Google+

oleh: noremy Kek batik istimewa

15-06-08_2234

kek "emergency" utk hari lahir seseorang..~simple..mudah..~


Created on : 17-06-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi noremy




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 1 bungkus biskut marrie (jenama TIGER/64 keping)
  • 1/2 bar buttercup
  • 1 tin susu cair
  • 1/2 tin susu pekat
  • 6 s/b serbuk milo
  • 3 s/b serbuk koko
  • colourful rice (untuk hiasan)

Cara-cara

  1. masak planta sehingga cair
  2. masukkan susu pekat manis, susu sejat.serbuk milo & serbuk koko ke dalam buttercup yang telah cair..masak sehingga pekat
  3. masukkan biskut marie dan gaul sebati dengan api dapur perlahan. (biskut marie dibelah dua terlebih dahulu). gaul sehingga biskut marie sedikit lembut. (bagi yang suka kek batik lembut)
  4. masukkan bahan-bahan tadi ke dalam loyang dan padatkan
  5. tabur colourful rice ke atas bahan-bahan tadi setelah dipadatkan & biarkan sejuk
  6. potong kek batik mengikut selera anda..

Tag

kek batik








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (25)

17-06-2008, noremy komen :

kek ini terlalu istimewa bg saya...si dia amt menggemari kek ni slps saya hadiahkan kpd si dia sempena hari kelahirannya..


17-06-2008, adiezx komen :

x manis ke satu tin susu pekat? saya penah wat n masnis sangat


17-06-2008, aisyhana komen :

looo...mana cara-cara nyer?


17-06-2008, aisyhana komen :

sorry..my mistake..ada rupernyer..computer sayer yg jem..ampun..


17-06-2008, manisnyermawar komen :

dapat banyak mane ye?


19-06-2008, noremy komen :

adiezx,xmanis sgt..tp msti kena ltk susu sejat la..br ada rasa lemak& manis.tp jgn letak gula tau..try la..


19-06-2008, noremy komen :

manisnyermawar,dpt dlm loyang kecil je..ckupla 2 orang mkn..hehehehehe


08-07-2008, arija komen :

camne ekh? ada org ckp nak wat bskut batik ni xpayah masak, ada y kena masak.. confius la.tp sy mmg suka mkan bskut ni.prnah wat 1kali tp xjadi.yg 'bab' padat2 2 y xjadi.cmne ekh???


08-07-2008, tea_honey88 komen :

klu pki serbuk coklat 3in1. cth: cadbury.kene letak gula,susu jgk ke??


31-12-2008, yatiecas komen :

kenapa kalu saya baut kek batik biskut marie tu selalu keras ... biasa beli kat kedai lembut aje.... ??? resipi sebenar biskut tu lembut ke keras nie???


10-01-2009, ayumas2002 komen :

nyum2.. klu sy, sy prefer yg x masak nyer, senang utk gaul. lgipun klu buat mlm tu,esok nyer msti dah hbs dimkn dek adik2. klu nak padat2, sy msk'n dlm bekas, n tekan2, pstu msuk peti sejuk, nnt padat dgn sndiri :)


16-08-2009, noremy komen :

cik arija,sy prefer yg dimasak...gaul atas kuali...so biskut marie lebih lembut...tu pndapat sy..semuanya b'gntung ikut citarasa msing2.......


16-08-2009, noremy komen :

cik arija,yg bab padat2 tu,just msukan dlm bekas n tekan2 pstu masuk peti ais..mcm cik ayumas comment tue..


16-08-2009, noremy komen :

kalo guna cadbury 3in1 tue,just kurangkan susu pekat je...gula mmg xyah...slmat mencuba cik tea_honey....


16-08-2009, noremy komen :

cik yatiecas,kalo biskut marie nk lmbut,guna biskut marie tiger n kena masak..br la biskut tue jd lmbut...sy prefer msk coz suka biskut tue lmbut..slmt mencuba..........


11-09-2009, sn_baizura komen :

thanks for recipe...saya try buat kat sekolah masa Cooking Club...budak2 puji sedap. First time buat alhamdulillah menjadi...boleh la buat kat umah lak...


18-02-2010, nazza komen :

kak,sy dh try buat tp knpe ek ble msukkn milo n serbuk koko die jd brketul2??


22-02-2010, namy komen :

btol kte nazza,npe sye cube dia berketul2 gak ah??


02-05-2010, amy amalin komen :

TQ rsp ni mmg mudah,tapi sya pun nak tanya mcm yatiecas kek ni keras ka lmbut.klu sya wat mst keras.


30-09-2010, noremy komen :

tq cik sn_baizura coz mencuba... mmg mudahkan... (^_^)


30-09-2010, noremy komen :

cik nazza & cik namy,actually mmg berketul bila kita masukkan milo & sebuk koko..tht y,kita kena perlahankan api n kacau sampai pekat & tidak berketul lg... teknik utk tidak berketul:smbil masak & kacau di atas api,kita kena tekan ketulan sebuk koko & milo yg berketul tu..utk memudahkan ianya sebati.. SELAMAT MENCUBA!


30-09-2010, noremy komen :

cik amy amalin,kalo biskut marie nk lmbut,guna biskut marie tiger n kena masak..br la biskut tue jd lmbut...sy prefer msk coz suka biskut tue akan lmbut..slmt mencuba..........


26-01-2012, MrsReza komen :

owhh so cik noremy masukkan sklai la biskut tiger tuh dlm coklat yg dicair tue yek??kne hancurkn ketulan milo tue la eh sblum msukkn biskut??sbb sy wat keras sgt2 n seksa la nk memotongnyer..


26-01-2012, MrsReza komen :

1 more question..klo susu tue gne susu ape eh??susu F&N tue kew??tuang 1 tin tue kew???


03-04-2012, noremy komen :

mrsreza,betul..masukan biskut dalam coklat yang dicairkan tu..biar lebih kurang 2-3minit,br tutup api..so,biskut tu akan lembik.mmg kena masukan biskut selepas sebati adunan coklat & serbuk milo tu :) kalo tak,biskut marie tu akan nampak tak rata..susu xkisah guna brand apa..based on my receipe,susu cair tuang 1 tin & susu pekat 1/2 tin je tau...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu