Google+

oleh: lizacomel Sira Labu Liza

Sira_labu_liza

dessert untuk majlis kahwin orang Kelantan (ni zaman dolu2 laa according to my mama)


Created on : 10-06-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lizacomel




Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )

  • 1 biji buah labu sederhana besar
  • 1 kerek manisan @ 1/2 ketul gula melaka
  • 5 senduk kecil gula pasir
  • 2-3 helai daun pandan
  • kapur makan
  • 2-3 sudu teh garam

Cara-cara

  1. Lumur_kapur
    potong buah labu kepada ketulan-ketulan kecil...lumurkan dengan kapur makan...kemudian ketepikan selama sejam...ini untuk memastikan labu tidak hancur apabila dimasak nanti...
  2. Manisan
    basuh labu bersih-bersih dan susunkan dalam periuk...masukkan manisan,gula pasir, garam dan daun pandan...ini gambar manisan (beli di Kelantan, sebungkus ada 10 kerek = RM10)...
  3. 30_min
    renjiskan sedikit air...kemudian jerang labu atas api sederhana selama 30 minit dengan periuk dibiarkan sedikit tertutup...
  4. Simpan_sejuk
    agak-agak labu telah lembut,bolehlah diangkat...sedap dihidangkan sejuk :P

Laporan Masakan Bergambar (4)

Lb
21-07-2008
Jadi jugak akhirnya, setelah banyak kali tanya,,thank Liza..sedap...(sebenarnya mummy tak pernah makan desert ni lagi)
Laporan oleh: Mummy7857

yeay...congratz mummy...

___003
10-06-2009
yummyyyyy!!!!
Laporan oleh: are3646
Imag0003
26-07-2009
salam liza, sedap labu sira ni, ingat time kenduri kt kg halaman. tq
Laporan oleh: rosaliza
Dsc02802
29-01-2011
silap upload yg td.. hehe.. ni yg btulnye.. sedappp..
Laporan oleh: zetty64


Komen (15)

10-06-2008, chelin komen :

macam bes jer...nnt nk try buat..


10-06-2008, chelin komen :

liza ore klate ko? resipi lompat tikam tak de ke?lama tk makan...buat asyik tk jadibahagian yg hijau tuh..


18-06-2008, rosnani komen :

mahalnyer? kerek..RM10 untuk 10 ketul tu basar maner?berapa diameter manisan tu yer?


18-06-2008, lizacomel komen :

chelin - lompat tikam tu liza jrg buat...bulan pose nnt laa... rosnani - manisan tu adelaa sebesar tapak tangan kott...haah...sekrg sumer brg dh mahal...taun lepas 50sen satu...baru-baru ni naik 100%...


05-07-2008, Mummy7857 komen :

liza..air tu nk letak banyak mana?? suku cawan, setengah cawan...teringin plak nk makan benda manis2 petang2 mcm ni...


06-07-2008, lizacomel komen :

dear mummy...tak payah letak air...renjis2 aje...mmg sket sgt airnya tu...


07-07-2008, Mummy7857 komen :

liza..sori yer tanya lagi, jangan marah yer.........kalau renjis jer air tu, dan jerang,idak ker hangus labu tu nanti...maklum ler..takde air...tp kalau kukus tu, percaya la jugak tak hangus...


10-07-2008, lizacomel komen :

dear mummy...x hangus...insya-Allah...selame ni mmg tu lah turun-temurun carenye...cube ye mummy...


31-07-2008, MasDiana komen :

Liza, ari tu kak mas masak ni...tp terasa sikit la kapur dia...apapun memang best...tambah plak dh sejuk..marveles...


31-07-2008, MasDiana komen :

Kalau tak nk salut ngan kapur boleh tak???


18-01-2010, blue rose komen :

sedap tol sira labu ni.memang jadik


03-06-2011, mama shima komen :

nk try buat ptg ni..tetiba lak terasa nk mkn sbb pnh mkn ms pegi kenduri org kawen...


12-06-2011, yan_aziah komen :

Kna try buat gak nih....


29-02-2012, takiya genji komen :

assalamualaikum..cik liza..nk tnye ckit..kapur mkn 2 mksd cik liza kapur y jual kt kedai 2..y dlm botol pndek..blh ke??


23-07-2012, rozana.alias.52 komen :

cene nk share kt facebook?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd