Google+

oleh: yani Sotong goreng

Sotong

Sotong goreng dengan lobak merah. Pilihan untuk kanak-kanak yang tidak suka sayur


Created on : 11-05-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 ekor sotong saiz besar
  • 1/3 batang lobak merah- diparut
  • 1/2 cawan tepung
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • sedikit garam
  • minyak untuk menggoreng
  • sedikit air

Cara-cara

  1. Bersih sotong. Potong kecik-kecik. Ikut sukalah. Lepas tu keringkan untuk mengelakkan meletup semasa menggoreng.
  2. Bancuh adunan dengan bahan-bahan lain. Biar jadi macam tepung goreng pisang
  3. Goreng dalam minyak penuh sehingga keperangan.









Laporan Masakan Bergambar (4)

Sotong
04-04-2008
Yani, kte dah try. w/p rupa die tak secantik sotong Yani, tp rasanya sedap. Ada rs manis lobak merah. TQ
Laporan oleh: S_Norul
Sotong
18-10-2008
Cubaan pertama resepi yang diambil kat sini. Memang sedap menjilat jari. TQ Kak Yani.
Laporan oleh: cik tym
Sam_0173
21-04-2011
salam yani..sy dh try buat dah..mmg sedap. Ag2 dicampur plak dgn lobak.. Pergh rase manis..Cume xla secantik yani punye..hehehehe..thanx yer yani..=)
Laporan oleh: Isteri bekerja
Sotong_goreng_kecik
17-09-2011
dah cuba banyak kali.. anak suka.. dia dah x perasan ada lobak merah dlm tu sebab rasa sedap.. dia makan je x banyak cakap.. tepung yg lebih tu saya buat cucur lobak merah lak.. t.kasih..
Laporan oleh: adeques9

Komen (29)

20-09-2006, cinonet komen :

eh biar betuk resepi nih?


20-09-2006, yani komen :

naper?.. tak percaya?..


29-09-2006, nurcahaya komen :

simple & senang sgt... sedap x?


05-10-2006, sufi komen :

Pernah buat resepi sotong goreng sendiri, tapi tak sesedap kat kedai. nanti nak try resepi kak yani nih. Tq


06-10-2006, doyie komen :

Macam senang je... boleh try ni.. Yanie, ada resepi untuk buat udang goreng butter ke (butter prawn).. Tq


28-11-2006, rozie komen :

mcm senang jak masak tau.. tapi blum try anyway dah try baru tau kn.. mcm kalu butter prawn minta resipi...


28-12-2006, fadhila komen :

yeke..mcm tk caye jgk je..bkn ke sotong tu kene rendam dgn tepung n byk care lagi biar ianya tak melekat..simple sngat..ape motif lobak tu???????


28-12-2006, fadhila komen :

yeke..mcm tk caye jgk je..bkn ke sotong tu kene rendam dgn tepung n byk care lagi biar ianya tak melekat..simple sngat..ape motif lobak tu???????


08-03-2007, ann komen :

saya pernah cuba buat mcm nih tapi tak rangup. cuba buat macam ni, celup dgn telur, pastu celup tepung dan goreng


08-03-2007, ann komen :

saya pernah cuba buat mcm nih tapi tak rangup. cuba buat macam ni, celup dgn telur, pastu celup tepung dan goreng


15-01-2008, aied_30@yahoo.com komen :

emmm agak nye sedap gak....


15-01-2008, aied_30@yahoo.com komen :

emmm agak nye sedap gak....


03-07-2008, RYNA_81 komen :

tanya sket..nak gorenga pakai tepung apa ye..tepun beras ke...


06-08-2008, roslazamzuri komen :

kalu pakai tepung gorenga dabi sedap tak?


31-10-2008, cahayer komen :

kalau dah letak baking powder biase pakai tepung gandung biase....


11-11-2009, inarizalina komen :

kalau x ada tpg goreng blh guna tpg gandum +tpg jagung dan tpg beras semuanya 1 sd makan sblm tu perapkan sotong dgn bwg putih n halia kmd pecahkan telur putih sj gaulkan dgn sdkt garam


26-02-2011, masitah04 komen :

betul jugak tepung byk tepung tu...x celup dgn telur puih ker...kan lebih rangup....


06-03-2011, sofiah yampi komen :

klu ada masa siye cuba masak lah..


16-03-2011, ida gurun komen :

pakai tepung pe ek?tepung gandum ke?


18-04-2011, umie_saat komen :

yani lobak merah tu untuk ape ye..??hiasan je ke..??


19-04-2011, tieyha89 komen :

yani mmg sedap sgt..i da wat da td...sbb tmbah lobak merah rs die laen..x letak telor pon da rangurp..tenkiu..


21-04-2011, Isteri bekerja komen :

biar saya tolong jwb yek... ida gurun : pkai tepung gandum pon bleh... umie_saat :lobak merah 2 dicampur sekali ngan bancuhan tepung 2..tryla buat..saya dh cube..mmg rasenye manis..manis2 lobak..sedap..licin..


10-05-2011, dondorok komen :

ok la 2 walau simple tp msti sdap ne kn


21-06-2011, sitizaharah komen :

kjp lagi nak try untuk menu mlm. x sabar rasanyaaa.


07-08-2011, ernymazura komen :

camne nak wat tepung tu melekat ngan sotong?sbb slalu tepung tu tanggal dr sotong la..


06-09-2011, razinima komen :

tq yani... memang kena cuba ni sebab anak2 taknampak lobak tu shysically, tapi duk kat tepung... kalau suruh makan sayur diorang tanak.


07-09-2011, adeques9 komen :

kenapa yani buat jadi panjang2 macam tu.. x nampak rupa sotong? orang lain buat nampak rupa sotong..


07-09-2011, adeques9 komen :

saya dh try buat.. sedap sgt.. tp cemana yani buat cantik?


24-11-2011, sri costa komen :

yg cantik tu gamba lain kot... heheheh jng marah..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd