Google+

oleh: kak ann Air Jimmy Asmara

P4150315

Resepi makcik kantin bagi. Rasanya ala2 air fanta @ mirinda hijau.


Created on : 30-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak ann




Bahan-bahan ( 1 jug ( 4-6 orang ) )

  • 4 sudu besar gula
  • 1 1/2 sudu besar oren sunquick
  • 1 sudu kecil esen pisang (akak pakai cap star brand)
  • pewarna hijau beberapa titik
  • air masak putih secukupnya
  • ais batu secukupnya
  • * tambah dan kurangkan mana2 bahan ikut selera masing2 tapi oren jangan terlebih takut tak menjadi.

Cara-cara

  1. masukkan gula dalam jug. Larutkan gula dengan sedikit air panas
  2. masukkan oren sunquick, esen pisang,pewarna hijau dan air. kacau sebati. Masukkan ais batu.
  3. Dah siap untuk minum.

Tag

minuman









Laporan Masakan Bergambar (6)

Sp_a1949
30-11-2008
sedap..thanks...my kid love it.
Laporan oleh: Lieyana

Thanks sebab cuba... hehehe

Air_jimi_asmara
21-12-2008
salam...anak kite suke gak.wpun rasenye maknye terlebih ltk sunquick..masem skit.hee..tQ
Laporan oleh: HaSue

budak-budak memang suke air ni.. anak2 murid kite pun suke

Jimmyasmara1myr
28-01-2012
selepas beberapa tahun... saya buat skali lagi....
Laporan oleh: kak ann
Dsc03719
07-01-2013
sedap air nie, mula tu wat segelas jer,saja nk test..tgh wat ada yg npk so, kena wat lebih... mekasih kak ann :)
Laporan oleh: k.zila66

sama2...

Dsc00305
09-01-2013
tq kak ann ..nyaman je lalu kat tekak...
Laporan oleh: jun75

tkasih sudi mencuba

Dsc03717
05-04-2013
buat lgi kak ann...cuaca panas skg ni..nyaman sekali..dh byk kali dah! mekasih ya :)
Laporan oleh: k.zila66

tkasih sudi mencuba


Komen (11)

30-05-2008, iron chef komen :

betul ke cam air fanta nih? cam sedap je... blik umah bleh try nih..


31-05-2008, Mummy7857 komen :

Mcm resepi NurAufa jer...tp air ni memang sedap,budak2 memang suka.. sesuai untuk party


31-05-2008, nat_rashid komen :

yaa... memang best ler air hijau ni. dah try dah petang tadi. my kids suka sgt.. thanx kak ann!!!


31-05-2008, fatinz komen :

a ah..mummy, mcm resepi aufa air slurpee....tapi yg nuraufa tu versi banyak....mmg sedap sgt air ni..


01-06-2008, adiezx komen :

kalo nak dapatkan kordial sirap pisang ni hanya kat terengganu je ada saya selalu kirim kat kawan kalo dia balik ganu.. cap tamin ke yakin ntah tapi sedap lah rasa serupa ngan warne ijau air gas


08-06-2008, kak ann komen :

sorry suma, kak ann lambat reply u all punya komen. Thanks sebab sudi komen. Akak tak perasan dah ade resepi ni... sorry ye suma. Excited sgt aritu pas makcik kantin bagi resepi, tak check dah ade ke blum...


17-09-2008, omarrozita komen :

Ha.... air ni memang sedap.... Lebih enak jika ditambahkan dengan ais cream soda.... baru betul2 macam air slurpy... Saya dah buat air ni pada jamuan di rumah dan memang semua yang hadir memuji air ni...macam beli, tak sangka buat sendiri......


06-02-2010, ElizaH komen :

Dah byk kali buat sebab anak2 suka sgt. Esen pisang jgn letak byk nanti rasanya kelat. Tima kasih, kak ann.


28-12-2010, kak ann komen :

yer betui... jgn letak esen pisang tu byk satg rasa pelik...


01-03-2011, HAFIY21 komen :

kak ann..bleh x bgtau kuantiti setiap bahan klau kita nak buat air nie dlm kuantiti5@6 litter(untuk majlis)..tq :D


05-08-2011, aniey0909 komen :

nk try lah tuk buka pose ni


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu