Google+

oleh: kawan Ikan masam manis

Ikanmasammanis

favourite gua lah ni...


Created on : 08-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kawan




Bahan-bahan ( 3-5 orang )

  • 1 ekor ikan kerapu / ikan bawal
  • 1/2 batang timun dibuang biji
  • 4 keping nenas dipotong panjang
  • 2 biji tomato
  • 3 biji bawang putih
  • 5 sudu makan cili kering / cili boh
  • 6 sudu makan sos tomato
  • 2 sudu sos ikan
  • 1/2 batang lobak merah
  • 2 bji bawang besar
  • 1 tangkai

Cara-cara

  1. Goreng ikan hingga kering, kemudian tumiskan bawang putih hingga kekuningan
  2. Masukkan pula cili, sos tomato, sos ikan, lobak merah, nenas, timun, bawang, air, gula,garam dan serbuk perasa secukupnya
  3. Kemudian masukkan pula bawang besar dan kacau hingga rata
  4. Biar sehingga masak, padam api dapur
  5. Tuangkan kuah di atas ikan dan tabur daun sup dan daun ketumbar diatasnya. Hidangkan

Tag

ikan








Laporan Masakan Bergambar (22)

Ikanmasammanis
16-11-2006
emm..best!!
Laporan oleh: yani
26012007_001_
30-01-2007

Laporan oleh: Miss_Fieqa88
Dsc00157
27-12-2007
hmmmm sedap..... licin mkn berdua je ngan suami..
Laporan oleh: min1801
Bawal_masam_manis
15-04-2008
Sedap.
Laporan oleh: hazila
Dscf2476
27-11-2008
sedap...1st time wat...alhmdulilah jd pla..tq 4 da recepi :D..tapi bahan tak mencukupi, bantai jak la apa yg ada kat dapor...lagi2 nenas, mmg payah nak jumpa d gurun sahara ni...sy ganti ngn air limau ja...ada la jg rasa masam2 tu...hihihi...syukur la akhir nya jd jg percubaan ini :)
Laporan oleh: NoneUsagi
Ikan_masam_manis
03-12-2008
i had try it..sedap utk 1st trial.hehe
Laporan oleh: h4fiz4h
Sweet_sour
24-12-2008
Sedapnya............
Laporan oleh: Shaz_VP
Ikan_sweet_n_sour
04-02-2009
mmg sedap.. tp, tak smpt nk mkn coz kena g keje.. huhu~
Laporan oleh: miszkiah
S6300381
06-02-2009
ermmm....anak anak dah tak sabar nak ngapp...
Laporan oleh: zawiah
___014
08-04-2009
guna ikan biasa jer...tp ttp sedap..tq share resepi!!
Laporan oleh: are3646
Kerapu_masam_manis
04-10-2009
memang sedap resepi yg ni....cuba sekali dan berjaya..mekasih banyak..
Laporan oleh: cikgu paklong
Imag0009
12-11-2009
sedap saya guna ikan kerapu. tq kawan
Laporan oleh: rosaliza
Talapia_masam_manis
27-01-2010
My First try! Tapi xguna sos ikan,xtau nk cari mana.hehe
Laporan oleh: bakal isteri
Ikan_masam_manis
04-09-2010
Sedap. Semua rasa ada. Wat time berbuka.. Tocei...
Laporan oleh: elin8888
Ikan
29-05-2011
tq...sgt mudah dan sdp (^_~)
Laporan oleh: syalina
Img_0217
07-06-2011
memang sedap giler...saye ubahsuai resepi skit,thanks for sharing
Laporan oleh: su1986
P1040362
20-08-2011
slm,sdp lauk ni.sya guna ikn talapia..
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc09929
15-04-2012
wat lunch kemarin tapi,ari ni leh upload la he2..tq2..
Laporan oleh: k.zila66
Photo-0002
24-06-2012
Niiice... Thk u kawan...
Laporan oleh: nani79
558257_10151028124866218_577863556_n
17-09-2012
Yay menjadi! Saya budak baru belajar. Thanks or the recipe!
Laporan oleh: Typicalback
Dsc02234
11-11-2012
wat lagii..mekasih kawan.. ;)
Laporan oleh: k.zila66
Img_2900
23-04-2014
guna ikan kerapu. aduhaiii.. sedaplah sangat2!!.. thank you for the resepi!! mmg best!!
Laporan oleh: black1205e

Komen (29)

08-11-2006, cheifcips komen :

ok gak resipi ni, tapi kalau guna ikan air tawar boleh kut?


16-11-2006, zara_klate komen :

resepi ni sedap gak. tapi bole di ganti dgn boneless fish atau dgn isi ayam.


05-01-2007, HUBBY komen :

NAMPAK SEDAP JE...NAK CUBA MALAM NANTI LA......


17-01-2007, kyoko80 komen :

kita nak try jugak..sos ikan tue mcm mana yek..kalau kat supermarket rupa dia mcm mana?kaler aper...kita nak carik


18-01-2007, arahsyafiq komen :

ok jugak kalau kat kedai tomyam mahal


03-02-2007, jijamunye komen :

wah! nampak sedap! nak tanya...sos ikan tuh camna rupanya ya?


01-08-2007, cobramycin komen :

sos ikan tu nama lainnya thai dia 'nam pla'. rupa mcm kicap masin yg cair, tapi tak sehitam tu.


02-08-2007, mishah63 komen :

kalu tak bubuh sos ikan sedap tak.? sbb kat rumah memang tak da sos ikan, kat Jusco / Carefour ada dijual tak? Brand apa ye??


24-02-2008, muhaimi_ami@yahoo.com.sg komen :

Sama cam makan kat kedai yg saya selalu makan.


10-09-2008, mya_jah komen :

wah mmg sedap, tadi try utk bukak puasa..thanks :)


21-01-2009, Haniz komen :

wow... nmpk best.. i can try..


14-05-2009, faizan komen :

apo yang 1 tangkai??


04-10-2009, cikgu paklong komen :

salam... fuhh jadi la ikut resepi ni...mekasih banyak


18-11-2009, eizarn_cooks komen :

my hubby fav...boleh masak utk menu hari ni...thanks for sharing


27-02-2010, ainiesuki83 komen :

aah la.. sos ikan xtau camne rupenyer.. ape brand n kt ne nk cri yer?


02-05-2010, syafieq komen :

memang sedap kalau garing laggi


07-12-2010, juice83 komen :

sos ikan tu org kat sini pggil kicap sotong...botol yg ada gambar sotong...


18-01-2011, mama_aida komen :

1 tangkai tu ape?? sy nk guna ikan siakap ok x?


24-04-2011, harniena komen :

emm....dh wat sdap la...tp x smpt nk ltak gmbr...


05-05-2011, razif komen :

hi...assalammualaikum saya org bru kt sni....apa2 pn saya ingin blajar dri kamu smau harap kamu dpt membantu saya.


30-06-2011, Amy Syahuda komen :

Salam...agk sdap jg bla dgrnye...


01-08-2011, alissa_naim komen :

tgh mencari resipi utk berbuka ni...nak try yg ni la..hrp2 menjadi...tq..


12-11-2011, lolipop lolipop komen :

sos ikan tu ada gambar ikan bilis tu ker? 1tangkai tu aper?


12-11-2011, lolipop lolipop komen :

klu guna nennas dlm tin ok x?


13-11-2011, nurhanie.yahaya komen :

MEMANG SEDAP.. TQ FOR THE RECIPE ;))))


13-11-2011, nurhanie.yahaya komen :

Lolipop, sy gune nenas dlm tin, ok jer rasenyer.. sos ikan tu ley dpt kat tesco.. ade gambo sotong... seringgit lebey je sbotol..


14-11-2011, Mr nice guy komen :

sos ikan no good,,,brain problem


22-03-2012, k.zila66 komen :

hmmm...npk sedap..nak trylh...tq kawan.. :)


28-08-2012, Baby213 komen :

1 tangkai apa yerrrr


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu