Google+

oleh: kakfiza LEMPENG PISANG

Dscn0070

makanan tok nenek kita dulu2..


Created on : 30-06-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakfiza




Bahan-bahan ( 4-5 Org )

  • 7 biji pisang emas
  • 5 sb gula
  • 11/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan kelapa muda (parut)
  • 1/2 st garam

Cara-cara

  1. Lecek pisang hingga halus
  2. kemudian masukkan gula,garam dan kelapa parut.
  3. masukkan tepung sedikit2 dan gaul rata.
  4. panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak ,sendukkan adunan tadi dan leperkan di dalam kuali.
  5. Balik2kan hingga kedua2 bhgian masak.
  6. Angkat dan bolehlah di hidang sbgai sarapan @ minum ptg.

Tag

kuih-muih









Laporan Masakan Bergambar (6)

Lempeng_pisang
02-07-2008
yg ditunggu x tiba2, kenalah wat sendiri..cik abg cakap sedap!! lain kali dia suruh buat lg laa fiza.. :D
Laporan oleh: nor_67

tq knor krn mncuba..kan dh kata mmg sedap kan..!

Dsc05205
27-08-2008
Dah buat tadi. Takdak kelapa parut, pakai kelapa kering saja. Sedap...minum ngan teh Earl Grey.
Laporan oleh: newbie123

Newbie,tq krn mencuba ...kena dgn kopi O pun best gak !

Lempeng_pisang_k_liza
22-11-2008
akak buat sarapan pagi ni.....tq liza...lempeng yg sedap,lemak berkelapa.... :)
Laporan oleh: kak fida

tq k.fida krn mncuba...buat utk minum ptg pun best gak!

Lempeng_pisang
22-03-2010
salam..nak mkn sangat lempeng ni,maghrib2 suh anak li klp...sdp..
Laporan oleh: Mariani(KT)
16122010577
18-01-2011
senang & sedap...anak2 berebut gan ayahnya mkn...tq for the rcp.
Laporan oleh: Teratai Desa
Img_1448
12-10-2011
cicah sambal sardin
Laporan oleh: noormala75

Komen (15)

01-07-2008, alonganna komen :

Dah pernah buat sebelum ni ikut resepi mak. Nak tambah aroma, dalam kuali atau pan tu, alas dengan daun pisang then leperkan bahan lempeng di atasnya lepas tu cover dgn helaian daun pisang yang lain.. Aromanya mmg sedap dan mudah nak diangkat.. Cubalah.. =)


01-07-2008, bee_rbs komen :

cicah dgn kari sedap kan..!!!


01-07-2008, aa_iezah komen :

ee...bestnya lempeng pisang dulu kecik2 mak kita selalu buat ni skrg ni susah nk jmpa bkn susah nk buat.


02-07-2008, hazrah komen :

x guna air ker masa bancuh tepung..


02-07-2008, nor_67 komen :

hazrah, mengikut apa yg fiza cakap kat knor, tak payah letak air.. knor buat tu pun tak letak air gak..


02-07-2008, kakfiza komen :

bee-rbs..rasanya x payah cicah kari sbb lempeng ni dh manis..lempeng kelapa sesuai la kalau nak cicah.


02-07-2008, kakfiza komen :

alonganna..kalau rajin boleh alas dgn daun pisang..memang sedap bau aromanya..zaman la ni semua nak cepat..hehe aa_iezah..mmg susah nk jumpa kueh ni..so jom masing2 buat supaya x pupus..hehe hazrah...mcm yg knor jawab,x payah guna air..tq knor


02-07-2008, alonganna komen :

tak perlu letak air sebab bila kita lenyek pisang tu, dia lembek and berair.. =)


02-07-2008, alonganna komen :

kak fiza, mmg pun..pastu nak beli daun pisang mana de jual sesikit, sekali jual byk...ish, pastu kalau tak habis pakai, simpan pastu buang je.. membazir je ek... so, tepek je terus dalam koli atau pan.. habis cerita.. tapi lempeng pisang ni mmg superb! kalau bukan kita yg teruskan tradisi kuih2 lama ni, sape lagi... =)


05-07-2008, fatinz komen :

amboooiii...kfiza...knor...ingat org perlis tak masa makn tuuuu....


19-03-2009, sofiazunnuur komen :

dah try buat tp tak ltak pisang....wat tgh mlm, gne bhn yg ade jer..sedap.. nt try ltak psang lak..


19-03-2009, sofiazunnuur komen :

ops..satu lg...sebab tak guna pisang, adunan cam pekat sket. kite ltak air kelapa muda tu..emm sdp..


09-07-2009, mummy_sofea komen :

selain pisang emas..pisang lain boleh x?


30-01-2011, hasnie73 komen :

sgt2 simple tapi menyelerakan.saya sudah pun mencuba.pada ibu2 yg agak busy,resepi ini byk membantu.selamat mencuba.


24-02-2013, jue64 komen :

salam kakfiza.. saya wat lempeng ni semalam.. bakar guna daun pisang atas kuali leper.. sedap nyer.. bila makan teringat pada arwah mak yang suka wat lempeng ni..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu