Google+

oleh: che'iza Tauhu Poket

Tau-poket2

Makanan yg sihat dan senang...


Created on : 04-06-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi che'iza




Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 5 kpg tauhu
  • 50 gm isi udang dicincang halus
  • 1/2 biji bawang besar didadu halus
  • 1 inci lobak merah diracik halus
  • 2 helai daun ketumbar dihiris halus
  • 2 sb telur (dlm 1/2 biji)
  • 1 sb tepung jagung
  • 1/2 sk pati ikan bilis
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Tauhu dipotong 2. Kemudian korek tauhu buat poket (mcm buat tauhu sumbat). isi tauhu yg dikuarkan jgn buang.
  2. Hancurkan isi tauhu tadi dgn sudu. Campurkan semua bahan lain kedlm tauhu yg telah dihancurkan tadi. Gaul rata semua bahan.
  3. Sumbatkan bahan2 yg telah digaul td ke dlm tauhu. Siap mengisi tauhu, bolehlah digoreng. Goreng dgn minyak yg panas
  4. Boleh dijadikan lauk atau snek yg dihidang bersama dgn sos....

Tag

tauhu Lauk








Laporan Masakan Bergambar (21)

Dsc03511
09-06-2008
kenapa x padat mcm iza punya padahal sblm goreng dah sumbat padat .. tp apa2 pun sedap mkn panas2 .. tQ iza
Laporan oleh: yatiezaini

Dah padat dah tu yatie........ Sedapnya buh ayam lepas tu letak bedak tempura lak.......

Tauhu_poket
09-06-2008
serasi betul kita dua ya yatie.. selalu jer masak benda yg sama.. apa pun iza, tauhu poket ni mmg best.. makan gitu jer, tak yah makan nasi dah..
Laporan oleh: nor_67

haahlah selalu jer sama kak Nor n yatie ni........Betul kak Nor, amatlah sesuai tuk diratah.... lain kali jgn mkn sorang2 eh ajak den sekali.......

Photo-0068uq
11-06-2008
teruja tgk k.nor ngan k.yatie wat...so ari ni kita lunch tahu poket gak...hehe...but versi kita, salut luar tuh cam wat tempura ikan hana tuh...:D tQ la che'iza! cicah sambal kicap pun best kan!
Laporan oleh: hana6877

hang betuilah org johor mkn mesti nak cicah sambal kicap........

Image002
28-06-2008
ni versi zhiela lak,buat kcik2..snang nak ngap..suami pun suke mkn...tq che'iza 4 da recipy...nanti nak buat lagi...
Laporan oleh: zhiela_85

kalau suami kita suka kita pun suka....suka hati......

Dscn0092
08-07-2008
Dh byk kali buat,hb n ank2 suka sgt..tq che'iza.
Laporan oleh: kakfiza

Welcome kakfiza...... mau tak suka tengoklah dia punya sumbat isi, penuh tul........

Tauhupoket
18-07-2008
sedappp.. my hb yg x suka udang pun kata sedap.. ahaha dia pula yg mkn banyak.. tq che iza.. lain kali boleh buat lagi..
Laporan oleh: yani

Geram tul tgk mangkuk MEM ni..... Yg kat dlm mangkuk tu tak yah ckplah..... MEM besar buat mesti best........

Img_2567
27-08-2008
Tq che`iza mmg mabeless youuu.. Ninja tu pun makan tak toleh bini dia ekekeke...tp sini ssh nak jumpa tauhu mcm kat msia sumenyer bau busuk!! ni lah jumpa yg tak bau..ehehe
Laporan oleh: Natto 1

sampai bangkok dah tauhu poket ni... Okeylah ninja tu tak toleh bini dia.. kang kalau ditenungkan... lglah lain jadinyer.... ehehehheh.. ika nick baru ker?

2893958480101472034rswnev_th_1_
04-09-2008
ulalalala...iza, yummy...yummy...;)
Laporan oleh: waheedeana

Ohh la la la...... mau tak sedap kak ana.... makan time buka.... ekekekeke

Dsc02673
08-09-2008
sedapnya... Tak sia-sia try walaupun kelam-kabut dah dekat nak buka pose...thank iza for the recipe...tak cukup tadi, kena buat lagi nih...
Laporan oleh: Kak Ton

Eheheheh...... Ur welcome kak ton...... Simple n senang jer kan.....

Image893
09-09-2008
hantar laporan sambil makan tauhu poket..hehehe..sedap! mekasih iza wat utk berbuka mkn selepas berbuka x smpat nk goreng..ehehe apapun memang sdap mkan panas2.
Laporan oleh: aa_iezah

Buat moreh eh aa iezah... eheheheh... lagi best dpt mkn panas2 kan....

Tauhu_poket
11-09-2008
takut tul masa nk goreng tu tburai isi perut dia..skali wow lekat ler tak perlu takut lagi hehheheh...sedap..mkn begitu saja..TQ..muachssss :)
Laporan oleh: Aziemas

Grrrrrr geram tul...... Kan cikgu dah kata, don't worry tak terburai punyer... Oooo degil eh... tak caya.... bab kang... ekekekek.... Azie bak sepinggan.....eheheheh

Tauhu
15-09-2008
Ampun cik'iza..mummy guna fish paste gantikan isi udang, sbb mummy ni alergik udang. Agaknya kalau udang, lagi sedap kan...thanks iza..
Laporan oleh: Mummy7857

Boleh jer mummy nak letak ayam pun boleh.... Tak de yg salahnyer, kita yg masak... masuk pun tekak kita... Ikut suka kite jerlah... tul tak... eheheheh

Dsc_0324
16-09-2008
sedap....buat utk bersungkai(berbuka puasa)
Laporan oleh: zaina

hehehe...... bersungkai eh...... Ur welcome zaina

P1000726
25-12-2008
izaaaaa sedap sangat,thanks sbb kongsi resipi
Laporan oleh: imim

mimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii same2.....

Cimg0962
09-08-2009
menu tengahari semalam. memang sedap. anak yg tak suka makan tauhu pun makan.
Laporan oleh: cikliz
Tauhu_poket
31-10-2009
buat lg setelah sekian lama tak buat.. mekacih ya iza..
Laporan oleh: nor_67
Tauhupoket1
06-11-2009
Kita pun join laporan nih! Hehe, sedap! Tks Kak Che'Iza...n not forgetting KakNor! ;)
Laporan oleh: love2cook
Dsc_0094
07-02-2011
sedap..tq iza
Laporan oleh: nOOrsha
Dsc01632
19-07-2012
dh selalu wat..kali nie dpt antor report he2..wat num ptg seedap! mekasih iza :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc06526
01-01-2013
tq resepi yang sedap
Laporan oleh: 123456
Dsc01637
11-09-2013
Assalam iza, dh lama x buat nie, tiba2 tekak teringin nk mkn..tu yg buat,abis je msak2 dok ratah jer dap..dap! hehee mekasih ya :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (49)

04-06-2008, ogyrosely komen :

che iza nk tanya tahu tue potong 2 jadikan segi empat or jad segitiga? - ni soalan dr org tak tau masak


04-06-2008, yatiezaini komen :

sedap nya ... i like tauhu .. masak apa2 pun ttp sedap di mata ku ..


04-06-2008, che'iza komen :

Mana2 bentuk pun boleh ogy, saya buat bentuk segiempat sbb nak buat segi3 dah mcm tauhu sumbat lah. Ikut kitalah suka bentuk apa eh ogy...... Bagus yatie mkn tauhu protin tinggi....


04-06-2008, sofinar komen :

tu dia che iza dah wat keluar resepi yang mengancam..... bestnya nampak menyelerakan lah.... hai kengkawan ada yang blh tolong dak nape tak leh tulis laporan yeee


04-06-2008, dania76 komen :

rajinnyer la che'iza nih msk...lepas satu resepi,satu lg kuar....sok lusa leh la bukak restoran mkn2..hihi....a'ah la sofinar...nape yek tk leh tulis laporan? sy pun dh try 2 ari nih nk anta report tak leh gak...ponat ni hah mencuba resepi.... admin bley tlg ke mslh beso ni?.......hihi


04-06-2008, che'iza komen :

Hahhh!!! Yer lah, pandailah hang sofi..... Lagu mana nak buat restoran dania.... nak beli handmixer pun tak cukup duit lg ni hah... kih..kih..kih... Haahlah samalah den pun tak boleh nak hantar report ni..... dari semlm laie......


05-06-2008, zla komen :

zla selalu buat segi3,tp isinya guna ikan kembung rebus,daun sup,taruk garam sikit & lada sulah.xpun boleh campur ngan sayuran campur.masa nak goreng bancuh tepung mcm nak goreng pisang tu lah.tapi mmg best resepi ni.cara che iza taruk isi udang,best gak ni.kang bila senang bolelah zla cuba pulak.


05-06-2008, Russsiancat komen :

macam best je...malam ni nk try ni.ble x udang tu ganti ngan ayam kisar ke,daging ke.....


05-06-2008, che'iza komen :

lebih kurang lah tu zla...... Russiancat, boleh jer nak sub kat ayam , daging, isi ketam ker ikut taste kitalah tp kena cincang halus tau...selamat mencuba..... meow....ala mcm candylah pulak....


05-06-2008, kebayan komen :

che iza nak tanya ni....tauhu yg che iza guna tu tauhu keras ke? sebab ada resipi satu lagi kata guna tauhu pok....itu yang mana lak.....?


05-06-2008, kebayan komen :

che iza nak tanya ni....tauhu yg che iza guna tu tauhu keras ke? sebab ada resipi satu lagi kata guna tauhu pok....itu yang mana lak.....?


05-06-2008, che'iza komen :

Resepi yg lain tu saya tak tahu kebayan, Ni saya guna tahu biasa jer, tahu yg 4 kpg seringgit tu......


05-06-2008, yatiezaini komen :

kat tpt kita tauhu dah 3 singgit ..


05-06-2008, filahalid komen :

che iza saya nak tanya bila goreng tauhu tu isi dalamnya boleh terkeluar tak. tapi saya tengok gambar tu ok jer.


05-06-2008, che'iza komen :

Samalah yatie, kat sini pun 3kpg rm 1 tu harga lama.. ha..ha..ha... tp kat bp 5 kpg rm1 tau besar lg.


05-06-2008, che'iza komen :

fila don't worry (ceh!! speaking lak) tak kuar isi perut tu. Cantik jer dia duk kat dlm tauhu tu... tp masa gaul ngan telur n tepung tu make sure rata n sumbat kat tauhu tu padat2 tau. Goreng deep fry dlm minyak yg betul2 panas.....


06-06-2008, Russsiancat komen :

er...nak guna byk mnyak ke che'iza? mksud saya,tauhu 2 mesti tenggelam dalam minyak ke?maklum la org br blajo..ari tu penah try goreng tauhu nk buat tauhu sumbat..tp tauhu 2 meletup2 plak dalam minyak (time tu guna minyak sikit je..)mmg cam gitu ek?


06-06-2008, che'iza komen :

Ciannya kat russincat, tak pernah lg saya goreng meletup. Sikit minyak pun okay, tp make sure minyak betul2 panas. Tp kalau dpt grg deep fry tauhu akan lg cantik, sekata masaknya. Masa sumbat tahu padat tak nak ada rongga2 tau. Kalau boleh tauhu tu jgn basah lap sikit dgn towel kitchen kalau tak meletup bila kena minyak panas nanti....... Harap membantu eh.......


07-06-2008, nor_67 komen :

menggoda betul tauhu iza nih...


08-06-2008, yatiezaini komen :

hihi dah masak utk lunch ari ni ... belum try lagi apa tahap kesedapan tauhu ni ... ehehe .. nak antar report x dpt ler iza .. kyati extrakn ngan isi ayam skit then tpt yg tbukak tu bedakkn sikit ngan tempura sbb takut isi perut tauhu berterabur ... tapi tgk pada bhn2 tu mmg ler sodappp ... guna tauhu putih pastu kyati goreng dulu baru kuarkn isi perut tauhu tu ... btl x ni ... cantik jer masak tauhu poket ku ini ... hihi


09-06-2008, Safiza komen :

macam buat tauhu sumbat pula,tapi ni cara poket pula.ada kelainan dari yg lain.sedap makan dgn kuah kacang.


16-06-2008, hazrah komen :

dah buat smlm..semua suka mkn..kita ltk intinya isi ikn mcm zla ounya resepi


23-06-2008, che'iza komen :

He..he.... tergoda ker kak Nor...... Uihhh yatie' dah dpt bayang dah betapa sedapnya tauhu yatie ni.......... Kalau mkn dgn kuah kacang 1 tak cukup ni safiza....... Guna ikan apa eh hazrah? Saya pernah gak wat guna ikan tenggiri.......


23-06-2008, hana6877 komen :

lamo tk nmpk hang che'iza?? blk kg kerr? bilo nk kuak menu baru? hehehe....


23-06-2008, yatiezaini komen :

mano laaa hang pooiii cheiza ooii ... lamo x muncul ... tup2 ado pulak aiihh ari nih ... hang pi mano nih ??? bertapo carik resepi baru ko ??? ;-) Ko ekau balik kg ?? Hah tu dia N9 + utara ... hehe


23-06-2008, che'iza komen :

Ada juga orang ingat kat den ingat lupo dah.......Huh..hu..hu... terharu sungguh..... Haah balik kglah, cousin married, tp tak ikut hb balik perlis stay kat bp lama sikit..... Kat kg takde tenet tak leh nak masuk sini... Ni pun ikut hubby pi meeting kat KL so bolehlah curi2 masuk, rindu rasa tak tertahan ni.... Resepi baru ada tp simpan dululah balik rumah kang baru post.


23-06-2008, hana6877 komen :

biasa la che'iza...hanya dirimu yg memahami jiwaku....kwang3...jiwang karat tul! hehe....sampai jipun nih pun den masih tk lepa sambal kicap den...kih kih kih.....


24-06-2008, che'iza komen :

Tul tu hana.. sambal kicap tak leh pisah.... pisang goreng ker, tauhu, tempe, cekodok, opak, sup... kepok ikan pun bantai pakai sambal kicap gak..... Ha..ha.. ha...


24-06-2008, hana6877 komen :

betui..betuii....den pun penah buat gak! hahahaa...hang dapek tk email den arituhh?? den dh hmpr nk kuak janggut ni hah tunggu hang punya reply....


24-06-2008, che'iza komen :

Sorryyyy......... den dah reply dah your add


08-07-2008, zila66 komen :

tergoda..betul nee..kena cuba utk thari ne...iza...daun ketumbar tu bleh x dganti daun bawang ... klu x ltk bleh x...t'ksih..iza........


08-07-2008, che'iza komen :

Boleh jer zila... Buat ikut citarasa kita sendiri... Ganti ngan daun sup ker daun selasih, celery pun boleh........ kita buat dia.... tp tepung tak leh tak letak tau, kang terburai lak isi perut dia...... he...he...he.....


08-07-2008, che'iza komen :

Lagi satu tepung tu kalau tak de tepung jagung boleh sub dgn tepung ubi....


14-07-2008, zila66 komen :

hai che iza...buat thari tdi mmg best... mkn gitu jer...x sempat mkn ngan nasi (dh abis da)...hehehe...tq.


15-07-2008, che'iza komen :

Memang den pun kalau makan tauhu ni... selalu noo lupo diri... ekekekeh


10-09-2008, aini70 komen :

che'iza dan kwn2 semua..saya dah try ..sedapnya x terkata tambahan pulak cicah dgn sos thai yg manis tu.fulamak... tapi x sempat nak pos gambar sbb sibok waktu berbuka dah sampai..hby n anak semua puji sedap..sonok nya saya :-)) tqvm che iza...


10-09-2008, aa_iezah komen :

x sempat nk wat moreh iza abih di 'ngap' ank2 dorang kta xleh nk tahan goodaan..ehehe.


15-09-2008, nna80 komen :

salam... just nak tanye, udang 2 xyah rebus dl ke? tauhu 2 terus kuarkan isi without goreng dulu ke? nak try la, nak pulang bekas jiran. he2....


16-09-2008, zaina komen :

salam.....che iza U kan pandai masak jd I nak tanya mcm mana nak buat telur dadar mcm kat kedai2 tomyam sedap bangat.....tlg ya sbb my son suka sangat......thanks


17-09-2008, che'iza komen :

Thank aini coz cuba resepi ni.... lain kali leh wat lagi eheheh..... hehehehe... ingat wat moreh aa_iezah


17-09-2008, che'iza komen :

Sorry lambat reply...... nna80... tak payah rebus dulu udang tu... tahu pu pun tak yah goreng.... kuarkah isi tahu n campur ngan isi udang ngan bahan lain.... Goreng deep fry.... dia akan masak kat dlm tu... lagipun lama manerlah nak masak udang kan, dah cincang lak tu.....n jgn risau tak terkuar isi perut dia....


17-09-2008, che'iza komen :

Isshhhh zaina.... jgn ckp mcm tu.... mana ada pandai masak.... tapi kalau nak buat telur dadar yg best cam kat kedai tomyam tu..... trick dia kena pukul telur tu sampai kembang baru goreng... so telur tu akan pluffy n tu yang buat sedap tu.... ehehehheh tulah yg saya tahu... hasil tak malu bertanya ngan kakak yg ajar wat nasi goreng ikan masin tu......


17-09-2008, che'iza komen :

Isssssh jgn ckp mcm tu zaina, mana ada pandai masak..... tapi kalau nak buat telur dadar yg best cam kat kedai tomyam tu... Kena pukul telur tu sampai kembang baru goreng.... telur yg terhasil akan pluffy n lebih sedap.... ehehehheh tulah yg den tahu... hasil dari tak malu bertanya ngan kakak yg ajar wat nasi goreng ikan masin tu......


19-09-2008, zaina komen :

tq che iza,nnti sya cuba......


11-11-2009, k.zila66 komen :

salam iza,akak buat lagi nih!..mmg besttt...tq ya..


29-11-2009, salmira69 komen :

salam cik iza. tq utk resepi tauhu poket yg sdp ni. sbnrnye sya dah byk kali buat. bulan puasa aritu sya buat dan bg jiran saya. nak tau tak? suami jiran saya kata sdp sgt dan jiran saya telah minta saya buat lg n dia byr. he he tu yg best tu. tq


19-12-2009, che'iza komen :

Sama2 k.zila.... Wahhhh... seronoknyer salmira.... bagus2...... leh wat duit....


27-01-2010, k.zila66 komen :

salam iza..siaran ulangan lagi hehee.....mekasih ya..


20-07-2011, honeystar_version komen :

dah try..sodap...x sabar tngu hubby baik mkn sbb dia mmg suka sgt2 mkn tauhu...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu