Google+

oleh: joayee Karipap- Doh Simple

Dscf5311_copy

doh karipap mengunakan bahan yang senang. & ranggup


Created on : 25-06-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi joayee




Bahan-bahan ( 20 -25 biji )

  • 4 cawan tepung
  • 3/4 cawan minyak-panaskan
  • 3/4 cawan air - atau lebih
  • 1 sk garam

Cara-cara

  1. masukkan minyak yg betul2 panas dalam tepung, kacau dgn folk, bila sejuk, kacau dgn jari sampai berderai. masukkan air. uli sampai rata sebati. bulat kecil2 sesuai utk size 1 biji karipap. bila dah siap. tutup dgn plastik tak nak kasi kering. menguna rolling pin, gelek , jgn terlalu nipis. masukkan inti, klim. goreng dengan api perlahan.

Tag

kuih muih








Laporan Masakan Bergambar (21)

Karipap_belah
30-06-2008
senang..sedap..tp tak reti nk kelimlah..naik juling mata mengelim ni..nway..TQ ya
Laporan oleh: Aziemas

cantik dah tu ..bahaya gak yer klim karipapni..leh juling..heheh

Karipap
01-07-2008
karipap yg simple utk bekfes arihni
Laporan oleh: yani

selamat bfast yani..

Karipapjoaye
03-07-2008
ini dia hasinya... rangup, mungkin minyak saya agak lebih rasanya gebu sikit... apa2 sedap tq
Laporan oleh: sofinar

terima kasih try resepi ni...:)

28072008016
28-07-2008
resepi doh karipap yg slalu saye memang sama ngan resepi jo ni... cume nak kongsi gambar. menu utk supper today... :)
Laporan oleh: nOOrsha
Img_4363
02-08-2008
gmba b4 d goreng.yg dah grg da abes.xsempat posing dl.anyway thanks.mmg sdap!wat smlm,ari ni grg pon still rangup.
Laporan oleh: zatiMJ
Picture_1191
25-08-2008
tengkiu Jo...
Laporan oleh: junjs11
Curry_puff
07-09-2008
Sedap,mudah dah rangup. As buat utk buka puasa semalam..Terima kasih kongsi resepi ni joayee...
Laporan oleh: as75
Img_3809
16-09-2008
sedap doh ni, selalu guna doh biasa je. rasa dia mcm flaky sket, ala2 melt in the mouth. yummy. tq for sharing the recipe! :-)
Laporan oleh: azareena
P1020378
27-11-2008
mmg rangup pastri nih walau pun dah semalaman....thanks jo..
Laporan oleh: enas_eryna
Karipap
06-12-2008
memang simple....memang rangup...memang best...!!!!
Laporan oleh: Mama Adam
21-12-08_1324
26-12-2008
wat sesama ngan hubby..hubby tukang klim..sedapppp sangat..first time wat..wpun esoknyer.still ranggupp..tima kasihhh
Laporan oleh: arera
12012009_002_
12-01-2009
mmg senang nak wat doh karipap ni...kawan sy ajar guna marjerin pun leh..buat cara yg sama panaskan marjerin tu pastu tuang kan atas tepung...ni karipap buat smlm kira ni kali ke 2 buat la ni...suami ngan anak suka sgt mkn xsempat siap dah suh goreng...time mkn berebut rebut..
Laporan oleh: ciku_hafi
09-01-15_22-56
16-01-2009
utk supper mlm td..rangup.Bahan dan cara pun mudah. Sori gambar xclear sgt..karipap masih panas dan snap picture..tq atas resepi yg mudah ni..
Laporan oleh: sakura>emi
Currypuff11
21-01-2009
wat num petang.... mekacih kak.jo! lebiu! hehehehe.....
Laporan oleh: hana6877
21012009567
21-01-2009
rangupnya kulit karipap ni, mcm beli kat bakery punya. thanks 4 share this recipe.
Laporan oleh: baya74
100_4947
28-01-2009
menjadi saya buat for the 1st time tp agak cemas jugak masa menguli tu, macam sungguh berminyak doh nya, tp hasilnya karipap yang elok dan mendapat pujian
Laporan oleh: syari
Rszd
23-08-2009
variasi~~buat dgn kawakn2, mcm2 bntuk ade...thanks 4 d recipe!!!
Laporan oleh: asmah_rusman
P1090787
29-01-2011
rangup betul karipap ni...sedap
Laporan oleh: rosmazamri
Snapshot_20110501_3
01-05-2011
slamt ptg sume...sy baru abis wat ptg ni..mmng btul2 rangup n rapuh..slalu sy wat campur planta n minyak..tp pasni rasenye x yah la... sy still nak wat resepi ni je ..senang n sedap..ank2 suke..siap antar kat jiran lg..
Laporan oleh: fieda75
1
24-10-2011
alhamdulillah menjadi. Tq siempunya resepi
Laporan oleh: nafwabest
Photo0457
04-01-2012
Minggu lepas lg buat..tp baru anta report,sedap sangat..TQ ye..
Laporan oleh: k.yong

Komen (21)

26-06-2008, rosmiyati komen :

senangnya....nak cubalah.


26-06-2008, sofinar komen :

wow best ni... selau wat keripap krg rangup... tunggu laporannya


27-06-2008, SallySalina komen :

dah buat pagi ni..dah abis pun, bw bekal anak dan hubby siap bawa opis lagi, kawan2 cakap kulitnya best rangup.kejap jer dah abis inti sardin tu...thanks for the receipe Joayee.lain kali upload gambar..


27-06-2008, sihzmah komen :

resepi isi karipap yang sedap tak de ke...


27-06-2008, shidarashid komen :

dah buat semalam ikut resepi ni ..jadi jugak..dah berapa kali cuba buat doh karipap selalu tak menjadi..tkasih gan resepi yg mudah ni


23-07-2008, tansumin komen :

nk cuba jugak resipi karipap nie...first time pulak nie...inti simple ader tk...


24-07-2008, tansumin komen :

doh karipap nie mmg senang...dh cuba ari nie...tapi terlalu berminyak....kena kurangkan minyak sedikit...too heavy..


25-08-2008, kak noor komen :

betul kata sihzmah, inti karipap yang sedap tak de ke? boleh juga nak try.


20-01-2009, lavender komen :

baru buat tadi..best sgt untk org yang jauh di rantauan ;) tq for the resepi ;)


31-01-2009, Nazhatul Ismail komen :

baru buat petang tadi...bestnyer menjadi...selalu buat karipap bila dah sejuk mesti tepung dia liat..tapi resipi nie ...baik punyer,,,rangup...dan lembut...!!yes!!aku berjaya!!


15-06-2009, Sumandak143 komen :

Baru je buat tadi!!! Amat Sedap doh itu! mama pun suke... hehe...


01-10-2009, inawazrun komen :

knp nak tutup ek? brp lama nak tutup tu?


09-03-2010, najah3579 komen :

semalam try wat...senang sgt w/pun 1st time buat.


08-12-2010, opahbob komen :

karipap nye sungguh rangup dan sedap.. tme kaseh jo.. :)


20-01-2011, hajawani komen :

sye nak cuba buat malam ni dan goreng esok...harap2 jadi.....


21-01-2011, hajawani komen :

alhamdulillah..menjadi pon karipap sye...rangup....tq...


16-05-2011, izzann komen :

boleh tak guna butter? pas tu klu nak buat separuh..berapa cawan/butter nak guna ye? tlg pada sapa2 yg dah cuba tu..tq


15-10-2011, mrs zul komen :

saya baru kawen jarang duk dapur sbuk keje ....bru cuba... smua sbb suami nak makan karipap..... mmg garing n sedap..... eppy sgt... thanks.....


20-12-2011, cik kristal komen :

nk try doh nie plak la akn dtg wat karipap...


22-05-2012, imran_haikal komen :

saya dah cuba..cuba resepi ni tapi saya guna majerin tambahka sket lemak sayur panaskan macam biasa pas tu uli la,,,pastri lagi sedap n kurang berminyak


22-05-2012, imran_haikal komen :

saya dah cuba..cuba resepi ni tapi saya guna majerin tambahka sket lemak sayur panaskan macam biasa pas tu uli la,,,pastri lagi sedap n kurang berminyak


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu