Google+

oleh: tulip77 Kek Mentega Pandan Kelapa

Kek_butter_kelapa

sedap & wangi kek nih....resepi dari blog noraini


Created on : 22-06-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi tulip77




Bahan-bahan ( loyang 9" )

  • 270 gm mentega
  • 230 gm gula kastor
  • 5 biji telur B
  • 60 ml santan segar@kotak
  • 1 sudu besar pes pandan (kita guna pandan emulco)
  • 1/4 sk pewarna hijau
  • 240 gm tepung kek (kita guna tepung gandum ayak 2x)
  • 30 gm kelapa kering
  • 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • *** Bahagian atas (topping) ***
  • 40 gm mentega
  • 35 gm gula aising
  • 55 gm kelapa kering

Cara-cara

  1. Putar mentega dan gula hingga gebu dan putih selama 10 minit.Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul hingga sebati.
  2. Masukkan santan,pewarna hijau dan pes pandan sedikit-sedikit hingga sebati dalam adunan. Tepung diayak bersama serbuk penaik dan masukkan sedikit sedikit ke dalam adunan diatas diikuti dengan kelapa kering dan gaul sebati.
  3. Griskan tin pembakar empat segi atau bulat berukuran 9 inci dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan kek kedalamnya.
  4. Untuk membuat toppingnya, pukul mentega dan gula hingga sebati lalu dimasukkan kelapa dan gaul lagi.Taburkan topping diatas adunan mentah tadi.
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darjah celcius selama 45 minit.
  6. *** kita tak sempat nk buat topping, tapi still sedap
  7. *** kita bakar dalam 40minit je, bergantung pada oven masing2

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (1)

Image000
30-11-2010
dah siap packing bwk balik kg husband... mang sedap de lmak santan n bau pandannya... n lembap sikit
Laporan oleh: mom_zeyra

Komen (17)

22-06-2008, nor_67 komen :

wangi jer bau kek tu.. sampai kat sini.. bak sepotong..


22-06-2008, tulip77 komen :

he3x...k.nor sampai ke sana eh bau dia ;) nnt kita pos eh :)


22-06-2008, rosshi komen :

dlm gambo tu ade topping ke x..nampok mcm ade pon..hehehe...nak try lah...sya pun suka kek pandan..nak test loyang non-stick bru bli hehe...tulip wat dlm loyang non-stick ke nampok lawo jek..


22-06-2008, rosshi komen :

aik..nak tanya tulip letak topping sebelum bakar ke..


23-06-2008, nemogurlz komen :

tulip...nampak mcam cedap jer kek u ni..tapi i nak tanya skitla..kelapa kering tu ape?


23-06-2008, mummymodern komen :

tepung kek ni kira self rising flour lah ye?


23-06-2008, maryam81 komen :

tulip.. nanti topping tu boleh jadikan atas kek ni cam moist ye ?


24-06-2008, tulip77 komen :

rosshi : guna loyang biasa jek cuma kena sapu sekeliling dgn mentega pastu alas dgn kertas minyak. mmg tak letak topping pun :) topping ditabur sblm bakar


24-06-2008, tulip77 komen :

nemo : kelapa kering cari kat pasaraya ada dijual dlm tin maryam : topping tak moist tp tambah rasa sedap mummy : klu guna tepung tu blh jugak cuma tak perlu letak serbuk penaik lagi


26-06-2008, junjs11 komen :

tulip, hmm...mmg nampak sedap...kna masuk dlm list ni..


04-07-2008, ayus komen :

Cik Tulip77 klu kite tuko x nak pandan xpe le cam strawberi ke.. leh ke.. nyum2 mmg sodp je tgk ni...


04-07-2008, tulip77 komen :

ayus leh nk tukor.. guna stobery emulco & tukor pewarna pink ;)


07-07-2008, ayus komen :

hehehe ok tulip77 thanks ya..nk try wekend ni insyallah....:)


25-11-2010, mom_zeyra komen :

Nak try esok... nak bawak balik kg


29-11-2010, mom_zeyra komen :

dah try memang sedap


30-11-2010, aisyah_95@yahoo.com komen :

lpas ny nk kna cba lah...errmm...cm na ya nk bg kek lmbut...mcm kek dkt kdai 2...bnyk kali dah sya bt x jga lmbt...asal dy sjuk je mst keras....


30-11-2010, miaayuni komen :

cik tulip ble tanya sikit,klu kita guna tepung kek still kena letak serbuk penaik ke,klu guna tepung naik sendiri mcmana pulak nak kena letak serbuk penaik jugak ke tq


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd