Google+

oleh: bee_rbs Air Asam Istimewa

01072008418

sedap untuk cicah daging, perut, kerang dan ikan, etc.


Created on : 02-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi bee_rbs




Bahan-bahan ( untuk se isi keluarga )

  • 10 bji cili api
  • 3 biji cili merah
  • 1/2 labu bawang besar
  • 1 biji tomato
  • 2 sb kerisek
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • garam (secukup rasa)
  • Belacan (sebesar ibu jari) - bakar dulu.

Cara-cara

  1. Tumbuk cili api, cili merah dan belacan hingga hancur.
  2. Bawang besar & tomato - potong dadu.
  3. Masukkan bahan tumbuk dan no (2) dalam satu mangkuk. Masukkan air asam jawa dan kerisek.
  4. Gaul rata dan masukkan garam secukup rasa. Dah boleh makan..

Tag

pencicah









Laporan Masakan Bergambar (14)

Asam_pencicah_bee_ribs
02-03-2009
buat cicah ngan ikan terubok bako...sedap sangat....tq bee.. :)
Laporan oleh: kak fida

terubok bako....!!! cedapnye...makan lak ngan nasi panas2 ye..tq kakfida sbb sudi mencube..

Air_asam
04-03-2009
wanginyerr air asam niH! tk sabo2 nak makan dbuatnyer! hehehe... tQ yer bee! sedap!
Laporan oleh: hana6877

mmg wangi kan ina...aroma kerisik tu..nampak pun sedap..welkem ina..

Air_asam
25-04-2009
sedap2x..kaww! tq bee rbs share rcpi
Laporan oleh: sakura>emi

sakura>emi...welkem..cicah ngan ape tu???

Dsc_0340
18-06-2009
cicah dengan ikan terubuk bakar,emm saedapnya....mak mertua lalu pun tak sedar......
Laporan oleh: zaina

mmg sedap maria..tambah2 bulan posa..mmg best..!!

Ikan_bakar
07-07-2009
kita dh buat kak B.....cyedaaappp tp boh cilipadi bnyk2 adehhh mengeluppar rasa mulut hihihihi tp sedaaaaappp TQ kak
Laporan oleh: Aziemas

awat azie...terelebih cili ke kat umah tu..???hehehe...tq ye sudi cuba..

P7060767
10-07-2009
kak bee... cedappp!!!.. 10Q
Laporan oleh: waheedeana

welkem ana..buat & buat lg...hehehe..

Air_asam_istimewa
22-08-2009
jom B kita cicah ikan pari bakar dgn air asam spesel B nih.. best tau, sampai luqman pun makan gak pedas2 tu..
Laporan oleh: nor_67

sila2..ni la menu wajib bulan pose..sib baik stok kerisek dr kampung sampai sebelum pose..hehehe..

Dsc_7192
26-08-2009
kak bee,buat lagi kali ni cicah dengan daging rebus pula.emm sedappp...
Laporan oleh: zaina

hmmm..cedapnye, sedih tau dah 2 kali cari daging fresh kat pasar malam takde..habis...!!!

Dsc02018
01-11-2009
Buat untuk makan malam tadi..anak-2 pun makan, biasanya kalau kat kedai depa tak makan..tq mabeles sangat. Akan datang boleh buat lagi.
Laporan oleh: Sharm1969

welkem..selalu2lah buat..

P1010358
13-11-2009
sedaplh...mak mentua lalu pon x nmpak...he3..
Laporan oleh: Mariani(KT)

tq mariani..mak mertua lalu kat belakang..camne nak nampak..!!hehehe..

Img_0113_1_
17-05-2011
buat utk lunch ari ni..cicah ngan ikan cencaru bkar..mmg sedap..dh lama cari resipi air asam ni tp x jumpa2..anyway thnx ye kongsi resipi ni..
Laporan oleh: dearna

ur welcome!!!

Air_asam_istimewa
06-10-2011
Memang mabelessss.....kalau nak lagi power, boleh tambah lagi cili potong selain tumbuk...Thanks kak bee sudi share resipi kat sini
Laporan oleh: Nenie
Photo0779
04-08-2012
Buat utk bbuka nnti.bau mmg wangi.mekasih:D
Laporan oleh: Truya
Dsc02824
03-12-2012
memang best! mkn ngn ikan bakar.. tq bee :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (14)

02-07-2008, Safiza komen :

sedap air asam ini... kawasan kalau ada kenduri mesti ada air asam ini......senang pula buat pula tu


02-07-2008, hana6877 komen :

cedapnyaa air asam nihh......


02-07-2008, bee_rbs komen :

anak-anak memang suka sebab tak pedas..ada rasa lemak kerisek tu..bau pun dah terliur..


05-07-2008, quinnie komen :

tak pernah buat air asam isi kerisik...nak cuba la...mesti sedap ni..


13-02-2009, best79 komen :

pe...............meleleh air liur...


22-04-2009, ierarisidi komen :

cam sedap jer.......


06-05-2009, sakura>emi komen :

ikan bakar..hehe xletk pulak gmbr ikn nyerr


07-07-2009, aflisa_hanni komen :

bese uat air asam ni..mmg sodap mkn ngan dging rebus di hiris nipis + nasi dging...


09-07-2009, zuezainudin komen :

Air asam special ni selalu ade kat kenduri area perak utara. Suke makan cicah dgn daging bakar. Kali ni baru saye tau mcm mane nak buat. Thanks cik bee.. :)


07-09-2009, seri sarawak komen :

Dah try buat air asam tu, memang sedap and menjadi. kerisik yg ditaruh tu melengkap rasa. Guna asam jawa botol yg dah siap dibuang biji tu...mmg sedap!


23-12-2009, pinkki komen :

askum saye dak bru,pepun mmg sedap air asam ni thanksss!


10-03-2011, auntyna komen :

menarik! first time dgr air asam pakai kerisek. mmm confirm try!


22-03-2011, mumiabergerak komen :

sedap nyee


31-10-2011, nnhani komen :

da cuba mmg sedap!!!!!!!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd