Google+

oleh: noremy Bubur chacha

11-06-08_1945

resepi daripada mama tercinta


Created on : 12-06-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi noremy




Bahan-bahan ( 4 orang makan )

  • 2 cawan bubur chacha
  • 500 ml santan
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 helai daun pandan

Cara-cara

  1. basuh bubur cacar/chacha sehingga bersih dan direbus sehingga empuk
  2. panaskan santan dengan api yang sederhana agar santan tidak pecah minyak
  3. masukkan bubur cacar/chacha yang sudah empuk, gula dan daun pandan (simpulkan daun pandan terlebih dahulu) ~ sukatan santan dan gula boleh ditambah atau dikurang mengikut selera anda ~
  4. masak bubur cacar/chacha sehingga pekat

Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc02385
02-02-2011
coz of ma bro like damn much sagu rendang...dia suggest tmbh sagu rendang...n ni la hsilnya...best!!!hsil tgn ma bro...thnx 4 kongsi diz recipy!
Laporan oleh: azmilrin

tq coz mencuba :) tp mmg sedap kalo tambah sagu



Komen (25)

12-06-2008, MYsarah komen :

wah..bestnya bubur ni..dah lama x makan..nyum nyum..


12-06-2008, nor_67 komen :

biasanya org panggil bubur chacha.. :)


12-06-2008, liana_pg komen :

tol tu k.nor...kita pon panggil chacha...heee..klau mkn bubur ni kene menari chacha skali..ekeke... ni guna cha2 yg jual kt kedai ke?kata dh x bleh mkn kan..coz guna bhn pewarna yg berlebihan(klau x silap) ada kuar kat berita tv3...


12-06-2008, cutie_winkle komen :

dh lama cari resepi ni.. dulu nenek selalu buat. bubur cacar pn buat sendri. saya tau makan jek, xtau mcm mn buat. ngeh3x..


14-06-2008, noremy komen :

sptutnya mmg bubr chacha k.nor&liana..tp mama sy suka pnggil "cacar"..so, sy dedikasikan resepi nie utk mama sy..tu la dia al-kisahnya...


14-06-2008, noremy komen :

so,cutie_winkle must try...sng je....anywy,slmat m'cuba...


16-06-2008, cutie_winkle komen :

akan ku tempek laporan masakan selepas mencuba! ahaks!


19-06-2008, farhana23 komen :

emm bubur cacar ni mmg senang sgt nk buat..da jd peberet..nak lg sedap gantikan dgn gula perang atau gule melaka =)


27-07-2008, pleomax.com komen :

boleh tak kalau nak buat bubur cacar tak gunakan santan tapi digantikan dengan susu cair??


26-08-2008, Zadira komen :

biasanyer lebih sedap kalau lmasukkan sekali sagu halus untuk pekat. Juga ubi keledek sikit..


07-09-2008, mdm_jibam komen :

hai...smalam kite wat ikut pale sendiri..rasa ok..rupe x cantek langsung...pas2 cair sgt...almaklumlah bln pose


21-05-2009, ika75 komen :

sedapnyer... rase nk wat je pas lik keje t:)...


25-06-2009, atashi79 komen :

tq empunyer resepi..... sedapnyer.........


19-08-2010, syaha komen :

camne cara nak buat cha cha tu sendiri ...tak nak beli yang siap kat kedai...siapa tahu leh la kongsi...yek


14-06-2011, anihaslin komen :

nmpk sdap je bubur ni,bkn xpndai buat cma nk tukar selera,kut2 kwn2 ada cara lain nk buat bubur ni.....,ptg ni nk msak utk anak2 & suami tsyg.


11-10-2011, kay_an88 komen :

Tq, saya akan mencuba.


03-04-2012, noremy komen :

cutie_winkle,nnti jgn lupa tepek laporan kalo dah try okay :) leh share ngan yang lain..


03-04-2012, noremy komen :

farhana23,a'ah..simple je nak buat bubur ni..betul,ada certain org suka letak gula perang or gula melaka.nnti colour bubur agak brown skit la :)


03-04-2012, noremy komen :

pleomax.com,saya xpernah try guna susu cair..so,saya xpasti brapa ukurannya..tp,kalo tak dapat santan fresh,guna santan kotak pun ok gak :)


03-04-2012, noremy komen :

zadira,setuju ngan awak..boleh variasikan mengikut citarasa masing-masing :)


03-04-2012, noremy komen :

mdm_jibam,yeke?nnti boleh try lagi..chaiyok!chaiyok!


03-04-2012, noremy komen :

ika75,tq..nnti bolehla try coz simple je receipe ni :)


03-04-2012, noremy komen :

atashi79 & kay_an88, ur welcome dear...selamat mencuba okay :)


03-04-2012, noremy komen :

syaha,tak pasti lak resepi cha cha tu..sbb saya beli yg kat kedai je..maaf tak dpt nak bantu.. :(


03-04-2012, noremy komen :

anihaslin,cara lain?maksudnya...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd