Google+

oleh: hana6877 Karipap Inti Keledek

Img_4281

bila2 masa bleh mkn...


Created on : 31-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hana6877




Bahan-bahan ( 20 biji )

  • 250g tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin - panaskan
  • 2 sudu besar minyak masak - panaskan
  • garam skit
  • air
  • INTI
  • 5 biji keledek
  • 2 sudu besar kari ayam/daging
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • garam
  • air

Cara-cara

  1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas. Bancuh air+garam.Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
  2. Untuk buat inti - keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  3. Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan keledek,air dan garam sekucup rasa. Rebus sehingga keledek empuk dan air kering.
  4. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim. Cara2 kelim karipap bleh lihat di sini yer.. http://www.myresipi.com/top/detail/8677 Goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan.
  5. Karipap
    Karipap sebelum dgoreng. Bleh juga terus dfrozenkan.

Laporan Masakan Bergambar (40)

P1000357
08-06-2008
Akhirnya, dapat jugak buat karipap yang rangup dan sedap. Terima kasih kengkawan kat myresepi yang tak lokek ilmu dan petua
Laporan oleh: Mummy7857

aa dh bleh tulis kat cni...tQ mummy kerana mencube..cantik la mummy nyer karipap tuh!

P1000363
13-06-2008
Hanya tinggal 5 biji jer untuk possing, lain sume dh kena ngap
Laporan oleh: Isya_Irfan

Isya..one two three four five..i nk d first ky!

Karipap
27-08-2008
Buat inti kentang ngan daging. Tapi Kak Mas suka plak karipap yang berjerawat..nampak cantik lah plak..apapun, ia tetap sedap dan rangup. Thanks Hana
Laporan oleh: MasDiana

tima kasih yer k.mas kerana mencube resepi nih....hana pon kdg tk kisah ada jerawat ke tak...asal sedap dmakan! kan k.mas kan? :)

Dscn5845
16-09-2008
terimakasih,dah buat,alhamdullilah menjadi and sedap walaupun tak berapa cantik,...
Laporan oleh: kaya_tea

ur welcome....xpe tk cantik...yg penting sodapp utk dmakan..lebih2 lagik dbln pose nih...kan? :)

P8310942
04-01-2009
Dah try resepi ni pada 1.1.2009. Guna inti ubi kentang & isi ayam. Tak pandai kelim jadi guna acuan.
Laporan oleh: jue64

wahh karipap sempena tahun baru! tahniah berjaya mencube... nmpk comel karipap tuh! nk ckitt! :)

Karipap_inti_keledek_hana
24-01-2009
Salam Hana..Makasih ya hana..enak banget resipi kue kie! tapi karipap ku eneng jerawat sitik! kih..kih.. dak opo lah yo..ngheee..
Laporan oleh: as75

salam as....aku malah sukak seng eneng jerawat te! seni ngono! kihkihkih.... podo2 yo as..seng bulat2 kuwi apik tenan la!

Dsc05143_resize
30-01-2009
salam .hai hana. heeee dhd try bwt sedap kulit nya..buat bulat je, tepitu main klim je ropolnya .Tq :-)
Laporan oleh: shafea

salam kak.sheila....bolat2 cam as jugak yer... santekk jerk! tQ kak sudi mencube... akak bila nk anto resepi? ;)

Karipap_inti_keledek_2
30-01-2009
salam hana..sukak banget..ngawe meneng..posing sblm kena goreng! makasih hana!
Laporan oleh: as75

salam as...alhamdulillah nek kabeh sukak! aku pon seneng....hehehe... apik kelim mu yo as!

Karipap_inti_keledek
03-02-2009
Utk Srpn pagi..hb nak inti kentang,kite nak inti keledek..jdnya inti 'keletang'..mix kedua jenis ubi tu..sodapp n rangup dohnya..kwn2 cubalah resepi cik puan hana hari ini!(psstt hana..bak 50sen,tlg promote neh)hee.. :D
Laporan oleh: HaSue

50sen tkde! 50yen bley?? ekekeke.....mekasih kembali juga rajin mencube! sib baik tak gaduh laki bini erk! amannn rumahtangga.... keletang pon keletang laa... hihihi...

Dsc05145
04-02-2009
lihatlah semua...hehehe...tapi rentung skit...yang nyata sedap....thz untuk resepi.
Laporan oleh: sweet 4ever

hai sweet....xpe rentung skit jerk tuh tapi masih boleh dmakan..mekasih juga yer sudi mencube resepi ni!

Dsc00695
06-02-2009
Salam, ini saya buat guna resepi sendiri, dulu masa darjah 6 tolong emak buat kuih ini untuk dijaja. Saya guna inti kentang.
Laporan oleh: Sharm1969

takpe....tak kisah! tima kasih kasi meriah duk join kat sini.... :)

Karipap
09-02-2009
ternifis fulokk kulit dia..dok ralit uli jer hehehehe btw sedap & senang ...TQ kak ina
Laporan oleh: Aziemas

tau la ade mesin gelek2! kesian karipap tuh! sib baik tak bocor! ekekeke.... ur welkem zie..

Dsc05676
19-02-2009
bf 4 2day,inti kentang, bdk2 tanya x der inti sardin ker mama??? adeiiihhhh !!!! jadi ler hari ni hari karipap sedunia , dok nguli ko karipap jer la ari nih dik ina oooiiiii ... ;) tq
Laporan oleh: yatiezaini

takpe la kak..mama nyer rajin tahap dewa dewa... klu kita kelim byk2 cenggitu mau juling bijik mata! ekekeke.... mekacih jugak ye k.yatie!

020320091003
02-03-2009
salam hana. best la kulitnya, tp akak x de marjerin ganti dgn butter. pastu intinya tmbh ikan bilis & sos tiram. sorry ek sbb menderhaka......apa2 pun terima kasih bbyk.
Laporan oleh: baya74

salam k.baya..tk kisah la nk menderhaka pd resepi, asal leh dmakan udah! hihihi... mekacih kembali ye kak! cantik stoberi tuh duk sama posing! ;)

Dsc_0035
04-03-2009
sedappp!tq hana..
Laporan oleh: are3646

wahhhh banyak tuhh! nak ckitt are! hehehe... ur welkem!

Karipap_dek_ina
24-04-2009
buat doh 1/2 kilo,masih garing wlaupon dh sejuk...inti??hentam benjol pakai kentang jer,tk der kledek..heheee...tq dek ina... :D
Laporan oleh: kak fida

wakakakakaa... lawak la akak nih! sib baik pas makan tak benjol erk kak! hihihi... ur welkem k.fida! byk tuhh bak 2 ketui kak! heeeee...

P1000998_1_
24-04-2009
sedap karipap ni ranggup.. suka..suka
Laporan oleh: juwitajamaludin

kita pon suka bila ita suka! hihihi... tQ yer sudi mencuba! :)

P4210004
27-04-2009
hana tq...sedap..hb & ank kita suka sgt ;)
Laporan oleh: tulip77

dh start panaskan dapur er fiza? hihihi... alhmdllah klu semua suka.. kita pon sukaaa!! ur welkem!

P1040409
06-05-2009
waduh..penak temen karipap ni hana...tp kelimnya orak apik yo..orak reti nak klim...hahahha..
Laporan oleh: enas_eryna

orak apik dak opo la lieza.. seng penting enak d pangan! yo dak?? hihihi.. arep siji kenek?? ;)

Photo-0001
13-05-2009
slm hana...wpun x secntik mak yung pnye tp nk tepek jg kat sni...hana wk demo skit mcmana nk klim kripap ni..akak memang hncus le..xreti...jg mcm lipzt kain je..tu akak tkan dgn grpu je...buat utk bpest pg td..rngup sngat...nk buat pun snang je...mekasih ye na...
Laporan oleh: maz-ivory

wlam k.maz... insyaAllah nanti kita cube demo kat akak er! xpe tk cantik! yg penting rasanya.. mekasih kembali k.maz ku yg rajeennnn!!! hihihi

Karipap
14-05-2009
meh kita makan karipap ni sama-sama hana.. ambik seketul sorang.. saiz kecik je ni.. bleh sekali ngap!!
Laporan oleh: yani

nak nakk!! tp tk cukup la seketui..nk 5! sbb kecik! ekekeke... comel lote karipapmu iteww kak! mekasih boss sudi mencube! hehe

Karipap_keledek
19-05-2009
Karipapku..sedap dimakan..hodoh dipandang..huhu Xpndai kelim la k.hana. Tq resepi karipap yg ranggup ni! kena byk praktiks kelim2 lg pasni
Laporan oleh: sakura>emi

takpe emi.. tuh cik abe mu pandai insyaAllah nnti lama2 cantik! praktis ye... tQ sudi mencube!

Karipapintikeledek
30-05-2009
brekpes pagi nih... selamat menjamu selera!
Laporan oleh: hana6877
Imag0029
11-06-2009
salam hana, bt utk bf td, walaupun x secantik hana punya, rasanya sedap bangat, jap je licin. anak2 minta bt lg
Laporan oleh: rosaliza

wlam rosaliza.. nnti wat lagi er! simpankan tuk hana seketui! mekacih liza!

Karipap1
22-07-2009
sedap...
Laporan oleh: kamal77

tima kasih kamal!

Dsc02195
26-07-2009
k hana.. sedappppp karipap nih... thanks share resepi...
Laporan oleh: iezamel78

sesama kasih ieza!! ado laie tak?? seketui jadik lerr... hihihi

Currypuff
11-09-2009
versi baked.. very nice n my lil bro really luv it :)
Laporan oleh: vjeanne

woww creative! happy u liked it! thnx vjeanne!

Img_0580
21-12-2009
1st time buat ni... kulitnya tebal skit... xtau nape... tp intinya sgt sdp... tq for sharing kak hana ;)
Laporan oleh: eiy_ja

slm eiy-ja..klu kulit tebal maknanya kene gelek lagik sampai nipis lg yer.. tima kasih kembali kerna sudi mencube.

110220104067
11-02-2010
hana.....ieta wat lg la....tp kali ni br nk antaq laporan....maap ye cozz ieta tukaq inti la......ieta c\p resepi no.....makaceh bebanyak no.....
Laporan oleh: NURAINA

xpe xpe... tima kasih ieta sudi gak try resepi nih! sedap tgk inti byk tuh!

Karipap2
11-02-2010
percubaan pertama: menjadi! sedap dan ragup. :)
Laporan oleh: mastika

alhamdulillah.... dan tahniah yer! nanti leh wat lagi... tQ mastika!

P1020217
02-04-2010
o alah nek...entok sitek aie,kurangen..anak ku gomong gor gawe taik ggi aie..
Laporan oleh: Mariani(KT)

hihihihi.... anak2mu wokeh kak! mmg harus dua adunan! nek aku wes cukup banget! maceh yo mbak yuu!

Img00818-20101201-2012
01-12-2010
saya suka...saya suka...hubby ckp pass 1st trial nie.....tq yer hana....kulitnyer pon rangup cume inti saya guna resepi joayee...sume sedap....
Laporan oleh: kunonit

alhamdulillah wpon 1st trial menjadi dengan jayanya... tahniah kunonit! nnti leh buat lg ye..

Ka1__akuami_
24-12-2010
TQ Hana utk resepi. Saya tmbh udang kering & daun sup dlm inti. Sedap :)
Laporan oleh: mrs_noor

tima kasih kerna sudi mencuba resepi2 hana.....

Dsc05992
14-07-2011
sedap!!...wat num ptg..tq hana:)
Laporan oleh: k.zila66
Karipap
30-09-2011
Time kasih utk resepi ni.. senang rupanya wat karipap.. 1st time buat,sampai cik abe pun tolong jugak.. yg besar tu dia laa yg klimkan.. mmg fail laa bab kllim ni.. last2 beli acuan.. hehehe
Laporan oleh: adirma
Fscn0932
04-12-2011
Salam Hana...ni kite buat utk mkn petang camer family...Fuh.. anak2 baru balik taman lapo semacam..berebut2 thanks.. cuma Hub.. komen coz intinya termasinlah pulak...Apa2 Thank Q...sedap wpun kite punye kelim tak cantik.. lama tak buat...
Laporan oleh: Resepi2011
399368_10200156798745390_1723741677_n
14-12-2012
INTI MEMANG SEDAP!!! mcm kat kedai, dah lama nk cari resepi inti lemak+manis+pedas sikit cmni. saya berniaga smlm. Thank you hana! =)
Laporan oleh: aliyah.khairiri
2013-09-09_18
11-09-2013
first time wat karipap! ganti keledek dgn kentang. sdp inti ni. tp kulit tebal kot, x rangup jdnye. xpe. kena try lg ni. tqvm
Laporan oleh: moonbug
2013-09-10_12
11-09-2013
kali ke 2 try. puas ati, karipap rangup n sdp. lebih masuk fridge n goreng pagi esok. still rangup. tqvm
Laporan oleh: moonbug
2013-09-17_07
25-09-2013
kali ni inti keledek. mmg sdp sgt. wat byk2 ltk dlm freezer, nk mkn goreng je. tq kak hana!!
Laporan oleh: moonbug


Komen (41)

31-05-2008, Mummy7857 komen :

Karipap ni, bila dh sejuk, rangup lagi ker??... banyak jugak dapat resepi karipap dr sini, tp bila karipap tu dh sejuk,,lembik semacam jer...


31-05-2008, maryam81 komen :

mummy.. sebenarnya cara kite menggoreng karipap tu ada caranya.. dan kite punya adunan masa nak canaikan kulitnya.. jangan terlalu nipis


31-05-2008, Mummy7857 komen :

oooo...macam tu rupanyer...thanks maryam...


31-05-2008, hana6877 komen :

yup tul tuh maryam...kadang tuh yg tk sempat goreng bleh simpn dlm peti sejuk then esok goreng lg pun masih lg rangup.. slamat mencuba mummy...


31-05-2008, unies komen :

satu lagi lau nk bagi rangup,jangan panas sangat minyak masa mengoreng kiranya masa masuk tu minyak x berbuih la...x terkejut la dek karipap tu masa mandi minyak tu!


31-05-2008, acad3 komen :

karipap seelok2 nya digoreng ngan api yg slow .. so kulit karipap tu x der ler mgeretu ... doh karipap pulak yg selalu saya buat .. saya cairkn marjerin / butter dlm kuali then bila dah cair terus masukkn gandum kat dlm kuali tu ... campurkn air suam sikit2 ..alihkn drri kuali -- gaul sampai sebati .. dah sebati doh tu boleh ler dibahagikn bulat2 kecil .. & blh mulakn proses seterusnya ... kalau nak simpan pulak saya letakkn plastik kat atas tray & kaaripap tuk frozen tu di aturkn jarak2 .. (plastik tu tuk senang nak kuarkn karipap & x melekat ) masuukkn dlm peti ais bhgian atas ... dah beku sikit2 barulah karipap tu disimpan dlm bekas (yg ni bertindan pun x per .. sbb karipap tu dah keras ) ... bila nak goreng (yg frozen) terus ambik & masukkn dlm kuali .. x yah nak tunggu lembut... make sure minyak jgn terlalu panas ... ala2 panas jer ... insyaalah karipap anda akan sentiasa rangup .. tu yg biasa saya buat ler ...


04-06-2008, sfaizah7 komen :

tips menggoreng karipap.. masukkan karipap dlm minyak yg blm panas.. utk goreng kali ke 2, tggu minyak sejuk skit baru masukkan karipap lagi. kulitnya akan jadi cantik.. tak da jerawat langsung.. petua ni mak mertua yg bg tau..


04-06-2008, Isya_Irfan komen :

Dh buat dh..ikut sume petua diatas..menjadi dan sedap...thanks semua...


05-06-2008, hana6877 komen :

tQ Isya_Irfan kerana mencube....bleh la bg kami semua mkn...hehe.......pas ni wat lg anta report ky...


06-06-2008, daunpandan komen :

Dah buat,sedap & rangup.TQ Hana.


06-06-2008, hana6877 komen :

tQ kembali daunpandan........


10-06-2008, hana6877 komen :

tQ mummy7857 kerana mencube...cunnyerr mummy punya karipap tuhh...bak kata faizah tkde jerawat langsung... lawan tokey nmpk...hehe.... (sory mummy tk leh nk komen kat atas coz ada problem kat dapur hana tuh )... apapun tQ anta laporan...


14-06-2008, KaSiH` komen :

slalu buat kulit karipap nih asik fail jerk.. ade je.. kurang minyak lah.. telebih minyak lah.. maklum ler xde sukatan.. main lebur jerk.. harap2 pakai sukatan hana ni nnt menjadi lah karipap den.. hehe...


14-06-2008, hana6877 komen :

wahh Isya_Irfan...yg tuh tinggal tunggu turn nk kene ngap la yek?....i nk yg depan skali tu yer...


14-06-2008, hana6877 komen :

KaSiH'...InsyaAllah menjadi pas nih..kwn2 kita tuh pun dh ramai mencube...minyak tuh jgn byk sgt..klu tk nk gune myk gune marjerin jek..tp up kan 4 sudu...klu tk nak gune marjerin plak up kan myk 4 sudu..aa camtuh la...wat crumble dulu ngan tepung tuh...pastu br adjust air skit2 smpai bleh wat doh...then masa canai tuh jgn tebal or nipis sgt..agak2 la..so nnti dh berjaya anto laporan kat sini....tQ


16-10-2008, MARRA HELLO komen :

Kena try nih...hubby suka inti keledek...Asyik buat karipap pusing inti kentang...gak nyer pening (pusing)kepala dia...penat2 kita buat...dia nak makan yg senang....tu memang kojo sonang....


23-01-2009, tebuhitam komen :

hai! Hana selamat berkenalan, i ni org baru entr kat sini.today nak try juga karipap Hana tu...


23-01-2009, hana6877 komen :

ya salamm MARRA HELLO!...sori hana tk perasan msg nih...pekabo la yerk skrg nih? rajin jugak la yer wat karipap pusing! hana nih yg pusing2 tuh mmg tk penah try lagik! sbb takut terpusing2 paler cam u ckp tuH! hihihihi


23-01-2009, hana6877 komen :

hai tebuhitam! selamat berkenalan juga! welkem welkem..... dan selamat mencube resepi2 yg ada d sini yer! gud luck! ;)


24-01-2009, as75 komen :

Hana,angan2 keledek tu nak buat kuah mee rebus mu itewW..tapi telah menjadi inti karipap dek terliur ngan resepimu ini..heee.....:P


31-01-2009, shafea komen :

salam hai as75. cantik ropol tu....


31-01-2009, as75 komen :

salam shafea..ropol?? o..shafea panggil ropol eh tepi karipap tu.. x la cantik & kemas cam Cikgu hana tu.. as ni dari kecik suke main masak2 kelim karipap guna tanah liat...hi..hi..


03-03-2009, baya74 komen :

salam hana...oleh krn resepi hana ni versi vegetarian so akak sertakn stoberi tu utk hana mkn... karipap tu akak skluarga mkn (bkn utk vegetarian) hehehe...


03-03-2009, hana6877 komen :

>> k.as punyer cantik gak tuh! kita dulu pon curik2 tepung mak buat konon2 nk blajo kelim jugak! muahahahaha.... >>k.baya, mekacih la igt kita bg stoberi tuh! kita mmg antu stoberi! hihihi.....


24-04-2009, maha komen :

salam kawan kawan boleh tak tolong tunjuk cara cara mengklipkan tepi karipap tu


25-04-2009, hana6877 komen :

wlam maha.... insyaAllah klu hana ade masa, hana akan try tunjuk caranya yer! maybe juga kengkawan lain bleh juga berkongsi utk maha dan yg lain.. tima kasih sudi bertanya... :)


20-05-2009, valeris komen :

dh buat..mmg sedap,hb n anak suka...tq tn punya resipi...


20-05-2009, hana6877 komen :

ur welkem valeris! alhmdllah skluarga suka!


22-05-2009, zila66 komen :

salam hana,sama mcm ina punya ..guna daging...bestt....tq...


11-06-2009, rosaliza komen :

salam hana, sedap la karipap ni, rangup jer, tp kan hana nk tanya sikit, bt karipap mmg x boleh guna acuan ke? jd trbuka tmpt klim tu, nak x nak kena klim pkai tangan la. tp yg penting satu keluarga suka . tq hana. report ? tungguuuuuu


11-06-2009, hana6877 komen :

wlam k.zila.... inti nih bleh tmbh apa jua samada daging or ayam ikut suka masing2.. mekasih yer kak sudi mencube!


11-06-2009, hana6877 komen :

wlam rosaliza... eh boleh guna acuan. dua2 boleh.. maybe doh tuh kurang air kot! yg aritu hana gune acuan, sbb acuan tuh tarak baguss! hahahaha klu bleh kelim tgn maknanya bleh juga kelim acuan.. mekasih sudi mencube yer lia... akan ku tunggu laporannya! hehehehe


25-06-2009, emak komen :

hai hana, leh x tunjuk demo mcm ner nakkelim karipap...x pandai ler...hhehehe..tolong ekkkk tq


03-07-2009, hana6877 komen :

wat emak dan sesiapa yg meng'request' utk lihat tunjuk cara hana mengelim karipap leh lihat di link sini yer.. trima kasih! http://www.myresipi.com/top/detail/8677


11-09-2009, vjeanne komen :

best la tgk cara kelim yg hana tjk 2.. it really helps.. thanks hana :)


13-09-2009, hana6877 komen :

ur welkem vjeanne! thnx jugak sudi mencube yer! slamat ari raya! :)


13-02-2010, Zieys Abady komen :

Akum kak hana.Bru lps siap buat karipap.Sedap laa.Tapi trslah suktan mjerin.3sd mjrin,1sd mnyak.Pas2,sya guna 80ml air.Nsib bek mjdi.Rngup...Tq kak hana.Mudahan murah rzki...


25-03-2010, mh630601 komen :

Salam..kalau tak pakai minyak pakai marjerin je marjerin tu kena panaskan juga ke? TQ


30-06-2011, rahsiabaru enterprise komen :

tolong sy....kulit karipap tak mau jadi ragup


11-10-2011, asmahsss69 komen :

Salam...Terima kasih, Hana. Dah cuba beberapa kali. Sedap!!!! & ranggup. Suami & anak2 suka. Dr Kch, S'wak.


03-12-2011, Resepi2011 komen :

Alhamdullilah dapat gak cari resepi karipap yg guna minyak panas ni...Coz pernah mak sedara bagi..tapi dah hilang ..So cuba sendiri tak jadi coz main agak2 sukatannya... InsyaAllah kite nak cuba..nampak gurih gitu...kalau kite jadi buat Nanti kite akan tepek gambo tu..yek.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd