Google+

oleh: azareena Bakwan jagung (cucur jagung)

Img_1456

sesuai utk sarapan, minum petang, snack. masakan indonesia, belajar dari maid.


Created on : 17-06-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi azareena




Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 2 cawan isi jagung (saya guna jagung dlm tin)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1-2 ulas bawang putih + 1/2 bawang besar (potong halus2)
  • sedikit ikan bilis (resipi asal tak de ikan bilis)
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • Air secukupnya (~ 1 cawan lebih sikit)
  • Minyak utk menggoreng

Cara-cara

  1. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak & goreng bawang, ikan bilis sebentar. (resipi asal tak perlu goreng, tapi saya rasa lagi sedap kalau bawang/ikan bilis digoreng dulu)
  2. Masukkan jagung, tepung, telur, garam & gula kedalam mangkuk. Masukkan air sedikit demi sedikit, kacau hingga sebati. (Consistency batter ni mcm buat cucur/cekodok biasa)
  3. Masukkan bawang/ikan bilis goreng ke dalam bancuhan & kacau hingga sebati.
  4. Panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak dah panas, boleh lah goreng bancuhan tepung. Guna api sederhana, goreng hingga kekuningan.
  5. Setelah di angkat, toskan atas kitchen paper towel. Siap utk dihidang, boleh dicicah dengan sos cili/tomato, mayonis. Makan macam tu je pun sedap. Selamat mencuba!
  6. Note: Kalau tak nak goreng, boleh juga di masak mcm pancake. Cairkan sedikit bancuhan, masak guna non-stick pan mcm masak pancake. Tapi rasa nye version yg goreng lagi sedap. ;-)

Tag

snack








Laporan Masakan Bergambar (1)

Dscn3152
25-04-2009
Tq azareena for the resipi..mmg sedap..
Laporan oleh: Ekieyna

Komen (2)

17-06-2008, suzzanne komen :

lapar aku tengok walaupon cekodok biase je


16-05-2011, sn_baizura komen :

nak try buat la..jagung ade 3 tongkol tu.. hehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu