Google+

oleh: suka_masak Ayam Goreng Pedas

Image_1058_

Resepi sendiri..modified ikut selera suka pedas.


Created on : 03-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi suka_masak




Bahan-bahan ( Makan sekeluarga )

  • 2 keping dada ayam (potong-potong memanjang)
  • 4 sudu besar tepung gandum
  • 4 sudu besar tepung beras
  • 1 biji telur (pukul sedikit)
  • * 10 batang cili kering (kisar kering)
  • * 3 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
  • * 1 sudu besar sos worchester (optional)
  • * gula, garam, serbuk lada hitam, serbuk lada putih

Cara-cara

  1. Campurkan bahan-bahan bertanda * kepada potongan ayam. Gaul & perap sekejap. Nak perap lama pun bagus juga.
  2. Panaskan minyak untuk menggoreng. Sementara itu, campur sebati kedua-dua jenis tepung.
  3. Ambil ayam yg telah diperap tadi, celup rata ke dalam telur. Kemudian golek-golekkan pula ke dalam campuran tepung.
  4. Gorenglah ayam yg telah disalut tepung tadi hingga keemasan.
  5. p/s: langkah no.3 boleh diulang 2 kali (telur-tepung-telur-tepung) untuk lebih kerangupan.

Tag

ayam








Laporan Masakan Bergambar (3)

Ayam_goreng_pedas
06-07-2008
sedap...tp terkurang pedas...pasni leh buat lagi :)
Laporan oleh: tulip77

alhamdulillah..sama la selera kita ye, suka pedassss...

Ayam_goreng_sukamasak
01-02-2009
klau dh goreng mee msti nk ade ayam goreng jugak,akak gune chic.wing aje...sdp dan garing....tq suka masak.... :)
Laporan oleh: kak fida

same-same kak..ayam putih tu sekilo berapa ringgit kak? ;p

A1
05-07-2009
crispy tapi kurang pedas..derhaka sikit coz pdai2 tukar ke serbuk lada..ampun..TQ suka mask..
Laporan oleh: zana08

hahahaa...takpe, takkan kena sumpahan mak tanggang nyer..kalu dah modified tu mmg la lain sket rasanya. nway, tq 2u2 sbb sudi cuba resepi tak seberapa ni ek..


Komen (6)

03-07-2008, ibu 82 komen :

hi suka masak.i dah lama tercari-cari ayam goreng pdas nie,nak tanya sos worchester tu sos apa @ pakai sos apa2 pun blh?


03-07-2008, aa_iezah komen :

ibu 82, i tlg jwb yer sos worchester tu sos yg digunakan utk perapan ianya cair biasanya kalu nk wat daging burger sedap dicampurkan dgn sos ni bleh didapati d psaraya mcn kt giant @ care4 @ bleh tgk kt glosari sya ada letak gambar sos ni.


04-07-2008, ibu 82 komen :

10Q.


04-07-2008, suka_masak komen :

salam utk ibu 82. tak letak pun takpe la..yg kita nk pedas cili tu. lg satu, sy suka letak sket mix herb @ italian seasoning @ sy blend sendiri sket jintan kasar+ jintan halus dan campur ke perapan. sos worchester yg sy guna tu brand maggi, RM4 +-. aa_iezah, tq la susah payah je tolong jwb..


04-07-2008, suka_masak komen :

kalu rajin nk bereksperimen, boleh gak tambah sos tomato/cili/tiram sket.


04-07-2008, tulip77 komen :

dah buat smlm... tp terkurang pedas ler pulak.. lain kali kena tambah lada lagi la ;)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu