Google+

oleh: liladila Kek batik

Lupa_nak_amek_pic_kek_yg_da_dipotong

masakan yg leh je nak wat kalo xda oven,,ramai2 ngan kekawan..


Created on : 09-06-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi liladila




Bahan-bahan ( skali wat ni, leh muatkan bekas yg standard size )

  • biskut marie ( kalo bleh, yg saiz besar sket dan nipis)
  • serbuk coklat (milo can do la)--kuantiti, agak2 mcm wat kek coklat
  • susu pekat satu tin kecik da cukup
  • mentega satu buku

Cara-cara

  1. masak mentega smpi cair atas api sederhana
  2. masukkan susu pekat semua skali, slow2
  3. P1010003
    masukkan serbuk coklat (atau milo) sedikit demi sedikit,,jangan lupa kacau bagi sebati
  4. tutup api, dan masukkan biskut marie,,kacau sebati,,jangan tunggu sampai lembik. kemudian,tuang ke dalam acuan,,dan pedap rapat.. kemudian, sejukkan dalam peti sejuk.. nota: 1.buat mcm ni lebih senang drpd susun biskut marie satu2 2. kalau ada yg terpatah tu,,xpe coz nak bg fit dengan bekas, baru jadi elok nanti 3. kuantiti biskut tu agak2,jgn byk sgt, nati kek jadi kering dan xleh dipotong.









Laporan Masakan Bergambar (1)

Picture_50_
12-06-2008
ni kek batik sy wat semalam..tp ikut resepi sy sndri..hehe tp sama je rasenye kan?da dua kali wat..adik2 suke sgt..kwan2 diorg siap tempah nk mkn lg..!!hehe nasib baik kek nya snang nk wat..
Laporan oleh: nurul0705

hehe,,,ni jugak dikenali sbg kek 'b0d0' pasai ntah pe2 je dipangey kek,,sori la x sempat nak letakkan pics yang da dipotong,,pasal pas kuar je fridge,,,habes dlm skali hadap,,,x sempat nak amek gamba..


Komen (6)

10-06-2008, ibuimanzahra komen :

kalo kat swk dipanggil batik jawa. mmg sedap, kitorg buat masa kecik2 dulu, umur 10 tahun gitu. senang je tapi bapa bising jugak sebab habis milo dikorbankan untuk buat batik jawa ni. hehehe... teringin nak buat lagi.


10-06-2008, kakfiza komen :

laaa kek batik ke..akak ingt sambal tumis hehehe


11-06-2008, cameylyn komen :

hi, klu family kami panggil kek ni kek malas hehehe..bap simple & mudah sgt nak buat..tapi sedap..


11-06-2008, zaiton32 komen :

xde pun bhn2 dan caranya


11-06-2008, zaiton32 komen :

sorry bhn2 dan caranya lambat keluar.pernah buat tapi ada tambah kelapa parut


19-03-2011, izzani's komen :

saye dah buat resepi ni tapi bile mule part msokkn serbuk milo tu n kcu sampi sbati mesti ade milo yg brketul..bile lame2 kcu plak t dy cam t'hangus..cane tu??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd