Google+

oleh: yani Choco mousse brownies

Chocomoussebrownies

khas utk k linda. Kalau tak nak buat sendiri, meh lah makan kat cni ;)


Created on : 04-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 18cm )

  • Brownies
  • 45g butter
  • 65g gula halus
  • 1 biji telur
  • 50g tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • Chocolate Mousse
  • 140g coklat masakan
  • 1 sudu besar gelatin
  • 100ml air
  • 2 biji telur putih
  • 200g whipping cream
  • 40g gula halus

Cara-cara

  1. Penyediaan Brownies. Pukul butter dengan gula sehingga kembang/putih.
  2. Kemudian masukkan telur. Pukul lagi dalam 3-4 minit.
  3. Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko ke dalam no.2 tadi. Kacau rata.
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang. Kemudian bakar dengan suhu 190 degree selama 12-15 minit.
  5. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.
  6. Penyediaan Mousse. Masukkan gelatin ke dalam bekas yang mengandungi 100ml air. Biarkan dalam 5 minit. AWAS!!.. jangan masukkan gelatin dulu kemudian air.. ini akan menyebabkan gelatin berketul2 dan x larut sepenuhnya.
  7. Cairkan coklat masakan dengan kaedah 'double bowl' (Guna 2 periuk, 1 periuk letak air dan 1 periuk letak coklat. Periuk yang ada coklat ni, letak pulak ke dalam periuk yg ada air. Kemudian panaskan sehingga coklat cair).
  8. Bila coklat dah cair, padamkan api dan keluarkan periuk coklat dari periuk yg ada air tadi. Masukkan campuran gelatin tadi ke dalam coklat cair. Kacau sehingga gelatin sebati dengan coklat tadi. Biarkan sehingga sejukkan.
  9. Pukul putih telur sehingga kembang atau sehingga bertanduk.( Kalau diterbalikkan bowl, telur x jatuh). Sambil pukul telur tu, masukkan gula sikit demi sedikit.
  10. Dalam mangkuk lain pula, pukul whipping cream sehingga jadi btk krim.
  11. Masukkan no.10 dan no.7 ke dalam no.9. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang brownies. Simpan dalam peti sejuk sehingga mousse keras dan bolehlah dihidangkan.
  12. Sebelum dihidangkan tu, boleh dihias dengan serbuk koko dipermukaan mousse.
  13. TIPS: Dari K nor : kalau guna loyang 23cm, buat 1 1/2 resipi ni utk elak dr terlalu nipis.









Laporan Masakan Bergambar (30)

Dsc03685
04-07-2008
tadaaa... x cantik macam yani buat .. telur putih x hancur & sekata cos kacau x sebati .. apa2 pun rasa mabeles, 4 choco lovers cuba jgn x cuba .. try lagi next time, bagi lebih cun lagi.. ;-) .. tQ yani
Laporan oleh: yatiezaini

iyelah nampak telur putih.. xper next time mesti lg cun..

Picture_766sd
05-07-2008
jeng3..ni akak punyer...x d letak serbuk ceklat kt atas......abislaaa diet, hikks! tq yani, my 2 boys sukeee
Laporan oleh: junjs11

k jun .. tak boleh makan sokmo ni..

Chocco_mousse_brownies
05-07-2008
nak antar report gak.. atas tu tabur dgn milo jer, rasa dia ummpphhhh ... best!!!!
Laporan oleh: nor_67

lain kali yani pun nak try tabur milo gak

Choco_mousse
06-07-2008
sedap & kwn2 pun mintak resepi :)
Laporan oleh: tulip77

tq.. tulip.. bolehlah share resipi ni dgn kawan2 yg lain

Picture_286
06-07-2008
empp,kul 5ptg - 8mlm dlm esbok.xmoh keras leee...da la pakai loyang biase.payah amat nak kuakan
Laporan oleh: sofieza

uhuhu.. kesian.. tak tahu nak kata sebab x pernah guna serbuk agar2

P1070823
09-07-2008
Salam yani.....tak bley cakap apa laa, mmg sedap, lepas makan lemak kat body terus jadi "mahal"....hehehe
Laporan oleh: Mat Gebu

mat.. lepas makan tu .. kena jogging pusing satu taman supaya lemak tak sempat bermaharajalela... hahaha

13-07-08_2226
14-07-2008
taadaa!.. mmg mknn pebret lemakĀ² kat dlm badan nih!.. :P Tq yani utk resepi yg pergghhh!.. n to CMG.. tq psl ajar cara deko.. brape markah? :D - yani akak letak milo+koko kat atas tu.. lemakĀ² pahit..sedappp! :)
Laporan oleh: masz_73

cun deco tu k masz..

Dsc01638
18-07-2008
dah wat baper kali dah..dah dpt wat yg ni resepi kek coklat yg len trus dilupekan..hehe..yg tuh the latest nye b4 tuang mousse tu letak banana slices. best!!
Laporan oleh: uruchan

wah mesti lagi sedap.. letak banana.. nanti boleh try jugalah.

Brownies
29-07-2008
dah cuba..sedapp..cuma sememeh je tah smooth mcm yani nye..nape yek..??
Laporan oleh: bee_rbs

mungkin masa campur tu.. tak sekata kot..

Dsc03947-1
03-08-2008
buat lagi sbb ibu,anak semua suka .. kali ni ltk banana slice .. tQ yani
Laporan oleh: yatiezaini

uhuhu sedapnya nampak..

Brownies
04-08-2008
Time kasih Yani.. Baru kte tau senang rupenyer nak buat Choco Mousse Brownies nihh... :D
Laporan oleh: S_Norul

senangkan bila dah try wat sendiri

Image760
08-08-2008
cuba wat semalam, rasa lemak manis coklat, ank2 yg paling suka. tQ yani sharing recipe.
Laporan oleh: aa_iezah

hahaha coklat.. mesti budak2 sukakan... ;)

Pb080030
13-11-2008
eda dah cuba ni...anak2 semua suka...diorg suh wat lagi...tq yani!
Laporan oleh: edazman

anak2 suka tu.. boleh ler buat lagi dan lagiii..

P1130417
02-12-2008
thanks kak yani, resepi ni mmg best lah..nnt leh try lagi, dpt jugak kak hani rasa masa dtg rumah ros hari tu...
Laporan oleh: onigiri
Img_2345
11-12-2008
alhamdulillah..kali ni buat baru menjadi sbb dh ade gelatin..hihihi.. sedapnyerrr k.yani! makin kombang bdn jwbnyer pas nih! heeee....
Laporan oleh: hana6877
Img_2885
22-12-2008
buat lagi utk kengkawan masa jamuan ari raya aidil adha....
Laporan oleh: hana6877
Sp_a0083
24-12-2008
terima kasih kepada pn yani.. resepi yg sedap. wlaupon cuma sempat rase sepotong aje. yg lain sudah abis dimakan opismate. x sempat2 amek gamba..
Laporan oleh: fubai
C03_1_
20-02-2009
sedap... wpun guna agar2 jer... kira mjd gak ler... tq
Laporan oleh: liza aka hazel
Cake1
27-02-2009
yg nih topping ngan bc cheese.. mmg bleh btambah2 gumuk pas nih! muahahaha... tQ again!
Laporan oleh: hana6877
161
27-02-2009
terima kasih atas bantuan. ni la kek yang saya buat malam tadi.
Laporan oleh: Marquis
P1000590
17-03-2009
dah wat kek ni... tapi anak tak mo makan lak.. mama je la yang makan hehe... antar umah jiran seme cakap sedap.... macih kak yani...
Laporan oleh: zana96
P1000905
21-04-2009
best buat walaupun tak cantik macam kak yani punya..
Laporan oleh: juwitajamaludin
Image012
30-06-2009
buat utk b'day bf. buat ala2 indulgence with 6 layered. yg putih guna white choc. tapi base kek guna resepi chocolate roll pn yani juga. 2 adunan base kek, 1 adunan choc mousse, 1 adunan white choc mousse. resepi ni mmg kegemaran sume.. tapi bersediala ke gym... hahaha... xpe.. sedap punya pasal...
Laporan oleh: fubai
Choc_mousse_brownies
30-09-2009
yani..nak tanye..kenapa brownies yg kita buat tu agak kering..perlu tambah ape2 bahan ke..tapi rasa sedap
Laporan oleh: darlinlady
P1010201
24-02-2010
Kak yani, thanks ye kerana berkongsi resepi yang superb nih...
Laporan oleh: beattey
Img_3841
26-05-2010
mmg sedapla k.yani thnks ye share resepi nyum2x
Laporan oleh: sakura>emi
Photo1602
04-08-2010
salam kak yani...akhirnye berjaya gak try resepi akak..tapi tekstur dia x smooth mcm akak punye..anyway, memang SEDAP!!my lil bro siap bawak g skolah promote ngn kengkwn...TQ kak yani!!
Laporan oleh: zai_fadilah

ok ke bw pi skool... mousse tak cair ke?.. tq juga sudi mencuba dis recipe

B
08-06-2011
nyum nyum nyum...sedapnyeeeeee..... Tengkiyu kak Yani .. Lebiu..... muahhh!~ ^__^
Laporan oleh: nOOrsha
Choco_mousse_brownis
06-12-2011
buat malam tadi.mula2 takut gak x keras.biar dlm peti smpi pagi n elok je rupenye.bw g offce n licin..hehetqvm for the recipe.
Laporan oleh: helicase84
Image
13-08-2013
ini version sayer punya...heehehe...mekaseyh yani...sgt best!
Laporan oleh: zahiera24

Komen (71)

04-07-2008, junjs11 komen :

yani..heheh...cpt ler, x sabo..mcm nak ngap j gambo tu..heee


04-07-2008, yani komen :

ehehe... kak jun sabo2x.. tengah nak mengarang ayat2 utk cara2 ni.. bg org mudah faham


04-07-2008, nor_67 komen :

wahh.. mengancam betul brownies yani ni.. terkejut tengok perkataan AWAS tu.. hehe.. aci tak, knor nak tumpang makan gak ni..


04-07-2008, yani komen :

k nor saje bagi peringatan tu... kalau x ikut arahan mousse tu nanti tak keras.. susah pulak nak potong.. ehehe k nor kalo dok sebelah umah nak je bg ni.. sebab kat rumah ni hanya 2 org je yg akan perabihkan ni.. sorg anak tu x berapa suka kek dan yg sewaktu dgnnya. Saya pula masih on diet.. :)


04-07-2008, che'iza komen :

Sedapnya................. Makan kompem lupa diri........


04-07-2008, che'iza komen :

kalu kat rumah den kompen tak cukup.... Takde sorang pun yg tak suka........


04-07-2008, asmiaishah komen :

alahaiii sedapnya.. kak yani.. whipping cream tu kalau ganti ngan fresh milk boleh x??


04-07-2008, ibu 82 komen :

yani,nak tnya .kat mana blh dpat gelatin ?


04-07-2008, azwalissa komen :

k.yani, nak tanya.. selain putih telur tu, ganti bahan lain boleh tak? atau skip aje bahan tu boleh tak agaknya? pregant2 nih x brani la nak makan telur mentah.. :( teringin nak cuba buat nih.. nampak sedapppppp je!


04-07-2008, nor_67 komen :

yani, bg address, nanti ptg knor sampai dan duduk sebelah rumah yani... alahai untungnya...


04-07-2008, mariakl komen :

mmmm...sedapnya nampak kek tu...bertuah sapa yg dok sebelah rumah yani yek..


04-07-2008, sis komen :

Salam k.yani...air tu air suam ke air sejuk?


04-07-2008, hana6877 komen :

cedapnyaa k.yani! gelatin tuh leh tuko ngan mende lain tk kak? or yg seumpama denganya ker?


04-07-2008, nor_67 komen :

yani, kalau kita guna serbuk koko selain van houten dia pahit skit kan.. boleh tukar ke guna milo tuk hias atas mouse tu..


04-07-2008, yani komen :

asmiaishah.. takut x menjadilah kalau tukar whipping cream tu dgn fresh milk.. coz fresh milk ni cair.. bila pukul pun dia still cair gak.. x macam whipping cream. Kalau fresh cream ok!


04-07-2008, yani komen :

ibu 82.. i beli kat halalgelatine.com. Kalau x silap kat kedai pun ada.. tp brand lainlah... / azwalissa... emm susah tu.. nak ganti dgn apa ye.. memang bhn asas mousse ni telur putih dgn whipping cream


04-07-2008, yani komen :

sis, i guna i sejuk je.................... / hana6877.. boleh ganti dengan serbuk agar2.. tp tak sure nisbahnya berapa?.. pernah ada yg bagitahu pasal ni.. emm mungkin kat forum kot.. lupalah..


04-07-2008, yani komen :

k nor.. rasanya kalo milo pun ok je.. lg sedap kot.. yani pun mula2 ingat nak buh milo.. tapi stok milo dah keras ler :p


04-07-2008, yatiezaini komen :

yani..kyati dah siap buat... tgh tunggu nak ngap jer lepas maghrib... guna fresh cream sbb x der stok whipping cream... satu lagi gula masa penyedian mousse yani x der inform kat mana nak masukkn .. so kyati masukkn masa pukul bsama fresh cream... tgk pada brownies yg kyati buat tu macam nipis jer.. tp rasanya confirm sedap sbb dah sll buat mousse resepi dr yani .. ;-)


04-07-2008, guest komen :

1 tbsp gelatin=2tsp serbuk agar2


04-07-2008, hana6877 komen :

tq k.yani n guest.......nk buat nk buatt.... amboii k.yatie xpress beno....dh siap dh?? nk ckittt....


04-07-2008, nor_67 komen :

amboi yatie, cepatnya dia..


04-07-2008, nor_67 komen :

yatie, cuba baca step no. 9. ada tu yani cakap kat mana nak letak gula..


04-07-2008, yatiezaini komen :

hehe hana... dia dlm proses mengeraskn diri nya ... nanti bila dah sampai masanya kyati tolong mknkan utk hana ... so double lah nih.. kakaka . pose2 ni mmg x leh tgk mknan.. cepat sgt tergoda .. tambah2 tgk resepi yani dok posing ... macam nak ngap jer !!!


04-07-2008, yatiezaini komen :

tq nor...ha'ah ada pun .. kihkihkih rasanya dah 2 3 x khatam baca td .. ada gak yg terlepas .. mata dah kabor kot ... x per lah dah terbuat pun .. tp rasanya ok kot cream bantai ngan gula .. hehe


04-07-2008, yani komen :

keskeskes kyati.. mungkin perut kosong kot tu yg x perasan .. Saya main tulis je resipi ni sambil2 dok ingat step2 yg saya buat semalam tu.. tak kisahlah buh gula dlm telur or cream.. sama je hasilnya nanti..


04-07-2008, tulip77 komen :

sedapnya nmpak...nnt nk try ar ;)


04-07-2008, nor_67 komen :

yatie, bak sini sepotong, boleh sama2 wat berbuka ptg ni..


04-07-2008, rosshi komen :

nak try jugak lah..tapi nampak mcm susah je...heheh blom cuba blom tau kan..cuba lah dlu..sedapnye...kalau kat kedai mesti mahal sepotong ni kan..brapa rm ar..?sedapnye nampok dlm gamboo tu....


04-07-2008, yani komen :

rosshi.. trylah buat. Kalau tengok step yg i tulis tu nampak macam susah.. sebab banyak sgt stepnya. Tapi bila buat senang je.. i try tulis resipi sedetail yg boleh.. biar org lain mudah nak faham.. tu yg terpanjanglah pulak. :p


05-07-2008, nurulizza komen :

yani.. wow..nampak sedap.. kalau xletak gelatin xpe ke ek..sbb kt US ni rsnye ssh nak dapat gelatin halal..


05-07-2008, yatiezaini komen :

hehe nor .. ada lagi nih.. mai ler, boleh lagi wat buka pose ari nih ..


05-07-2008, asmiaishah komen :

ibu82, juz to inform u.. halalgel tu bleh dpt kat giant gak.. tp hanya giant yg terpilih sahaja..hihiks.. sbb kat giant kinrara n sect13 aritu i carik yillek.


06-07-2008, dania76 komen :

naper tulip77 punya mcm lain jer....u mix semua then bakor ker? nk tnya la juga kot la itu lagi mudah...nk buat juga ni...


06-07-2008, sofieza komen :

k yani, saya da buat tadi.same mcm hana,xde gelatin so gantikan dgn agar2 serbuk. hana gune 2 st xkeraskan?jadi saya letak 3 st tadi.skrg kat dlm esbok.nak bukak pun takut rasenye.tp dalam ati rase nak jenguk je lihat pkmbangannya.hahaha! jadi atau x saya anta laporan nnti yeee.ni 1st time wat mousse...


06-07-2008, sofieza komen :

aduh aduh k yani...camne la mousse tu nak kuar kang?sy pakai loyang yang biase tu je...bkn jenis yg mcm k yani punye tu.hukhukhuk...camne la rupenye kang... da 1/2jam...tadi jenguk dlm esbok.tepinye nampak dah mule mengeras.bahagian tengahnye pun da nak membeku...minta2lah menjadi...


06-07-2008, mamadyg komen :

sofieza, cara campur agar2 tu camana. Coz nak cuba buat lah ne. Bleh beri laporan kah. TQ


06-07-2008, yani komen :

sofieza.. macam mana? dah boleh keluarkan ke?


06-07-2008, yani komen :

mamadyg.. kalau u guna agar2.. boleh campur terus masa u panaskan coklat tu.. cuma gelatin kita tak boleh panaskan atas api.. nanti gelatin tu akan keluar bau yg kurang menarik sket..


06-07-2008, mamadyg komen :

TQ yani mamadyg nak cuba buat udah ada off. Nanti buat laporan ye....


06-07-2008, sofieza komen :

mamadyg, cara saya tadi saya ikut juga cara gelatin.rendam ngan air sejuk.kemudian campurkan dalam coklat masakan yg telah dicairkan.


06-07-2008, sofieza komen :

nnt nak wat lagi...xleh jadi.kene gak dpatkan gelatin halal tu dan loyang yg mcm k yani...


07-07-2008, hana6877 komen :

ermm...sama gak ker sofieza? :-? camne yek sebenanya? k.yani,ina wat camtu gak masukkan dlm cecair coklat tuh....tp tk mo keras gak la....sofieza pun dh upkan kuantiti tuh.........:-? nk kene kirim org mesia la poskan gelatin ke sini.......huhuu....


07-07-2008, nor_67 komen :

...


07-07-2008, sofieza komen :

hana kat mane?mmg saye da upkan 1 sudu tp still xmo keras...


07-07-2008, bee_rbs komen :

cam best je.. nak kena cuba ni..!!


07-07-2008, Ayu61279 komen :

uuiikksss....nak kena try ni.


07-07-2008, newbie komen :

kak yani, sukatan 1 sudu besar tu nak sukat guna ape??


08-07-2008, yani komen :

newbie.. i guna sudu utk sukatan


08-07-2008, vok komen :

yani, nak tanya........ yang sudu nak sukat gelatin tu, sudu makan atau sudu sukatan tu? and menggunung atau paras rata? TQ.


08-07-2008, yani komen :

vok.. i guna sudu utk sukatan.. kena paras rata.. ataupun boleh juga timbang - 11g gelatin


08-07-2008, izwanurul komen :

nampak sedap nii..nak kena cube..tp skrng kat kampus..tak leh la nak cube.tak de perkakas n oven.. huhu. kena tggu balik umah..


10-07-2008, inarani komen :

Yani, kita ada whipped cream kat rumah..kalau guna tu boleh ker..sama tak ngan whipping cream? excited nak try ni..


17-07-2008, Ayu61279 komen :

k.yani....b'tambah2 la lapar la ayu jwbnya.iiissskkk...


03-08-2008, nelldinie998 komen :

hi, br join tp dh lama memerhati n mencuba. best sgt kt cnie. dh try yani nyer mousse. kids n hubby suka. ingt nk biz bln pose nie wat mousse. very simple. thhx yani


03-12-2008, fubai komen :

masa gelatin di letak ke dlm air tuh, perlu dikacau ke? kakak beli gelatin kat kedai smlm tapi tekstur nye macam garam kasar. bleh larut ke kalo x kacau?


24-12-2008, fubai komen :

akhirnya... gelatin tuh x moh larut sepenuhnye.. trial punye trial... last lats sumbat masuk dlm microwave. ah... settle masalah.


27-02-2009, Marquis komen :

macammana ni.... saya dah buat, tapi tak tau camner nak letak kat dlm laporan masakan ni... boleh sesape tolong saya???


27-02-2009, hana6877 komen :

marquis.. klik kat 'Tulis laporan' sebelah gamba k.yani.. then ikut langkah seterusnya! moga berjaya! :)


27-02-2009, Marquis komen :

terima kasih atas bantuan hana. akhirnya dapat jugak letak gambar kek yang saya buat...


03-04-2009, yatipat komen :

Assalamualaikum Kak Yani.. saya nak tanye cktla psl whipping cream 2, pukul sampai jadi bentuk krim tu mcm ane ye.?. Saya beli whipping cream jenama emborg yang 200ml tu bole ke? @ ade jenis2 whipping cream yang lain..eg non dairy whipped cream ke @yang sewaktu dengannye. Maaf, saya mmng x pndai dlm bab2 n..coz' setahu saya kalau whipping cream ni dalam bentuk spt susu cair dan xkan kembang @ gebu bile dipukul. Tlng ye Kak Yani..saya teringin btul nak wat resepi n.. x sabar2 rasenye nak merasai kelazatannya.. TQ SO MUCH


07-06-2009, noraida komen :

salam yani sedapnya kek chocolat awak tu.tengok aje da terliur,nanti nak cuba juga cause kat spore tengah musim cuti .anak2 ashik masuk dapur.yani ada tak resepi yang mudah yang boleh aida dan anak2 buat bersama?tq yani


19-06-2009, yatipat komen :

Salam kak yani.. saya dah wat dah. Skang nie kat dlm esbok..x rase lg. Nmpak mcm jadi walaupun melalui beberapa kepayahan. Cume nape ye saya punye brownies tu nipis sgt.. saya dah gune acuan 18cm..dia jadi kecutla..mmng mcm tu ker?? Any tips??


22-06-2009, yatipat komen :

Salam kak yani.. Sedap rasanye....eemmmm. Ank2 saya kate mcm makan ice-cream. Sekali mkn boleh abiskan 2-3 slices. Tq 4 sharing this resepi. Cuma nak tanye ckit..boleh ke saya gntikan mousse nie dgn resepi mousse kak yani yang lain, yang x gunakan telur putih mentah??


30-06-2009, fubai komen :

problem yatipat sama cam saya.. brownies nipis walaupon guna saiz loyang yg sama cuma xde la dia kecut.. saya pon byk cuba resepi mousse yg lain yg ada dalam myresipi nih.. tapi, saya minat yg ni sbb mousse nya sgt lembut mcm eskrem dan x manis sgt.


02-01-2010, irishnana komen :

yani...whipping cream tu boleh buat sendiri atau beli kat kedai...?baru nak belajar buat kek...jd tak tau...


15-08-2010, mas75 komen :

salam yani..nk tnya loyang biasa blh guna ka?atau guna loyang yg kat bwh dia blh tanggal tu?


27-11-2010, mom_zeyra komen :

kena try nih... cam mavleous jerk


27-11-2010, mom_zeyra komen :

Whipping cream tu..jenis non-diary whipping cream kan (for topping) betul x yani?


29-04-2011, ogy_alif komen :

saya suka sgt resepi nih.. dah 3 buat tapi x ambik gambar pun.. seronot sbb husband suka! next time saya taruk gambar ye..


26-05-2013, kinot88 komen :

gelatin tu halal ke tidak? takut gak sbb ade gelatin


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd