Google+

oleh: dalinnasue Fish Ball

Fishball

Jom buat fish ball sendiri, senang aje....


Created on : 08-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dalinnasue




Bahan-bahan ( anggaran 3 org makan )

  • 400gm isi ikan tenggiri
  • 1 sudu kecil garam (paras rata)
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu kecil tepung ubi
  • 60 ml air sejuk atau secukupnya
  • 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • secubit serbuk perasa jika suka

Cara-cara

  1. Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat.
  2. Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
  3. Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
  4. Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
  5. Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.

Laporan Masakan Bergambar (19)

Fishball
12-11-2006
lepas ni boleh buat lagi dan lagi dan lagi... sedap!!
Laporan oleh: yani
Cimg2343
22-01-2007
cara buat fish ball yg senang... wet hand with water, put some fish paste in palm and squeeze through fingers then transfer to pot using a spoon.
Laporan oleh: skyblue
Dscn6528
19-03-2007
rasa sedap, cuma texture tak macam yg beli. ataupun sebab jo guna ikan marckerel kot. TQ for sharing recipe
Laporan oleh: joayee
023
17-01-2008
Ni buat utk mee kari esok. Kali ni baru blh bentukkan sbb kurangkan air. Selalu tu mcm cekodok benyek je. Hehehe!!!!
Laporan oleh: fieza_fwwt
Image_207_
01-09-2008
Dah cuba resipi ni. Ok menjadi. Tapi sy guna ikan yg selalu org buat umai. Entah ikan apa namanya. Lepas 2 lupa lak letak soda bikarbonat. Tapi jadi gak. Sedap cuma lembik mungkin sbb x guna ikan tenggiri. T. kasih bebanyak. Dah pandai buat fishball. Mcm dah expert masak da he9
Laporan oleh: som e one
Image_270_
27-09-2008
2nd time buat. Yes! jadi. Kenyal fish ball yg sy buat. Macam beli kat kedai. Tapi lebih sedap lagi.
Laporan oleh: som e one
Fish_ball
20-11-2008
tq dalinasue..rupe x de rasa ada. sedap la..berasa sgt2..as guna ikan tuna dan lebihkan sket lada sulah & letak sket minyak biar senang nak bentukkan..
Laporan oleh: as75
Fishbal
04-12-2008
memang sedap buat fish ball sendiri..dijamin halal...tq ye
Laporan oleh: quinnie
P1000724
25-12-2008
tarrra homemade fish ball sedappp w/pun guna ikan selayang aje.thanks 4 the receipe
Laporan oleh: imim
Dsc01105
21-02-2009
1st time buat, separuh adunan sahaja baru nak try. Nak makan ngan laksa harini. TQ pemilik resepi. SEDAPPPPP..
Laporan oleh: Sharm1969
Picture_056
15-07-2009
sy guna ikan selayang jer, tmbh daun ketumbar sikit. bestnyer leh buat sendiri. TQ
Laporan oleh: husna84
Picture_005
30-11-2009
already in soup..tq so much
Laporan oleh: junjs11
H_009
27-12-2009
Guna isi ikan tilapia, tp saya tambah bawang putih utk hilangkan bau hanyir ikan. Sumbat dalam cili dan tauhu sama. Mmg best. TQ!
Laporan oleh: Mummy7857
Homemade_fishball
12-01-2010
sedap...t kasih... :)
Laporan oleh: nOOrsha
Ball1
15-01-2010
tima kasih daun keladi..nanti leh wat lagi.... :)
Laporan oleh: hana6877
Fish_ball
20-01-2010
First time cuba, guna ikan kembung je. Walau rupa x cantik, tp puas hati. Made in Bahrain..
Laporan oleh: okeed
P1040531
17-10-2011
slm,sng ghupanye wat fisbal ni...tp sya punya xcntik...uwaaa.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Foto0125
06-12-2011
trma ksh daun kldi tuan rsepi.. ptama kali bt fish ball trus mnjadi wlaupn rupa xde
Laporan oleh: Norriyah
P9261011
22-01-2012
tadaaa..nmpk tak fish ball kita tu...wt soto tp xde kacang tanah n suhun goreng..hu3..texturenya agak ke keras bila sejuk jd kedua buat KC tambah 1 sudu besar lemak sayur..jd lembut je..:)
Laporan oleh: kak chah no.one


Komen (33)

11-11-2006, sitifauziah komen :

dalinnasue..ikan tu nak kena rebus dulu ka tak payah


12-11-2006, admin komen :

dalinnasue.. utk your recipe ni i letak gambar dr laporan masakan. Kalau u dah ada gambar sendiri nanti.. u boleh delete gambar ni dan letak yg u punya...ok


12-11-2006, yani komen :

tolong jawab bagi pihak dalinnasue.. ikan tu tak payah rebus..


12-11-2006, sitifauziah komen :

emm..rasa mcm fishball ka yani sbb besa buat tp rasa mcm kopok lekor pulak


12-11-2006, yani komen :

a'ah rasa macam fishball.. lagi sedap dr yg beli..


13-11-2006, maya_zakry komen :

woww... fishball!!! boleh simpan berape lame kalau nak guna lagi dan lagi dan lagi... ehehehhehe


22-01-2007, cekgu sofea komen :

sy di rusia ni tak tau mana nk cari tepung ubi..tepung jagung ade tapi tepung ubi tak jumpe la.dalinnasue,kalau tak gune tepung ubi boleh ke?


22-01-2007, skyblue komen :

cekgu... kebetulan i buat fishball semalam. i taruh sedikit garam, lada putih dan sedikit tepung jagung... tu aje. pas tu kena pukul/kisar sampai tak nampak flake ikan, col jadi pucat sikit... then i tambah sedikit daun ketumbar.


23-01-2007, cekgu sofea komen :

wah..lg senang..terima kaseh skyblue..


24-01-2007, ramlah_2004 komen :

kat sni rupa resepi fishball nak cuba nanti. siapa ada resepi buat hot dog mai kongsi


18-02-2007, nur_aiman komen :

i di ukraine ni ganti tepung ubi ngan tepung крахмаль. hasilnya sama saja


11-04-2007, emi komen :

mak saya kalo buat cantik jadinyer fish ball.die just campur isi ikan dan bawang besar kisar, garam.licin dan putih warnanya


16-04-2007, seriseroja komen :

hari tu mmg dah jumpa resepi ni pastu lupa nak save, cari semula dah x dpt2.. thank God, jumpa semula!! mesti buat ni!! tq dalinnasue... eh2, utk meatball mcm kat pizza hut ade x? yg dia bake dlm sos masala tu.. pastu ada cheese kat atas dia (nak describe pun x reti, nama x ingat lak..) emi, upload resepi fish ball mak awak pulak..


09-07-2007, adyputra komen :

waa emi.. macam mana isi ikan nak bersatu kalau tak pakai tepung? cuba awak upload resipi mak awak.. nanti saya nak cuba..


22-07-2007, wan_norie komen :

dah lama sy cari resipi ni.....skrg dh jmp leh ler try nanti.....sy suka mkn fishball ni dgn sos je x perlu goreng2 coz sblm ni dh di rebus kan...erm mesti sedap ni.thank dalinnasue


15-08-2007, enemwhy komen :

x sabar nak cuba!!!buat sendiri boleh makan puas2


21-08-2007, mishah63 komen :

Ada sapa2 tau selain guna ikan tenggiri, ikan apa boleh guna? Seronoknya klu dapat sendiri, selalunya beli aje s/ada yg frozen atau mentah


27-11-2007, zainiloufar komen :

brp lama fishball ni leh tahan kalau di simpan dlm peti ais.....


27-11-2007, zainiloufar komen :

teringin nak wat...tp takder food prosessor....camner???


27-11-2007, zainiloufar komen :

kalau guna isi ikan dory sedap tak???


24-12-2007, alang40 komen :

klau gna ikan lain [kembung]wrna fshbll jdi itam la mishah63.....jdi mcm kropok lekor la plak


19-07-2008, are-Reen komen :

takyah pkai food prosessor pkai blender pun takpe kan...? isi ikan tenggiri tu nk kena rebus dulu ker?


24-10-2008, oswah_samat komen :

kena guna mini-chopper baru hasilnya menarik...boleh beli kat tesco dalam RM120 satu. tapi berbaloi sebab boleh jual kat member2 ofis...at least fisball ni sah-sah halal dan bersih.


16-04-2009, aziah74 komen :

tq, yg memberi resepi, teman nak tahu isi ikan tu nak kena rebus atau tak payah, tolong jawabkan sb teman nak buat dah nie


16-04-2009, aziah74 komen :

tak perasan lak dah ada yang tanya dah pasal isi ikan nie tak perlu direbus. Tak sabar rasanya nak mencuba resepi nie, tq so much sb dah lama teman cari baru kini teman jumpa


19-08-2009, ainaa417 komen :

blend ikan tu pkai blnder cili tu bole ke?nk letak air skit ke?


19-10-2009, alib komen :

salam,, sy ada terbaca kat bekas plastik fishball yang dijual dikedai,,antara kandungannye ada MSG,,apa tu,apa gunanya,mane nak dapatkannye,,,lagi satu mcm mane nak jadikan fishball lebih kenyal n licin nak lebihkan apa?


17-12-2009, tencity komen :

alib,..MSG tu maknanya MonoSodium Glutamate atau lebih dikenali dgn nama Ajinomoto. Penambah perisa..


04-05-2010, khairani82 komen :

kena rebus ke dudlu isi ikan tu


12-01-2011, abet komen :

slm,tq dah lama sy cari resepi nk buat....yea..tkasih


07-04-2011, ariqbariz komen :

trima kasssssihhhhhh...........sya da cuba da buat... memang berbaloiiii..........


16-05-2011, qaleesya10 komen :

wah! sya pun nak try gak! HEHEHE!


22-01-2012, kak chah no.one komen :

apesal ayat aku,kat laporan jd camtu???...** main taip je


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd