Google+

oleh: fidadaud Bingka Jagung

Kuih_bakar_jagung

sesuai untuk minum petang


Created on : 30-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi fidadaud




Bahan-bahan ( satu loyang )

  • 250gm tepung gandum
  • 2 sdb tepung kastard
  • 250gm gula pasir
  • 400 ml santan pekat
  • 200 ml air
  • 4 biji telur
  • 2 sdb butter - cairkan
  • sedikit esen vanilla
  • 1-2 titik pewarna kuning
  • secubit garam
  • 1 tin jagung krim

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan kecuali jagung. Adun sebati.
  2. Masukkan pula jagung. Jika anda tidak suka jagung agak kasar, bolehlah kisar sedikit jagung tin ini terlebih dahulu.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yang digris dengan minyak/butter. Bakar pada suhu 180 degree selama lebih kurang 1jam 20min. Jika suka kuih yang lebih garing pada bahagian luarnya, boleh lebihkan masa membakarnya sehingga bahagian tepi berwarna keemasan.

Laporan Masakan Bergambar (2)

Bingka_jagung_fidadaud_myr
20-12-2008
yg ni bubuh dlm bekas besar...resipi same mcm Mat dan Bro. punye...sdp dan lmk manis.... :)
Laporan oleh: kak fida

tq sbb sudi cuba!

Bj
28-02-2011
sedap kuih ni, saya buat separuh adunan je..t.kasih share rsp..:)
Laporan oleh: naa_q

sama-sama :)



Komen (4)

30-05-2008, che'iza komen :

Rajin sungguh hang memasak eh fida.... Eeiii....... baik2 senget dah bingka tu sblm terbalik baik hang post kat den fida.... Cepat sblm terlambat.........


30-05-2008, fidadaud komen :

Ish, mana ada rajin che'iza. La ni musim hujan, asal petang je perut berkeroncong macam bunyi katak lepas hujan. Mana boleh beat che'iza!


31-05-2008, fatinz komen :

mcm senang ni, kena try....org perlis panggil bengkang....tul tak iza...


10-07-2011, eye-scha komen :

salam, saya bru je try buat utk minum petang. mmg sedap, anak2 suke husband pn suke. itu yg penting. thanx yer


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd