Google+

oleh: ixora Nasi goreng sempoi

Img_0291

masakan terengganu, masa buat 20 minit sahaja, resepi drp emak, sesuai untuk buat sarapan n makan malam


Created on : 09-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ixora




Bahan-bahan ( 4-5 )

  • 3-4 biji bawang merah
  • 6-8 tangkai cili padi-ikut suka, kalau nak kurangkan pedas, kurangkan cili yer..
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1 sudu teh belacan
  • 2 biji telor
  • garam secukup rasa
  • 4-5 pinggan nasi putih

Cara-cara

  1. Panaskan kuali. Masukkan minyak
  2. Tumis bawang merah, cili padi dan belacan yang telah ditumbuk bersama.
  3. Tumis hingga kelihatan ia agak garing. Kemudian masukkan telor yang telah dikacau sedikit
  4. Masukkan nasi. kacau rata. Masukkan garam secukup rasa..tunggu biar garing sikit...siap








Laporan Masakan Bergambar (5)

Img_0291
11-11-2006
terangkat dan mmg sedap...tp sy ltk udang skit...(^o^)b
Laporan oleh: nure

terima kasih kerana mencuba...

Nasigoreng
14-11-2006
memang sempoi.. sesuai time malas.. tapi terpaksa masak..
Laporan oleh: vdia

terima kasih kerana mencuba...

Nasi_goreng_sempoi
16-12-2007
buat nasi goreng nie time takde idea nak masak.. sedap & senang!.::(^o^)::.
Laporan oleh: Witra

terima kasih kerana mencuba....cantik r gambo..nanti saya upload gambo nasi goreng saya yer..memang mudah...ni la resepi mak saya selalu masak dr saya kecik sampai dah tua ni...

Photo0171
10-06-2012
TQ utk respi ni..sedap..first time goreng nc guna belacan..slalu nc goreng terjun2 je...hihihi
Laporan oleh: ummiF
Dsc03537
13-03-2013
buat bekpes..guna lebihan sambal belacan dn ikan bilis.mmg sempoi namun seedappp...mekasih ya :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (34)

11-11-2006, zara_klate komen :

kawe tak penah make nie. nok try buat ah.


11-11-2006, admin komen :

ixora.. buat sementara waktu i letak gambar dari laporan masakan untuk resepi u ni. Lepas ni u boleh delete jika dah ada gambar baru..k


15-11-2006, nuarliesya komen :

saya selalu buat tapi saya suka campur dengan kangkung....tapi orang penang panggil masakan camni nasi goreng kampung campur ikan bilis goreng ckit.tapi apa apa pun memang sempoi.


28-12-2006, fadhila komen :

xsbr nk cube bt blik keje ni...yam.yam sdpnye..


28-04-2007, alyafariha komen :

udang tade! tp bilis pon ok laa. sedapppp


22-07-2007, astromas komen :

Tumpang tnya. camne nk goreng ikan bilis bagi rangup? Sy goreng selalu jadi cam liat je ikan bilis tu sori, sy baru nk belaja masak. almaklumlah, lelaki...


23-07-2007, Lilydvalley komen :

astromas,ada 2 kemungkinan ikan bilis goreng liat, sama ada, u goreng x cukup garing atau jenis bilis tu yg mmg liat. Jgn putus asa...cuba lagi ya.


13-09-2007, astromas komen :

Owh...ye ke... tq lily.. rasanya mgkin sbb ikan bilis tu liat kot.. maklumlah beli yg paling murah kat pasaraya..hehe..


25-12-2007, sabbyzain komen :

huhu.. sedap la.. saya umor dah 20, tapi baru tergerak hati nak blajar masak.. hihi.. anyway ni resepi pertama yg saya blaja.. hehe.. menjadi seh.. time kasih bebanyak sbb bagi resepi yg simple dan senang bagi beginner mcm saya.. hihi.. =)


17-01-2008, Rifhan Nor Zaman komen :

akak..mak saya pakai belacan maggi yang serbuk tu.. saya buat x rasa blacan pun.. byk mane nk taruk kak?


17-01-2008, Rifhan Nor Zaman komen :

pastu kalo nk taruk bilis ke,daging,ayam ke masa time bler akak?


07-04-2008, issoffiz komen :

Emmm...cam sedap jer..takde garlic pun takpe eh? nak cubalah lek ni..kdg ada org panggil bkn nasi grg sempoi, tapi nasi goreng bodoh..huhuhu...


10-04-2008, issoffiz komen :

dah try..not bad...xpenah lagi msk x guna garlic ngatkan xsdp, penyer ada gak rase..time pun jimat, simple dan mudah.cuma xde prencah, saye tambah udang kering sket..


05-06-2008, sue2109 komen :

saya plak pakai garlic ,pastu tambah udang basah.sedap gak resepi awk nie.wat breakfast anak2 sempena ct sekolah nie.


19-07-2008, saissukemakan komen :

klau ltk ikan bilis halus goreng, pastu ltk sket kacang panjang potong kecik2.. terangkat~


09-08-2008, mior komen :

izora, resipi memang senang la ,tp klau tambah bahan ckt lg musty lagi terangkat la.x caya try la.


07-10-2008, SyeD94 komen :

nk tmpang tnye skit... klau nk masak untk 4 org makan,nasi kne brp pinggan?


10-05-2009, salsabila09 komen :

so simple....nk try jgk...heheh


26-07-2009, amaykeloh komen :

ambe.tok bleh makan belacan, klu ganti dgn ec ikan blh?


16-08-2009, stormieda komen :

sy br nk blajar msk...n dh try resipi akak ni...thanks...1st time buat ns grg jadi..hehehe...tp sy tambahkn sayur campur...sbb sy ni jenis mkn sayur...best je....


21-12-2009, mama mia n ulfi komen :

good idea..nk tryla..dh suh mia p beli telor hiiii..


30-12-2009, nuchan komen :

kawan-kawan, siapa yang tahu cara buat sos ikan/nampla, dan sos tira, tolonglah bagi caranya ya. Ikan jenis apa yang sedap unhtuk sos ikan/nampla apakah guna ubat tahan, dan apa saja bahan-bahan campuran serta cara memasaknya. Sos tiram pun sama. Saya balik england tak boleh makan kalau tak ada dua sos itu. tolonglah ya, sapa yang tahu, tolong terus kirimkan resipinya ke alamat peribadi saya nurainichan@gmail.com


30-12-2009, nuchan komen :

kawan-kawan, siapa yang tahu cara buat sos ikan/nampla, dan sos tiram, tolonglah bagi caranya ya. Ikan jenis apa yang sedap untuk sos ikan/nampla apakah guna ubat tahan, dan apa saja bahan-bahan campuran serta cara memasaknya. Sos tiram pun sama. Saya balik england tak boleh makan kalau tak ada dua sos itu. tolonglah ya, sapa yang tahu, tolong terus kirimkan resipinya ke alamat peribadi saya nurainichan@gmail.com


08-04-2010, amalina723 komen :

macam mana nak buat nasi goreng ni kaler coklat? masukkan sos tiram ke? saya selalu buat dia jadi kaler putih je. tak mengancam laa. huhu


11-04-2010, amaliazmil komen :

mlm ni tk tau nk msk ape . nk try laaa! hehe . thanx!


19-02-2011, sis25 komen :

mmg sedap pon n sgt senang., thx coz bg resipi ni :)


12-04-2011, anisyiekin komen :

dya x kaler coklat pon..kaler kuning2 cket..gmbar atas tu propaganda jer..tp mang sempoi ahh..tutup mata pon bleh buat ..kalo tambah ikan bilis lg sedap !rangup lgi !try lah


12-04-2011, anisyiekin komen :

jgn la buboh belacan bnyak sgt..kang rompong idong tu..haha


03-05-2011, lolipop01 komen :

b4 ni buat nasi goren u sndrian bhd u mkn...wlaupon x sdp trpksa hbskn sbb lpr..tq bg rsepi..kalu virus M smbuh nk wat lar....nk bg mak aq mkn..slalo mrah sbb mls nk msok dapor..hohoho


16-05-2011, el hafeez komen :

mcm mane nk masak untuk 30 org? kesemua bahan di gandakan eh? tapi takot terlebih sngt bahan takot tk menjadi..


23-05-2011, azmud komen :

SAYA PN NK TRY GAK RESEPI NI...LIK OFF NK MSK NASI GRG NIE..


12-08-2011, annissahismail komen :

oleh kerana darurat...sy cuba nak wat yg ni lh btul2 sempoii............(ngam lg time da dkt nak berbuka ....jum mask mask...


17-09-2011, asian girl komen :

mmg sempoiiii....sdap...


01-12-2011, areten komen :

memang sempoii.... sedap betol..time kaseh:)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu