08-07-2008, hana6877 komen :

ainabu...mangkuk pyrex ker? hana gune mangkuk tuh ler wat bako kuih nih...tp tkde la keraknya sgt...hana wat tuh mmg nk bg org mkn so tk heran sgt pasal kerak.. hahaha....pas ni wat mkn sendri mesti nk masuk acuan kecik2 bior byk kerak....he3


08-07-2008, hana6877 komen :

ika!! akak nyer tkde kerak so tk lulus la yek nk join club kerak! hahaha.......akak dh wat...mu bila lg nak wat?? tuh akak p godeh2 kat dpur ptg smlm ada lagi rupanya pandan kak...so apalagi....blend la wat bau2 jek....hahahaaa.. pueh ati dpt buat! kih3....tQ zana bg resepi nih!


08-07-2008, yatiezaini komen :

hana .. bakar jer sampai hangus... byk ler dpt kerak nyer ... kihkihkih .;~)


09-07-2008, hana6877 komen :

hahahaa.....bijak btol k.yatie nih!


09-07-2008, quinnie komen :

alamak ramai dah mencuba ni..saya bila la nak buat kueh ni...hari ni ingat nak buat cucur badak dulu...ubi dah tumbuh daun...


09-07-2008, zana08 komen :

ainaabu.. pakai loyang pun boleh.. nanti jadi lain lak.. betul kata hana.. pakai pyrex cantik tapi tak da kerak..pakai loyang gerenti berkerak..selamat mencuba.


09-07-2008, hana6877 komen :

zana....mmg pon dh terlebih pujian! kembang setaman jadinya....hahahaa..hb kata, cpt jek dh licin!...my boys plak mintk buat lg coz arituh mama dia tk kasi mkn lebih2 sbb nk bwk g jamuan tuh...hahaa kejam sungguh mama dia! zana,jgn tk caya tau kuih nih di jamu utk persatuan muslim dr pelusuk dunia yg duk kat area hana nih! tuh yg nk terima kasih sesgt kat resepi nih n wat diri sendiri yg berjaya buat! hahahaaa....


10-07-2008, zana08 komen :

hana...da taraf "WORLD" tu..hihi..ok nnti boleh buat selalu ye..


13-07-2008, quinnie komen :

saya memang akan buat selalu kueh ni sebab suka sgt makan..dulu pun selalu beli..hari ni buat lagi...buat 2 bancuhan terus sebab yg buat hari tu tak cukup..hehhe..tapi kali ni saya tambah lagi pewarna dan esen pandan....wangi je....best la..heheheh


13-07-2008, ssapura komen :

saya pun dah buat kuih ni beberapa hari lepas, memang sedap. Anak pun suka.Terima kasih zana08.


15-07-2008, hana6877 komen :

amboi mummy...tuh ajak2 btol ke ajak2 ayam? ntah2 dh abis dibedal dek anak2 n hb...kita yg jauh nih wat penat jek smpai umh mummy dh tkde.....heee........


15-07-2008, zana08 komen :

ssapura msti sedap n licinnn smpi xsmpt nk ambil gbr ye....


15-07-2008, Mummy7857 komen :

Hana..nanti dh balik M'sia mummy buatkan special utk Hana & the geng kerak,,tp buat masa ni, ku kirim bau di angin lalu..he,he,he...


20-07-2008, hana6877 komen :

akan ku tuntut janjimu mummy....hehehe...


20-07-2008, zila66 komen :

fuiiyoo.....ramainyer peminat kuih nee..terliuq la pulak.... nak cuba buatlh...woww...ina byk kli buat tentu sedap nee..he..he..he..apa2 pun t'kasihlh pada zana...


21-07-2008, hana6877 komen :

ha3x...kita tk layak la zana..layak utk melantak jek! hehe...mmg dh apal pon...tuh yg rasa kuih nih sokmo jd pilihan....tQ bg resepi yg mudah utk d igt n senang nk buat...:)


21-07-2008, hana6877 komen :

k.zila...sbb sedap la tuh kita byk kali buat. lgpun senang jek tuh...diorg yg kat sini pon suka ngan kuih nih...try la k.zila..konpem sedap! hehe...


21-07-2008, zana08 komen :

zila..cubalah..


21-07-2008, zana08 komen :

hana...smlm pun kita baru buat kuih ni utk minum ptg.. hari ni pas lgi kat kwn2 di sek resepi ni.. tpi tak pernah menjadi.. semuanya tunggu yg free jee..sedekah bulan rejab..


21-07-2008, hana6877 komen :

zana nih cikgu la yer?....bagus cikgu sedekah kuih n ilmu d bulan2 baik nih...besooo pahla...he...he....


22-07-2008, zana08 komen :

Ya. Hana tentu lagi beso pahla coz nmpk mcm hari2 msk n buat jamuan.. sy bila stress.. cari resepi n try.. mcm therapy gitu..


22-07-2008, hana6877 komen :

zana...tau sgt jd cikgu nih...:)))...sokmo stress...hehe....kan..kan...rajin buat sbb suka bg org makan! hehe..


22-07-2008, yatiezaini komen :

bestnyer berjiran ngan adik hana nih .. confirm hari2 kyati x yah masak .. hulur pinggan kosong jer hari2 , besar pahla tau bagi org mkn lagi2 anak yatim piatu cam kyati nih .. hehe .. sure hilang stress kyati yg nak fikir apa nak masak hari2 .. kihkihkih


23-07-2008, hana6877 komen :

alahai sedey dengo...meh la kita berjiran yek...hik hik hik....jiran melayu hana kat sini pon mmg beruntung kot coz kdg masak lebih panggil dia dtg bwk pinggan kosong...hehe...


23-07-2008, hana6877 komen :

sory zana yer....dok bebel tk abis2 si hana nih kat sini...heee....


23-07-2008, zana08 komen :

Tak apa hana.. dah puas bebel lisan di rumah... bebel maya pulak.. mengerat silaturahim..everday sy mesti chek hana masak apa hari ini..


23-07-2008, yatiezaini komen :

bebel hana dah taraf ' world ' = ngan kuih bakar pandan nih.. betul x zana ... hehe .. usik mengusik membawa bahagia ... ;-)


23-07-2008, hana6877 komen :

huhuu...terharu dengo...next week hana cuti2 jepon so mesti rindu kat u all n zana tk yah la tgk hana msk apa ms tuh....hehe...


06-08-2008, shaz73 komen :

zana, kenapa kuih bakar jadi macam agar2, lembik sampai x boleh potong? dah dua kali buat x menjadi. sukat pakai cawan biasa boleh ke? kenapa agaknya?


06-08-2008, zana08 komen :

shaz73,sukatan guna cwn biasa je, bahan cecair n kering guna cwn yg sama..cuba tunggu sejuk sikit baru potong.. apapun TQ kerana mencuba..


06-08-2008, zana08 komen :

shaz73, mungkin u boleh tambah masa memasak kuih bakar ini..


13-08-2008, zila66 komen :

salam buat zana..akhir nye dapat juga sy buat...zana kenapa sy buat tengahnye lembab basah atas dh berkerak...mungkin api kuat kot.... apa2 pun sedapp..nnti cuba lg..tq..


14-08-2008, zana08 komen :

tq zila kerana mencuba.. bila cuba kali ke 2 tu nanti cuba perlahankan api n tambah masa membakar ya.. kdg2 lain oven lain ragamnya..


14-08-2008, hana6877 komen :

nk share pengalaman sbb dh wat byk kali.. kuih nih mmg lembik ms panas.. so klu nk potong tunggu btul2 sejuk br leh potong..n kuih pon nmpk cantik! pastu nk sukat gune cwn yg sama utk semua ingredient..so hasilnya akan ok insyaAllah! pastu klu tk cukup susu cair leh lebihkan santan.gune santan pekat lagi lemak! klu tkde, gune santan serbuk pon ok gak! sory zana interprem jap! hehehe...


14-08-2008, enas_eryna komen :

thanks hana....almaklum ler first time buat...


14-08-2008, hana6877 komen :

tkpe enas_eryana...dulu hana 1st time pon gtu gak...cam konpius jek ms tuh tul ker adunan nih lembik semacam...tp bila dh wat byk kali br tau kenapa.kan cikgu zana kan? hehe...


14-08-2008, enas_eryna komen :

tu ler pasal hana....pas siap tu tak sabar beno nak rasa...sesambil mkn konpius????...rupanya camtu yer pasni kena byk2 sabo la ni..baru ngappppp...


14-08-2008, zana08 komen :

tq hana share pengalaman..


14-08-2008, zana08 komen :

enas_eryna..betul kata hana tu..hana ni bkn je pdai memsk..pakar motivasi pun boleh..sy klau buat kuih ni pun kdg2 tak sempt sejuk..nak selamat buat mlm..pagi2 comfirm nmpk cantik n mudah dipotong..


25-01-2009, zila66 komen :

salam zana..wat lagi kali ni betul2 jadi..bakar lama sikit suka kerak..sedapp sgttt tq ya....


29-01-2009, syari komen :

salam zana, saya try buat semlm, tapi turned out tak ok, follow resipi betul2 sukatannya tapi hasilnya tak terbentuk elok mcm org lain punya dlm gambar tu. Dah masak, masa panas naik elok bila sejuk kempis, nak potong pun susah. apa silapnya yek?


30-01-2009, habibu komen :

salam zana... saya try buat semalam..alhamdulillah ok..first time saya buat kuih bakar...belum sempat ambik gambar dah lesappp...my hubby suke sesangattt...lain x nak buat lagi...tq 4 the resepi...


15-02-2009, zana08 komen :

slm zila.. TQ kerana mcuba.. bila buat lain kali pos pic yer..nak beri markah ni..hehehe..jgn marah


15-02-2009, zana08 komen :

slm syari.. kuih bakar ni bila sejuk mmg kempis.. n kene tunggu sejuk betul baru cantik dipotong.. n boleh tambahkan masa utk dptkan kerak yg hebatt.. anywy TQVM coz mcuba.. kalau sudi boleh cuba lagi..


15-02-2009, zana08 komen :

slm habibu..n TQ ..lainkali boleh ambik pic .. tentu bertmbh sayang cik abe tuh..


07-03-2009, zila66 komen :

salam zana..wat lagi...minum ptg lebih kn bijan...sedapppp..lemak..suka kerak...tq ya..


06-04-2009, zila66 komen :

salam zana...wat lagii...suka buat sedapp, lemakk yg sdp sekalii keraknyer hihihi....tq sgt2 ya....


05-05-2009, zana08 komen :

wah zila.. sebulan se x tuh.. klau beli tak puas mkn kerak.. buat sendiri jgn jemu pulak mkn kerak.. anywy TQ...


10-06-2009, gelato257 komen :

hi zana, ni bakar dlm oven ke? kalau gtu senang je ye...nanti nak cube ni....yum...nmpk sedap la....meleleh liur ...:-) tx for sharing the recipe...


26-10-2010, mas9540 komen :

salam admin...minta tolong... tolong delete kan laporan saya kat atas tu..salah satu drpd 2 laporan yg sama tu n yg gambar karipap...maaf..masa upload tadi ada masalah ngan komputer saya..


26-10-2010, mas9540 komen :

salam admin...minta tolong... tolong delete kan laporan saya kat atas tu..salah satu drpd 2 laporan yg sama tu n yg gambar karipap...maaf..masa upload tadi ada masalah ngan komputer saya..


26-11-2010, mimit komen :

salam, pgi nie dah try buat. sedap. suka sangat


15-12-2010, Anie_JB komen :

saya dah cuba, mmg sdap.....mlm nie bt lg skali. Utk resepi nie saya bagi 5 mintang, memg best!!!!!


05-03-2011, syimma komen :

~ kne cuba nie ... nmpak menarik skali ... :))


12-03-2011, syimma komen :

~ akhir nye ... mnjadi gak sy wt kuih nie ... senang & sdapp sekali ... skejap licin !!


15-03-2011, asiahshamsudin komen :

sy tengah buat la skrg nie......... nk cuba berkrim ke x????????? hehe


15-03-2011, asiahshamsudin komen :

sy tengah buat la skrg nie......... nk cuba berkrim ke x????????? hehe


17-03-2011, suzzlyn komen :

kalau bakar atas dapur gas guna loyang yg tgh lobang tu bleh ek?


17-03-2011, suzzlyn komen :

kalau bakar atas dapur gas guna loyang yg tgh lobang tu bleh ek?


22-03-2011, Bunga teratai komen :

saya nak tanya..santan tu guna santan kotak atau santan yg diperah? pekat atau cair?


01-04-2011, c.ta komen :

memang sedap kuih ni.baru buat tadi.....suami puji sedap.......bagi ahli mesyuarat tingkap rasa.....masing2 suka...tq yg empunya resepi.......


11-04-2011, onepiece78 komen :

salam zana08, sy br disini... sy 1family memang gemar mkn kuih ni......... nk cuba lah buat....lg pun semua bhn ada..


11-04-2011, tah comel komen :

dah cuba,tapi belum makan lagi sebab puasa~housemate cakap sedap cuma lembik sikit.saya guna susu segar sebab kat sini susu sejat sangat mahal dan susah nak dapat.santan pula saya guna santan serbuk :D memang dah ada rupa dan bau kuih bakar macam yang selalu makan di Malaysia.tak sabar nak rasa.Terima kasih ye kak zana :)


12-04-2011, zana08 komen :

to suzzlyn.. akk minta maaf lambt membls komen.. akk tak pernah cuba pulak.. tpi tak tau lah klau ada org lain yg pernah buat.. to Bunga teratai.. kalau nk rasa sedap kene guna santan perah yg pekat.. kalau sntan kotak pun boleh jugak.. to c.ta.. tq c.ta sudi mencuba.. hrp berpuas hati to onepiece.. dah pun mjadi .. tq onepiece.. smga gembira seisi krga.. to tah comel.. tq tah comel.. jauh diperantauan rupanya.. kalau guna susu sejat n santan segar mmg sedap..


02-06-2011, ummi eida74 komen :

masuk nie dah 3 kali buat....memang mudah dah senang....mekasih pada tuan punya resepi


02-06-2011, zana08 komen :

tq ummi.. kerana sudi mcuba.. n tak jemu membuatnya..


04-06-2011, put3 ct komen :

my fav.... amat2 sukaaaaaaaaaa makan kuih nie... terutama tang garing2..tue


11-06-2011, Alysa79 komen :

Salam Morningggg.. hehehe pepagi dh masuk sini.. excited sebenarnya.. thanks sgt pd tuan empunya resepi.. mlm td mcuba resepi kuih bakar pandan.. Alhamdulillah mjadi... sedap.. lembut.. lemak manis... 2 kali buat adunan kuih bakar... parent.. hubby.. anak2 suka... lepas nie dh x payah mbeli lagi... senang sgt.. nnt ada kesempatan kita upload gambo kuih bakar ye....


20-06-2011, asmah iman komen :

salam pkenalan dari saya...saya baru je buat kuih ni..tapi napa lembik ye..pastu saya masak pakai oven biasa kena masak sampai 1 jam lebih.pastu waktu tgh dalam oven kuih ni mmg naik bila dah masak tutup api di kempis napa yer...sedap mmg sedap..sy sukat pakai cawan teh..tlg bantu..


23-06-2011, Alysa79 komen :

asmah.. alys pon sukat pkai cawan teh.. memula buat mmg lembik sedikit... tggu sejuk bru dier ok.. next2 Alys buat.. alys tambah 2 sudu besar tepung.. hemm bru tekstur x lembut sgt.. n x keras sgt.. :)


29-11-2011, IbuDayyan komen :

alhamdulillah... ibudayyan dh berjaya wat.. 100% follow resepi zana08.. sedap & sering pendapat permintaan dr kluarga.. syukran.. :-)


28-12-2011, shahani kaf komen :

memang sedap..anak2 suka sngt..x cukup buat lagi..satu hari buat 2 adunan..:-)


01-05-2013, mummy_ross komen :

Senang..cepat..n tadaaa...anak2 masuk dapur cakap...sedapnye bau...cuma sya tmbahkan choc rice saje nak tarik.minat budak2...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd