Google+

oleh: nat_rashid Nasi Ayam Cendawan (claypot)

01062008278

Resepi ni amik dari majalah..pastu I try wat.. my kids smua suka so rasa2nye nak share dgn sapa2 kat sini...


Created on : 01-06-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nat_rashid




Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )

  • 1. 1 cawan beras
  • 2. 1 1/2 air rebusan ayam
  • 3. 500gm ayam (Ipotong kecik jer)
  • 4. 1 sudu besar lada hitam (tumbuk)
  • 5. 1 sudu besar kicap pekat
  • 6. 5 atau lebih kuntum cendawan hitam (refer glossary)- (rendam hingga kembang dgn air panas)
  • 7. 2 sudu besar sos tiram
  • 8. 1 sudu besar kicap pekat manis
  • 9. Minyak untuk menumis & 1 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn sedikit air )
  • 10. 2cm halia & 2 ulas garlic (tumbuk)
  • Sedikit hirisan daun sup & daun bawang, bawang goreng dan sedikit minyak bijan

Cara-cara

  1. Perap ayam dengan bawang putih, halia, kicap pekat & manis, sos tiram, lada hitam dan cendawan.
  2. Panaskan minyak dan tumis ayam yg diperap hingga masak dan tuang air bancuhan tepung jagung.
  3. Setelah pekat, perisakan dengan garam, ketepikan.
  4. Panaskan claypot (refer glossary), masukkan beras dan air rebusan ayam, biarkan nasi masak. Pastu perlahan kan api dan tuangkan ayam tadi kat atas nasi dan taburkan smua daun, bawang goreng dan percikkan minyak bijan..

Tag

nasi








Laporan Masakan Bergambar (4)

Photo2849
02-11-2008
buat for dinner, thanks :)
Laporan oleh: sunkist

u r welcome sunkist..thanx 4 trying..

Claypot1
30-01-2010
dah wat dua kali resepi nih... tima kasih yer! sedap!
Laporan oleh: hana6877

Sama2 Hana..

Claypot
23-09-2011
telah dicuba dan saya sukaaa...tq
Laporan oleh: sixsixtwo

Wah..meriahnyer...sedap tu..!

P1270077
11-11-2011
Sedap. Rasa macam kat kadai dah...tq resepi
Laporan oleh: CheqSueCommot

U r welcome...Tq juge sebab sudi mencuba..


Komen (17)

01-06-2008, nat_rashid komen :

Actually gambar ni pun amik dlm magazine. I lupa nak snap gambar.. lepas habis di ngap oleh my kids n hubby baru lerr terfikir nak hantar recipe ni.. sori yer..


01-06-2008, che'iza komen :

Memang sedap resepi ni... Tapi selalunya den guna resepi ni utk buat sezling mee, kalau buat tuk claypot rice lain sikit..... Nampaknya lepas ni kalau buat mee sezling bolehlah den sub kat nasi.... Chinese food my favorite .......simply pleasure....


01-06-2008, nat_rashid komen :

betul tu che'iza. tapi claypot ni, dia panas sgt so kena contol ler api dapur tu... kot nanti hangit pulak nasi..


01-06-2008, nor_67 komen :

tsting.. 1 2 3.. :)


01-06-2008, hana6877 komen :

yummy....my famili peberet....sblm nih duk mkn kedai jek...pas nih bleh la wat sendri..


05-06-2008, zla komen :

ni klu xde claypot,masak kat periuk nasi boleh tak? belom ada masa nak pi cari claypot .tp,teringin nak makan nasi ni.


10-06-2008, nat_rashid komen :

to zla.. sori la lmbt reply, takpe kalu guna periuk nasi biasa tu. masa 2nd time wat ni pun i guna periuk biasa je. cuma i tak tuangkan ayam tu kat atas nasi. masa nak makan tu baru ler i cedukkan ayam dia..wat cam biasa jer..


21-06-2008, dania76 komen :

nat....arituh kita dah buat...sedap la...pas nih bleh la wat lagik...tk sempat la plak nk upload gambo coz masa tuh semua org dh kebulur tgk nasik nih..hihi...apapun tq byk2 kongsi resepi..


26-06-2008, nat_rashid komen :

dear dania76... awat tak upload gambo.. nak tgk gak camane rupanyer.. rasa bangga la pulak sebab dania sudi try my recipe ni..


27-06-2008, dania76 komen :

nanti la nat yer klu buat lagi...ari tu my hb tlg duk dpn pc baca ingredient nasi nih then i kat dapur asyik duk tnya pas tu pas tu apa....hahahaa...kantoii!


05-07-2008, quinnie komen :

memang i suka makan nasik ni...nanti nak cuba..dan hantar laporan...mesti best..


05-07-2008, nat_rashid komen :

yer.. quinnie..memang sdap betul..cuba lah n jangan lupe hantar laporan tuuu.. nanti cikgu nak check!!!


05-07-2008, aa_iezah komen :

tul ke bleh makan 3-4 org ni? bkn 1 claypot 2 utk sorang makan ke?..


26-10-2009, sitisaimah komen :

mlm ni br nak cuba masakan claypot....nak try resepi ni. mcm sedap jer....


31-01-2010, hiroaini komen :

wai...wai...wai...sedap.buat tuk lunch.sy guna cendawan kering biasa.air cendawan yg d rendam tu sy bubuh pada nasi,ganti air rebusan ayam..n sy bubuh serbuk pati ayam...time kasih...hb balik dari oversea nnt masak tuk dia


29-10-2010, zeinap komen :

Lain dari yang lain...mesti sedap. Boleh cuba waktu cuti hujung minggu. Thanks kerana sudi kongsi.


13-11-2011, Fatin_Cute komen :

sedapppp....tp sy terkurang letak bhn perasa di dlm kuah ayam...bila bcampur dgn nasi....terasa kurang masin ckit....tp abis jugak laaa....hehehehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu