Google+

oleh: azareena Flour Tortilla

Img_2180

"lempeng" ala mexican. selalu nye diguna utk wrap fajita, burritos, soft-shell tacos. boleh di-malaysian kan, cicah dgn kari pun sedap. ;-)


Created on : 02-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi azareena




Bahan-bahan ( 12 keping )

  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 4 sudu besar vegetable shortening (boleh juga diganti dgn 3 3/4 sudu vegetable oil kalau tak ada shortening)
  • 1 1/4 cawan air suam

Cara-cara

  1. Campurkan bahan-bahan kering dalam mangkuk.
  2. Masukkan minyak/shortening dan gaul hingga sebati.
  3. Masukkan air suam sedikit demi sedikit, uli hingga menjadi doh.
  4. Bahagikan doh kepada 12 bahagian, bulatkan setiap bahagian dan rehatkan selama 10 minit.
  5. Canaikan doh hingga menjadi nipis (seperti buat chapati/paratha)
  6. Goreng tanpa minyak menggunakan non-stick pan, lebih kurang 1-2 minit utk each side.
  7. ** Inti utk fajitas - grilled beef/chicken. lettuce, salsa (tomato), guacamole (avocado), shredded cheese. sour cream.








Laporan Masakan Bergambar (13)

Tortilla
04-07-2008
komen sket.. jd ke ni?.. ke dah terlebih masak.. ;)
Laporan oleh: yani

hehe saya pun first time buat sendiri, selalu beli je. dah ok dah tu kot. dia tak leh masak lama2 sbb takut keras susah nak gulung.

Tortilla
04-07-2008
Ni yg dah siap buh inti. hb kata sedap, siap buat bekal pi opis lg tu.
Laporan oleh: yani

looks yummy! dah ada org puji tu boleh buat selalu2.. hehe ;-)

08-12-03_15-13
10-12-2008
buat utk minum ptg..mkn cecah smbal sardin..mmg best
Laporan oleh: sakura>emi

wow, tgk gambar pun terliur. thanks for trying the recipe sakura>emi! :-)

Flour_tortilla
05-01-2009
untuk lunch hari ni.. tak sangka kejap je buat tortilla ni.. sedap.. i like it so much.. thanks yeah!
Laporan oleh: sunkist

simple kan? sesuai for any meals, breakfast lunch or dinner. hehe thanks sunkist for trying out the recipe! :-)

Flour_tort
05-01-2009
ni yg telah diletakkan filling... chicken & tomato.. malas nk wrap sbb tak sabar nk ngap hehee.. thanks again :)
Laporan oleh: sunkist

yumm...

Fl1
06-01-2009
buat lg untuk dinner mlm ni.. belum puas mkn lagi hehe.. kali ni inti minced beef & black pepper lak.. sedap!
Laporan oleh: sunkist

wah, sure dah expert dah skarang, tak payah beli yg ready-made lagi.. ;-)

Tortilla
20-01-2009
sedap.. sy buat kecil2 jer mini tortilla. makan ngan salad ayam mcm kebab hehehe
Laporan oleh: Hardlena

hi hardlena, thanks sudi try recipe ni. buat mini tortilla lagi senang nak ngap kan? ;-)

Flour_tortila
21-01-2009
salam azareena, semua dah ngidam tukish kebab..so inilah menu lunch kami hari ini..tq share resipi!!
Laporan oleh: as75

salam as75, thanks sudi try recipe ni. lepas ni ngidam2 tak yah gi kedai beli, buat sendiri je :-)

24012009605
26-01-2009
salam azareena. wlpun hangus sikit, x liat. buat burritos utk dinner. best. thanks.
Laporan oleh: baya74

salam baya. glad you like it. sedap nye burritos, dah lama tak mkn. thanks for trying the recipe. :-)

Gambar_e_amik_132
23-05-2009
dh buat..taruk inti..sedap!!
Laporan oleh: McE
Lempeng_warisan
03-09-2009
arwah nenek selalu wat ni...die panggil lempeng je.... :)
Laporan oleh: nOOrsha
Photo0505
21-10-2012
simple & sedap...dah berkali2 wat ikut resipi ni.
Laporan oleh: misspid
Dsc00166
01-11-2012
sedap...tq ...buat kali ke2 tuk sarapan
Laporan oleh: jun75

Komen (10)

03-07-2008, misk_eyka komen :

sy da buat td..tp rasenye masin sket la..len kali kene kurangkan garam..btw, org2 kt rumah sume ske....tq 4 d resepi..


03-07-2008, azareena komen :

tq sudi cuba. lepas ni boleh cuba baked fajita roll pulak sbb dah lulus buat tortilla. ;-)


04-07-2008, hazrah komen :

sekali tgk gambar nampak mcm roti nan pulak..insyallah akn dicuba hujung minggu ni..


04-07-2008, wawa@w60 komen :

kak yani ni stay kat jepun ke?


04-07-2008, yani komen :

wawa.... i dah balik m'sia lah..


04-07-2008, azareena komen :

hazrah, mmg nampak mcm naan tapi dia lagi lembut dari naan. yg saya buat tu canai tak cukup nips, first time. cuba lah ye, nanti jgn lupa hantar laporan. tq! :-)


05-01-2009, zkasma komen :

peberet anak2 selalu beli, nanti nak buat sendiri lebih fresh.Tq azarene for simple n great resepi. Kalau nak add wheat flour agak2 byk mana?


08-01-2009, azareena komen :

zkasma, tak pernah pulak try guna wheat flour lagi. sukatan nye sama lah kot, tapi tak sure plak texture nye jadi mcm mana nanti. maybe you can try then share the result kat sini? thanks! :-)


22-01-2009, as75 komen :

azareena, as dah jatuh cinta ngan resipi ni..menjadi dan puas hati,yakin dan suci.. selama ni tiap kali nak beli skin tortilla ni x abis2 belek2 ingredientnya....sekarang dah ada resipi yg mudah..oh ya..nak tanya kalau as buat banyak2 boleh tahan berapa lama ya?


30-12-2010, qila1999 komen :

azreena ...thank you selalu beli kat pasaraya... ari tu nk beli dah habis... hubby kata baik buat je.. terus cari resepi kat sini...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu